Fra flatt landskap til hage med nivåforskjeller

Da er vi i gang med å bygge om hagen fra en grusflate til vår drømmehage. Jeg tenkte jeg kunne dele reisen med dere.

Det har faktisk nå gått to år siden det en gang var en plen her huset vårt i dag står plassert. Alt av levende materiale, jord og leire, ble fjernet og fylt opp med stein. Bjørn Tore, min mann, lurte den gangen på hvordan jeg tenkte at hagen skulle bli etter at huset var oppe. Jeg svarte som sant var: “akkurat det har jeg ikke kapasitet til å tenke på nå i det hele tatt”. Jeg satt i timer hver dag og planla huset innvendig, hagen orket jeg ikke ofre en tanke.

Tips: tenk på hagen før huset bygges! 

Da vi landet i det nye huset, etter 14 måneder med jobbing hver kveld for å få det ferdig, satte jeg i gang med å tegne og finne inspirasjon til hagen.

“Tada!! sa jeg til mannen min da tegningen omsider var ferdig. Så begynte jeg å forklare om murene, blomsterbedene og nivåforskjellene. Planer som så klart krasjet med ALLE rør og ledninger fra huset! Haha.

Heldigvis har jeg en mann med en stor dose tålmodighet og kunnskap til å grave opp og legge om alt av rør. Så hageplanen består, og nå er vi i gang!

For en måned siden var landskapet rundt huset helt flatt.

For en uke siden så det slik ut, Bjørn Tore senket terrenget foran huset, og jeg har laget forskaling til en støpt såle.

Støpt såle

Nå er sålen støpt, og vi er klare for det neste store prosjektet som blir å sable mur. Muren vil ha to funksjoner, den vi bli en avgrensning til nivåforskjellene i hagen, og den vil danne store nydelige blomsterbed.

Grunnen til at vi har støpt en plate som vi skal sette muren på, er for å lage et så stabilt underlag som mulig for å minimere risikoen på at muren sprekker opp. Vi skal ha en pusset mur, og ikke steinblokker, og da kan nesten ikke underlaget lages godt nok med det norske klimaet som gjør at bakken endrer seg etter årstidene.

Endrer inngangspartiet 

Snekkeren lo godt da vi ringte og sa vi måtte bygge på huset. Vi er jo nybegynnere på husbygging så noen feil blir det. Vi valgte å kle inn overbygget ved inngangsdøren, for å få en mer adskilt gang. Dette er vi veldig fornøyd med, det vi riktignok ikke tenke over var at vi da også burde trukket taket videre utover slik at vi ikke behøver å måke snø med ytterdøren vår om vinteren.

Samtidig som vi laget forskaling på framsiden av huset, forskalet vi inngangspartiet også. Vi Isolerte og la armeringsnett, før elektrikeren kom å la varmekabler. Noe som forhåpentligvis skal fjerne problemet om å måtte måke snø med yttterdøren framover. 

Betongplata er støpt, og neste prosjekt blir å få inn snekkerne som kan dra ut taket litt. Til slutt blir det nok lagt noen lekre fliser.

Det er så langt vi har kommet til nå, og om litt er vi enda lenger!

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg