1000 Leca-blokker senere

Det er på tide å komme med en liten oppdatering på hagen vår. Det er en lang vei til den er ferdig, men selv elsker jeg å følge med på prosesser til andre som pusser opp eller bygger hage, så derfor tenkte jeg å dele litt underveis.

I vår tegnet jeg en fullstendig hageplan, en hageplan som er så omfattende at tanken er å bruke flere år på å få den ferdig. Med en god plan vet vi i hvilke rekkefølge vi må starte med å bygge hagen for å komme i mål.

I utgangspunktet var tomten rundt huset planert helt flatt, men siden jeg ønsket å ha nivåforskjell i hagen, har Bjørn Tore senket en del av terrenget. Vi har valgt å ha en avgrensing mellom nivåforskjellene med en mur. Dette er hva jeg har brukt det meste av min ledige tid på de siste ukene.

Valget av mur falt på pusset leca. Grunnen til det er flere, det er overkommelig å få det til på egenhånd, det er en ok pris sammenlignet med mange andre type steinmurer, og sist men av størst betydning for min del: utseende. Jeg elsker det rene uttrykket av en slett mur.

Her er et bilde av utgangspunktet

Bjørn Tore senket terrenget, og rettet opp med grov grus. Han kjørte over grusen med en viberoplate for å pakke grusen godt ned i bakken. Så målet han opp underleget og sjekket at vi var på rett høyde før jeg snekret en forskaling til en støpt såle til muren. Grunnen til at vi laget en støpt såle under selve muren var for å lag et så godt fundament som mulig for en slik type mur. Murer man på en dårlig grunn vil det oppstå sprekker med tiden ettersom frosten i baken hever og senker terrenget. Det er en ekstra kostnad, men igjen er det også mye enklere å stable mur på et godt underlag som allerede er så og si helt i vater, og man vi få et resultat som er penere i mange flere år.

Da sålen var herdet startet oppmåling, merking og stabling av mur. For å få muren så rett som mulig, har vi både tegnet, trekt snorer og brukt en høydemåler/ laser for å få hver og en blokk til å stå helt i vater med den neste. Den første rekka er med andre ord en tidkrevende jobb, som krever tålmodighet for et godt resultat, men det er ikke vanskelig.

I dag har vi kommet så langt at hver Leca blokk er plassert. Neste nå blir å gjøre den vanntett langs alle sidene som skal inn mot bakken, og pusse framsiden.

Valg av Leca 

Etter å ha forhørt oss med de som kan det bestemte vi oss for å kun bygge med Leca U-blokker. U blokkene er halvparten så lange som Leca blokker og er derfor enklere å lage buer med. Det som kjenner igjen U-blokkene er at de er hule i midten som en U. Når en rad er stablet legges det inn jernarmering og så støpes U-en igjen med betong. Det er vanlig å bruke U-blokk som øverste rad på en hel lecamur.

I mellom hver rad med leca legges det to striper med mur og puss mørtel som binder den neste raden sammen med den første. Jeg brukte også gummihammer til å banke på plass hver kloss. Og vi brukte en god gammel sementblander til å  blande støpblandingene.  Vi har brukt Weber mur og puss mørtel og Weber betong.

I kassene skal det bli blomsterbed, og midt foran huset vil det gå en trapp ned mellom murene til nivået under. Jeg kan nesten ikke vente med å se fortsettelsen.

12 kommentarer
  1. Så stilig det blir! Elsker det når planter blir integrert i løsningen. Har dere laget åpninger for drenering i de store bedende i muren? For de står også på betongsålen, ikke sant?

  2. Har du ikke isolert?
   På alle sider av muren bør det ligge 1 m med trykkfast xps for å hindre telehiv under muren din.

  3. Så lekkert det blir, kan allerede se for meg muren pusset, med blomsterbed og gress, sitte gruppe og lys ❤
   Dere er så flinke, så må jeg gi mannen din litt ekstra ros for å bare “ok null problem, I fix”, det er jo litt av en jobb itillegg til hans vanlig jobb. Han virker så god og snill! Når det er sagt, syns det er helt utrolig at dere ikke er sponset av leca eller andre “sånne” ting, de hadde jo fått en helt rå reklame! Dems tap 😂

   1. Tusen takk 😀 Jeg gleder meg veldig til det blir ferdig ja 😀
    Han er helt topp, så fortjener all skryt han kan få. Han vet jo at jeg bidrar, og det gjør det nok litt mer motiverende å hive seg på en stor jobb. Ofte ser jeg at det er mannfolka som må gjøre det meste, her har han gravd, og jeg laget mur, så fordelingen av antall timer med arbeid i hagen er relativt lik 🙂

  4. Hei!
   Dere er utrolig flinke! Er veldig imponert over hva dere har fått til selv, og særlig med tanke på at det er i tillegg til å ha jobber og tre barn!
   Må likevel smile litt når dere er så heldige å ha flat tomt (som veldig mange forsøker å få ved å planere flatt rundt huset og så få stygge skjæringer og skråninger et stykke fra huset), og så senker dere deler av den for å få høydeforskjell 😉
   Gleder meg til å se sluttresultatet 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg