Les del 1: Første møte med Queen’s Diamond
Les del 2: Queen ble mitt prosjekt
Smeden kom, og panikken slo til hos Queen nok en gang. Jeg prøvde å roe henne ned, men hun hadde blokkert helt ut, en kamp med en hest på 600 kg som ikke var i stand til å se at jeg var der i panikken. Hun kastet hode i været, rett inn i ansiktet mitt. Det svartnet et øyeblikk og for første gang sto nesebloden på meg..
En dressurhest!
“Denne hesten skor jeg ikke!” Pustet smeden ut, som åpenbart var blitt livredd av de kraftfulle bakbeina som slo etter henne og en rompe som kom fortere enn hun rakk og tenke for å klemme henne inn mot veggen.
Selvsagt kunne hun ikke sko Queen slik hun var nå, det ville vært å sette livet hennes på spill. Vi hadde tapt denne kampen, hesten fikk komme ut på beitet igjen, og jeg fikk satt meg ned for å tørke neseblod.
Men vi MÅTTE ha smed for å ordne på høvene hennes. Derfor bestilte vi veterinær og smed til å komme samtidig så fort de kunne. Queen ble nok en gang dopet ned, og uten makt til å bestemme over sin egen kropp fikk veterinæren beskjært høvene og satt på henne nye sko.
Det føltes på ingen måte riktig at hun skulle dopes ned på denne måten, et overgrep på en redd hest. Men valget var ikke stort, det var for hennes eget beste, vinteren var kommet og isen var for glatt uten skoene med brodder i.
Den mannlige ridelæreren vår var med meg da jeg skulle legge vekt på ryggen henne igjen for første gang. Jeg plasserte en voltigegjord (en reim med håndtak) på henne i stedet for en sal. Jeg tenkte at det ville være mest skånsomt for hennes traumer. Hun hadde ikke vondt mer, men en hest har en uforglemmelig hukommelse, de glemmer aldri, men de kan lære å tilgi, så hun måtte trenes opp til at det ikke var vondt å ha noe på ryggen.
Ridelæreren leide, mens jeg lå over ryggen hennes på magen, på denne måten ville det være enklest for meg å hoppe av henne om hun skulle få panikk.
Vi hadde med andre ord startet helt på nytt i en alder av 8 år. Som om hun var en 3 åring som for første gang skulle ha et menneske på ryggen.
Ei av jentene på hestelinja, var over hakket interessert i dressur. Hun kom til oss en kveld og sa med engasjement i stemmen: “Jeg sjekket passet til Queen i dag, hun er en Norsk Varmblod Dressurhest etter Zalmiak Firfod!” Det var ikke vanskelig å se det oppgitte blikket hennes da vi andre åpenbart ikke kjente til denne Zalmiak Firfod. Hun ble nødt til å både vise oss og og fortelle om denne dressurkongen som hadde vært blandt toppen i Norge.
Jeg kjente jeg ble nødt til å vite mer. Finne ut hvor hun hadde vært tidligere, og hvordan hun hadde blitt som hun hadde blitt. Og jeg klarte å finne mange ledetråder igjennom nettet. Hun hadde bare hatt to tidligere eiere. Oppretteren som solgte henne første gang fortalte meg: “jeg solgte henne fordi jeg hadde flere hester og syntes hun ikke var riktig så god gangart messing som jeg ønsket.” Dette er en rytter som satser stort, og er man ikke god nok i løpet så er man ute. Hun var riktignok trent opp av denne mannen til å bli en konkurransehest i høyere klasser. Hesten gikk vidre til ny eier, ei ung jente. Jeg klarte å komme i kontakt med henne også. Ei hyggelig jente som solgte hesten sin da skolegangen kom i veien. Det var ingenting som skulle tyde på at hesten hadde opplevd noe traumatisk i sitt tidligere liv. Men hun sa et par ting som jeg lot meg bemerke. Man må aldri stramme salen veldig stramt, for da går henne i bakken slik dere opplevde. Hun fikk en skade i det ene bakbeinet en gang hun skulle gå av hengeren, jeg husker det fordi hun ble halt så vi måtte avlyse stevnet.
Tja, hester har hovedblodårer som krysser gjorden under magen, så jeg har hørt om at hesten kan “besvime” av dette. Allikevel fikk jeg det vel ikke helt til å stemme at dette var eneste grunnen.
Skaden henne påførte seg på denne hengeren satt lengre i enn kanskje tidligere eier viste. Hun hadde en stor svakhet i det ene bakbeinet. Hun mistet balansen om jeg løftet det andre bakbeinet, og der var det lett å få forklaringen på hvorfor hun panikkreagerte når smeden skulle sko henne. Jeg merket det også ved ridningen, som om det ene bakbeinet ikke var sterk nok til å bære meg, det sviktet under henne hele tiden som om hun snublet.
Det gikk to steg fremover og et tilbake hele tiden, men det betydde alikevel at det gikk i riktig retning. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger hun kastet meg av ved et bukksprang, ved at hun skvatt av noe og kastet seg sidelengs, eller ved at hun stailet med av. Jeg kunne ikke forstå det. Hun hadde ikke vondt mer, og hun var blitt så rolig og trygg. Jeg prøvde alt av saler på stallen, – hun må misstrives med salene jeg har prøvd- tenkte jeg. Til slutt var det ingen saler igjen å prøve, med unntak av mine egne private saler. Jeg nølte, hun var i full stand til å ødelegge salene mine på et blunk, men søren heller. Jeg slang opp sprangsalen som var “gamle” salen min.
Jeg red. Jeg hadde kontakt, for første gang gikk det fremover uten noe tull sidelengs og bakover. Jeg hadde funnet salen hennes, min egen. Jeg turte til og med å bytte over til den splitter nye dressursalen, for nå var hun en hest igjen..
Fortsettelse følger….
Forsett og lik innleggene, i bunn ved å trykke på “liker-knappen”, om du finner det interessant å lese, det gir så god tilbakemelding til meg <3
Spennende:D
Du skriver så utrolig bra! Vanskelig å vente uke etter uke på fortsettelsene 🙂
Så utrolig spennende! Høres ikke ut som den nydelige hesten jeg har sett på bloggen tidligere. Har selv en slik “problem hest” og vet hvor gøy det er når man ser fremgang og at all tiden man har brukt lønner seg! 🙂 gleder meg til og høre fortsettelsen 😀
å så bra!
Du er utrolig flink til å skrive! Elsker historien 🙂 viser hvor godt menneske du er når du hadde troa på henne og la inn den innsatsen du gjorde 🙂 supert!
Spennende å lese! 🙂 gleder meg til neste!
camilla eriksen: ^^, tusen takk 🙂
Synes det er kjempe interessant og lese historien om henne!
Katharina: nei. Hun var litt annerledes da jeg ble kjent med henne ^^, ja, der er en stor belønning 🙂
myonlinediaryy: <3
Tonje Nesmoen: tusen takk <3
Du skriver så spennende! Gleder meg til fortsettelsen 🙂
Anonym: 😀 takk
Kaja: så godt p høre ^^,
Irmelin: 😀 tusen takk
hjelpes, gråt en skvett her! Altfor lenge til onsdag, fortsettelse nååååå 😀
utrolig spennende å lese! Klarer ikke vente på fortsettelsen <3
Kjekt og lese 🙂
Jeg er heste interessert selv så dette er underholdende.
Men jeg får frysninger på ryggen og åndenød av skrivefeilene dine. Når du skriver HENNE istedenfor HUN.
Det heter : skadene HUN påførte seg. Og da går HUN i bakken.
)
Marlen: så koselig å høre ^^, Hihi. Tar litt for lang tid, har litt annet som må gjøres også 🙂
Emilie: ^^, herlighet, tusen takk <3
hahhaha jeg kan tenke meg at det var vår kjære Linn som var meget opptatt av stammen hennes! Så morsomt å lese – det bringer opp så mange minner fra året med dere på stallen❤️
Katrine: latterlig. man kan like gjerne skrive henne som hun. Kan ikke kalles for skrivefeil engang!
Anna Katinka: haha, stemmer nok det 🙂 dressurtanta <3
Det er veldig spennende<3
Sofia Bjerknes: ^^, tusen takk
Katrine: om du sier henne eller hun kommer helt ann på dialekt! 🙂
Superspennende å lese, vil ikke vente en hel uke til!😳😳❤️ Du er utrolig flink å dyktig, superbra blogg 🙂
Anonym: <3 tusen takk ^^,
Du skriver så bra. Gleder meg veldig til fortsettelsen 🙂
Anonym: tusen takk ^^,
Utrolig spennende å lese! Gleder meg til fortsettelsen. Og håper på flere dyrerelaterte innlegg i fremtiden :)) Må også nevne at det du gjorde for hesten er utrolig, skulle vært flere med et hjerte og engasjement som deg 🙂
Åh, gleder meg allerede til fortsettelsen!! Fantastisk 🙂
Utrolig nydelig historie!
Jeg er selv hesteinteressert, har ridd i 12 år snart. For 1 og et halvt år siden fikk jeg den fôrhesten jeg har nå. Han heter Guttungen og han er verdens beste. Da jeg hadde han for første gang var han på mange måter vanskelig. Han hadde lite respekt for meg, og hadde en del andre uvaner. Blant annet kunne han galoppere til han selv ville stoppe, og hvem visste når det var. En dag gikk jeg lei av oppførselen hans. Med trening, tålmodighet, respekt og vennskap har vi kommet dit vi er i dag. Han kommer meg i møte når jeg skal hente ham, han er trygg og ri på, han passer på meg like mye som jeg passer på ham. vi har kommet kjempe langt. Alle i stallen skryter av den pene hesten. Jeg synes det er helt utrolig bra at du har tatt deg tid til å hjelpe en hest mange kanskje ville gitt opp. Stå på! 🙂 <3
For en jobb du har gjort! Imponert over at du har holdt ut den harde kampen 😉
Spennende historie!
Det stemmer for øvrig ikke at hun/henne er et resultat av dialekt. Det er heller ikke en skrivefeil, men en feil bøying av personlig pronomen. Nå får det være opp til hver enkelt hvilke feil man velger å henge seg opp i, men en blanding av hun/henne og han/ham er ikke dialekt, selv om det er mer utbredt i noen geografiske områder enn andre, og især blant små barn. En slik feil hist og her skjemmer ingen, men samtidig er det en kjapp regel å lære seg for å unngå feil bruk, og da går helhetsinntrykket fra 5+ til 6 😄👍
Eeelsker å lese om deg og hesten din!!
Får tårer i øynene av å lese <3
Har selv 3 hester og synes det er såå spennende å lese! Klarer nesten ikke å vente på neste del 😃
Cecilie: så utrolig hyggelig skrevt. Jeg trur nok mange har et hjerte for å hjelpe dyr, problemet kommer nok ved at et dyr på 600 kg blir for mye for mange om det viser en agressiv atferd.
K: ^^, så bra
Det er så spennende å høre historien deres helt fra begynnelsen 😀 venter på nytt innlegg hele tiden! Du er så flink til å skrive og fortelle 😀
Ingrid W. Minde: <3 takk deg samme!
Marianne: 🙂 takk, spenning og mestring er en god drivkraft
Anonym: <3
Line Skei: <3
Kristin grande: så gøy å høre <3
Lotta: tusen takk ^^,
åå, elsker de historiene her, venter allerede spent på neste del <3
Veronika: <3
Åå, elsker denne “serien” om Queen altså. Så gøy å lese, jeg har selv ridd siden jeg var 9 og har en stor kjærlighet for disse dyrene. Det som er så spesielt med dyr, er at uansett hvor mye vondt de har opplevd så vil de vise deg tillitt til slutt bare du gir de nok kjærlighet og tid. Ganske så ulikt mange mennesker. Dyrene våre elsker oss uavhengig av utseende, religion, legning osv 🙂 Og de er verdens beste til å trøste, for de sier ingenting, de bare er der og de har goood tid. All den tiden vi måtte trenge. Vi mennesker har uendelig mye å lære av dem.
Frida: veldig godt sagt ^^,
Er det Hurdal Verk du har gått på Stine? 🙂
Astrid: Det er det 🙂
Katrine; du er vel hesteinteressert??i tillegg heter det “kjekt å lese”.. ikke kjekt og lese. Stå på Stine 😉
hege: hehe ^^,
Fortsett å skriv! Er spennende for oss hesteelskere å lese :)! Utrolig hvor mye man kan lære av hesten hvis man klarer å lese kroppsspråket!
Stine: takk, ja helt enig. 🙂 er en del igjen av historien enda ^^,
Overraskende gøy å lese om dette, til tross for at jeg selv er ganske redd hester. Du skriver veldig bra 😀
SPENNENDE!!!!
dolcevita96: ^^, så hyggelig å høre 🙂
Emilie: 😀
En liten kommentar vedrørende skrivefeil som nevnes, om du er interessert i tilbakemelding mener jeg 🙂 ja det er avhengig av dialekt men dialekt bør ikke skinne gjennom når man skriver, da blir det veldig muntlig. Husker jeg fikk en del pes for det på ungdomsskolen for 15 år siden, man skriver bokmål/nynorsk og prater dialekt gjentok læreren haha :p Jeg syns at helhetsinntrykket generelt blir bedre om setningene er grammatisk korrekte, men på en annen side så føler jeg at du prater til oss gjennom bloggen din, mer enn at det er “bare et innlegg”, som om vi er der med deg når du forteller oss hva du driver med 🙂 så i dette tilfellet med din blogg som er så personlig så syns jeg det fungerer kjempe bra at du skriver så muntlig som du gjør… 🙂
Kjempe interessant lesing! Jeg som ikke er interessert i hester engang sitter som limt foran skjermen når jeg leser. Du skriver på en så god måte, at det nesten blir som å lese et eventyr/fortelling. Keep up the good work 😉
Veldig spennende, disse innleggene om Queen er de eneste innleggene jeg har lest så grundig på lenge!
Åååh, jeg får virkelig frysninger i hele kroppen av innleggene om Queen! Fantastisk historie! gleder meg på fortsettelsen! 🙂