De får kjeften

Politiet oppfordrer oss i Vestfold om å la bilen stå i dag om det er mulig. Togene har full stans, bussene er forsiket, og kommer ikke fram. Det er et salig kaos langs alle veier. I natt har det kommet så mye som 60 cm snø på de verste plassene, og den kraftige vinden har lagt snøen i snøfonder langt over en meter høye.  Brøytemannskapet jobber på spreng,  og klagingen er i gang! 

For ganske nøyaktig fire år siden skrev jeg ett innlegg. Det innlegget skal jeg hente fram igjen i dag, for noen dager er det viktigere å huske på å gi ros fremfor ris til de som fortjener det. 


Et innlegg til ære for brøytemannskapet – skrevet  30.01.2014

Alenemamma og gressenke er de to ordene jeg omtaler meg selv med om dagen. 
Etter at jeg ble kjent med samboeren min, har jeg fått et nytt og ganske så stort irritasjonsmoment. I disse dager som det kommer så mye snø ser jeg på facebook og overhører på butikken de utrolige mange som klager over elendig brøyting. – Tenke seg til at man ikke kommer seg på skolen og jobben tørrbeint med Converse på føttene, en skandale, og en samfunnssvakhet er det ikke ? 

Jeg må nok i dette innlegg innrømme ovenfor meg selv at jeg også har vært en av klagerne, da jeg som skoleelev måtte vasse igjennom snø på vei til bussen om morgen. Som med det meste annet klaget jeg fordi jeg ikke visste bedre. 

Nå vet jeg så langt mye bedre, og for hver klaging jeg overhører, begynner det å frese på innsiden – Hadde de bare visst!!! …

Min samboer brøyter, og han har gjort det hver vinter i 8-9 år. Hvert år forteller han at dette blir hans siste brøytesesong, men så blir han med igjen året etter. Ikke fordi det er så himla gøy, heller fordi han har vanskelig for å si nei. 


Når snøværet ikke gir seg

Sliten er forbokstaven, det er nok derfor jeg lar meg hisse opp over klagingen. Jeg ser det dere klagere ikke ser. Jeg lever med en mann som ofrer så langt mer enn deg og meg for at du skal kunne komme deg på skole/jobb uten å ta på vinterskoa.

Brøytere sitter ikke å NAVer fram til snøen kommer for så å løpe ut til traktoren eller lastebilen sin og brøyte. Nei, de som brøyter har jobber, og brøytingen kommer som regel i tillegg. Min samboer jobber i sin vanlige jobb fra 7-16 som vanligvis blir til 17-18. Så kommer han hjem og brøytevakta ringer, det blir brøyting fra kl 23. Han rekker kanskje å få seg 2 timer på øyet før han setter i gang og brøyter for alle oss med Convers og sportsbiler. Brøytingen varer til langt ut på neste dag og er han heldig får han fri fra jobben sin, men kanskje er det et møte han må på og da kommer han ikke hjem før klokken har blitt 18.
  Trur dere det da er slik at han har et døgn hvile fordi han har jobbet 20 timer døgnet  før? Nei, det snør jo enda så han må ut klokken 01 igjen.

Brøyterne brøyter for harde livet i nattestimene, enda du ser de hele dagen også, de må til på den tiden av døgnet for å klare å brøyte uten at det er biler og mennesker overalt, og for at du skal kunne komme deg til jobb når du våkner tidlig om morgen. De jobber ikke natten fordi de synes det er deilig å snu døgnet, eller fordi de liker å droppe tiden sin med familie og venner. 

Også kommer det til reglene vi har i Norge, at i løpet av en 8 timers arbeidsdag så har man krav på 30 min lunsjpause. Eller som lastebilsjåførene som ikke kan kjøre lengre enn 4 timer før de må ta en hvil. Trur dere klagere at dette gjelder for brøyterne? Trur dere at grunnen til at det ikke er brøytet hos deg akkurat når du skal ut av døren er fordi guttaboys sitter i en brakke og drikker cola ? Vel da tar dere feil. 
Så lenge det er for “samfunnets beste” så er det ikke lengre noe som heter slike regler. Hadde de tatt pauser hadde ikke Erna kommet seg på jobb i tide.

Hva hvis det ikke stopper å snø? Ja, min samboer har kjørt 48 timer i strekk på slike dager.

Mange tenker kanskje – Hvis det er så fryktelig ille, hvorfor gidder de å gjøre det da? – Tenk hvis alle hadde tenkt slik, tenk hvis alle hadde tenkt som meg: 
  “fy fillern, det der hadde jeg aldri orket” – da hadde det ikke blitt mye moro å prøve og komme seg på jobb hver morgen. Hvis du tenker etter er dette kanskje også en av grunnene til av gata de ikke er nybrøytet hver time, det er faktisk ikke slik at det renner over av folk som sier ja til å brøyte. Tar en rode 8 timer å komme seg igjennom og det snør som verst, da er det faktisk ikke mulig at alle veiene er snøfrie til en hver tid. Men de kommer, og neste natt når det ikke lengre snør kommer de igjen, da kommer de for å rydder alle gatene for deg og for meg! 

Vi mennesker er så forbanna flinke til å finne ting vi kan klage over, det gjelder alt, og nå klager jeg over at folk klager!! På tide å tenke litt lengre enn nesa rekker. Og du, mann 60 år som står ute klokken 5 på natten i gårdsplassen fordi du er så sint på bøytemannskapet som brøyter snø i gårdsplassen din, ta ansvar for å brøyte den gaten selv eller sett pris på at det faktisk er noen som gidder å ofte “livet” sitt for at du og jeg skal komme oss på butikken uten å havne i grøfta. 

Selv er jeg møkka lei og sliten av å ha en mann som jeg kun får sett noen få timer i døgnet, og da i sovende tilstand fordi han nærmest sagt er i koma. Jeg har en våken kjæreste i 30 minutter av døgnet, det er når jeg vekker han for at han skal få i seg middag. Det merkes etter en uke at jeg har alt ansvaret for to barn alene, spesielt når de i tillegg er forkjølet, snørrete og sover dårlig pga tette neser (creds til alle alenemødre). Jentene ser nesten ikke pappaen sin og når han går gråter de. 

Men til helgen, da har han fri <3  


I natt og i dag gjør brøytemannskapet en livsviktig jobb. Ikke bare gjør de veiene trygge for oss, vi skal huske på at de også gjør det mulig for ambulanse, politi, og brannvesen å komme raskt og trygt fram der det trengs. Når det snør på sitt verste så husk på at din gate kanskje ikke er først prioritert, for det finnes viktigere ting enn deg selv. I dag er alt av brøytemannskap i full sving, og jobben de gjør er uvurdelig. 

– Del innlegget og spre en bedre holdning

 

24 kommentarer
  1. Viktig å huske på ja! Jeg bor i Finnmark og her er brøytesesongen betraktelig mye lengre enn sør i landet. Et nært familiemedlem kjører brøyta, og jeg er stadig imponert over at han orker jobben. Må jo ut til alle døgnets tider når snøværet begynner, med lite og oppstykket søvn over mange perioder fra oktober/november til april/mai. Respekt til denne yrkesgruppen! 🙂

  2. Utrolig bra skrevet!
   Jeg synes det er så merkelig hvordan 60cm snø på østlandet kan være så ille, og snu hele verden på hodet, når her i Tromsø (der jeg bor) er 60cm snø på et døgn en hverdagsgreie fra oktober til april. Alt av kollektiv er forsinket, brøytebilene jobber på spreng, men vi klarer like vel å komme oss på jobb, skole eller andre steder vi skal uten at folk klager. Ja, alt er forsiket, og dagene blir ekstra tunge når brøytebilen måker igjen gårdsplassen, men like vel er det ingen som klager her oppe. Vi klarer til og med å holde flyplassene åpne og flytrafikken i rute.
   Østlandet har noe å lære på alle området! Og mannen din som jobber som brøyter er en hverdagshelt!

  3. Vi må jo ikke glemme at de som brøyter faktisk får godt betalt for det også da.
   Er jo kjedelig for oss andre og ikke få kommet seg på jobb og ikke få betalt den dagen pga at det ikke har blitt brøytet.
   Og vi må ikke glemme en ting. Blir ikke gangveien til skoler brøytet så går elevene på bilveien istede siden det da er lettere og gå der enn i 30 cm snø. Da setter elevene seg selv og andres liv i fare og det er ikke bra. Jeg har selv måtte gå bilveien med barnevogn fordi det var umulig og gå på gangveien og det er ikke greit. Har man fått betalt for og brøyte så får man gjøre det eller annsette noen andre som kan det.

  4. Godt skrevet, Stine! Jeg har på nytt fått stor respekt for brøytemannskapet etter at vi flyttet inn i hus i høst, hvor en av våre nærmeste naboer brøyter vinteren igjennom. I går satte han seg inn i traktoren, og var borte noen timer før han plutselig stod på gårdsplassen vår klar for å ta i noen tak. Videre inn i mattetimene kjørte han, og i dag tidlig så jeg kan komme tilbake. Mens jeg var ute på tur med hunden min var han en tur hjemom. Sikkert for å spise litt, for så å reise ut igjen en halvtime etterpå. De står på som noen helter, og det skal vi være glade for!

  5. Anonym: Så klart for de betalt, men hvordan er det mulig at de skal være alle steder på samme tid? En brøyterute her i området tar omtrent 8 timer å kjøre. Husk på at det er mange veier som skal brøytes. Så klart kan du argumentere på at en rute da burde være kortere, men da må du snakke med noen litt høyere i systemet, for å få dobbelt så mange brøytearbeidere på veiene.

   Det handler ikke om at de som brøyter gjør en dårlig jobb om veien må prioriteres før en gangvei. De gjør så godt de kan de for å få alle veier snøfrie så fort det er mulig. 🙂

  6. Hvis dere har en rute som ta 8 timer og bare en maskin skjønner jeg godt det tar tid. Da burde noen virkelig klage til komunen. Her vi bor er det et lite tettsted med 5-6 gårder og hvertfall 5 som brøyter. Så her har vi litt strengere krav når det er så mange som brøyter og som oftest brøytes det mellom 9 og 11 og igjen mellom 15 og 16 da har alle gått til og fra skolen og det er midt i rushen. I helgene er ikke brøyreren ute før langt på dagen og det syntest mange av oss i nabolaget er for sløvt. Men skjønner også din frustrasjon hvis mannen din må brøyte i 8 timer alene. Da må komunen du bor i få litt påsnakk tror jeg.

  7. Folk klager på at det ikke er brøytet, men når de er ute å brøyter så skal de pokker ta meg klage fordi brøytebilen da hindrer trafikken. Jeg bare skjønner ikke hvordan folk tenker- blir noen gang flau, rett og slett!
   All ære til mannen din, alle kollegene og alle familiene som står ved dems side <3

  8. Jeg har alltid hatt en stor respekt for brøytere. Men det kommer av at jeg husker da jeg var liten og pappa som hadde gård også både brøyta mye og pressa rundball for hele bygda. Timene går og jeg satt mye barnevakt gjennom tenårene fordi pappa måtte ut pågrunn av været. Det var ofte 72 timer fordi de siste jordene måtte bli ferdig før regnet skulle komme. Jeg har veldig medfølelse for brøyterne i dette været. Og som anonym sa: de får godt betalt. Gjør de egentlig det i forhold til arbeidstider og antall timer? Om du regner på det. Har de en god timeslønn?

  9. Herregud! Denne traff meg. Senest i dag hvor bilen ble»brøyta» fast. Skal virkelig gå inn i meg selv, slutt på klaginga herfra hvertfall!! Din mann er faktisk en helt 😊👌🏻 Takk for at du «låner» han bort!

  10. Til Silje som kommenterte over her:
   Det går ikke an å sammenligne Oslo (eller Sør-Norge) med Tromsø. Veinettet er kolossalt mye større her nede, for ikke å snakke om kollektivtilbudet (tog, buss, trikk og bane). Vi er også mange flere innbyggere som skal ut på disse veiene samtidig. Oslo lufthavn er i verdensklasse på å håndtere snø og kulde, og blir besøkt av representanter fra flyplasser rundt omkring i Europa og Amerika – kun for å lære hvordan vi håndterer snøen så godt!
   Så er det jo også sånn at man blir god på det man gjør ofte. Det faller ikke så store mengder snø her sørpå så ofte lenger, det er rimelig naturlig at det skaper litt mer kaos enn i nord.
   Når det er sagt heier jeg på brøytemannskapet, de gjør en god jobb, og vi er så avhengige av jobben de gjør! 🙂

  11. All ære til brøytemannskapene. Jeg bor også i Tromsø og vil ikke si 60 cm på en natt er en hverdagsgreie, men det skjer ganske ofte på vinteren. Disse dagene blir det ofte litt kaos på morgenen, og da må vi må være litt rund i kantene med hverandre. Nattevaktene på jobb har forståelse for at dagvakten kan komme litt for sent på grunn av kaos, og alle tar litt ekstra hensyn til hverandre, både i trafikken og ellers. Brøytemannskapene jobber på spreng for at alle skal komme seg dit de skal, og selv om ikke alle gatene er perfekt brøytet, er de som regel relativt åpne og kjørbare.
   Jeg har forståelse for at det på østlandet kan bli ekstra kaos disse dagene, både siden det er tettere befolket, og fordi beredskapen ikke er like stor som her oppe hvor dette oppleves flere ganger hver vinter. Jeg er helt sikker på at hver eneste brøytebilsjåfør gjør alt han kan for å holde veiene åpne, så får vi andre ha forståelse for at han ikke kan være flere steder samtidig. Om ungene en dag i løpet av vinteren må gå i 30 cm snø til skolen, så får de tåle det. Klær etter vær.

  12. Godt skrevet!
   Jeg har en samboer som brøyter, som har to traktorer og en ansatt. Han ble kalt inn kl 16.00 i går, etter en vanlig arbeidsdag. Han sov to timer i bilen i natt og var hjemme en time for å dusje og få i seg varm mat, før han drog inn til Oslo igjen. Han tatt sine ruter flere ganger pga det fortsetter å snø, samt stilt opp og hjulpet andre med sine for å få det unna. Vi så han knapt i jula pga at dette er jobben hans. Men vi er vandt med det, han har alltid gjort det, og kommer til å gjøre dette lenge.
   Ja, det er jobben hans, og han får betalt, men han, som alle de andre som brøyter, kan kun ta en rute om gangen. Også er noen steder og veier viktigere enn andre 🙂
   De som brøyter gjør en stor og viktig jobb, de er mennesker og står på så godt de kan.

  13. Jeg forstod det sånn som du skrev bare jeg. Men det er som du sier. Man har alltid noe og klage på. Dere klager på at folk klager og dere klager på at mennene deres må jobbe så voldsomt mye. Men bare for og ha det klart så har jeg ikke “klaget” på brøyterne. Jeg bare syntest det er synd at barn og voksene setter livet på spill ved og gå på hovedveien fordi det ikke er blitt brøytet på gangveien / skoleveien.

  14. Hjelpes.. Er det alt 4 år siden? Da er det 4 år siden e begynte å følge deg. Tiden har gått fort. Mye av grunne til at jeg begynte å følge deg var akkurat på grunn av dette innlegget. Som er like aktuelt i dag. 👍

  15. Hei Stine,
   Jeg må innrømme at jeg ikke har tenkt på hvor hardt det er å jobbe som brøyter og hvor mye «drit» de faktisk får. Jeg har alltid tenkt at de bare er der når snøen faller, men jeg had aldri tenkt over hva som ligger bak arbeidet. Så tusen takk for at du deler disse tankene og hva det innebærer å være brøyter. Dette har virkelig fått meg til å tenke på arbeidet de gjør og jeg har fått skikkelig respekt for brøytemannskapet!
   Klem

  16. Jeg skammer meg over å si det, men jeg var en av de som himlet med øynene og klaget over manglende brøytemannskap.. helt til jeg en kveld møtte ca 20 brøytebiler nærmere 23:30 en kald kveld. Jeg var heller ikke klar over at mange har dette som en ekstra jobb, så all ære til hardtarbeidende brøytemannskap! De får liksom ikke jobbet fortere enn snøen faller 🤷🏼‍♀️

  17. Samboeren min kjører nødslakt. To uker på og to uker av, hvor dyrevelferd kommer først og hzn har et alt for stort område å dekke. Som regel drar han ut mellom 06 og 09 på morningen, som regel hjem mellom 18 og 23 på kvelden. Men dessverre like vanlig at han ikke er hjemme før 04 neste morgen. Jeg bekymrer meg hele tiden og er livredd for at det skal skje noe på veien..

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg