Syskole Del 2

Litt om mønster, stoff og søm 

Stoff og mønster

Før du kjøper stoffer er det greit å ha en tanke rundt hva du skal sy, hvis ikke er det en fare for at du ender opp med mye stoff du ikke får brukt. Er du helt fersk bak symaskinen anbefaler jeg deg å starte med enkle oppskrifter og lette stoffer å sy i. Rene bomullstoff er absolutt å anbefale for nybegynnere, og da kun du for eksempel sy en ballongbukse eller en bluse som bilde over.

For å vite hvor mye stoff du trenger gjør du det lurt i å tegne opp mønsteret ditt først, om du ikke kjøper ferdig mønster med forklart stoffmengde du trenger. Mønster tegner du på matpapir som du får kjøpt på rull for 10 kroner i matbutikken.

Her er et eksempel på hvordan du regner ut stofflengden du trenger:

Jeg skal lage blusen over, og tegner opp mønsteret som jeg får forklart i mønsterveiledingen. Jeg trenger en fremside, en bakside og to små armer. Bomullstoffet jeg ønsker å bruke er 140 cm lang på rullen. Om jeg legger de fire dele ved siden av hverandre kan jeg se at jeg får plass til alle delene på lengde 140 cm. Da trenger jeg altså bare å måle høyden på fremside/bakside for å finne ut hvor mye stoff jeg trenger. Målet fra skulder til bunn av blusen er 65 cm, ok, jeg legger til 5 cm og kjøper 70 cm stoff. 

Alt stoff bør vaskes etter anvisning før du klipper ut mønsterdeler og syr. Dette er fordi de fleste stoff av en krypprosent ved første vask.

Tidligere har jeg laget en stoffoversikt over de mest vanlige stoffene jeg bruker.


Søm og nåler 

Jeg bruker alltid å sy to sømmer om jeg syr med symaskin, dette gjør sømmen sterkere, og bruker du stoffer som rakner (bomull/lin) så er du helt nødt til dette.

Jeg syr først en rett søm 0,5 – 1 cm på innsiden av klippekanten, for så å sy en sikksakksøm mellom rett søm og klippekant etter på. Når du begynner å sy, fester du tråden både i starten og slutten av sømmen ved å kjøre symaskinen et par ganger frem og tilbake (alle symaskiner har en “sy bakover” knapp/spak). Normalt stinglengde: 2-3. På bomull bruker jeg 2 – 2.5 mm. Skal jeg sy i stoff med strech skrur jeg opp stinglengden for å unngå at stoffet drar seg; 3 til 3.5 mm.

Når du syr i strechstoffer er det veldig viktig at du ikke holder igjen stoffet mens du syr, da vil stoffet strekke seg ut og sømmen blir bølgete. For å unngå dette må du heller fører stoffet sammen med symaskinen.

Andre sømmer: 

Rynkesøm

For å lage en rynkesøm, syr du to sømmer parallelt med hverandre. Stinglengden kan gjerne være 3 eller 4. IKKE fest sømmen ved start og slutt ved å sy frem og tilbake. Når de to sømmene er sydd tar du tak i begge trådene på fremsiden av stoffet på hver side og strammer til så stoffet rynker seg. Rynkene kan festet ved å sy en søm midt i mellom rynkegangen når du er ferdig med å rynke. Så fjerner du de to sømmene du rynket stoffet med.

Overlock: 

Overlock byr på en del sømmer alene, men for å vise hvordan en overlock søm er så er den avbildet under. Overlock er desidert best å sy med når du syr i strechstoffer, både fordi overlock maskinen ikke strekker ut stoffet mens det syr, og fordi det er god strech i selve sømmen.

Tvillingnål 

Et annen nål jeg bruker mye når jeg syr er tvillingnålen. Den gir en kjempefin dobbelsøm. Du setter den i som en vanlig nål, men trer en tråd ekstra. Begge overtrådene trer du som normalt, men de ender i hver sin nål til slutt.

– Syskole del 1 – Hvordan komme i gang? 

– Speiltvillingene på Facebook – 

 

10 kommentarer

Siste innlegg