Mønster KJOLE

DEL 1 / MØNSTER

Da var det kjolen sin tur til å entre bloggen. Men før vi kan starte med å sy, må vi først ha ett mønster. Og den eneste måten jeg får delt det med dere er å finne en måte jeg kan vise dere hvordan man kan tegne selv. Jeg prøvde å finne mønster på en kjole som kunne ligne, men det var uten hell, så derfor må dere som vil lage kjole tegne opp mønster så godt dere klarer. Jeg trur det skal gå ganske greit. 

Finn frem matpapir på rull, en body i den størrelsen du skal sy kjolen i, penn og saks. 

BRYSTSTYKKE:

 1. Klipp av en bit matpapir-bit som dekker hele bredden på bodyen din. Strek opp en midtlinje som du legger bodyens midt over.
 2. Litt på utsiden av bodyen lager du en strek hvor skulderen er, og en strek som er 4-6 cm lang fra armhulen og ned. 
 3. Fjern bodyen og lag buede linjer fra skulderen, og en rett linje i bunn slik som bilde nr 3 over viser. 
  Brett langs midtlinjen og klipp ut.  

RYGGSTYKKE

 1. Legg en ny bit matpapir over bryststykket du akkurat er ferdig med. Du kan lett se strekene dine igjennom matpapiret, så tegn over strekene slik som det første bildet over viser. 
 2. Der du streket opp midtlinjen på bryststykket lager du nå en strek, og siden vi ønsker en mindre utringning i nakken enn i halsen, følger du buen bare i starten ved skulderen og drar den rett ut til den treffer midtlinjen.
 3. Siden vi skal ha på trykk-knapper må vi ha litt ekstra stoff. Den ene siden skal være en cm lengre enn midten på kjolen bak og den andre siden skal være to cm lengre enn midten. Dette tegner du opp slik som bildet nr 3 viser. Når du klipper ut stoff etterpå kan du bare brette inn den ene cm slik at den ene siden av ryggen får ett litt smalere ryggstykke enn den andre. 

BAKSIDE SKJØRT

 1. Finn frem nytt matpapir, her må du nok legge over hverandre for å få bredde i skjørtet. Finn frem ryggstykket ditt igjen. Marker to kryss i endene på ryggstykket (altså helt på siden, og ved midtlinjen – ikke ta med det ekstra stykket vi har teget på for trykk-knapper. 
 2. Lag en svak bue i mellom kryssene dine, så skrår du ut to linjer fra hvert kryss nedover, jo mer de skrår jo videre blir skjørtet. Lengden kan du velge selv, men husk at det går vekk 3-4 cm på lengden til søm.
 3. På skjørtet skal du også tegne på ett ekstra stykke til trykk-knappefeste. Den ene delen tegner du to cm lengre, og den andre skal være 4cm lengre. Hvor langt ned på skjørtet du tegner den er ikke veldig viktig, men du bør få plass til ett par trykk-knapper  med litt mellomrom. Så alt fra 10-15 cm er passe. 
  Denne skjørtedelen er 1/4 av skørtet.  

FREMSIDE SKJØRT

 1.  Finn frem siste del med bakepapir. Denne delen må dekke over bakside skjørt og ha litt ekstra plass ved midtsiden (der hvor den ekstra biten er tegnet på). Først tegner du etter hele baksiden (uten stykket til trykk-knapper). Venstre side skal bli midt på skjørtet foran og høyre side blir sømmen på siden av skjørtet.
 2. Siden vi skal ha folder foran på skjørtet må vi legge til litt stoff. Gå derfor til hjørnet øverst til venstre, marker det hjørnet med en annen farge gjerne (du skal klippe hakk i stoffet på det punktet). Tenk deg at du fortsetter den buede linjen i toppen av skjørtet på venstre side, og marker en strek 2,5 cm ut fra skjørtet i samme farge som du akkurat markerte hjørtet (her skal det også et hakk i stoffet). Så måler du deg enda 2,5 cm ut. 
 3. Gjør det samme i bunn – 5 cm ut fra venstre hjørnet i bunn, følg buen din. Og strek opp slik at frontstykket blir 5 cm bredere enn bakstykket.

KLIPP UT STOFF  (bilde i bunn til høyre over) 

 • Brett stoffet ditt dobbelt, når du skal klippe ut frontstykket ditt legger du frontstykket med midtsiden mot brettekantet. Når du klipper ut stoffet som da ligger brettet får du hele stykket i ett (altså blir det dobbelt så stort som det du tegnet.) På den måten ungår vi å få en søm foran på kjolen. Husk å lage hakk på de to punktene beskrevet over som gjerne hadde en annen farge. Bare klipp to hakk ned i stoffet (ikke mer enn 0,5cm) Når du åpner skjørtet skal du ha 4 hakk mot midten. 
 • Bakstykket skjørt gjør du på samme måten, legger stoffet og klipper, men her klipper du hele veien rundt slik at det blir to separerte deler. 
 • Bryststykket samme som bakstykke skjørt. Legg stoffet dobbelt og klipp ut, slik at du får to deler. 
 • Ryggstykket legger du først på det doble stoffet ditt og klipper som det er, da får du to like deler som passer på hverandre slik at du får rettet på stoffet ut på begge sider) Den andre siden bretter du inn den ene cm på mønsteret til trykk-knapper, legger stykker på dobbelt stoff og klipper ut slik at du nå får to deler som passer på hverandre, men som er litt smalere enn det andre ryggstykket du klipte ut. 

STOFFTIPS:

 • Til denne kjolen anbefaler jeg dere til å bruke 100% bomull første gang. Det er det letteste å sy med. 
 • Hvor mye avhenger litt av hvor stort skjørtet blir, men for å gi en ca pinn så trenger jeg 1 m stoff (som er 120 bredt) til en kjole i størrelse 86. 
 • Jeg handler stoff på stoff&stil, panduro og quiltefryd
 • Dette stoffet er fra Quiltefryd – en butikk med det største utvalget av bomullsstoffer

Lykke til ! 

 

18 kommentarer
  1. Hun har supermørk urin da, kan nok hende hun han urinveisinfeksjon og unngår å drikke for å ikke tisse så mye.
   Men de pleier ofte å ynke seg å vise tydelig ubehag ved vannlating også. Samt. at da hadde hun nok også tissa mye oftere i “skvetter”.

  2. Ååå, håper alt står bra til med hunden din! Hadde vært moro med flere videoer på bloggen 😀 Og når tror du barnerommet er ferdig?

  3. Ser der til alle nye innlegg på bloggen, uansett hva de handler om;) oi, håper det ikke er noe alvorlig med Tyra! Håper det er noe enkelt:)

  4. Takk for fin mønster!skal klippe ut stoffet nå og Lurer på hva du mener med midtsiden av frontstykket? Hvor er det…? Hvilken del av framsiden av skjørtet skal ligge mot brettekanten? Og hvordan er det med trådretning og sånn når man skal sy…?

  5. Heidi: fremsiden av skjørtet er langsiden til venstre side slik jeg viser bildene. Altså den siden du har tegnet på de 5 ekstra cm. Den siden skal mot brettekanten. 🙂 trådretning har ikke noe å si, det er ikke stretch i stoffet 🙂

  6. Hvis man ikke skal ha trykknapper i ryggen, men heller ha lukking med knapper på skuldrene, må man dele ryggstykket da?

  7. Heidi: ja, hvis ikke må du lage den veldig vid. Denne kjolen sitter jo etter i brystpartiet så da må man ha åpning bak for å få den på kroppen. Er den vid kan du selvfølgelig ha åpning ved skuldrene.

  8. Hjelp Stine!!:) Jeg sydde denne kjolen i fjor til 1-årsdagen til datteren min, og nå tenkte jeg å sy en ny til 2-års dagen:) Men hvor er resten av oppskriften? Finner den ikke? Husker det var et innlegg i tillegg til dette som viste fremgangsmåte på syingen:)

  9. Hei, Stine! 🙂 Jeg elsker å lese sy-oppskriftene dine. Du er så flink til å forklare og du lager de nydeligste klesplagg! 😀 Jeg har et spørsmål ang sy-oppskriftene: Legger du til 0,5cm kant på selve papirmalen, eller klipper du alltid stoffstykkene litt større enn selve malen? Trenger å vite om jeg skal klippe akkurat like stort som malen eller om jeg skal legge på litt? På forhånd takk for svar 🙂 God helg til deg og dine!

  10. Kjempe fin og enkel oppskrift å følge. Akkurat sydd en i str 80 til dattera min sin første bursdag 😊 Tusen takk for at du tar deg tid og bry til å lage oppskrifter, du er en stor inspirasjon. Jeg har nå, etter å ha blitt inspirert av deg, sydd hele garderoben til lillemor fra nå og ett år fram i tid

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg