CELLEFORANDRING I LIVMORHALSEN!

Først og fremst vil jeg takke for all støtte jeg har mottat det siste døgnet etter at jeg fortalte offentlig om at jeg har høygradige (CIN3) celleforandinger i livmorhalsen som er være et forstadium til kreft. Jeg må også si at jeg er utrolig glad for at jeg tok det valge å dele denne nyheten med dere. Jeg er ikke lenger like redd fordi jeg har fått mange kommentarer fra kvinner som har vært igjennom det samme som meg. Sammen er vi sterke !
En overlege med navn Sveinung Wergeland Sørbye, ved Universitetssykehuset i Nord-Norge kontaktet meg også via mail etter å ha lest blogginnlegget, og har gitt meg all den informasjonen jeg trengte å høre. Telefonsamtalen med legen da jeg fikk de dårlige nyhetene gikk alt for fort samtidig som jeg var i sjokk så jeg fikk nok ikke spurt om nok. Dette medførte bare til en veldig redd og uviten meg som søkte opp alt jeg kunne finne på nettet, og det er ikke alltid like heldig for der kan man komme over de tingene man helst ikke burde lest om. 

Nå ønsker jeg å snu min skrekkhistorie om til noe nyttig. Jeg har lyst til å dele informasjon til dere lesere, jeg vil være med på å forebygge for oss kvinner, jeg vil hjelpe til slik at du kan unngå å få den samme nyheten som meg. 

I sammarbeid med Sveinung Wergeland Sørbye skal jeg nå gi dere den rette informasjonen om celleforandringer og celleprøve. 

Celleforandringer i livmorhalsen skyldes viruset HPV (humant papillomavirus), som overføres seksuelt, jo flere seksualpartener du har hatt jo større er sannsynligheten for at du har blitt smittet av viruset. 80% av norske kvinner vil en eller annen gang i løpet av livet bli smittet at dette viruset,  i 90 % av disse tilfellene vil kroppen fjerne viruset selv. 10 % av norske kvinner får behandlingsverdig celleforandringer og 1 % får livmorhalskreft. 
Masseundersøkelse anbefales alle kvinner mellom 25-69 år å ta celleprøve hvert  tredje år. For kvinner under 25 år er det ganske mange som har unormal celleprøve pga HPV-infeksjoner. De fleste infeksjoner går imidlertid over av seg selv i løpet av 6-24 måneder. Når det gjelder celleforandringer går disse også ofte tilbake hos unge kvinner. Det anbefales derfor ikke rutinemessig celleprøve fra kvinner under 25 år. Hvis man allikevel tar celleprøve før man er 25 år, og får et unormalt prøvesvar, må dette følges opp. 

Det er viktig at så mange som mulig tar celleprøver som anbefalt slik at legene kan oppdage og behandle celleforandringer før kreft utvikles. Det er bare 60 % av alle kvinner i alderen 25-69 år som husker å ta celleprøver hvert tredje år. Dersom det går mer enn tre år siden forrige celleprøve, vil Kreftregisteret sende en påminnelse i posten. Etter fire år har 70 % tatt celleprøve og etter fem år har 80% tatt celleprøve. Hvert år utvikler 300 kvinner livmorhalskreft, og 150 av disse er blant de 20 % som ikke har tatt celleprøve de siste 5 årene! 

Celleforandingene i celleprøven som tas hos fastlegen deles grovt opp i tre grupper: normal, lavgradige forandringer (ASC-US/LSIS) og høygradige forandringer (ASC-H/HSIL). Dersom du får en lavgradig forandring anbefales ny celleprøve om 6-12 måneder. Dersom du får en høygradig forandring anbefales utredning hos gynekolog med koloskopi og biopsi (vevsprøve). Celleforandringene i biopsien som blir tatt hos gynekolog deles grovt sett i nye tre grupper: normal/lavgradlig (CIN0/CIN1), høygradlig (CIN2/CIN3) og kreft. 30-40 % vil ha høygradige forandringer som skal behandles med konisering, og bare 2-4 % vil ha kreft som må utredes ytterligere for å bestemme endelig behandling. 

Konisering er et lite men effektivt inngrep for å forebygge kreft. Ved konisering blir en liten del av livmorhalsen fjernet slik at de unormale cellene blir borte og stopper utvikling. Dette skjer under lokal bedøvelse og er et lite inngrep som er over på 15-20 minutter. De fleste merker ikke noe til dette senere, konisering kan gi økt risiko for å få fortidligfødte barn. 

 

Hentet ut fra Helsenett.no :
” Hvert år får flere enn 25 000 kvinner konstatert celleforandringer i prøver fra livmorhalsen. Selv om celleforandring ikke er kreft, kan en slik beskjed være tung å bære.
? Det er helt vanlig med psykiske reaksjoner. De fleste blir veldig engstelige, forteller Grete Riis-Johannessen, spesialist i gynekologi.
Hun tror frykten bunner i at pasientene vet for lite om emnet. Undersøkelser viser at det er lite kunnskap om HPV og livmorhalskreft  i den generelle befolkningen. Og store, skremmende titler i tabloidavisene gjør ikke saken bedre. Riis-Johannessen råder derfor kvinner som er bekymret for celleforandringer og kreft, til å søke etter mer informasjon.

Det aller viktigste er å tenke forbyggende, hvis du gjør det er sannsynligheten mindre for at noe mer alvorlig skjer. Slik kan du forebygge smitte av HPV-virus og celleforandringer:

– bruk av kondom
– HPV-vaksine. Dette er en vaksine som det nå blir gitt til jenter i 7.klasse for å forhindre smitte av HPV-virus. Alle medikamenter og vaksiner har potensielle bivirkninger, så man må vurdere risiko/nytte. Det er tidligere sagt av vaksinen kun hjelper om den tas før seksuell debutering, men dette stemmer ikke. Alle kan ta vaksinen og den vil virke forebyggende. På verdensbasis er det blitt gitt over 100 millioner vaksinedoser. Det kan vises til at det er generelt lite bivirkninger av HPV-vaksinen. En studie gjort på en million jenter i Sverige og Danmark konkulderer med at det er en trygg vaksine. 

Hva med partneren din? 
Dersom du er smittet, er sannsynligvis din partner det også. Det finnes per i dag ingen behandling for HPV-infeksjonen i seg selv, bare celleforandringene som HPV-infeksjonen medfører. HPV-infeksjoner går over av seg selv i 90 % at tilfellene som nevnt tidligere, dette gjelder også hos menn. Celleforandringer er sjeldnere hos menn. Derfor utføres ikke rutinemessig sjekk. Det anbefales å unngå samleie i noen uker etter konisering, og viruset vil ofte forsvinne av seg selv ganske raskt. Men 10 % av kvinner som er behandlet med konisering får nye celleforandringer og må koniserer på nytt. Dette kan skyldes nysmitte fra partner. Dersom man er redd for smitte etter konisering er det mulig å bruke kondom i noen måneder eller ta HPV-vaksine, men det går som regel bra uansett. 

Man vil også bli fulgt opp nøye med celleprøve i noen år etter konisering. Dersom alle oppfølgingsprøver er normale, er det svært lav risiko for å få celleforandringene tilbake.  

Vi kan takke for det helsevesenet vi har i Norge, men det hjelper ikke at det er bra om du unnlater å benytte deg av det! 
Underlivsundersøkelser er viktig uansett om du er seksuelt aktiv! Er man under 25 år anbefaler jeg å ta en tur til legen da også, da kan du sjekke deg mot alle andre kjønnssykdommer du også kan bli rammet av og få behandling i rett tidspunkt. 

 

 

 

20 kommentarer
    1. huff! du skal nok se at det går bra!
      godt du føler det går bedre, er absolutt ingen koselig telefon å få, selv om jeg umulig kan forstå hva du går gjennom.
      Sammen er vi sterke<3

    2. Sammen er vi sterke <3 Etter å ha vært å lest om dette, har jeg bestemt meg selv for å ta en sånn prøve. Stor klem til en så nydelig mor som du er <3
      Leser bloggen din fra 2 dager siden, og er helt forelska 🙂

    3. Hei, leit å høre om dine opplevelser, men godt å høre du har fått litt mer informasjon og har fått noen historier utenom din egen. Takk for at du sprer det viktige budskapet videre. Det er på en måte moderne kvinnekamp. Gjennom din historie, sårbarhet så kanskje du bidrar til at flere tester seg. Det er jo så mange som kvier seg for gyn.undersøkelse, så egentlig burde alle fastleger sendt inn innkalling til time. Tror det ville økt testing, så fikk man heller avbestille om man ikke ønsket testen. Men kanskje er det bare et hjertesukk fra meg, som sikkert også burde bestille sjekk.

    4. Hei. Trasig beskjed å få når man ikke helt vet hva det er. Husker jeg var bra bekymret første gangen jeg fikk beskjeden 17 år gammel. Jeg har selv vært opperert for celleforandring på livmorhalsen to ganger og har i ettertid båret frem tvillinger. Er glad det er utviklet en vaksine nå som jeg vil la mine tvillingjenter få når de er klare for det. Lykke til!

    5. Heidi: Hvordan var det da med fortidligfødsel og oppfølging. Det er jo naturlig med begge deler i tvillingsvangerskap så derfor lurer jeg på om dette var ekstra viktig da med forkortet livmorhals i tillegg 🙂

    6. frokna: Det er skummelt, men det hjalp veldig å få mer informasjon og kunnskap om det, nå når jeg ser hvor liten sannsynligheten er for at jeg får kreft fordi de allerede har funnet ut av det så er jeg ikke lengre like redd 🙂

    7. Dette går kjempe fint! Jeg fikk selv dette og gikk til gyno i 2 år hver 6 mnd for å følge det opp før jeg fikk beskjed om å operere. Jeg opererte i feb 2012 og jeg var nok heldig for blødde veldig lite og hadde litt mens smerter etterpå. Så ble jeg gravid rett etter dette bokstavelig talt 🙂
      Jeg hadde det også mot stadie 3 som de sa, så jeg er glad jeg tok operasjonen og har ikke hatt forandringer etter dette. de er flinke på oppfølging og utrolig flinke de som tar seg av deg under operasjonen 🙂

    8. Jeg gruet meg jeg også, begynte å gråte når jeg kom inn på operasjons salen for det var så mye greier der og mennesker, mn det satt en sykepleier rett ved siden av hodet mitt hele tiden, hun holdt meg i hånden og pratet så rolig til meg. Du kjenner ikke en verdens ting pga bedøvelsen. Det kommer til å gå kjempe bra og det er over på null komma niks 🙂
      Ønker deg masse lykke til:)

    9. eg har fått samme beskjed for 3 uker siden.. eg tok prøver i mai og fekk beskjed no 6 måner etter på! er ganske forbanna for å sei de sån. eg tok ny prøve for 2 uker siden ca så venter på nye svar. gruer meg litt .. men prøver å la vær å tenke på de:)

    10. Veronica Berg: Nei uff, hos meg har alt gått kjempe hurtig, og jeg fikk til og med et brev i posten før jeg fikk time til biopsi om at jeg hadde krav på time/undersøkelse innen så så lang tid, og det var snakk om to mnd. Sykehuset holdt sitt ord også de.

    11. Hei igjen. Jeg fikk ekstra oppfølging under svangerskapet pga at jeg hadde vært konisert tidligere. Livmorhalsen ble gradvis kortere fra uke 20 og var bare på 5mm i uke 32. Jeg ble kjemperedd i uke 20 og trodde jeg ble å miste tvillingene. Jeg ble satt i gang i uke 34 på grunn av svangerskapsforgiftning og legene mente at hvis det ikke hadde vært for det så ville det enda vært en stund til jentene ville kommet. Nå er jeg gravid med en i magen i uke 34 og livmorhalsen har vært målt en gang i uke 28. Og da var alt normalt for meg å være. Konklusjonen legene kom med var at livmorhalsen lever sitt eget liv og hvis den blir kortere i et svangerskap er det ikke så mye dem kan gjøre, å måle ofte kan føre til unødvendig stress.

    12. Takke det helsevesenet vi har ja.
      17 år og hadde livmorhalspolypp. Celleforandringer som er under oppfølging etter at jeg krevde celleprøve/biopsi når 3 leger/gynekologer sa nei. Du må vente 4 år til fikk jeg til svar. Dette var nå når jeg var 21. Ble ledd av og latterlig gjort offentlig fordi jeg ville ta en celleprøve.
      Fikk beskjed om celleforandringer som måtte følges opp om 6 måneder igjen. Så takk helse Norge for at dere tar meg seriøst og på alvor. Godt det var en lege som faktisk gjorde som jeg sa. Produserer også fiberoadenomer og har gjort det siden jeg var 16 år. når du kan telle på to hender hvor mange kuler du har og de er mest sannsynlig godartede så vil jeg bli tatt på alvor når jeg hadde en livmorhalspolypp når jeg var 17 år.
      Vil oppfordre alle til å ta en hel sjekk innimellom og kreve prøver på det du ønsker. Leger kan ta feil og det kan vi også. Men er bedre om vi tar feil enn legene?

    13. Hei først takk for den informasjonen du har gitt her, men jeg var også hos gynekolog for noe annet ca for 3 uker tilbake, hun hadde tatt noen prøver av meg 3 dager senere ringte hun meg for ny time da jeg var på den nye timen sa gynekologen at prøven har vist noe feil og fortalte meg om den sykdommen til kreft jeg ble kjempe redd og skremt jg begynte å gråte den dagen tok hun enda en prøve og skulle sende videre for å være sikker på prøven så sa hun det ville ta 2 uker til jeg får svar fra prøven idag fikk jeg svar fra prøven at den ikke var bra og at dem har henvist meg til sykehuset, jeg vet ikke hva jeg skal gjøre jeg er i sjokk og jeg er så redd. Jeg giftet meg for 8 måned siden og ingen av oss både meg og mannen har aldri før hatt samleie med noen andre legen sa jeg hr blitt smitta av seksuell jeg skjønner ikke alt er nytt for meg har aldri hatt noe sykdom ikke jeg heller ikke mannen jeg et så redd kan noen fortelle meg vær så snill på hva sykehuset kommer til å gjøre i deres erfaring om noen har opplevd det samme ? Jeg er skikkelig skremt på hvis jeg ikke kommer til å få barn senere, jeg fylte nå 28 år i juli

    14. Emal: Hei Emal! Jeg forstår at du er fortvilet og redd. Men dette kommer til å gå så bra, og fordi det er blitt oppdaget kommer du antagelig til å bli konsisert, et lite inngrep der de fjerner celleforandringene, og så vil du være helt frisk. Det minsker ikke risikoen for å få barn, så ikke vær bekymret 🙂
      Det kom som en sjokkmelding for meg også, men etter at det hele var over var det ikke så ille allikevel.
      Det sies at HPV virus smittes gjennom seksualitet, og at det er så vanlig at nesten alle får det. Men stort sett klarer kroppen å ta hånd om viruset selv, kun ved 10 % av oss utvikles det til celleforandringer.

      Masse lykke til. Dette går kjempefint. Du er allerede i de beste hender 🙂

    15. Hei Stine tusen takk for gode informasjoner. Nå har jeg gått å tatt celleprøve det var veldig ubehagelig, og siden han var mann lege synes jeg det var enda ubehageligere, men men det gikk bra, legen sa at jeg måtte vente på svar fra han der ville ta noen uker sa han.i tilleg sa han at kan hende vi fortsetter med celleprøven hvis svaret viser at det ikke trengs å opperere, eller så oppererer vi og tar bort en del av livmorhalsen, hva vil det si hvis jeg blir opperert kommer jeg over den kreften eller vill jeg ikke komme over den, Jeg er fortsatt veldig redd og få en farlig svar på prøven, jeg leser om den sykdommen hver dag jeg er så opptatt av den og har slutta nesten å spise. Tok du celleprøve ? Hva fikk du til svar av celleprøven? Hva slags svar kommer jeg til å få ?

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg