DIY tøfler / DIY julekalender #4

Dette må jeg si har vært et gøyalt prosjekt! Jeg måtte prøve og feile litt på størrelse før jeg fikk til å sy tøfler i riktig størrelse, så jeg anbefaler kanskje å måle litt og ikke anta målene etter at barna har lagt seg. Haha. 

Men ut over det var det utrolig moro og sy tøfler til jentene, og enda gøyere: de tre stoffene jeg har brukt her; fuskepelsen, rosa lin og lilla lin så har jeg totalt betalt 110 kroner + tråden! Jeg har igjen halvparten av stoffet så jeg kan lage fire par med tøfler til rett over hundre kroner. :O Det er vel en fin pris? 

Så til dere som ønsker å sy tøfler, så kommer det fremgangsmetode her:

MØNSTER:
En enkel måte å finne ut hvor stor sålen skal være er å tegne rundt en sko som ikke er tykk som en vintersko. Tegn på et ark slik at du får en mal.

Så trenger du en del som skal gå bak hælene. Den tegner du som en lang rektangel, men en liten bue opp midt på, på den ene langsiden – Den må være så lang at den rekker forbi midten av foten når du legger den rundt sålen.

I tillegg trenger du et stykke over totter og rist. Det var dette stykke jeg bommet på, for det måtte være mye større enn jeg trudde for å få høyde nok til å få foten i tøfelen. Det er også veldig forskjell på barneføtter, så her anbefaler jeg nok å ta en mål over fotens høyeste punk til bakken på hver side, og så legge til litt for sømrom og pelsplassen inni. Den skal være så lang at den rekker ca 2/3 av sålen.

De samme målene som over brukes når du skal klippe ut pelsstykkene, men tå-delen skal være to cm lengre bak og “rektangelet” skal være ca 1,5 cm høyere ved buelangsiden. 

På bakdelen lager du er folde øverst ved hjelp av en limpistol. Merk av midten ved å brette stykket dobbelt, så lager du en brett ca en cm ut fra midten på begge sider slik bildet uner viser. Legg en liten dråpe lim i de to ytterste brettene og klem stoffet sammen i bretten. 
På baksiden vil du da få to utstikkere, de limes ned på stoffet. På denne måten vil stoffet følge den runde hælen vår. 

Brett og lim på samme måte ved tåenden. 

Så fester du stoff og pels så vidt sammen med litt limpistollim i senter mellom stoffene så de ikke sklir i fra hverandre. Brett så over pensen ved tå delen og bakdelen slik at pelsen blir synlig fra stoffsiden. Du trenger ikke lim over hele, man bare slik at stoffene ikke sklir i fra hverandre. 


Nå skal du ha tre deler som ser slik ut: 

Legg bakden rundt sålen slik at endene blir like lange, for å finne ut hvor du skal begynne å sy. 

Sy baksykke fast til sålen. 

Så syr du tådelen på samme måte. Begynne å sy midt på og ut til hver side, så er det sikker på at tåa havner på rett plass. 

Tådelen legges på utsiden av bakstykket. 

Til slutt kan du sy en søm lang pelsendene. Fest samtidig bakstykke til forstykket når du syr denne sømmen. 

Som avslutning på verket kan du stusse bort hår som sticker ut av sømmen, og brenne rask bort hår som stikker ut med en lighter.

Et tips om du velger et stoff som er glatt mot gulvet er å lage noen antsklidråper med under sålen med limpistol 🙂 

To slitene og fornøyde jenter iført nye tøfler 😀 

Følg alle DIY innlegg i kalenderen på facebooksiden til Speiltvillingene 

 

22 kommentarer

Siste innlegg