Lag meisebollene selv

 2. desember – adventskreativitet 2. 

Altså se på disse nydelige nye vennene våre. 

Snøen har kommet tidlig, vi jubler, men det kan bli vanskelig for de fjærkledde små å finne mat nok igjennom vinteren. Derfor har jentene her i hus fått i oppdrag å mate fuglene og hjelpe til med å lage mat. For barna er det kjempe moro, for fuglene er det tipp topp – så det blir jo ikke stort bedre enn det ! 

I år har vi også prøvd å lage meisebollene selv, og det er noe som jeg er nødt til å dele med dere i den kreative julekalenderen. For dette er en aktivitet som alle barn kan være med på. Det er gøy, men også lærerikt og veldig spennende å se når fuglene kommer å spiser av maten. 

Jeg tenker også at det å gi bort noen hjemmelagde meiseboller fra barna til besteforeldre, eller kanskje til og med oldeforeldre som har alt er en veldig koselig gave å gi. Barna er med på å skape, og ved å gi noe de har skapt gjør at de blir så entusiastiske og forteller om fuglene, om maten de spiser og hvordan de har laget det. 

OPPSKRIFT: 

Eks: 
– en del solsikkefrø 
– to deler jordnøtter/peanøtter 
– en del havregryn 
– en del mel

– matfett uten salt: Flott eller Delfia – Begge disse finner du med meieriproduktene (smøravdeling) i dagligvarebutikker. 

Man man så klart bytte ut nøttene og frøene med ferdige blandinger til fugler. Jeg skriver også eksempel på oppskriften, fordi det bare er å slumpe med det man har av rene korn, nøtter og frøprodukter. 

FREMGANGSMETODE: 

Først finkornet vi opp alle de store nøttene. Vi brukte en smoothiemaskin. Samtidig smeltet vi matfett i en kjele på lav varme. Fettet skal ikke koke, da må det kjøles ned igjen før det helles opp i blandingen for at ikke fettet skal fritere det andre. 

Ha alle tørre ingredienser over i en bolle, og tilsett matfettet. Jeg har ikke skrevet noen eksakte mål på hvor mye matfett du trenger, for det kommer an på innholdet. Hell derfor over litt av gangen til du har en passende konsistens. Ikke for tynn slik at det bare er en suppe, men heller ikke så tørr at du kan forme blandingen med hendene. Alt midt i mellom ser ut til å fungere helt utmerket. Vi har laget den med litt for mye matfett og rennende røre, det fungerte like fint som da vi fikk en mye tørrere røre som ikke fløt utover av seg selv. 

Når alt er blandet sammen, har du røren over i små former. Her kan du bruke pepperkakeformer, muffinsformer eller små kakeformer. Fyll halvfullt, før du legger i en snor eller hyssing til oppheng av meisebollene. Det er viktig at snorer går igjennom hele formen, da fuglene spiser fra toppen og nedover. 

Vi gjorde også et eksperiment med å sette en liten kvist i formen, men fuglene er ikke så kravstore at de trenger en kvist å stå på, de står like gjerne på selve meisebollen og spiser. 

Legg formene i kjøleskapet og la det bli helt kalde. Når de er kalde stiver matfettet og da kan du tas ut av formene. Bruk litt varmt vann for å løsne de fra formene. 

Pakk gjerne inn noen meseboller og legg de under juletreet og heng opp resten selv i et tre ute. 

Ha en nydelig lørdag ! 


– Følg meg på Facebook for å få daglige kreative juletips fram til jul – 

8 kommentarer
  1. Så utrolig fint julegavetips! Vet du hvordan disse holder seg hvis de ikke ligger kaldt? Tenker på hvis man gir de bort i gave, holder de seg fra du gir dem fra deg til de blir åpnet på julaften eller vil de smelte sammen/flyte utover?

  2. Tusen takk for at du hvert år gir oss verdens beste adventskalender 😄 Jeg ble så glad når jeg så at du hadde fått en egen i gave i år. Det fortjener du virkelig. I år som tidligere år forsøker jeg å gi så mange hjemmelagde julegaver som mulig. Tidligere fordi jeg var student og hadde dårlig råd, nå gjør jeg det fordi det er så gøy, i tillegg synes jeg det er mye hyggeligere å både gi og motta noe som det er lagt ned tid og omtanke i. I år er jeg hjemme i permisjon og har mer tid og jeg har gledd meg i månedsvis til adventskalenderen din 😄 På mandag blir det helt klart fuglematlaging med jentene mine, må bare få i litt matfett først 👍

  3. Therese: Hvis du er redd for at det blir for varm er det lurt å lage de med defia fett – siden det tåler varmere temeraturer. Eller så får du bare gjøre som med kakegaver som mange gir – skriv en lapp; oppbevares kjølig 🙂

  4. Så koselig! 😍 Disse skal jeg definitivt lage til små fuglene ute her. Så fine dine ble, mye finere enn de man får kjøpt på butikken. 👍🏻

  5. Viktig å påpeke at peanøttene også skal være uten salt, ettersom småfuglene ikke tåler salt 😉

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg