Sy-tutorial stellematte baby

Stellematten er på plass på badet og det er 23 dager igjen til termin. Ventetiden begynner å gå saktere, men heldigvis kan jeg bruke den på mine mange kreative prosjekter, som jeg også gjerne vil få dele med dere. 

Det å sy stellematten selv, er en veldig personlig og koselig forberedelse før babyen kommer. Det er så håndfast knyttet til babyen, og det er stas å kunne lage noe selv og som i tillegg passert perfekt inn på badet. 
 


MØNSTER 

Finn en stellematte, og lag mønsteret ut i fra stellemattens mål. 
Jeg har kjøpt stellematten på Stoff&Stil, men kanskje har du en liggende som trenger en oppfriskning? Uansett er det veldig enkelt å lage mønster. 

Mønsterdelene: 

– forstykke og bakstykke; som er formet etter stellemattens fasong + 1 cm sømrom. 
Du kan godt sette hele stellematten på et papir som vist på bildet under, for så å tegne rundt. Legg merke til at jeg tegner 1 cm utenfor stellematten – det er betydningen av + 1 cm sømrom. 

– sidestykke x 2. Legg til 1 cm sømrom 
– bunnstykke x 1. Legg til 1 cm sømrom
– overstykke x 1. Legg til 1 cm sømrom. Når du skal måle ut denne mønsterdelen er det viktig at du ikke måler rett over, der det er fordypning, men at du måler med fordypningen også. Derfor blir overstykke bredere enn bunnstykket som er rett. 

Alle mønsterdelene til sammen skal da bli noe alla dette: 
Du trenger også en glidelås som er omtrent like lang eller lengre enn for- og bakstykkets lengde. 

Slik syr du delene sammen: 

Start med å ta for deg overstykke, og for- og bakstykke. Legg for- og bakstykke rette mot rette med overstykkets kortsider. Og begynn å nåle dele sammen fra midten, så er du helt sikker på at du ikke kommer skjevt ut. 
For- og bakstykket av vinkler, noe ikke overstykke har, men dra bare vinklene ned slik at klippekantene på overstykket og for- og bakstykke treffer hverandre. Fest med nåler helt ut til kantene. 

Sy sammen for- og bakstykke til overstykke ca 1 cm inn fra klippekanten, og når du har gjort det klipper du små hakk nesten inn til sømmen i vinklene. Dette må du gjøre for at hjørnene skal bli pene når du vrenger stoffet til rettsiden. Press (stryk med strykejern) ut sømmen og hjørnene.  

Så skal bunnstykket festes til for- og bakstykke. På den ene siden er saken veldig enkel, der legger du stoffene rette mot rette og syr en rettsøm over 1 cm inn fra klippekanten. 
I den andre enden er det litt mer jobb, for her syr du ikke stoffene fast i hverandre, men stoffene syr du fast til en glidelås. Slik at du lager en åpne og lukkefunksjon på stellematte-trekket. 

Helt til slutt syr du sidestykkene fast til stellemattetrekket. Begynn med å nåle sammen langsidene rette mot rette til overstykke og bynnstykket, og sy sammen med 1 cm sømrom. Helt til slutt syr du kortsidene av sidestykkene sammen med for- og bakstykke. 
PS: husk å lukke opp glidelåsen før du syr de siste sømmene slik at du får vrengt posen til rettsiden når du er ferdig 😀 

Klipp av hjørnene for å få pene hjørner, vreng posen og stryk ut alle sømmer før du trer den på stellematten

Ganske så enkelt, og veldig så koselig 


– Følg meg på Facebook HER – Instagram HER – Snapchat: stinetuss – 

8 kommentarer
  1. Anonym: Tusen takk 😀 Nei, det er bare å klippe ut firkanter i ønsket størrelse og enten sy inn kantene, eller sy på et skråbånd langs kanten 🙂

  2. Hei, bruker du vanlig bomulls-kvalitet på trekket til stellematten? Hvordan tror du evt det er å sy det i voksduk?

   1. Jeg har prøvd å sy denne med voksduk nå, og det stoffet er mindre tilgivende enn bomull, for å si det sånn. Legger seg ikke helt inntil fyllet, og stoffet er mindre stretchy og litt stivere å jobbe med.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg