DIY silkeleire

DIY julekalenderluke nummer 18! (allerede??) Det er under en uke igjen til jul, og med det blir DIY – prosjektene stadig enklere, men med et større fokus på kosestund sammen med familien. 

Denne helgen har vært 100 % tipp topp! Og som avslutning på helgen før barna la seg bestemte jeg meg for å finne på en hyggelig aktivitet. De hadde hatt et par timer alenetid med pappaen ute – som var til like stor glede for meg som kunne rydde og jobbe litt inne med varm kaffe og ingen avbrytelser. Så mens jentene tok seg et langt bad etter å ha lekte ute fant jeg fram salt, maizena og en kjele. 

Det er kjempe enkelt å lage silkeleire, og hvem barn elsker vel ikke å forme og lage figurer av en deig, om det er PlayDoh eller en peppekaker. 

Silkeleire er morsomt å jobbe med både fordi det er enkelt, men også fordi leiren blir steinhard når den er tørr. Derfor kan man bruke den til å lage pyntegjenstader med. 

Oppskrift: 

 • En del maizena majsstivelse (eks: 2 dl maizena)
 • To deler salt (eks: 4 dl salt)
 • To deler kaldt vann  (eks: 4 dl vann) 

Bland alt i en kjele. Så koker du opp blandingen mens du rører hele tiden. På kort tid blir suppa til en stadig tykkere grøt, som til slutt blir en gummiaktig klump. 

La så silkedeigen kjøle seg ned ved å legge den over på et bakepapir, ved å klemme den utover kjølner den raskere. 

Når deigen har kjølet seg ned, knar du den til en fast deig. Om deigen er klebrig, tilsetter du mer majsstivelse på samme måte som du bruker mel når peppekakedeigen henger fast i bordet. 
Så er det bare å begynne å kjevle og forme.

Her har vi laget mange små hjerter og litt annet som skal få komme opp som pynt på juletreet og henge sammen med til og frakort på gaver. Det er dog riktignok kun fantasien som setter grenser for hva du kan lage, du kan lage nisser, troll, snømenn og lyshus (med ledlys inni) om du ønsker det. 

Silkedeigen kan tørke i friluft, men ønsker du litt fortgang i det så kan du ha figurene over på et stekebrett, og tørke leiren i ovnen på 100 grader, med ovnsdøra på gløtt. Tørketiden varierer på tykkelsen av figurene, disse flate hjertene var tørre på en halvtime, mens en tykkere figur trenger lengre tid. 

Leiren kan du lage kvelden i forveien, eller rett før du skal bruke den. Og har du rester til overs, eller ønsker å fortsette neste dag, så pakker du bare leiren inn i en plastikkpose for å holde luften ute, til du skal fortsette. 


 


– Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene –

16 kommentarer
  1. Så fint! Det går sikkert å tilsette litt geléfarge for å få andre farger også. Tror jeg skal lage noen grønne juletrær som kan henge på julegavene 🙂

  2. Takk for at du delte oppskirfta på den 🙂 Har leita etter den oppskirfta 🙂 så da blir det silkeleire på meg og 2 åringen i morga 🙂

  3. Dette så veldig gøy og fint ut!
   Hvis man vil lage lyshus, hva tror du man må bruke for å holde veggene (og taket selvfølgelig) sammen? En slags lim?

  4. Du er så kreativ! Nå har jeg forsøkt meg på kjegletrær. Og mamma har laget julekuleringen og sølvjuletrærne. Pynter så opp! Silkeleire står nå på timeplan. Hvilken type form har du brukt på de små hjertene?

  5. Hei! Jeg skal lage silkeleire i dag. Lurer på om det går ann å bruke salt som man har i saltkverna?

  6. Lagde disse for en uke siden, la de til å lufttørke. De er fortsatt myke, så i dag la jeg de i ovnen på 100 grader med døra på gløtt, de har stått der i mange timer men er forsatt myke… Noen tips? 🙈

  7. Hei, jeg har laget en del avtrykk av blader i vanlig butikk kjøpt leire.( selvherdende) tror du det ville gått an med denne leiren også?? Tror jeg rett og slett må prøve👍😀

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg