Valp og baby under samme tak

Det ser harmonisk ut, og det er det også.. .. i de øyeblikkene de begge sover. 

I neste sekund spretter den lille firbeinte som en makrell på land, øynene lyser ramp og i munnen sitter en smokk, akkurat slik en smokk sitter i en barnemunn. Forskjellen er at Vilde har en tannløs gom, mens Alba har ett bitt som en pirajakjeft.

Nooo! Det var den tiende smokken så langt! 

Den lille rakkeren trenger ikke stort mer enn 60 sekunder alenetid for å rive en dorull i fillebiter, og glemmer du å lufte henne når hun våkner fra en lur, kan du banne på at du like etter setter foten i en gull dam på gulvet.

Det å ha baby og valp i hus er absolutt travelt. 

Verst av alt er valpemunnen. For på samme måte som den tobeinte babyen, skal alt  inn i munnen. Forskjellen er igjen at den ene er tannløs, den andre ikke. At en valp skal forstå forskjellen på babyleker og valpeleker er ikke akkurat noe jeg kan forlange når selv ikke mannen klarer det. Ja, jeg har funnet babyen  med en av Albas nedsiklede bamser som sovekos, men når sant skal sies, så er Vilde sine bamser like nedsiklede de.

Vi er ikke redd for hundebakterier, så en leke som tygges på av valpen verken vaskes eller kokes før den er tilbake i babyens hender. Det er tennene vi igjen må passe på. To sokkekledde tottelitter som husker fram og tilbake i en vippestol – du aner ikke hvor fristende det er å fange de for en rampevalp.
De to barna på fem år liker heller ikke når et dusin sylskarpe valpetenner sitter i leggen, så biting er vi ganske strenge på.

Heldigvis har vi vår private hundenanny. Vår 8 år gamle veldresserte rottweiler. Det er hun som er det største offeret for valpetenner, men også hun som på best måte kan trene opp valpen til å forstå hva som er et lekebitt og når bittet er for hardt. Det skal også nevnes at hun er helt uvurdelig i oppdragelsen ellers også.  Den lille valpen må luftes i ett kjør for at hun skal lære seg å bli husren, og ikke rent sjeldent sender vi rottisen ut for å lufte valpen, om vi selv står med hende fulle, noe vi ofte gjør med enda en baby i hus.

Valp og baby under samme tak, eller ikke?
Fordelen med å få valp mens man er hjemme med baby, er all tiden man kan investere i valpen. De første månedene av en valps liv er avgjørende for hvordan den vil oppføre seg senere. Jo mer man sosialiserer og trener valpen helt i fra starten, jo mindre frustrasjon og problemer vil du møte på senere.

Over 200 raser å velge i mellom. Det skal også nevnes at de ulike rasene gir ulike fordeler og ulike ulemper. En liten rase som min tibetanske spaniel brukte ca 3 måneder på spise opp en tyggestang, mens staffen vår bruker fem minutter. Valpetenner på en liten rase er ikke i nærheten av like ødeleggende som valpetenner på en rase med et kraftig kjeveparti.

Det viktigste om man velger å skaffe seg hund er å tenke nøye igjennom hvilke rase som passer til ditt liv. Ikke velg den som er kul eller søt, velg den som passer til dine forventninger.
Vi valgte Staffordshire bull terrier fordi rasen er ekstremt glad i barn og mennesker, fordi vi elsker balansen mellom det store energinivået deres, og deres evnen til å være verdens største sofagriser. Vi valgte staff fordi de ikke har et jaktinstinkt, og fordi det er en rase som sjeldent bjeffer. Vi valgte staff fordi vi ønsket en mellomstor rase med et voksent sinn. Vi valgte staff fordi vi har erfaring med rasen, og fordi vi vet vi kan håndtere at de er en håndfull. Vi valgte valp samtidig som baby fordi vi har en åtte år gammel hund fra før som gjør “oppdragelsen” av en ny hund enklere. Vi valgte valp nå fordi vi har muligheten, og bor på en måte som gjør at vi bare kan åpne døren for å lufte hundene.

Det viktigste av alt er at er å ha tid, og masse kjærlighet, så vil en hund berike livet ditt mer enn du noen gang kunne forestille deg.

 

11 kommentarer
  1. vi har hatt 3 hunder før i ulike alder. Så har de to eldste dratt hjem til hundehimmelen…….og hun som ble igjen ble ensom. Lenge lette vi etter en venn tl henne. Hadde en her og som måtte hjem for hennes hundemamma hadde dødd og eieren ville ha henne tilbake. Så kom eg over et besklag av hunder fra politi og mattilsynet. Vi sku ha en av dem sa vi. En…..joda ble to…….og to som aldri har vært ute, levd i bur i en kjeller med 40 andre hunder…tisser og bæsjer der de vil, spiser mat ut av munnen din om du ikkje passer på er disse to nesten verre enn valper.
   De klatrer og hopper og fins ikkje redd noe…men de forstår heller ikkje nei….. og pga deres bakgrunn ønsker vi ikkje kjefte så mye heller så dette tar tid.Nå da eg er sengeliggende merker eg at Jack er en drøm av en hund som vil ligge med meg som min andre hun vil, mens LeeLoo, aka ADHD Barbie flyr gjennom luften, spiser på plast lander på brystet ditt når hun hopper over sofaen mm

   Noen ganger må eg bare legge dem i bur fordi feber og hodepine og hosting og flygehunder er ikkje helt enkelt og noen ganger vil man bare sooooooove. Men de er flinke..de kom 11 Desember og har aldri gått i bånd før- LeeLoo er ikkje fan,men Jack er flink <3 Ellers hjelper Jack mamma også. Ble så stille i dag..sånn stille stille vet du…….jo da *sorterte* han skittentøy…… dette er to underernærte fliser på 2 kg…..som da altså har revet ned et berg av skittetøy og gått gjennom det så eg knapt fikk opp døren- Og Blikket du får når de ser deg er sånn mamma var vi ikkje flinke vel ??????? Helt nydelige <3 Hund altså

   1. Mye i forhold til hva? 🙂 Hun er ikke er røytefri hund, men samtidig har hun mindre pels en rottisen vår, og blir ca en tredjedel av størrelsen, så på den måten vil hun røyte lite sammenligner jeg med det vi har fra før av 🙂

  2. Husk at det finnes ikke hunder uten jaktinstinkt. De er fortsatt hunder 🙂 Mer eller mindre av det ja, men alle hunder innehar et visst instinkt for jakt.

  3. Hva er ditt beste tips mot valpebiting? Vi sliter litt med vår på 5-6 måneder, og ingen av de tipsene vi har fått så langt har gitt noe annen effekt enn at han tror vi leker, eller blir så fornærmet at han biter hardere 😅

  4. Ååå gøy med staff! Har en liten ramp selv på 3 år (shit tiden flyr). Hadde mye dårlig samvittighet det første halvåret fordi valpetiden var beintøff og hundedrømmen ikke var slik jeg hadde forventet. I dag forguder jeg henne og jeg ler hver dag av den enorme personligheten. Virkelig en unik rase. Drømmer om hund nr 2, kjæresten vil ha rottis. Du er virkelig flink med alle baller du har i luften!! Og hold ut adhd bitingen, det blir bedre i det de teite tennene faller. Frys ned gulrøtter, agurk eller kong med leverpostei, det lindrer godt for valpetenner og holder hun opptatt litt ☺️

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg