Sy Rose-Bluse til jenta di’.

Skriv ut mønster (1-8 år) på Rose – Bluse ps: husk å skrive ut i fullt format, A4 ark.

Mønsteret er uten sømrom, klipp 0.5 cm på utsiden av mønsteret. 
Stofftips: 100% bomull
Vanskelighetsgrad: middels vanskelig

Forklaring: 

FRONTSTYKKE – Når du har teipet sammen de tre arkene, så har du halve siden av mønsteret, når du klipper må du derfor legge brettekant (merket på ark) mot brettekant på stoffet slik at når du klipper får du et helt stykke. 

BAKSTYKKE – klippes to ganger. Brett stoffet så du får to stykker som speiler hverandre. 

ARM – Er tegnet som bare halve armen, gjør det samme som på frontstykket slik at remsen til armen blir dobbelt så lang som tegningen. Armen klippes to ganger. 

SKULDERSTYKKE – klippes to ganger, men husk at du må brette stoffet slik at du får to skulderstykker som speiler hverandre. 

BRYSTSTYKKE – klippes en gang. 

HALSLINNING – Jeg har ikke tegnet opp mønster til halslinningen, men du skal ha et ekstra stoffstykke, en lang rektangulær stoffremse, på 3cm  x antall cm rundt halsen. Det gjør ikke noe om den er litt for lang, du kan tilpasse den når du syr. Har du 45 cm skal det holde til en 8 åring. Og ca 30 cm til en 1 åring. 

(Jeg er litt spent på dette mønsteret når det kommer til de forskjellige størrelsene. Jeg håper de stemmer, men mønsteret er ikke akkurat helt A4! Så gi meg gjerne en tilbakemelding om du syr i en annen størrelse enn 98 og fortell meg hvordan størrelsen ble)


Sett i gang å sy:

Finn fram frontstykke. Langs den rette siden øverst på frontstykket, syr du en rynkesøm: to sømmer hvor du bruker rettsøm, med 3 i stinglengde, ikke fest tråden ved å sy fram og tilbake ved start eller slutt. Rynk så stoffet ved å dra i overtrådene på begge sider, tilpass rynkene slik at de blir jevne hele veien og så tett at det stemmer med lengden på bryststykket (se bildet under). 
Finn fram bryststykket. Legg det rette mot rette med frontstykket slik bildet under viser. Sy delene sammen, før du presser stykket, fjerner eventuell rynkesøm som er synlig og syr en rettsøm fra rettsiden like over sømmen som holder frontstykke og bryststykket sammen. Hensiketen er å få en pen overgang, og feste rynkene bedre – sømkanten på baksiden må derfor peke oppover slik at du syr den fast i pensømmen fra forsiden. 

Finn fram armene. På den korteste siden (ut mot arm) bretter du stoffet to ganger inn til baksiden (eller syr kanten med overlock og bretter en gang inn). Fest brettekanten med en rettsøm som du syr fra rettsiden av stoffet. På den andre langsiden (inn mot hals) lager du rynkesøm på samme måte som du gjorde på frontstykket.
Finn fram skulderstykke. Nål den sammen med rynkekanten av armstykket (se bilde under). Sy de to delene sammen før du snur stryker det flatt med strykejernet og syr en pyntesøm (rettsøm- stinglengde 2) langs sømmen på rettsiden av skulderstykket slik at du holder rynkene på plass fra vrangsiden.
PS: Om du får litt stoff igjen på sidene av skulderstykket klipper du av det.  

Frontstykke og armer: Nå skal du sy fast armene til frontstykket. Her er det viktig å huske at den siden av armen som skal sys sammen med frontstykket, er den siden av skulderstykket som er lengst. På tegnemønsteret er det den siden hvor det står X2 på. 
Sy arm og frontstykke sammen, før du presser med strykejernet og syr en pyntesøm på rettiden som festen sømmen bak. 

Finn bakstykkene, og sy de sammen med armene. På mønsteret til bakstykket er det merket brekkekant til knappestykke. Denne delen bretter du to ganger inn til vrangsiden: Først bretter du halve bredden (ca 1,5 cm) inn, og stryker over med strykejernet. Så bretter du en gang til slik at klippekanten blir gjemt, og du får brettekanten langs merket fra mønsteret. 

Bilde 1: Legg bakstykkene oppå hverandre, med retten mot retten. Brett så ut folden til knappestykket. Sett en nål ca midt på hele rygglengden, og sy en søm som fester de to delene fra nålen og ned. Sy da på strykekanten din med rett søm. 
Bilde 2 og 3: Ta for deg den ene siden av bretten til knappestykket, og brett klippekanten en gang til inn slik at den blir gjemt. Stryk over, og sy en rettsøm som kun festen den nye bretten fra nakke og ned til bunnen av blusen. 
Bilde 4: Til slutt syr du en søm som fester brettedelen av knappestykket på den andre siden av blusen. Sy fra retten for å få penest søm, men pass på at du syr slik at du får festen stykket du har brettet på baksiden. Denne delen som blir den synlige sømmen på ryggen syr jeg så nære brettekanten under som mulig, ca 1,5 cm ut fra midtsømmen. 

Nå skal du ha en halv del som er sydd sammen, og en halv del som er åpen. Feste trykknapper langs den åpne delen. 

Halslinningen, den delen du har klippet uten mønster (se over, under mønster). Rette mot rette syr du halslinningen fast til halsen på blusen, ca 0.5 cm fra klippekantene. Ved begge endene bretter du stoffet på halslinningen litt inn til vrangen, slik at du får en pen kant. Sy hele veien til du har ca 5 cm igjen, tilpass lengden på halslinningen, er den for lang klipper du den av, men husk å ha en ekstra cm til å brette inn klippekanten ved enden bak. 
Når halslinningen er festet, bretter du den til vrangsiden av blusen, slik at sømmen mellom halslinning og blusene peker rett opp. Brett halslinningen en gang inn til vrangen for å skjule klippekanten, stryk det gjerne for bedre hold, og fest med nåler om nødvendig. Sy så en pyntekant rundt halsen for å holde halslinningen på plass. Sy alltid fra rettsiden for penest resultat 🙂 

Til slutt syr du sidene på blusen sammen, og folder opp bunnen før du syr den. 


Om du prøver å sy denne modellen håper jeg både på en tilbakemelding og et bilde på Instagram hvor du tagger: #skolissykrok 
Jeg gleder meg til å se deres versjoner, min neste versjon blir nok å lage en kjole av denne toppen. Så det er bare å sette i gang! 


– Her finner du oppskrift på Mie-Skjørtet som hører sammen med Rose-Blusen

– Se alle syoppskrifter på barneklær jeg har laget.


– Speiltvillingene på Facebook – 
 

10 kommentarer
  1. Det er helt fantastisk at du deler mønsterene dine på denne måten! Jeg elsker dine detaljerte forklaringer og lærer ofte nye tips og triks her inne. Tusen-millioner-takk!!

  2. Har du et kontrollmål man kan ta av mønsteret etter at det er printet ut? For å sjekke at format er rett 😊

  3. Hei! Jeg har ikke mulighet til å skrive ut før jeg skal kjøpe stoff, så jeg lurte bare på omtrent hvor mye stoff det går med til en str 122 på denne blusen?
   Veldig fint sett!

  4. Skal lage denne i kjole versjon, men lurte på å bruke skjult glidelås istedet for trykknapper. Har du noe erfaring på det med denne? Evt noen tips?:)
   Synes det er helt fantastisk å teste ut mønstrene dine!:)
   (og masse gratulerer med beibisen i magen<3)

  5. Hei! Takk for helt fantastiske syoppskrifter. Har laget hverdagskjolen i mange forskjellige stoffer og datteren min bruker dem så og si hver dag. Nå har jeg tenkt til å utfordre meg selv og prøve å sy 17-maikjole med dette mønsteret.
   Når det gjelder trykkknapper, hvor kjøper du dem? Har kjøpt noen i plast på stoff og stil, men synes de er så tunge å sette på/presse på og vanskelig å kneppe sammen. Finnes det noen bedre utgaver?

  6. Marianne: Så fantastisk å høre 😀 Tusen takk 🙂
   Jeg kjøper trykknapper på stoff og stil, men faktisk har jeg også bestilt plastikk-trykknapper fra ebay og de fungerer helt supert 😀

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg