DIY Bildeoverføring til treverk

Bildeoverføring til treverk er noe jeg har delt tidligere her inne, men i år har jeg laget noen julepressanger ved bruk av denne metoden. Bildene blir så utrolig fine, levende og personlige, så derfor har jeg lyst til å dele dette tipset i årests julekalender, for å tipse om at dette er fantastiske julegaver du kan lage.

Siden bildene jeg har laget i år blir julegaver, så kan jeg ikke vise fram det ferdige resultatet i dag, siden det da ikke blir veldig spennende på julaften. Jeg har derfor puttet inn noen gamle bilder under beskrivelsen av hvordan de lages, slik at dere forstår hvordan man går fram. I romjulen skal jeg heller vise fram årest bildeproduksjon. 

Jeg har testet bildeoverføring med fargebilder denne gangen, og resultatet er fantastisk! 

Dette bildet laget jeg for snart to år siden, og viser hvor stilig det er å overføre bilder på ark til treverk. 

Du trenger: 

  • Et bilde du liker, som du så skriver ut på en laserskriver, på tynne/normale kopieringsark – ikke på fotopapir! Det finnes (så vidt jeg vet) to former for skrivere, den ene er en blekkskriver, mens den andre er en laserskriver. Det er helt avgjørende at du bruker en laserskriver. Har du ikke det, hører du om noen andre har det. Slike bedriftskrivere er (så vidt jeg vet) alltid laserskriver. Kanskje vet du om noen som har en slik, eller som jobber på en skole, eller kanskje du kan skrive ut på et bibliotek om du ikke har tilgang til en selv. Laserskrivere finnes også i småskrivere, og er ikke uvanlig i manges hjem, så hør litt rundt, spør på facebook. 
  • Du kan velge å bruke farger eller sort-hvitt, det fungerer med begge deler! 
  • SPEILVEND BILDET – på dataen før du skriver det ut om du vil ha bilde som originalen. Bildet blir speilvendt når du limer det til plata, så ved å speilvende det først, speiler du det tilbake til retten når du limer på bildet. 
  • plank eller treplater. Jeg har kjøpt gran planker med 10 cm bredde. Disse er fine fordi det er god struktur i plankene. Tidligere har jeg laget bildeoverføring på en treplante (kryssfiner), noe som kanskje er enda lettere fordi du slipper skjøter. Det får blir en smaksak, på hva du liker best. 
  • Pussepapir! Å ha glatte overflater er viktig når du skal overføre bildet til treverket. 
  • Lim: av typen Varnish / Glue – dette limet får du kjøpt på panduro. Det er mulig at andre lim fungerer, men hvis du ikke vil gjøre noen prøver selv, så kan jeg garantere at dette limet fungerer. 

På årets bilder, så har jeg skrevet ut bilder i A3 format. Jeg har derfor kappet til planker i den samme størrelsen. Plankene har jeg skrudd sammen til en ramme, så har jeg pusset bilderammen godt med pussepapir. Jeg laget en prøve der jeg har beiset treverket hvitt før bildeoverføring. Resultet ble ikke like bra som ved ubehandlet treverk, så jeg anbefaler å ha det ubehandlet om det er din første gang. 

Når bilderammen er ferdig og pusset + tørket av støvpuss, fyller du et godt lag med lim over hele flaten. Prøv å få limet så jevnt som mulig med en pensel.

Så plasserer du bildet du ønsker å overføre på treplaten med bildet ned mot treplaten. Stryk så godt du kan over hele bildet slik at du får festet det godt ned i limet!

La bildet stå å tørke i ett døgn! 

Så begynner den virkelig morsomme jobben! Nemlig å vaske bort arket. Finn fram en skål med vann og en klut.

Fukt hele bildet godt, ha mye vann på kluten, og begynn å skrubbe forsiktig. 

Skrubb skrubb og skubb helt til arket er forsvunnet, og det bare står igjen det nydelige bilde du har overført. 

Her kan dere se hvordan bildene trer fram med litt vann og litt skubbing. Råstilig! 

Helt til slutt maler du et nytt lag over bildet med Varnish / Glue! Da får du et skinnende og blank resultat. 

Nå gleder jeg meg bare til å vise fram de nye resultatene av denne teknikken! Jeg anbefaler alle å teste det ut, for det blir råbra! 


– Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene –

34 kommentarer

Siste innlegg