Å legge flis i hagen – noe av det vakreste?

Først og fremst! Wow! Responsen vi har mottatt under arbeidet med hagen har vært helt spinnvill! Spørsmålene har haglet inn, så nå skal jeg skrive et litt mer utfyllende svar på alle spørsmål rundt flisleggingen i hagen.

Vi er enda ikke ferdig, faktisk er vi bare halvveis med flisleggingen, men her kommer altså all informasjon du trenger om du har begynt å snuse litt på stein framfor tredekke på plattingen.

Jeg kan jo begynne med å fortelle hvorfor vi valgte stein. For 7 år siden bygde vi en stor platting i impregnert plank tilknyttet det gamle huset vårt, så nå kjente jeg at jeg ønsket noe helt annet, noe mer vedlikeholdsfritt, noe som ikke “alle andre” har, og noe som ikke krymper, vrir og vender seg.

Med en meget god flislegger i vennekretsen hørte vi at det å støpe fast flis i Norge, uansett vil resultere i at fuger og flis med tiden sprekker, på grunn av frost og tele i bakken. Det er sikkert derfor disse 2 cm tykke uteflisene har blitt så populære.

2 cm tykke fliser:

Slike flis selges nå hos mange leverandører, selv var jeg å hentet prøver hos Flisekompaniet, Right Pice Tiles og Modena, vi handlet fra sistnevnte, de heter Pro solid grey rect og er 60/60 cm store. Flisene kan brukes på alle uteområder, de kan legges på gresset, de kan legges i grus eller på sand som heller, og de kan legges på justerbare pidestaller. Å legge flisene på pidestaller kan være veldig fint dersom underlaget må rettes opp, eks om flisene legges på en gammel platting, pidestallene fordyrer på den andre siden prosjektet en god del. Flisene legges med ca 2 mm sprekker, og det er ikke nødvendig å fuge sprekkene.

Sydenfølelse 

Nå som vi har kommet så langt vi har kommet på den ene plattingen, så er det ingen tvil om at følelsen jeg få er ekslusivt og sydlig. Jeg virkelig bare elsker det!

Slik har vi lagt flisene 

Vi har valgt å legge flisene rett i subus/grus med gruskorn på mellom 0-8 mm. Når grusen er lagt, må den komprimeres slik at dekket blir fast og stabilt. Vi bruker store og mellomstore vater når vi jobber, og retter av før flisene legges.

Fliselegge bue 

Jeg har ved litt mange anledninger drømt om en firkantet platting, det hadde uten tvil forenklet arbeidet en hel del. Meeen! Altså buene synger den vakreste melodi til meg, så alle de ekstra timene er virkelig verdt strevet.
Hadde vi hatt rette kanter hadde vi leid en vannsag til flis og kuttet flisene med den, men siden vi har buer bruker vi en vinkelsliper med et godt flisblad som vi kutter alle flisene med. Det fungerer helt supert, det tar bare noe lengre tid.

Jeg skal innrømme å si at det er litt av en jobb å legge disse flisene, det krever både tålmodighet, tid og frustrasjon. Arbeidet er også tungt! Hver flis veier ca 17 kg, så du trenger ikke gå på treningsstudio i perioden du flislegger 😛

Men om det er verdt det? JAA!

Følg meg og prosjektet på Instagram: @stineskoli 

19 kommentarer

Siste innlegg