Syskole del 5

Hvordan tegne mønster ut i fra et kjøpt klesplagg? 

– Alle syskoleinnleggene finner du her – 

(Beklager litt forsinket innlegg, på grunn av sykdom)

Noen av klærne våre blir alltid en favoritt i klesskapet, og har ikke du også flere ganger tenkt – denne skulle jeg ønske jeg hadde flere av i en annen farge? 

For noen modeller sitter som et skudd, og er en på let etter noe i samme gata så er det bare å drømme om å finne det igjen i butikkene. Da kan det være veldig gøy å tegne mønster, og sy plagget selv.

I dag har jeg tenkt til å vise dere hvordan jeg tegner av en genser fra jentens klesskap. Det er ikke en favoritt, men en basic-genser som passer til alt, og som jeg ser at jentene skulle hatt flere av, nå som bodyene må ut av klesskapet. I tillegg er en basic-genser første steg til de mer avanserte genserene med hetter, eller jakkeåpninger.


For å kunne tegne mønster selv er det noen grunnleggende faktorer vi må kunne. Tegningen jeg har laget under viser hvordan mønster skal se ut til to typer gensere og en bukse. Kall det gjerne et basic-mønster for de fleste mønster innen t-skjorter, gensere, kjoler, penbukse, joggebukse, shorts, jumpsuit, osv…

Genseren som blir tegnet i dette innlegget er den nederste genseren på bilde. Det som er viktig med mønsteret er den buede delen av armene, som er helt nødvendig for at passformen skal bli god over skulderen til barnet / eller oss selv.


Slik tegner du mønster etter en gammel genser:

Først streker du opp en linje som skal bli midtlinjen av genseren din.

Brett genseren dobbelt og legg den slik at midten ligger inntil streken du har tegnet. Tegn så rundt genseren, tegn en cm på utsiden så får du sømrommet du trenger når du skal sy. I bunnen har jeg tegnet den enda litt lengre ned, for det første er denne genseren litt kort – så jeg ønsket den litt lengre. For det andre skal det være en oppbrett i bunn som du trenger 2 cm ekstra sømrom til.

Når du fjerner genseren har du da en tegning som er tilnærmet lik min tegning under ↓

Marker så opp linjen til armhulen.

Fronten på genseren har en større utrigning enn baksiden, derfor har jeg striplet opp en linje som går ca tre cm lengre ned i halsringen.

Brett så arket dobbelt langs midtlinjen og klipp ut.

Mønster arm:

Tegn en midtlinje, om du tegner den horisontal eller vertikal er for meg det samme så lenge du får plass til armen på arket ditt 😉

Legg mønsteret til kroppen slik at enden av skulderen er på høyde med midtlinjen din. På denne måten finner du ut hvor lang armen skal være der den festes til kroppen.

Så tegnes den svakt-s-formede linjen fra midtpunktet og ned til høyden på armhulen.

Legg gjerne genserermet langt midtlinjen får i finne lengde og tykkelse, og tegn rundt. PS: husk at det er oppbrett ved håndleddet også, så legg til to cm ekstra på lengden!

Det ferdige mønsteret, brett det langs midtlinjen og klipp ut.

De to mønsterdelene.

Det kan være lurt å ha en åpning på skulderen, da kan du tegne på en cm på den ene siden som du kan ha til brett og knappefeste.

– Fortsettende innlegg: SY GENSER STEG FOR STEG

– Ny bak symaskinen? Les alle SYSKOLE- innleggene 

– Se flere mønster og syoppskrifter 

– Speiltvillingene på Facebook – 

 

14 kommentarer

Siste innlegg