Mitt høyeste ønske til jul

   “Tenk hvor mange foreldre som er dritings nå”, sa mannen min i det vi kjørte inn i mørket.

Jeg satt ved siden av, fremdeles stapp mett etter det ekstra ribbestykket jeg egentlig ikke hadde plass til, og all risgrøten og julekakene jeg hadde klart å fylle på med etter julemiddagen.

“Ja, det er ille!” svarte jeg med en mismodig stemme og kikket baki der de tre jentene satt fastspent i bilstolene. Hun minste sov. Hun andre  blunket som i sakte film, øyenlokkene ble hengene igjen i lukket tilstand litt for lenge før de sløvt åpnet seg halvveis opp. Det var like før hun sovnet. Hun tredje hadde blikket vendt opp på stjernene ut av bilruten.

“Åh, mamma, se der er ønskestjernen!” sa hun og pekte opp på den kraftigste stjernen av dem alle med et drømmende blikk og et håp i stemmen som bare et barn kan ha. Et barn som tror på mirakler, et barn som ikke vet hva frykt og usikkerhet er.

Klokken var elleve om kvelden, og vi var på vei hjem etter å ha feiret julaften med familien, stappmette og fornøyde med bilen full av gaver som vi alle sammen gledet oss til vi kunne se nærmere på 1. juledag.

Jeg kan enda gripe fatt  i, og kjenne på den mirakuløse følelsen jeg hadde i meg som barn da det var jul. Nærmere ren lykke var det vanskelig å komme. Det var som om det  lå magi i luften rundt oss, som om hele huset var fylt av den, og fortrollet selv det mest banale til det ekstraordinære.

Jeg gledet meg til lille julaften, for da skulle treet pyntes. Da jeg våknet på julaften visste jeg at det ventet en julestrømpe på dørklinken. Det kilte i magen i det jeg sprang ned trappen for å sette på barneTV. Jeg elsket lukten av te som spredte seg i huset da pappa laget frokost, og fra da av ble dagen bare bedre og bedre for hver time som gikk.

Jeg viste det ikke da, men i dag har jeg forstått at det verken var julenissen eller julaften som bragte magien med seg. Det var mine foreldre som skapte den. Magien ble til fordi de ga oss en jul vi kunne glede oss til, en jul som ene og alene besto av kjærlighet, trygghet og spenning.

I dag er jeg så takknemlig for det mamma og pappa ga meg, det har gitt meg  grunnlaget for å kunne skape den samme magien til mine egne barn.

Mitt høyeste ønske til jul er at de skal føle seg elsket og trygge hver dag igjennom hele året, og spesielt i høytider der sårbarheten er enda større for de barna som må oppleve noe annet.

I morgen er det nyttårsaften! En dag alle barn fortjener å glede seg til, uten en enste bekymring i verden. Det er vår oppgave å gi de muligheten


– Følg meg på Facebook HER – Instagram HER – Snapchat: stinetuss –

Vår tragikomiske julehistorie

Lukten av død rotte forplanter seg raskt og på kort tid fylte den mismodige og grusomme stanken hele huset den 23. desember like før leggetid. 

Jeg hadde startet tidlig i år, ikke tidlig for den allmenne gehop, men tidlig til meg å være. Tidlig i desember var brorparten av gavene klare til julaften. Huset begynte å få sin koselige desemberlook. Alt så ut til at vi skulle gå en stressfri og rolig jul i møte, og det til tross for at vi har tre barn under seks år. Selv snøen la seg som et hvitt teppe om landskapet rundt oss

.. Så startet julestria 

I takt med de kalde gradene ute, og snøen som dalte ble ulltøyet dratt fram fra klesskapene. Jeg skulle til å tre en genser over hodet,  i det fingrene mine forsvant tvers i gjennom ullstoffet samtidig som det trillet ut småsingel av genseren. Det var ikke singel, men muselort, og genseren var ikke slitt, men fullstendig musespist. Ikke bare den genseren, men resten av ulltøyet til samtlige i huset.

På ønskelisten til jul rablet jeg ned: ulltøy til store og små
To dager etter jeg hadde sendt ønskelisten til mamma, sendte jeg kontrabeskjed under et aldri så lite sammenbrudd

“stryk alle ønsker på ønskelisten! Vi trenger mat og fryseskap til jul + tusen duftlys”

Jeg hadde lyst til å slå og sparke i dører, vegger gulv og tak. I stedet ringte jeg mannen min som var på jobb.

“Hallo” svarte han i det han tok telefonen, alt han fikk tilbake var et surklete snufs og et stort hikst “Er det noe galt?” sa han etter en liten stund.

Jeg blunket vekk et par tårer, snufset en gang til og gjorde et forsøk på å si noe

“Jeg … bare .. orker .. ikke mer .. av .. det dumme huset .. her!”

En liten lettelsens latter slapp ut av han, før han tok på seg alvorsmaska igjen for å møte den opprømte kona si.

“Åh, hva er det nå da?” sa han

“Det er bare det at begeret var så fullt fra før av” stotret jeg fram. Tårene sildret, men på samme tid lo jeg i mellom de store hikstene, for selv jeg kunne forstå at verdens undergang på langt nær var nådd, til tross for at det måtte høres slik ut i telefonen.
“Jeg er så lei av at kloakklukten slår opp i huset. Jeg spyr snart av musene og rottene som kryr rundt tærne våre. Jeg orker ikke mer lukten av døde rotter på kjøkkenet.. Og jeg fryyser så mye. Jeg er så lei av å fryse. Så lei av å måtte skru av varmeovnen for at vaskemaskinen skal fungere. Med drit i det.. Det var ikke derfor jeg ringte! FRYSEBOKSEN HAR RØKET!! Og jeg ooooorker det ikke!”

“Fader! Flytter du fra meg nå da eller?” spurte han, det første ordet alvorlig, men så la han om tonen og jeg kunne høre det lille smilet i munnviken hans.

“Ja, jeg tror kanskje det!” snufset jeg tilbake. Jeg forsto at han var i full gang med å slukke branner ved å flytte fokuset mitt fra det negative til det positive, hans ekspertisefelt, og hovedgrunnen til at jeg ikke bare elsker denne mannen, men er helt avhengig av å ha han i livet mitt.

“Ok, men du flytter vel ikke så langt? Bare til moren din? Og du flytter tilbake  igjen når vi får opp det nye huset? ”

Den kvelden tømte vi mismodig fryseboksen og lukket øynene for all den gode maten som gikk rett i matavfallet. Jeg måtte felle enda en liten tåre for den hellige morsmelken som gikk i vasken, men så var det bare å glede seg over julen igjen.

Med nytt mot..   helt til..

Mannen var på julebord med guttegjengen, og i det jeg skulle legge de to jentene på fem år. Kjente jeg hvordan det begynte å boble i magen.

“Å himmel! Kom dere ut av badet. Jeg må på doo!” Skrek jeg til twinsa som sto med tannbørsten i henda. Svetten begynte å sildre nedover pannen og i løpet av en halvtime var middag, lunsj og frokost for lengst ute av kroppen.

Svettingen var byttet ut med skjelving og hakking av tenner og klokken 21:30 fant jeg ut at mannen måtte komme hjem og ta over skuta da tre av tre unger var våkne og jeg selv hang over spybøtta.

Vi hadde omgangssyken i hus, og det var bare å stålsette seg. For er det en gang det ikke lønner seg å være en stor familie, og attpåtil en storfamilie i ett lite hus med kun ett toalett, så er det når omgangssyken bryter løs.

Da jeg nærmet meg det andre døgnet med oppkast, følte jeg meg som en krøpling, og jeg sa faktisk til meg seg: Nå tror jeg at jeg har det litte grann verre enn de som var i fangeleir under andre verdenskrig.. Puppene var som inntørkede rosiner, noe som høres merkelig ut, men med en baby som fullammes er inntørkede rosinpupper ikke å anbafale.

Mannen måtte ut etter morsmelkerstatning, for babyen sultet og presis 48 timer senere startet en ny runde. Glem maraton og triatlon! Prøv heller en runde med omgansyken etterfulgt av tvillinger som blir syke i tvillingstil (samtidig) i det du selv nettopp har fått hodet opp av spybøtta. Den eneste som slapp unna var Vilde på 6 måneder.

Grønne i trynet så vi på hverandre og sa:

“Jaja, da har vi gjort unna detta før julferien!”

En uke etter første runde med oppkast var vi tilbake til hektene alle mann, og julen nærmet seg med stormskritt. Julefreden var fullstendig forsvunnet, og julestresset hadde tatt overhånd. En ukes sykdom var ikke medberegnet i tidsplanen fram mot jul.

Men jul blir det uansett. Så da kvelden den 23. desember kom, satte vi oss ned i sofaen som to potetsekker og lo oss igjennom “grevinnen og hovmesteren” i kjent stil.

Lukten av død rotte forplanter seg raskt og på kort tid fylte den mismodige og grusomme stanken hele huset like før leggetid.

Side om side, mannen min og jeg, snuste vi oss igjennom kjøkkenet, kjøkkenskap etter kjøkkenskap lille julaften. Helt til vi til slutt lokaliserte den forpestede lukt og fant det døde krypet.

Så klasket vi hendene sammen i et “high five”, noe jeg tror folk sjelden gjør når de finner rotter på kjøkkenet.

Men nå visste vi at julen bare kunne komme. For hva mer kunne vel gå galt nå?

Og jul ble det! En helt fantastisk en!

DIY: Sy sitteunderlag

I dag kommer årets siste kreative innlegg i Den Kreative Julekalenderen 2018. Takk for all engasjement, og takk for alle bilder dere har delt i løpet av denne månedene av tingene dere har laget etter inspirasjon her i fra! Jeg gleder meg allerede til neste år og nye kreative julegleder.

I dag skal jeg vise hvordan du kan sy noen veldig fine og praktiske sitteunderlag. Det er enda ikke for sent å smelle sammen noen slike før jul!

Sitteunderlagene er sydd i ull, med platevatt inni for ekstra isolasjon og komfort. Hempene som holder sitteunderlaget sammen er sydd i skai. Du kan så klart bruke helt andre stoffer, men ull er jo desidert det varmeste.


Så la meg vise hvor enkelt det hele er: 

→ Klipp ut to rektangler i ull, og et lag platevatt i størrelse: 45cm x 40cm.

→ Klipp i tillegg ut en remse av skai med målene:
10 cm x 27cm

→ Legg skairemsen dobbelt med retten inn og sy langs den åpne langsiden og den ene kortsiden

TIPS: klipp av hjørnene mot sømmen for å få penere hjørner når du vrenger stoffremsen

→ Vreng remsen, press ut hjørnene, og press remsen flat.

→ Sy en rettsøm langs et par millimeter fra kantene

→ Legg lagene i denne rekkefølgen oppå hverandre:
ull + ull + platevatt

→ Legg skai remsen inn i mellom de to ullstoffene midt på den ene kortsiden. Tre den inn skli at klippekanten på skairemsen ligger kant i kant med klippekanten på stoffene

OBS: er det en rettside på ull stoffet må du legge ulldelene med rette mot rette

→ Sy en rettsøm langs kanten som binder de tre lagene + skairemsen sammen. La det stå åpent 10-15 cm langs sømkanten et sted slik at du kan vrenge de tre lagene ut igjennom hullet.

→ Vreng sitteundelaget ut igjennom åpningen i sidesømmen

→ Sy en rettsøm ca en halv cm fra kanten hele veien rundt

→  Merk opp noen streker med et kritt over sitterunderlaget. Enten tre linjer på skrå slik jeg har gjort, eller du kan lage firkanter om du ønsker det.

→ Sy så rettsømmer langs de oppmerkede linjene slik at alle lagene i sitteunderlaget holder seg på plass år etter år

→ Til slutt ruller du sammen sitterunderlaget og fester trykknapper på skairemsen slik at du kan kneppe den sammen rundt sitteunderlaget

Så gjenstår det bare å overraske en venn 😀

 

Vilde ett helt halvt år!

Det er rart hvordan denne jenta som ble født sist uke, allerede har rukket å bli et halvt år! 😲 Men det har uten tvil vært mitt livs beste halvår.

Kjære lille mirakeljenta vår 🖤

Dagene med deg er helt klart travle, men du bringer så mye positiv energi hver eneste dag at ingen dager er verken kjedelige eller slitsomme . Hele du er som tusen solstråler. Så blid og fornøyd at jeg nesten ikke tror det er sant. Du våkner hver morgen med det største smilet jeg har sett, og når du legger deg om kvelden hører vi deg synge til kosen din før du gnir den mot øynene og sovner.

Det beste du vet er å sove eller se på dine tvillingsøstre som kan underholde deg til det kjedsommelige, men ikke for deg. Øynene dine glitrer like herlig på den tiende runden med “bæ bæ, lille lam”.  Du tar inn verden foran deg ved å lytte og se, og din tålmodighet er større enn størst.

Den lille valpen ved navn Alba har flyttet inn i livene våre, og det er noe helt spesielt å kunne introdusere deg for denne firebente vennen vår, tanken på at dere skal få vokse opp sammen er fantastisk. I dag er dere slettes ikke så ulike heller. Etter en time med lek og moro sovner dere som synkroniserte “tvillinger”, når dere trenger kos og nærhet klynker dere begge to, og om natten vekker dere meg på tur og orden.

Ditt lille vesen minner oss daglig på det vakreste som finnes i denne verden, nemlig den uendelige kjærligheten som eksisterer i oss alle. På en fortryllende måte har du flettet kjærlighetsbåndene mellom oss andre i huset enda tettere sammen

– Følg meg på Facebook HER – Instagram HER – Snapchat: stinetuss –

Gavetips: Hjemmelaget tacokrydder

Gavetips til jul!

Som en søt liten tilleggsgave, eller kanskje en vertinnegave er hjemmelaget tacokrydder den perfekte gaven å gi. Denne gaven blir garantert brukt, og det er så enkelt at det er rent moro!

Blandingen jeg lager her er stor nok til omtrent  4 krydderglass. Du tømmer tre mens du laget blandingen, så disse kan du fylle opp igjen med tacoblandingen, det resterende fyller du i en annen beholder eller kanskje du finner et nesten tomt krydderglass i skapet?

Dette trenger du: 

 • 1 glass oregano
 • 1 glass cumin
 • 1 glass løkpulver
 • 4 ts chili hot malt
 • 8 ts malt pepper
 • 4 ts hvitløkspulver
 • 4 ss paprika
 • 4 ss salt

Bland det hele sammen, fordel blandingen på beholderne, og dekorer krydderglasset etter eget ønske!

DIY lykter av betong

Er det noe jeg finner inspirerende, så er det alt som kan lages med betong.

Jeg har prøvd meg litt tidligere også, og måtte så klart prøve ut et nytt prosjekt i år. Det var egentlig en tilhørende tutorialfilm til dette blogginnlegget, men på mystisk vis er filmen forsvunnet, så jeg er nødt til å forklare med ord. Det er ikke vanskelig dette her, så det skal gå veldig fint.

Jeg møtte enda et problem da min ene lykt sprakk opp og delte seg for meg, men grunnen til det er at jeg brukte betong som rett og slett var blitt for gammel, og herdingen hadde svekket.

Dette har jeg aldri opplevd med ny sement, så det skal du ikke tenke på.

Du trenger: 

 • betong: gjerne en som er ment for hobby, eksempel “Heydi hobby betong” fra Montér eller “hobby betong” fra Panduro
 • Ballong
 • metallic lack (sølv, gull, bronse) på sprayboks @

Slik gjør du: 

Bland betongen etter anvisning på pakken, men pass på at den ikke blir for tynn, da vil den bare renne av

Blås opp en ballong til ønsket størrelse, begynn gjerne med små ballonger da det er lettere.

Dekk ballongen med betong, og sett den til tørk. Når betongen har tørket, stikker du hull på ballongen, og tar den ut.

Spray innsiden av betonglykten med en metallic spray i gull, sølv eller bronse for å gjøre den enda mer stilfull


– Følg meg på Facebook HER – Instagram HER – Snapchat: stinetuss –

Vår valp Alba

Noen er så heldige at de får en sprell levende kosebamse å dele livet sitt med

På lørdag skjedde det! Vi hentet det siste lille tilskuddet til familien vår. En liten staffordshire bull terrier tispe på 8 uker.

I snart ett år har vi ventet på den “rette”, jeg trodde den rette skulle være av fargen blå (grå), med litt hvitt på brystet, men etter å ha sett på utallige valper, var det ikke før jeg satte øynene i denne hvite staffen med blå flekker at jeg kjente det: “Det er henne!”.

Det er merkelig, for egentlig var vi interessert i en hannhund, fram til vi så denne tispa her, og brått sto mannen min og argumenterte for at vi heller burde ha ei jente. Det var ingen tvil, vi hadde forelsket oss like mye i denne tispa i det sekundet vi så henne, og den følelsen var det verdt å vente nesten ett år på.

Hvorfor staffordshire bull terrier? 

For oss har det aldri vært et spørsmål om hvilke rase den neste hunden skulle være. Vi har begge to hatt en stor kjærlighet til denne rasen i mange år, og enda vi føler vi har verdens flotteste hund, som er en rottweiler, så er rottisen hakket for stor synes vi.

Staffen er en rase som er fullstappet med dynamitt, de har masse energi, og hvis den energien brukes rett er det en fryd å ha samspill med rasen. Det var faktisk en her som skrev så godt  at om jeg skulle ha en hund som passet mitt energinivå så måtte jeg ha en border collie, og jeg tror staffen befinner seg på omtrent samme nivået, samtidig som de også kan være sofagris nummer 1 👏🏼

Staffen er også en eksepsjonelt god familiehund. Rasen finnes ikke hårsår, og ikke bare tolererer rasen barn, de virkelig elsker barn.

I mine øyne er staffen en stor hund i en liten kropp. Rasen blir stort sett ikke høyere enn 35-40 cm, men med sin kompakte kropp veier den allikevel mye sammenlignet med størrelsen.

Staffen er avlet for å være en selskapshund. Det finnes lite jaktinstinkter i rasen, og de er heller ingen vakthund slik som Rottweileren som virkelig vasler når noen kommer. Rasen bjeffer derfor lite, men de er kjent for mange andre lyder, og det er ikke uvanlig med staffer som gråter, uler og skriker.

Vår Alba 

Alba oversatt fra latin betyr hvit, og derfor syntes vi navnet kledde henne godt. I bare to dager har hun bodd med oss, og det går over alle forventinger. Vår 8 år gamle Tyra tok henne umiddelbart under sine vinger, noe som har gitt henne en stor trygghetsfølelse. Alba vil gjerne leke litt med sin nye “tante” og når hun er sliten synes hun det er fint å krype opp i sengen til denne store svarte trygge skikkelsen.
Hun elsker kos, og ligger gjerne  på fanget. Da spiller det ingen rolle om fanget tilhører en av oss voksne eller en av barna, et fang er et fang for Alba og hun forbinder det med varme og trygghet.

I stuen har hun sin egen hule. Vi har plassert et bur i stuen, som er hennes fristed, og hennes plass om natten. Min drøm er at buret skal forbi med åpen dør, slik at hun ikke må sperres inne, men her tror jeg nok vi må føle oss fram, for staffen har kjever som krokodillen og tenner som pirajaen, og jeg vil gjerne beholde møblene våre like hele.
Fra hun kom har hun spist, drukket, lekt og sovet, og bare ett do-uhell har hun hatt på disse to dagene, og det var den første kvelden i helt nytt hjem.
I sin søskenflokk på 7, var hun den roligste, og mentaltesten hun har vært igjennom forteller at hun er en underdanig frøken med litt mangel på selvtillit, som trenger førerstøtte og oppmuntring. Testen forteller at hun er pålitelig med barn, har ingen smertepåvirkning, og vil passe flott som familiehund, med strukturerte eiere som jobber systematisk for å bygge henne opp.

Endelig har vi to babyer i hus igjen 😆 Det er det vi kjenner best til med tvillinger fra før av 😊

Kakeblanding på glass – Perfekt gave

Hvis du overhode ikke kommer på hva du skal gi i gave til en venn eller et familemedlem, så vet jeg svaret! Nemlig en skikkelig smakfull gave:

En krukke med  ingrediensene som trengs for helt elleville cookies eller den deiligste brownies!  
– Denne vil i settes stor pris på i det den nytes, og dessuten gjør den seg utmerket på kjøkkenbenken

Oppskriften kan brukes både til cookies og til brownies. Du lager det du får mest lyst på i øyeblikket!

Dette trenger du: 

 • syltetøyglass på 1 liter (Jeg har kjøpt mine på Europris)
 • Lapp til å skrive ned bakeinstruksjonene
 • pynt?

INGREDIENSER 
(Måleenhet: 1 kopp tilsvarer 1,5 – 1,7 dl)

 • 2 1/2 kopp mel
 • 1 kopp bakekakao
 • 1 kopp brunt sukker
 • 1 kopp sukker
 • 1 ts bakepulver
 • 1 ts vaniljesukker
 • 1/2 ts salt
 • 1 kopp lys kokesjokolade (100 gram)
 • 1 kopp hvit sjokolade (100 gram)
 • valnøtter

Utenom glasset trengs:

 • 3 egg
 • 100 g smør

På bakeinstruksjonslappen skiver du følgene: 

 • Forvarm ovnen til 180 grader
 • Hell innholdet i glasset over i en bolle
 • tilsett 3 egg og 100 g smeltet smør
 • visp godt sammen
 • Brownie: hell røren over i en kakeform og stek i 20-25 min
 • Cookies: fordel røren med en spiseskje per cookie på et bakepapir og stek i 10-12 min
  La kaken kjøle litt, og nyt!

Slik legger du opp lagene i riktig rekkefølge 

 

DIY: Brett papirstjerner

Stjernene alle har spurt om! 

Sorte elegante papirstjerner dekorer stuen min, og derfor har de stadig fått vist seg fram på en tilfeldig snap, eller en veldig planlagt snap der jeg har rukket å puffe puter i sofaen først  😏

Det er ekstra stas når det trommer inn spørsmål om hvor noe er fra og man kan svare at det er laget selv, derfor vet jeg at mange har ventet på dette innlegget.

Brette stjerner er ikke vanskelig, og man trenger ikke gå for sorte ark som meg. Kjøp gjerne røde ark som glitter, gull og sølv for min del 😀

Størrelsen på arket avgjør størrelsen på stjernen, så føl deg fram, og gjør som det passer deg. I tillegg til ark trenger du lim og saks.

Så er det bare å sette i gang !


– Følg meg på Facebook HER – Instagram HER – Snapchat: stinetuss –

Mosekledd svibel

God kveld!

I dag skal jeg dele et liten, og veldig simpelt kreativ forslag til dere. Grunnen til at jeg vil ha denne med, er fordi blomster er utrolig koselig både å gi bort i julen, men også pynte med i egen stue.

Svibel hører julen til, og de lukter jo så godt!

Jeg har kledd mine med mose som jeg har funnet i skogen. Det er så enkelt og utrolig dekorativt.

Mosen kan du også finne i skogen, eller kjøpe på en blomsterforretning. Det hele er veldig enkelt. Plastikkpotten til svibelen fjernes, så pakker du det hele inn i mose som du fester ved å surre en sytråd av nøytral farge rundt og rundt. Jeg brukte en mørk brun tråd og den er ikke en gang synlig.  Mosekulene har jeg plassert på små tallerkner.

Mosen holder godt på fuktighet, men siden svibelen også drikker en del vann, dypper jeg mosekulene i et vannbad hver dag, slik at de får trekt opp nytt vann. Da har de holdt seg utrolig godt.

Ha en fortsatt fin kveld 🙂


– Følg meg på Facebook HER – Instagram HER – Snapchat: stinetuss –