1 kilometer med lister

Reklame | Deco Systems

Det er ganske sykt! Når jeg nå skriver dette innlegget så er vi helt ferdig med å liste – hele huset – helt på egen hånd. Nesten 1 kilometer med list! Jeg er skikkelig stolt og enda mer fornøyd!

Det er 2 år siden, byggekontrakten lå klar og vi hadde fått “go” fra banken. Budsjettet vi viste fram innebar et ganske så sinnsykt mål om at vi skulle gjøre alt vi hadde lov til å gjøre innendørs selv. Det ble mye research på hvilke materialer vi skulle bruke, og vi så mange YouTube videoer på hvordan vi skulle bygge dette huset. Vi sammenlignet jobbenes omfang, og priser på materialvalg. Det er ingen tvil om at valgene er mange, og lister var et av dem.

Snekker-onkelen min tipset meg om lister fra Deco Systems, og for det skylder vi han en stor takk! Selv hadde jeg aldri hørt om lister som kunne limes rett på veggen, og jeg hadde sikkert vært skeptisk til dette om jeg ikke gikk inn i materien og sjekket dette nøyere ut. En ting var vi derimot veldig klar over, og det var at: listing var for fagfolk! Det var i alle fall det rådet vi fikk av alle.

Kanskje er vi litt sta, for enda så mange beskjeder vi fikk om hvor vanskelig listing var, så var vi fast bestemt på å gi det en sjanse. Nesten en kilometer med monterte lister senere kan både min mann og jeg skrive under på at listingen gikk som en lek, vi syntes faktisk det var så gøy at det ble en liten konkurranse om å få listet mest. Når det er sagt, så har vi i vårt gamle hus listet med tradisjonelle trelister, og fått erfare at listing også kan være forferdelig vanskelig når gjæringen må treffe i begge ender av en lang list, da har man fort bare ett forsøk, og uten erfaring er det nesten umulig å få det til uten at det blir synlige sprekker når treverket krymper.

Listene fra Deco Systems er laget av polystyren, som er et dødt materiale. Polystyren kan komprimeres med ulik tetthet, som gjør at du får lister til tak som veier lite og er veldig enkle å jobbe med over hodet. Karm- og fotlistene er komprimert hardere, som gjør listene slitesterke og like harde som en trelist.

Listene limes rett på veggen med et eget lim som kjøpes sammen med listene, så når listene er limt på veggen har du et helt perfekt resultat uten et eneste spikerhull. Siden materialet er dødt vil det heller ikke sprekke opp. Listene tåler også vann, så det er ikke noe problem med å bruke listene inne på et bad.


 

LISTER – fra tanke til virkelighet 

Jeg har lyst til å fortelle litt om hvordan man går fram for å velge lister fra Deco Systems ettersom det er noe jeg stad får spørsmål om.

Det er et hav av lister å velge i mellom hos Deco Systems, så bruk tid på å finne de perfekte. 

Vi har fem forskjellige lister:

 • Taklist 1: Normastyle A 110x110x2000mm. I vår første etasje har vi ekstra takhøyde, 2700 mm, og valgte derfor en taklist som er 110X110 mm bred. Det vil si at den stikker 11 cm ned på veggen og 11 cm ut over taket.
 • Taklist 2: Normastyle A 80X80X2000mm. I vår andre etasje har vi normal takhøyde, 2400 mm, og valgte derfor den samme taklisten som nede, men i en dimensjon mindre.
 • Karmlist: karmlist WL6, 22x75x2200mm
 • Fotlist 1: fotlist FB2 13x100x2000mm. Vi har også en bredere fotlist i 1. etasje hvor vi har ekstra takhøyde for å matche listene oppe (10 cm høye)
 • Fotlist 2: fotlist FB1 13x60x2000mm i 2. etasje med normal takhøyde har vi den samme fotlisten, i en dimensjon mindre (6cm høye)

Se deg ut de listene du drømmer om, og kontakt din lokale forhandler av Deco Systems lister.

Du finner oversikt over forhandlere HER. 

Når du har fått listene hjem, er det første du skal gjøre å male de. Listene kan males rett på, med pensel, og malingen jeg anbefaler er:

Taklist: mal med samme takmaling og glans som taket ditt.

Karmlist: Lady supreme finish – en slitesterk og god maling. Glans: halvblank. Vi har fargen bomull på vinduer og foringer, og derfor har jeg malt listene i det samme.

Fotlist: Tre stjernes gulvmaling – dette er en svært slitesterk maling. Glans: halvblank.  Vi har valgt å male fotlistene i samme farge som veggen, noe som gir en roligere overgang til gulvet, med matte vegger og halvglans på listene blir det allikevel et lekker skille mellom vegg og list.

Når listene er ferdig malt, er de klare for å kappes og limes på veggen.

Alle listene fra Deco Systems har en prikkete eller stripete bakside som viser hvor limet skal plasseres. Press ut en en stripe lim over de prikkete feltene, og plasser listen på veggen.
Karmlister skal plasseres minimum en halv cm inn på foringen, det er spesielt viktig å passe til rundt dørkarmen, slik at låsen på døren ikke går inn i listen.

Når listene er limt til veggen har du ca 7 minutter på å justere listene før de hefter godt til underlaget og blir vanskelig å flytte på. Vask bort overflødig lim. Langs kantene på listene kan det være lurt å bruke en sparkelspade inni en klut for å få en skarpere kant å vaske bort lim om det har kommet litt på utsiden.

– Se mitt tidligere innlegg for montering av taklistene våre fra Deco Systems. 

Helt til slutt legger jeg ved en liten film som viser hvordan vi lister karmer, du kan se video av hvordan vi lister tak HER 

 

 

 

4 kommentarer
  1. So lekkert det blei! 🤩

   Vi tok listinga sjølv i leiligheita vi bur i no, og eg satt igjen med tanken at det skal vi aldri gjere igjen…
   Men blei utrolig nyskjerrig på desse listene! Å kunne lime virka so mykje bedre enn å drasse rundt på den store kompressoren og spikerpistolen, der man må klatre opp i ein stege og ska holde både lista og balansen mens man prøva å spikre bortover 😅 Og ikkje minst, som du og sa, sleppe og komme nokon daga seinare og sjå at lista har krympa, so det «perfekte» resultatet må rettast opp med ei stor fuge 🙄

   Veit du om det er stor forskjell på trelist og Deco System prismessig?

   1. Tusen takk 😀
    Ja, det er ti ganger enklere! Prismessig er disse listene ganske like som trelister i standar størrelse, og rimeligere enn trelister i de store dimensjonene 🙂 Så taklistene våre som er relativt store, er en god del rimeligere enn tilsvarende lister i treverk 🙂

  2. Jeg er veldig nysgjerrig på hvordan det er å ta av igjen disse listene? Vi skulle bytte gulv i en leilighet en gang med limte lister (som da skulle av og på igjen) og det var noe herk, samme hvis man vil ta dem av for å male om f.eks. Ikke så aktuelt på kort sikt, men vet du noe om dette for disse listene? De ser veldig fine ut da!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg