Mitt innlegg om navnvalget

Anna, Hedvig eller Oline? Tradisjonell, trendy, familienavn eller et tredje navn på O? 

Vi har bestemt hva lille i magen skal hete, og det er lenge siden navnet falt på plass for alle oss fire. Det er ikke en hemmelighet hva hun skal hete, de fleste vi kjenner vet hva det blir, men å publisere det offentlig med en forklaring på hvordan og hvorfor vi valgte akkurat det navnet, det har jeg bestemt meg for å ikke gjøre før lille tulla har kommet til oss. 

Vil ikke ha påvirkning uten i fra på navnvalg 
Grunnen til at jeg hverken har ønsket å skrive ett innlegg om navnvalget, eller hvordan vi har gått fram for å finne det “perfekte navnet” er for meg helt soleklart. Hadde jeg skrevet om navnene, hadde jeg også fått en hel rekke kommentarer og personlige meninger om det valget vi har tatt. 

For å ta et lite eksempel: Jeg har fortalt at vesla har fått tildelt fargen “grønn”, altså har hun fått grønt strikket teppe fra sin oldemor, og grønt andre ting og tang. Personlig er grønn min favorittfarge, derfor er det helt naturlig at for meg skulle hun få grønt, når jeg etter 5 år med to jenter har gått litt lei av både rosa og lilla. Ingen trenger å være enige i det valget jeg har tatt, men jeg undrer meg alltid like mye over de som da skriver til meg: “Hvorfor velger du ikke i stedet gult? Det er jo en nydelig farge til jenter”. Svaret er jo enkelt; jeg elsker grønt, derfor velger jeg grønt og ikke gult, selv om du liker gult bedre. 

Hadde jeg skrevet at vi sto i mellom tre navn, så hadde jeg fått deres meninger, selv om jeg ikke hadde spurt. Men et navn skal ingen andre enn oss fire ta noen som helst del i, er min mening. 

Det navnet som jenta vår får skal være et navn som vi fire i familien føler og kjenner med hele vårt hjerte at er det navnet som den lille bare må hete, fordi det er det navnet som vil falle naturlig at hun skal få. 
Det kan være at du synes det navnet er like fantastisk og vakkert som vi, men det kan også hende din sure og bitre lærer med fiskeånde fra barneskolen het det, og da kanskje avskyr du navnet som pesten. Men den meningen du har, den har jeg ikke ønsket å få, for jeg ønsker ikke at noen skal få påvirke det valget vi har tatt i noen som helst grad.

Anna, Hedvig eller Oline? 
Jenta vår kommer ikke til å hete noen av eksempelnavnen over, men hun kunne helt klart hatt gjort det. 3 Tippoldemødre har henne som het Anna og ei hadde det uvanlige og spesielle navnet Hedvig. Det er også mange som har tenkt av vi vil ende på et navn på O, siden vi allerede har to jenter som begynner på denne bokstaven. Men vi velger ikke navn på grunnlag av en bokstav, vi har valgt et navn, som fra da vår ene datter foreslo dette navnet, sank inn som det mest naturlige navnet i hele verden – og det for alle fire. 

Vi lette litt til etter et navn som var bedre, men kun ett navn grodde seg fast i oss alle. Et navn jeg gleder meg til å dele med deg når den lille tulla har forlatt min mage. 


– Følg meg på Facebook HER – Instagram HER – Snapchat: stinetuss – 

38 kommentarer
  1. Så hyggelig at dere har et navn! Helt forståelig at du velger å ikke fortelle navnet til den lille før hun kommer. Noen mennesker klarer rett og slett ikke å holde meningene sine for seg selv 🙂

  2. Vi avslørte ikke navna på våre barn før de ble født. Ikke for å være hemmelighetsfulle, Men var på en måte veldig behagelig å bare ha det for selv. Vi har to gutter og har blitt enige med èn gang på begge. Får vi jente noen gang er jeg redd hu blir navnløs. :p det fineste navnet jeg har kommet frem til så langt er faktisk Olivia. 🙂

  3. Gleder meg til å høre! Tvillingene har jo nydelige navn, så er sikker på at dette blir flott også!

  4. Skjønner deg utrolig godt. Har ikke barn, og forventer ikke det på en stund. Men når folk spør meg, så vil jeg ikke svare hva jeg kunne ha tenkt meg. Det er altfor mange som skal gi sine meninger om ting, men det er opp til dere, ikke alle andre! Er spent på hva den lille kommer til å hete!

  5. Skjønner godt valget deres om å ikke dele.
   Vi stod igjen med 2 navn å velge mellom da vår gutt ble født. Greide ikke å bestemme oss før han var nesten 2 uker gammel. Dumme oss fortalte hva det stod mellom. Men bestemoren og 3 onkler ødela det ene navnet for oss, så måtte ta det andre

  6. Føler akkurat det samme som deg når det kommer til navnevalg. Jeg har 3 små tette barn, de to første valgte vi å dele med omverden. Det angret vi fort på, da alle hadde så mange meninger om det. Og da blir man automatisk litt usikker. Med tredje barnet valgte jeg og holde navnet hemmelig, og det angrer jeg ikke ett sekund på! Navnet er jo et personlig valg for dere, som ingen andre har noe med! Lykke til med siste innspurt av svangerskapet! 🌸 Du stråler!☺

  7. Venter spent 🙂 Og grønt er en nydelig farge. Og særlig denne “lyse mosegrønne” fargen du har valgt.Har selv hatt en del turkis/mint til min lille jente. Elsker fargen. Har også hatt en del beige, litt lilla, grønn og gult. Men mest rosa.. rett og slett fordi det er mest rosa tøy i de minste størrelsene synes jeg.

  8. Et navnevalg er personlig og så gøy at en av jentene kom mdd forslaget 🙂 skjønner veldig godt at du ikke deler noe om det før etter den minste prinsessen er kommet til verden.
   Jeg elsker navn, og det er så mange fine! Alle navn blir man vel vant til etterhvert også, kusina mi på 14 er oppkalt etter begge bestemødrene og det var veldig rart og uvant å skulle kalle en baby det, men nå syns jeg det er et flott navn.
   Selv har jeg en gutt som heter Brage, men syns Elian og Nathaniel er de fineste. De bare passer ikke oss :p Også har jeg falt pladask for Syver! Men det er kun pappa og jeg som liker det, og samboeren er kjempevrien for han liker ingen av de tusen forslagene mine. Vi ba forresten flere i familien lage liste over navn da jeg gikk gravid, det var veldig gøy!
   Beklager lang kommentar, jeg er så glad i bloggen din! God sommer 🙂

  9. Vi gjorde akkurat det samme 😊 gleder meg til å høre (lese). Masse gode tanker den siste tiden! Du virker til å være en virkelig super mamma!
   Har fulgt deg siden tvillingene ble født og gleder meg til fortsettelsen så langt du vil dele 😊

  10. Heisann! Gleder meg veldig til vesla kommer. Har følgt bloggen din siden du startet og det er ingen andre blogger jeg liker så godt som din. Du er så ærlig på absolutt alt og det elsker jeg. Jeg syns det er dumt at du ikke kan dele navnet på grunn av at alle skal si sin mening. For meg er det frekt å fortelle at for eksempel det navnet du har valgt ikke kan brukes fordi JEG forbinder det med noe. Alle har egne meninger og tanker og jeg skjønner ikke hvorfor alle skal fortelle sin mening når den ikke har noenting å si, med mindre du spør om meningen til folk!?
   Ønsker deg og dine alt godt de siste ukene før fødsel og så gleder jeg meg veldig til å følge med videre og høre hvilket navn dere har valgt 🙂
   Ha en strålende dag (i skyggen eller inne :P)
   Klem Paula <3

  11. Veldig enig med deg i dine tanker Stine!!! <3
   Da min nest eldste tantegutt kom i april 1999, hadde foreldrene valgt et navn til han. De var blitt enige og ville ha det ene navnet, men valgte å ikke offentliggjøre det før han var født. Men da begynte også problemene. Da morfaren fikk vite hva hans nyfødte barnebarn skulle hete, radbrakk han navnet så voldsomt ved å uttale det på mange andre måter enn den uttale måten vi bruker her (Bergen). Dette medførte at foreldrene gikk bort fra det fine og for de vakre navnet de hadde valgt til gutten sin, og ga han et annet navn som også har en annen forbokstav!!!
   Denne episoden lærte meg noe viktig og jeg uttaler meg i dag svært sjelden om foreldres navnevalg!! Kun en gang klarte jeg ikke å skjule hva jeg følte da jeg fikk vite hva et barn, i dette tilfellet en gutt, skulle hete. Navnet kjente jeg godt og jeg hadde faktisk en lekekamerat i barndommen med det navnet, men har ikke hørt det brukt på barn etter det. Det vil si at når jeg i dag snart bikker 45 år, så er det en god stund siden jeg har hørt dette i bruk. Men gutten har fått sitt navn og i dag har jeg vennet meg til det, han kunne ikke hett noe annet. Det er det navnet som er han!! <3
   Velg de fargene du ønsker og vil bruke til ditt barn!! Hun er deres lille prinsesse og prinsesser kler andre farger enn de typiske jentefargene også!! Grønn finnes i utrolig mange nyanser og er en nydelig farge. Personlig prøver jeg å velge andre farger enn de typiske jente og gutte fargene når jeg strikker til venninner som venter barn eller som har småbarn fra før. Har en venninne nå som venter en jente i oktober og hun liker godt blått og synes det er like fint til jente som til gutt. Derfor har både hun og jeg strikket blått og jeg har hele veien tenkt å snike inn både okergul og ulike nyanser av grønt!! <3
   Lykke til med siste innspurt av svangerskapet, det har vært utrolig spennende å følge reisen deres fra dere offentliggjorde at en liten ny var på vei og frem til nå!! <3 Takk for at du har delt så mye Stine!!! <3 <3 <3

  12. Blir nok et fint navn uansett hva dere velger <3
   Herlighet, grønn er jo virkelig en fin farge! Må jo ikke være lilla, rosa eller gult fordi det kommer en jente til, kan jo likeså både være blå, grønn osv. Mye folk skal legge seg opp i! Hun skal nok få en like flott oppvekst med gode verdier og holdninger uansett hvilken farge som blir valgt <3

  13. Hei Stine:) Takk for at du gir meg så mye inspirasjon i hverdagen. Syns stuebordet ditt er så fint. Kan jeg spørre hvor du har kjøpt det?

  14. Trist at barn skal ha dette inntrykket av hva som er “jentefarger” og “guttefarger”. Grønt er skjønt, også til jenter <3

  15. Hei igjen! Har du stengt kommentarfeltet eller bare bruker du ikke å publisere kommentarene? La først merke til dette nå 😛 Pleier aldri å kommentere, men la igjen en kommentar på dette innlegget i går og skulle inn og se i dag om du hadde besvart den, eller se hva andre hadde kommentert da jeg så at det ikke er noen kommentarer på noen av innleggene.

  16. Paula: Hei, jeg kommer snart til kommentaren din 🙂 Jeg har ikke stengt kommentarfeltet, men jeg har filter, slik at jeg må godkjenne kommentarer før de kommer ut. Jeg liker den praksisen, for da får jeg også sett hvilke kommentarer jeg ikke har svart på, slik at jeg får svart som best jeg kan til alle 🙂
   Det hender dog at jeg ikke rekker over kommentarer med en gang, og da kan de i noen tilfeller ta litt lengre tid 🙂

  17. Kristine T. Davidsen: Uff da, det hørtes ikke noe hyggelig ut. Her har heldigvis alle i familien og vennekretsen gitt uttrykk for at navnet vi har valgt er nydelig <3 Og det er jo som du sier, et navn kan virke både fremmed og rart i starten, men så gror det på barnet og så blir det selve barnet <3

  18. Paula: Tusen takk 🙂
   Det er ofte bare godt ment, som at jeg allerede i går fikk veldig mange meldinger der det sto ulike versjoner av “En stemme for Oline” 🙂 Det er ikke noe negativt i seg selv ved det, men et navnvalg mener jeg skal være upåvirket fra andre utenforstående 🙂

  19. Marianne: Ja, det er kanskje det fineste ved det synes jeg 😀 Så morsomt å høre om navn-historien deres. Det er ikke enkelt altså, navngi et menneske for “livet”. Denne gangen falt navnet rett ned i fanget på oss, så det var veldig deilig 🙂 Det var nemlig litt av en jobb å finne navn til to samtidig da tvillingene kom til verden 🙂

  20. Anniken: Her har barna vært med på å bestemme navnet, så det sier seg nok selv at navnet ikke har vært veldig hemmelig 🙂 Spør du meg er Olivia et helt nydelig navn. Haha 😀

  21. Forstår godt valget ditt! Vi har holdt navnene hemmelige fra til etter fødselen, fordi vi vil føle oss sikre på navnet når vi har sett babyen 😊
   ELSKER grønnfargen du har valgt til babyen. Den er så nydelig!

  22. Synes du gjør lurt i å vente med å publisere navnet til minstejenta til dere har fått henne. Det er stor forskjell på om det bare er venner og familie som vet det, eller om hele bloggnorge vet det, og dermed automatisk føler seg berettiget til å mene noe om det. Forøvrig synes jeg det er helt villt at folk (uansett om det er familie, venner eller blogglesere) skal legge seg opp i noe så personlig som deres navnevalg, det er deres og kun deres valg. Jeg liker også spenningen du skaper ved å ikke avsløre navnet, det blir litt som å pakke opp julepresanger på julaften, det er jo mest spennende om du ikke vet hva det er :-). …Og avslutningsvis: grønt er en nydelig farge, som så mange andre farger.

  23. Enig med deg. Jeg sa allitid at hvis jeg fikk en jente så skulle hun hete Miriam. Fordi mange syntes nok Marion var et vanskelig navn, og har derfor ofte kalt meg Miriam isteden.
   Men da jeg var gravid med velsa i fjor syntes jeg plutselig ikke at det passet lenger.
   Vi bestemte oss ganske tidlig for et annet navn på M, men valgte å vente med å fortelle til familie og venner også hadde fått møte henne.

  24. Jeg forstår godt at dere velger og holde navnevalget borte fra bloggen 🙂 Jeg skulle egentlig ha et annet navn, men foreldrene mine delte navnevalget med besteforeldrene mine, mormor likte ikke det ene navnet de hadde valgt, så da ble de selvsagt påvirket til å bytte til noe annet.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg