Det er ikke så greit å bli stor når…

Første natt i juniorseng. De to små har med iver og begeistring i stemmen snakket om de nye sengene sine til alle vi har møtt. Gleden over å bytte ut lille-senga med junior-seng har vært stor i lang tid. Tålmodige har de også vært, for det har tatt tid å lage sengene fra bunn. 

I dag var den store dagen kommet. Jeg hentet jentene i barnehagen allerede klokken to slik at de kunne være med på innflytting av nye senger. De bar med seg dukker og koppestell opp i hver sin seng og lekte i evigheter. “Spise mat i senga mamma, men baje på lat” sa Otilie og latespiste på en lekepotet. 

Kvelden ble slukt til middag og turn og så var tiden innen for første natt i ny seng. 

Den nye senga ble plutselig   stor,  veldig  stor,   og   skummel. 

… 

Det kan ikke være så greit å være barn når rutiner skal endres, det er ikke sjeldent jeg lurer på om barn har en mild form for tvangstanker. De liker det kjente, de liker det de kan og det de vet. De lager seg sin egne rutine for alt. Det gjør i alle fall mine barn og ved legging er det et drøss av rutiner. Ting skal være slik og sånn, hvis ikke er det bare å glemme en roling leggestund. 

Leggerutine her i hus er som følgende: bli bært opp trappen etter kveldsstell, så skal de gå selv fra trappen og inn på rommet, på rommet trykker de på en knapp hver på babycallen, den ene for musikk den andre for stjernehimmel. Så klatrer de opp i sprinkeltsengen sin ved hjelp av en stol. Oppe i sprinkeltsengen skal det hoppes noen ganger opp og ned før de kan legge seg på puta. Så skal dynen pakkes rundt de små kroppene, en ekstra gang rundt beina. Til slutt, en klem og et kyss før nattasang. 

Å prøve å gjøre en liten endring i dette mønsteret gjør at det blir krøll for to små, og da er det ikke uvanlig at det er lettere å starte fra begynnelesen igjen: bære opp trappen for å la de gjennomføre sine leggerutiner slik de alltid utføres. 

Så plutselig er sengen deres bytten med en ny seng, en seng som er helt annerledes enn sprinkelsengen. Den nye sengen gjør at rutinen endres og med ett er det en stor barriere for de små som er så glad i det trygge og kjente. 

Vips så havnet jentene i gangen, hvor springeltsengene hviler plass enn så lenge. 

Så får vi helle prøve igjen i morgen, og håpe at om litt er nye rutiner laget og de store sengene tygge og kjente. 

 

Speiltvillingene på Facebook – 

 

25 kommentarer
  1. Det er ikke så greit å være liten nei.. Jeg håper de venner seg til sengene sine etterhvert. Jeg har tenkt det samme her, og lurer fælt på hvordan det skal gå når Olivia skal inn på nytt rom i ny seng. Her er det også rutiner “for alle penga”! :p
   Sov godt 🙂

  2. Oi, ikke alltid like lett med nye rutiner. Her i huset fyller eldstemann 2 år i desember og har sovet i “storgutt seng” i ett par uker så og ikke hatt noe problem. Håper det går bedre i morgen:)

  3. Det var kveldsrutinene sine det:D vi bærer dem inn på rommet, gir dem smokk, sier natta og går ut av rommet. Ett sekund lenger inne og dem kvikner til :p litt vemodig å ikke kunne “bysse” dem i søvn.. Nydelige senger du har laget<3 håper rutinene går seg til raskt. Er ikke lett med store forandringer uansett alder spør du meg:)

  4. Ikke bli forbauset hvis de plutselig vil dele seng 😉 Det var det jeg og min tvillingbror gjorde når vi fikk junior-seng. Men etter to uker var det greit å ligge i hver vår seng.

  5. Neida, det er nok ikke tvang. Barna tilpasser verden til seg, det er først etter de blir eldre at de må forholde seg til verden og tilpasse seg til det. Derfor er det kjente trygt fordi det har de god assosiasjon og tilknytning til det. Heldigvis er mennesker tilpasningstdyktige, så det løser seg nok!

  6. Kunne du lagd et innlegg om hvordan rommet til jentene ser ut nå, med sengen på plass?:-) og har du tenkt til å gjøre om mer på rommet til jentene?
   Du inspirerer!

  7. Det er ikke så lett å være liten, nei. Sønnen min på 2,5år har heldigvis vokseseng, så det har hittil gått fint å ta av sprinklene. Det neste blir å trekke ut til juniorseng, men tror det også går fint siden det er samme seng. Men hvordan er dine jenter når de sover borte? Sønnen min sover nemlig BARE hjemme, ikke på ferie med oss, ikke på overnatting. Utrolig nok sover han godt hos oldemor som bor 350mil unna, men bare hvis jeg sover med han, og her har vi vært på ferie jevnlig siden han var 3mnd.

  8. Eva Catrine: De sover fint borte 🙂 De kan tulle litt mer ved legging, men det har ikke vært noen problem. De har med seg reisesenger som de har brukt siden de var små 🙂

  9. Den gangen for mange år siden og vår eldste skulle flytte over i stor seng fra sprinkelseng, satte vi skrinkelsenga inni ramma til den store. Slik at han sov kjent og så den nye. Det artigste var første natta i stor seng, og han ropte “Kom og hent meg”! Han skjønte ikke at bare kunne gå av senga sjøl

  10. åå, det er ikke så greit nei <3 men det ordner seg helt sikkert på noen dager 🙂 Hva med å sy en sånn senge-slange for å legge rundt, inni senga? Så blir ikke senga så stor:-) Du har sikkert masse restestoff? Sy de til en laaang sylinder så blir det en "slange". 🙂

  11. Har dere et ekstra “rotrom”, kontor eller lignende som skal bli soverom nr 2 når jentene blir store nok? Begynte bare å lure, vet ikke om du har nevnt det noe før, huset ser jo ganske stort ut 🙂

  12. May: Huset er ganske bra lite 😉 Men vi har fire soverom 🙂 Forhåpentligvis har vi begynt å bygge nytt hus innen jentene flytter til hvert sitt rom 🙂

  13. Hva om du bare hadde tatt ut den ene langsiden på sprikelsenga først for noen dager/uker, så hadde kanskje ikke overgangen fra “trygt og trangt” blitt riktig så stor, bokstavelig talt… ;o)

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg