– Slik kler vi tvillinger.

Et tema som stadig dukker opp igjen – Hvordan kle tvillinger, og hvorfor kle opp tvillinger likt? 

– Flere tvillingmødre har hjulpet meg med svaret lengre ned i innlegget. 


Det var egentlig ikke dette jeg hadde planer om å diskutere med dere i dag, men etter å ha blitt tipset om et forum ble jeg på ny grepet av denne problemstillingen. Kanskje ikke så rart, da jeg fikk se en melding som faktisk bryter på taushetsplikten (?): 

“Jeg jobber med disse berømte speiltvillingene fra den bloggen og hun kler barna sine likt hver bidige dag. Vi ser kun forskjell på dem pga det speilvendt hårfestet. Veldig irriterende egentlig og like kledde tvillinger vil jo vokse opp uten en egen identitet og bli super avhengig av hverandre!” 

Kommentaren kom overraskende på meg, siden jeg ikke var klar over dette selv – altså at ungene mine er likt kledd hver bidige dag.

Nå vet jeg ikke hvem denne anonyme barnehageansatte er, men jeg vet at vedkommende ikke jobber på jentenes avdeling, og jeg vet at det er over 100 barn og 7 avdelinger på den barnehagen. Ikke akkurat en liten barnehage.

– Så er det jammen flaks at jentene har skillen på hver sin side, slik at de ansatte ser forskjell?

Jeg har faktisk kledd jentene helt likt i barnehagen – la meg si, kanskje 10 ganger til sammen, når andre alternativer har vært til vask. Og skuffelsen er stor når jeg sier de må ha forskjellige hårfrisyrer den dagen, fordi de er for like i klærne. I håret putter jeg i lilla og rosa strikker og spenner for det jeg kan, slik at fargekoden kommer til syne ett sted. Men på den andre siden, så er ikke klærne ulike heller, de matcher hverandre alltid, la meg si – hver bidige dag. Men hver bidige dag så er fargekodene gjeldene. Otilie rosa, Olivia lilla, og er ikke klærne rosa eller lilla, eller at fargene går over i hverandre så er Otilie den lyse og Olivia den mørke. Kanskje må det skrives opp på hånda slik ei barnehageansatt en gang gjorde, men når den koden er satt, så tar de ikke feil – aldri. 

Selv kusinen på 4 år har skjønt at tvillingene har fargekoder, selv om hun tar en svarvei når hun ikke husker hvem fargekoden tilhører og sier. “Du rosa?!” og “Du lilla!” 

– Så la meg spørre, skjønner du hvem som er hvem? – 

Hjemme er det derimot ikke uvanlig at jentene er kledd opp helt likt, det er tross alt en god trening for oss som foreldre og ikke jukse via klærne. I tillegg er det hyggelig å få brukt alle antrekkene som har kommet til jul og bursdag.. De klærne som er like, og som jeg derfor ikke bruker i barnehagen..
Enkelte dager synes jeg også det er deilig å kunne “gjemme” identiteten dems her på bloggen. Det gjør jeg enklere ved å kle de opp helt likt, eller omtale de som “hun” i stedet for navnet, når jeg skriver personlige historier. Dere vet hvem de er, men dere trenger ikke vite alt om hver og en av dem.

Jeg stiller meg også spørsmålet: ville det vært enklere om jeg kledde de forskjellig? At den ene hadde bukse, og den andre kjole. Svaret er nok; ja – for den dagen! Dagen etter kunne det vært omvendt – hadde det vært lettere da? Kanskje for den dagen også, hvis de husket hvem som hadde på hva, men det betyr vel at de som jobber med dem, hver dag måtte ha spurt; Hvem er du med bukse på i dag? 

Med fargekoder, er ikke det nødvendig. Kodene var satt fra barna var under året, de som kan kodene, vet uten å måtte spørre. 


Dette svarer tvillingmødre på spørsmålet: – Hvordan kler du tvillingene, og hvorfor kler du tvillingene likt/ulikt?

– Likt da de var småUlikt nå,de er snart 7 år og toegga! Søtt da de var små, men nå bestemer de mye selv.

– Stort sett ulikt, men synes det er gøy å kle de likt av og til. Yttertøy er alltid likt! De er jo to individer og skal behandles deretter, men guud så gøy å kle de likt av og til. Mine er forresten enegget og veldig like.

– Gutt/jente tvillingene kler jeg gjerne matchende. Jente/jente tvillingene liker jeg å kle likt. Gjør det fordi jeg synes det er så søtt, og gøy 🙂 også for å slippe å føle at den ene har finere/bedre klær enn den andre.. Er ikke sånn at jeg MÅ da, men hvis matchende/likt er reint samtidig så velger jeg helst det 🙂

– Egga jenter, 3 år, kledd dem likt fra dag 1, men brukt lilla og rosa (og andre farger) der det er mulig, av og til ulikt. Men de begge vil være like.

– Har gutt/jente, og æ klær på de klær som gjærne matcher hverandre, eller så klær æ de i samme klær bare ulike farger (gjærne rosa og blå). Æ gjør det fordi æ syns d e så fint. Kommer til å gjøre d helt til dem sjøl ska bestemme klærne sine 

– Av og til likt når de var baby. Sjeldent likt nå – gutt/jente

–  Mine er snart 18 mnd. Gutter, og jeg kler de ulikt. Toeggede. Men hender de har like pyntetøy.

– Noen ganger likt/matchende, men for det meste ulikt. De har både like plagg og mye ulike arveklær, og får stort sett velge selv hva de vil gå i. Tvillingene er 3 år.

– Enegga tvillingjenter. Kles stort sett likt fordi når jeg først finner en kleskombinasjon jeg synes er søt, så gidder jeg ikke bruke tid på å finne én kombinasjon til. De kan ofte ha forskjellige farger, men likt mønster.

– Eneggede gutter, kler de likt. De er 4 år nå! Den dagen de har innvendinger om klærne de får lagt fram så får de bestemme selv, men fram til da blir de kledd likt om morgenen. Men, er ikke sånn at jeg skifter klær på begge hvis han ene har sølet seg ut altså.

– Enegget gutt snart 2 år. Kler de likt av flere årsaker: 1. Står i butikken å skal kjøpe tøy og liker den ene utgaven av tøy bedre enn det andre jeg har funnet og vil at begge skal være like fine. Ender opp med å kjøpe likt! (Stort sett enda)
2. Samhørighet. Brorskap. Felleskap rettet.
3. Syns det er moro og kult
Skifter ikke på begge om den ene søler altså! Sendte tøy til flyktningene etterpå og har tatt meg i å knyte sammen de like luene før jeg sender🙈 vil også gjerne sende gi bort selge tøyet til andre med tvillinger fremfor å dele tøyet opp. Freaky motherhood altså

– toegga gutter snart 2 år; har likt yttertøy, pentøy o.l. kler dem sjelden helt likt men ofte matchende. mest fordi jeg føler på at ikke den ene skal ha “kulere” klær enn den andre, så ved å kle dem noenlunde likt så har klærne lik “verdi”. (litt teit sikkert, men jeg føler litt på det) de er ulike så er uansett lett å se forskjell.

– To egga jenter 2.5 år. Kledd de ulikt siden dag 1. De er to vidt forskjellige jenter og jeg syns de skal få Være hver sin person ikke bare tvillingene. Selvfølgelig er det noen plagg de har likt. Men de velger klær selv da de er med å handling og da velger de ulikt.

– Jeg har eneggede jenter (tror vi) kler de stort sett alltid forskjellig, for å gjøre det lettere for å omgivelsene å skille dem og behandle dem som to individer. De liker og forskjellige typer klær. Den ene kunne gått i sitt stripete ulltøy dersom hun fant det hele tiden , og hun andre vil helst gå i kjole. Jeg liker å matche de, ha samme type klær, eller matchende farger, men ofte er det ikke det heller. Om det er likt er det stort sett til alle 3 jentene våre. En annen grunn til at de ikke har like klær er at jeg har mye klær etter storesøster, og synes det ble litt dumt å ikke få brukt det fordi de skulle hatt likt hele tiden. 

– Jeg har toegga gutter og kler de som oftest ulikt, mest fordi vi har hatt så mye klær etter storebrødrene, så det blir for dumt å kjøpe alt nytt x 2. Nye klær kjøper jeg som regel likt av, særlig fordi mine er så ulike at ingen tror de er tvillinge

– Har eneggede jenter de kles likt ellers blir det bare krangling om hvem som har den fineste genseren

– Jeg har toegga jenter på snart 2,5 år som jeg kler likt…mest av alt for enkelhetens skyld. Senest i går ga de uttrykk for at de ville ha ulikt tøy på som var helt greit, men når jeg fikk kledd på den første så ville den andre ha likt…så de velger det jo selv nå.

– Ingen tanke bak påkledning. Arver klær fra søsken og tar det som ligger øverst i skuffa.

– Vi kler våre gutter på 4 år likt.. fordi gutta liker det å vil det selv.. det blir megakrangling om en har på superman å en batman.. De er veldig knyttet å liker samme tingene å vil derfor selv ha like klær.. gjør ikke meg noe, for jeg synes det er søtt, å tv2 har cp, å de er veldig ulike i personlighet så de blir ikke sammenlignet hverken hjemme eller i barnehagen selv om de er likt kledd.

– Jenter 2 år. Kler dem likt men helst i ulike farger. Men prøver jeg å kle dem ulikt (bortsett fra ulike farger på identiske plagg) blir det bare tårer og fortvilelse. Ser ingen grunn til å tvinge dem, men må ofte jobbe hardt for å finne like klær i ulike farger 😛 Men er viktig for meg at andre også ser lett forskjell (de er eneggede), og da er det greit å kunne opplyse om at i dag har I den fargen og A den fargen.

– Toegga jenter som alltid har blitt kledd likt, men nå velger de selv, de er snart ni, og det er helt forskjellig stil på nesten alt de velger. Av og til hvis de skal noe spesielt så avtaler de og kler seg likt. Da gjør de et stort nummer ut av at de faktisk er tvillinger

– Enegga tvillinger på 6 år. Kler dem mest mulig ulikt..men noen få plagg er like. Vil fokusere mest mulig på at de er to forskjellige individ, og oppfatter at det også er lettere for andre å gjøre det samme når de har ulike klær.

– 2 egga gutter på snart 7år som aldri går likt kledd. De får stort sett bestemme klær selv og da velger de ulike klær. Kjøper ofte 2 like bukser/gensere/jakker/sko, men shorts/tskjorte/skjorter/sokker/ er ulikt. Spør de avogtil om de vil gå “tvillingkledd” og da svarer de samstemt “neeeei”. Godt de er enige om noe!


Vi har altså ulike meninger, og grunner for hvordan barna våre blir kledd. Men oftes ligger det flere meninger bak valgene våre, og jeg mener vi alle gjør det vi trur er best for våre kjære små – om det er den ene eller den andre veien. 

 

– Speiltvillingene på Facebook – 

111 kommentarer
  1. Hei Stine!
   Jeg har fulgt bloggen din siden dag en, og må si at jeg sjelden blander de to tuppene dine sammen. At noen i barnehagen sliter med det er jo heller hennes/hans problem! Som du sier så hadde jeg heller funnet det slitsomt om man må spørre hvem som har på seg hva, hver eneste dag og det er hvertfall ikke fint mot barnet! Vi venter også en eggede tvillinger og kommer til å kjøre på det samme systemet som dere gjør til barna vil noe annet, de som ikke er enig de bryr jeg meg heller lite om! 🙂 stå på med din måte siden det fungerer for dere 😀 <3

  2. Reagerte mest på at anonym har lagt ut om dine barn på nettet! Det hadde jeg tatt opp med barnehagen tvert. Det er jo en skam og taushetsplikten er det viktig å overholde.
   Utover det så synes jeg du er utrolig flink til å holde en balanse mellom likt og ulik! Stå på! Du er super!

  3. Whaaat? For en frekkhet! Ikke bare bryter de taushetsplikten, men disse jentene er i tillegg noen ganske mange i Norge vet hvem er. Dette hadde jeg definitivt gått videre med!
   Jeg skal ikke gjenta hele kommentaren jeg skrev til deg en gang du skrev om å kle tvillinger for en god stund siden. Men jeg skrev noe sånt som at “Det at du kler jentene helt likt gjør at du ser forskjell på dem som individer og ikke hva de har på seg den dagen. Ved å kle de likt skaper du ikke to like “tvillinger” du lærer deg selv å se forskjell på “to ulike personer” 🙂

  4. Cathrine Narum: helt riktig, Cathrine 🙂 men det er nok lett å mene uten å vite hva som ligger bak.. Bha, kjenner det er kjedelig at folk som jobber med barna mine er på denne måten..

  5. Eg syns d e bra du har ett hjelpesystem for de så ikke kjenne barna dine. Det e jo lettere å vite at rosa e den å lilla e den. Tenk hvis du kler de ulikt ein dag men likt på håret då ville vell de slede veldig me å sitt forskjell i bhg. Du må absulutt ta opp me bhg ang taushetsplikten. E jo ein gronn t at der e den så den ansatte burde jo fått tilsnakk av styrer. Tenk ka andre ting så evt kan ver sagt/lagt ud om andre. Kan jo ver dem ansatte ikje tenke at d e brudd på tausheten å då kan d jo ver ein fordel at den får ein ide om at dette ikje va så lurt. E jo ikje verre enn at styrer tar d opp på ett personalmøte i plenum….
   Synes og d e søtt når tvillinger e likt kledd eg.. jaffal når de e små. Så kan heller smak ol komme til syne når de blir eldre å d trengs… eg tippe at alle tvilling foreldre tar hensyn dersom ongane syns d bler ett problem med like klær… ha ein superduper dag 😊😊😊

  6. Hei
   Dette er brudd på taushetsplikten, som styrer i barnehagen hadde jeg tatt det veldig alvorlig hvis en av mine ansatte hadde lagt ut noe på nett vedrørende barn i barnehagen. Dette ville jeg tatt opp med styrer i barnehagen – det er IKKE greit om det er aldri så anonymt fra den ansatte…..

  7. Jeg tror kanskje ikke det teknisk sett er et brudd på taushetsplikten, for hun avslører jo ikke taushetsbelagte opplysninger om barna, med mindre hun sier noe som røper hvilken barnehage de går i? At de har relativt like klær er jo en “offentlig opplysning”, siden du blogger om dem.. Når det er sagt, syns jeg det var innmari frekt, og veldig korttenkt å skrive sånn nettet. Tror hun ikke du og BT er på internett eller? Hvor stor var vel ikke sjansen for at dere skulle komme over det? Og jeg tipper hun neppe ville sagt det direkte til dere.. Så jeg hadde definitivt nevnt det i barnehagen, kanskje sagt noe sånn som at jeg har sett ditt og datt i et forum, og det ville vært fint hvis ting heller ble tatt opp med meg hvis det var noe..
   Jeg har faktisk fått bedre forståelse for at du kler tvillingene så likt med tiden. Ikke at jeg på noe tidspunkt har ment at jeg har noe med det, eller at du ikke bare skal gjøre akkurat som det passer deg med den saken, men jeg har tenkt litt i den retning at barn som kles likt kanskje blir sett på som mindre individuelle. Men jeg tror jeg har ombestemt meg 😛 Hvis du hver dag skulle si fra at “i dag er Otilia hun i olabukse og Olivia hun med tights”, så ville det jo sikkert gått mye oftere i surr enn det gjør med det systemet du har. Og jeg gjetter at tvillinger (som andre søsken) fort kan krangle så busta fyker om den ene har noe den andre vil ha 😛
   Men forsåvidt da, om de skulle ønske ulke klær, så kan du jo fremdeles fargekode dem, Oliva kan jo ha lilla t-skjorte til olabuksa, en dag Otilie har rosa singlett. De mener vel tidsnok noe om det selv. Jeg har endelig lært meg O-Li-via =LI-lla, så jeg heier på systemet hvertfall, haha! 😀

  8. Utrolig vakre jenter du har! Reagerte sterkt på brudd på taushetsplikten! Ville tatt det opp m styrer i barnehagen, d er IKKE greit! Hva mer informasjon gir h*n videre om dine el andres barn?!

  9. Hva er det slags kommentar å komme med fra en barnehageansatt lurer nå jeg på. Jobber selv i barnehage og hadde aldri funnet på å si noe sånt. Synes det er søtt når de går likt kledd, kanskje med ulik farge. Hva du gjør må da være opp til deg 🌸🌸

  10. Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. Som pedagog og mamma blir jeg helt satt ut. Dette er IKKE greit, og må taes videre! Her er det brudd på mye.

  11. Nå ble jeg kjempe lei meg, så stygt å skrive slik! Håper indelig du screenshotet og viser det til styrer!
   Men så fint at du skriver ett innlegg om dette! 🙂 hodt at du viser flere forskjellige syn, og ikke bare ditt!
   Jeg har ikke barn, men synes det er veldig fint med like klær men ulik farge! 🙂 mens mannen liker ikke at tvillinger blir kledd likt! Vi har alle forskjellig syn;) og ja, jeg ser hvem som er hvem på bildene, (pga. skill og fargekoder) da bør hvertfall personalet i barnehagen gjøre det!!!

  12. Djeez! Kjenner jeg blir frustrert at noen i barnehagen har blåst opp det her på nettet. Hvor vil h*n med det? Bare for å skryte av at de er i “hennes/hand barnehage”?! For det er nesten sånn jeg tyder det. Har selv to gutter på 4. Jeg har hatt forskjellig klær hele tiden, bare fordi jeg selv føler meg så klisjee når jeg kler de likt. Men de som ikke gidder å gjøre en insats for å se forskjell gjør ikke det uansett om klærne eller sveisen er ulik. Og det er mer frustrerende føler jeg! Har selv alltid vært veldig nøye med dette med tvillinger selv, mange år før jeg fikk tvillinger selv. Fordi jeg føler mange som sagt ikke gjør noen innsats over hodet. Jeg vet forskjell på tvillinger jeg ikke kjenner, og benevner de alltid ved navn. Og de lyser opp, og om ikke så gjør foreldrene det. For endel blir vell litt lei av å alltid måtte svare på hvem som er hvem.
   Jeg vet jeg gjør det! Kjenner jeg får klump i halsen av at du fant denne kommentaren på nettet. Og tror jeg hadde blirt dritlei meg om det var om meg og mine.
   Alle mener forskjellig, og alle gjør forskjellig utifra hva de ønsker når det kommer til dette. Og selv om jeg føler så sterkt å ikke kle de likt, er det bare riktig for meg. Er tildels enig i dette med identitet og å få være seg selv og ha noe sitt. Jeg merker alt av klær med deres navn, så selv om de har noe likt så sjekker de lappen og ser om det er dems. Så. Vi løser det på vår måte, hver og en. Noen bevisste og mange ubevisste i sine valg.

  13. Herregud så uhyggelig å komme over en slik kommentar på nett!
   Jeg forstår godt ditt valg av klesmønster på jentene og jeg ser på forskjell på dem her på bloggen pga den enkle og geniale fargekodingen. I tilegg kan jeg se for meg at det kan bli episoder med “Jeg vil ha det samme som den andre” fordi slik er ofte barn. Ser drt selv ofte bare på min egen datter og hennes kusiner.
   Hadde definitivt gått videre med kommentaren på nett til ledelsen I bhg til jentene. Det er galt!

  14. Er selv tvilling og vokste opp med å bli kledd likt. Vi ble sur hvis den andre hadde en finere farge eller slikt og hadde ikke noe imot å gå likt. Skjønner ikke hva dere mødre peser om. Hvis ungene bestemt ikke vil ha det samme så la dem gå forskjellig, men man mister ingen identitet av å gå likt. Den kommer fra innsiden!

  15. Det der er brudd på taushetsplikten! Jobber selv i barnehage og sånt skal ikke ut til folk utenfor barnehagen om man kan gjenkjenne barna… Det der ville jeg skrevet ut og levert til sjefen 🙂
   Jeg kjenner godt et enegget tvillingpar som kler seg for det meste likt. Hun ene har et sølvarmbånd noe hun andre ikke har. Det har jeg sett har fungert. Det viktigste er jo at de blir snakket til med sine egene navn 🙂

  16. Til vanlig kommenterer jeg ikke på blogger… Men her går grensa altså! Håper diverse det videre!!!!! Fysj!!!

  17. Hvordan kan du være 100% sikker på at det er en i bhg som har skreve det? Kan jo være en som leser bloggen din også, du har jo skreve mange ganget tidligere om hårskillet.

  18. Skjønner at deg kan være søtt å kle dem likt, og vanskelig for foreldre å vite hva man skal gjøre. Nå har ikke jeg tvillinger da, men en datter på snart 3. Jeg lar henne hver kveld før hun legger seg velge mellom to/antrekk som vi legger frem til dagen etter. Det går jo ant å spørre dem om de vil ha like klær på. Om de ønsker det så er det jo helt greit. Jeg mener at når barna våre er blitt så store at de kan gjøre seg forstått så kan de få velge selv så lenge de ikke fryser eller blir kald.

  19. Hei! Lurte bare på om det kommmer noe mer oppfølging, av det kaninhuset? Det prosjektet ble liksom litt borte🐰

  20. Det innlegget som innebærer at taushetsplikten brytes, ville jeg tatt videre til leder!
   Skammelig! Og rystende og måtte oppleve!
   Du har en kjempegod tanke bak oppkledningen av dine barn, og tenk så heldige de er som har en mamma som syr så mye flott til de:)

  21. Ja de bryter taushetsplikten, er selv barnehagelærer og tenker dette kan du godt ta opp på avdelingen jentene går, og fortelle om meldingen du fikk. Jeg synes du har funnet en veldig god løsnining med å bruke fargene rosa og lilla, og regner med at de som jobber med barna dine også setter pris på det.

  22. OY!!
   det burde du tatt videre med barnehagen, for den kommentaren der er slettes IKKE greit. Ikke i det hele tatt. Det er brudd på taushetsplikten så det holder da!

  23. Fy søren. Nå ble jeg skikkelig forbanna! Hvilken rett har hun til å legge ut om deg og dine barn på internett?? Håper det kan tas opp i barnehagen slik at alle blir minnet om normalt nettvett. Du er en supermamma, Stine!

  24. Håper du tar opp dette med bhg, ikke greit!!
   Jeg synes det er kjempe smart med rosa/lilla og lyst/mørk koder, om jeg noen gang får tvillinger, gjør jeg det samme❤️

  25. Hmm, det var et frisk utspill fra en barnehageansatt – som andre sier ville jeg tatt dette opp snarest. Jeg har selv taushetsplikt som lærer, og selv anonymiserte elever ville jeg ALDRI lagt ut noe om på nett.
   Jeg syns ellers det er imponerende at du får bestemme klærne på begge to, hver dag ( jeg tolker deg dithen, at det er du som bestemmer). Min lille tulle på tre år går i badedrakt og strømpebukse, helst noe med prinsesse Elsa OG makrell i tomat, eller noe hun har tusket til seg fra storesøsterens skap. Jeg har resignert.

  26. Hei!
   Som pedagog i barnehage reagerer eg sterkt på at denne personen har skrevet dette på nettet, eg blei faktisk ganske så opprørt! Dette er et brudd på tausthetsplikta og eg håpar virkelig at du gjer beskjed til barnehagen! Dessuten synes eg det denne personen skreiv var veldig nedlatande.. Eg er forresten tvillingmamma eg også, synes du har en kjempe fin blogg 🙂

  27. Eg vil berre seie at den kommentaren frå den barnehageansatte bør du gå til styrar med! Eg jobbar sjølv i barnehage! Og essensen i den meldinga der høyrer for meg ut som ho ikkje har noko i ein barnehage å gjere! Kle dei som du vil! Det er vårt ansvar som barnehageansatt å knytte relasjonar til barna slik at vi lærer dei å kjenne, og klarer å skille dei😊 Det bør ho tenke på!! Klem til ein av dei medt fantastiske bloggerane eg veit om😊

  28. Jeg blir helt satt ut av at noen kan kommentere slikt om dine barn… Akkurat som du skriver i en kommentar her, kjedelig at slike mennesker jobber i bhg med dine og andres barn.. Jeg hadde blitt kjempelei meg hadde noen skrevet noe slikt om mine gutter (selv om de ikke er tvillinger) men jeg hadde tatt det opp med bhg, for det der går ikke an! Og dubhar absolutt ingenting å forsvare om du kler de likt eller ikke, det er det ingen som egentlig har noe med….

  29. Du bør kopiere og skrive ut den kommentaren. Så bør du avtale tid med styrer i bhg og vise utsagnet. Selv om det kanskje ikke kan spores tilbake til noen, vil styrer være nødt til å ta en ny runde på taushetsplikt med sine ansatte. Dette er IKKE greit! (Hvordan du kler de vakre jentene dine skal du forøvrig få bestemme selv, merkelig hva folk henger seg opp i.) Det jeg reagerte mest på var at noen bryter taushetsplikta.

  30. Huff, det hadde jeg tatt opp med barnehagen med en gang! Er grovt brudd på taushetsplikten, synes jeg.
   Ellers vil jeg bare si at jentene dine er så fine enten de er kledd likt eller ulikt. Det er dere som foreldre som velger hva dere kler på barna, det er det ingen andre som har noe med. Hadde nok gjort det samme om jeg hadde tvillinger! Og så mye lettere med klesvaska da, haha!

  31. Synes det er helt tullete at det ikke skal være “lov” å kle ungene likt.. Så lenge de får lov til å kle seg forskjellig om de ønsker det er det da ikke noe problem….. Jeg har en lillesøster som er 2,5 år yngre enn meg og vi ble OFTE kledd likt, bare i forskjellige farger. Jeg var lilla og hun var rosa! Min mors forklaring på dette var enkelt og greit at når lillesøster stakk av kunne hun peke på meg og si at ungen så slik ut bare rosa klær og blondt hår! Så det er praktisk også! Haha 😀 Jeg hadde aldri problemer med mangel på “identitet”!

  32. Syns den kommentaren virkelig var hårreisende, syns den personen snakker om både deg og dine valg som mor samt jentene dine i et negativt tonefall. Syns absolutt ikke sånt hører hjemme fra en barnehageansatt. Har nettopp fått ei jente, og selv om de er i to ulike aldre, ser jeg etter like klær til dem fordi jeg syns det er stas 🙂 Syns fargekodinga til jentene er genialt og er tydelig at de liker det selv. Stå på!

  33. Shit!! Blir helt sjokkert over denne barnehageansatte som tar seg retten til å uttale seg om deg og dine barn! Hadde ikkje visst selv hva jeg skulle gjort, om jeg hadde lest om sønnen min på nettet på den måten. Men å ta det opp burde du i alle fall gjøre, ja!
   Jeg har ikke tvillinger selv, så vet ikke hva jeg ville gjort, men jeg syntes det høres mye mer “fornuftig” ut å ha fargekoder i stedet for å kle de ulikt hver dag, da blir det jo bare et evig mas om hvem som er hvem, stakkars..

  34. Wow! Den taushetsplikten er viktig. Spessielt med en offentlig person slik som du er. Du og din familie har også rett til privatliv og en trygghet i å vite at det ikke blir delt ting på nett.
   Jeg ser ofte forskjell på jentene dine. De har sine særegenheter. Men da jeg jobbet i barnehage var det ofte at jeg ikke så forskjell på barn fra forskjellige familier. Og så fort det er uteklær på så er de jo et sammensurium av toppluer og pingvingange ofte 😉 ta det med barnehagen du. Slik uthenging på nett skal ikke forekomme

  35. Hadde virkelig tatt det videre med barnehagen at en ansatt bryter taushetsplikten sin, det er virkelig ikke greit! Jeg lurer litt på, hender det ikke at Olivia vil ha på rosa? Eller at Otilie vil ha lilla? Eller er de så vant med at slik er det bare? 🙂 Har ikke tvillinger, men flere barn, og her hjemme blir det fort krangling de i mellom om den ene har noe som den andre gjerne vil ha..

  36. Jeg er enegget tvilling, og vi er svært like (er straks 33 år nå). Mamma kledde oss likt som liten (gjerne i hjemmesydde nydelige klær). Jeg vil bare understreke at vi tok ingen skade av det, og synes bare det er kjempegøy å se tilbake på bilder fra den tiden. Klart det var mange som ikke så forskjell (eller ikke ville se forskjell;) Å være tvilling er den beste gaven jeg noensinne har fått. Ikke vær redd for å kle dem likt. Husker mamma brukte forskjelling hårstrikk på oss:)

  37. At det går ann! Det å bryte taushetsplikten er ganske alvorlig!! Merker jeg ble litt sjokkert nå! :-p
   Jeg er selv tvilling (toegget da), og selv om vi var/er helt forskjellige utseendemessig (ei med lyst krøllete hår, ei med stritt mørkebrunt hår) så husker jeg vi som oftest hadde like klær – og gjerne “faste” farger. Jeg hadde som oftest mørke farger, hun lyse – typ som dine jenter. Er nå 25år, og jeg husker tilbake på det som stas å ha på samme klær som min søster. Men selv om vi ikke var noe like, tok folk feil av oss uansett. Tror det er noe med at når man hører ordet “tvillinger”, så går navnene i surr 🙂
   Så må jeg bare si at dine jenter er helt nydelige, og bloggen likeså!

  38. Ville absolutt tatt det videre til barnehagen!
   Synes systemet deres er genialt! 😀
   Synes du er kjempe flink, stå på <3

  39. Hei! Jobber selv i barnehage (førskolelærer) og dette med taushetsplikt er noe av det strengeste vi har. Dette fordi at dere foreldre skal være trygge på at all informasjon både fra dere og barna (som regel kommer det veldig mye informasjon fra dem) blir på ett sted. Se for deg en barnehage der man ikke turte å fortelle personlige ting til barnehagen for man var redd det skulle komme ut. Barna ville nok ikke hatt det særlig bra. Jeg reagerte derfor veldig sterkt på at en barnehageansatt ikke bare har snakket om at h*n jobber med barna dine, men att på til skriver på ett forum og kritiserer dere! Ville virkelig tatt denne saken videre, både for din skyld, men også andre foreldre som stoler på at taushetsplikten overholdes.

  40. Utrolig uhørt av denne barnehageansatte! Slikt kan man til nøds snakke om rundt middagsbordet uten barn tilstede!
   Jeg er selv enegget tvilling (28 år nå), og vi har hatt foreldre som har tenkt litt motsatt. Vi har har alltid gått i forskjellige klær, gått på ulik avdeling i bhg, ulike klasser på skolen osv. Og for det er jeg evig takknemlig for. Vi har fått muligheten til å bygge opp vår egen identitet uten å måtte passe på den andre. For det er nok det man gjør, man passer på. Jeg klarte (og klarer fremdeles) ikke å ha de bra uten at tvillingen også hadde det bra. Og da var det utrolig godt å ikke måtte ha det “ansvaret” på skolen. Som tvilling vil man alltid være ekstremt knyttet til hverandre, men for oss har det vært en berikelse å få oppleve verden litt på egenhånd også. Har ikke tall på hvor mange ganger vi har kost oss glugg med en kopp kakao og fortalt hverandre om ting vi har gjort på skolen osv.
   Er utdannet lærer og jobber på barneskole, og møter mange tvillingpar gjennom jobben. Noen av de i like klær, i samme klasse, med de samme vennene. Mens andre gjør det motsatt. Felles for de alle er nok denne ansvarsfølelsen for den andre, at de passer på, følger med, og prøver å gjøre det bra for begge. Det er en stor jobb, og kanskje har tvillinger godt av å slippe den litt og fokusere på seg selv.
   Det må være vanskelig å navigere seg frem til hva som er “rett og galt” i barneoppdragelsen med tvillinger. For uansett hva man velger, så er det jo ingen 100% perfekt løsning. Man kjenner sine egne barn best og må ta valgene ut fra det!:) For vår del har det vært helt supert å få utfolde oss på litt forskjellige arenaer på dagtid, for å ikke bli så alt for avhenginge av hverandre. Men det er jo ikke sikkert det er løsningen for alle!:)

  41. Jeg har alltid stusset litt på valget om å kle likt hele tiden, men så har jeg tenkt at jeg ikke har tvillinger selv – og vet ikke hvordan det er.
   Men nå fikk jeg et helt annet syn.
   Etter at du skrev at de alltid har sine egne farger/kontraster som identifiserer den enkelte av dem så tenker jeg jo at det er MYE lurere og kan gi de vel så mye identitet enn det å kle opp den ene i bukse en dag og skjørt den andre – og måtte fortelle de ansatte i barnehagen hvem som har på seg det og det i dag. Da startes dagen med barna med at de voksne ser “tvillingene” og må ha hjelp til å huske hvem som er hvem HVER dag.
   Mens har de de enkle fargekodene som du har innført, så opplever barna faktisk å bli møtt av voksne som med sikkerhet vet hvem de er fra første stund om morgenen – de føler seg sett for den de er.
   Aldri tenkt på det slik før.

  42. Målløs her jeg sitter.. om det er sant.. På en annen side er det fort gjort å skrive noe sånt tull fordi det skal ha mer “troverdighet” at hun liksom jobber med barna dine, når vedkommende bare er ute etter drittkasting…
   Men vokse opp og være superavhengig av hverandre, pga klær? Håper virkelig ikke dette mennesket jobber i noen som helst barnehage for til og med jeg vet at tvillinger kan være sterkt knyttet til hverandre fra starten av, ikke pga klærne *ler* Dessuten, en blå genser, rosa genser eller gul genser former virkelig ikke en identitet.. uansett, kle jentene dine akkurat som du vil, er sikker på at dersom du ikke kler dem likt til tider, blir dette også kommentert med at “da tar du fra dem identiteten som en tvilling” haha!

  43. Stine: Siden hun jobber med dem, skal hun egentlig ikke gi opplysninger om dem, men det er nok en gråsone. Hun kunne jo like gjerne nevnt oss med fullt navn, for de som vet hvem speiltvillingene er, vet jo også hvem vi er :/

  44. Mette: Jeg vet ikke helt, jeg forstår det egentlig ikke heller, siden de ikke er kledd likt. Eller likt, men at fargene bør gjøre det veldig greit å skille dem. Det er litt verre ute, siden ytterplagg har de ofte likt av, da det ikke er så lett å finne to dresser i ulik farge, uten at hun ene får blå dress. Det kommer ikke på tale på tuppene mine. Men der igjen har de hatt lue i hver sin farge, med navnet i hele panna! Så veldig vanskelig kan det vel ikke være. Jeg gjør i hvert fall det jeg føler jeg kan for å gjøre det lettere å skille de for barnehageansatte.

   Jeg skjønner godt hva du mener, det betyr mye når andre sier, hei Otilie og hei Olivia, i stedet for hei jenter. Jeg er svært nøye med å gjøre det samme til andre flerlinger 🙂

  45. Linda: Haha, herlig.. Det hender de kler seg opp selv om de leker på rommet sitt, og da havner de på samme moten som din datter 😀 Men de er ikke vrange på klesvalget enda:D

  46. Inger Rita: Tusen takk for støtten. Det var ingen fin kommentar nei, hadde satt pris på om h*n kunne kommet direkte til meg, men selv ikke på nett turte h*n å egentlig stå for sine ord. Anonymitet er en fin ting!! :/

  47. Anne Lise: Takk, jeg skal si i fra. Det er greit at den det gjelder får høre at slikt ikke er helt innafor, i tillegg ønsker jeg å gi en forklaring så de forstår. Det er kanskje kilden til å slenge med leppa.

  48. Kristina: Haha! Fantastisk förklaring på farge- og klesvalg 😀
   Det er vel tull det med “identitet”. Jeg mener, klær setter jo egentlig bare folk i båser, kule – ukule. Tenk om alle måtte gått i uniform, da hadde personligheten kommet frem i stedet 🙂

  49. Annie: Nei, det blir ikke det. De har på en måte et eierskap til fargen sin, så Olivia elsker lilla og Otilie elsker rosa. Men så hender det begge har rosa, og begge har lilla også, om jeg finner klær der lillafargen eller rosafargen er i lys og mørk. Da er otilie den lyse og olivia den mørke 🙂

  50. Alex: Så gøy å høre. Vet du, jeg er sikker på at jeg har blitt kalt Line like ofte som Stine i min barndom. Line er søsteren min, (snakk om litt for like navn). Så selv om det er 6 år i mellom oss, så svarer jeg enda på Line som Stine 😛

  51. Ragnhild: Så fint å lese dette! Selv er jeg veldig usikker på hva som blir vårt valg når barna begynner på skole. Men det er noen år igjen å tenke på, for jeg er enig med deg i det du sier. Ikke bare for at de skal oppleve det samme, og få de samme vennene, men også fordi jeg ser for meg at konkurransen blir enda tøffere om de går i samme klasse, og at sammenligning ikke er helt positiv.

  52. Camilla: Du kan si det slik at jeg har tenkt ganske grundig igjennom dette med klær og tvillinger. Det er et vanskelig tema, og veldig mange har sterke meninger om det.

   Så vi får gjøre det vi føler er best, og for familie og venner fungerer fargekodene utrolig bra. Selv om det kanskje er lenge siden de har sett jentene, kan de i døra si, Hei Otilie og hei Olivia uten å ta feil 🙂

  53. marlen: Ja, det får jeg vel kanskje aldri vite, men hvorfor skrive det hvis ikke det stemmer ?!?

   Haha, jeg er enig med deg. Jeg vil gjerne se forskningen på det 😉

  54. Fy! Utrolig hva folk får seg til å skrive! Og så når h*n attpåtil jobber i barnehage, blir oppgitt :/
   Jeg og tvillingsøstera mi ble som regel kledd likt i barnehageårene og vi gikk på samme avdeling i barnehage og i samme klasse på skola og vi var veldig knytta sammen, men aldri slik at jeg følte at vi ikke hadde vår egen identitet!
   Stå på videre med fargekoder du, siden det funker så bra for dere! 🙂 Synes egentlig det er litt fælt at man må forsvare valg av klær til unga sine! Det viktigste er vel at de har det bra og er sunne og friske og faktisk har klær å ha på seg! 🙂

  55. Jeg som leser bloggen din, men bor på andre siden av landet i forhold til deg, kan jo også gå inn på et anonymforum å legge ut en sånn kommentar! Selv om den personen skriver at den jobber i den barnehagen betyr jo ikke at det stemmer.

  56. Du har tatt et godt og bevisst valg i forhold til dine barn og kleskodene de har, veldig smart for både barna og familie/venner rundt.
   En ting jeg imidlertid tenker kan være viktig å være bevisst på når barna blir eldre er at de også får muligheten til å være alene med sine venner og skape sin egen identitet selv om de selvfølgelig kommer til å være tett knyttet til hverandre. Jeg har selv to veldig nære venninner som er eneggede tvillinger (er 26 år) og det kan til tider være ganske utfordrende også for oss rundt. De er ekstremt avhengige av hverandre, veldig opptatt av hverandres valg og tanker til enhver tid noe som gjør at man innimellom kan føle seg litt oversett. De gikk også i samme klær hver dag helt ut ungdomsskolen og deler av videregående, og kan også gå i like klær den dag i dag. Men jeg regner med at dette er noe du allerede har i tankene.
   Ellers er det helt bak mål som barnehageansatt å bryte taushetsplikten på denne måten!

  57. Veldig greit å ta det opp med barnehagen, men – hvem som helst kan skrive sånne ting. Er ikke sikkert noen i barnehagen har skrevet det heller. Siden det er anonymt og vanskelig å vite hvem. Og hvis det ikke er noe spesielle som du allerede har lagt ut, kan hvem som helst skrive det for å sverte deg. Og muligens skrive barnehagen for å sverte deg enda mer. Hvem vet?
   Er det noen opplysninger som kun barnehagen vet, så er det noen fra barnehagen som har skrevet det. Da er det et brudd på taushetsplikten. Men så lenge du har lagt ut opplysninger som er helt samme, så er det ikke brudd om noen andre nevner akkurat samme opplysninger som deg. Jeg tror mest sannsynligvis at det er noen som bruker barnehagen for å såre deg eller noe. Hvis ikke, så må vedkommende være dum å risikere jobben sin for å skrive sånt.
   Mulig du kan gå til politi og anmelde det også? Eller be politiet finne ut hvem kilden er. Viser det seg at vedkommende jobber i barnehagen, så er det mye lettere å nå ut og gi alvorlige tilbakemeldinger!
   Håper det er noen som har funnet på tull og ikke de som jobber i barnehagen. Må være så ubehagelig!

  58. Veldig dårlig av den barnehageansatte. Håper du finner ut hvem det er. Jeg har også brukt rosa og lilla som fargekode på mine jenter, men nå har vi kommet dit at lilla plutselig ikke er fint og det er bare rosa som gjelder for begge. Så der fikk vi den😬 De har akkurat fylt 4 år. 😊

  59. Jeg selv, som er 26 og null barn enda, syns det er søtt jeg når tvillinger blir kledd opp likt, eller likt i forskjellige farger. og du som kjenner barna dine best, vet jo hva dem vil ha på seg, og det er jo lett også hvis den ene har på noe annet enn den andre, at det kan oppstå krangling osv. Og dem er jo såpass små enda, og når dem blir eldre så sier dem nok klart i fra hva dem vil ha på seg. Mamman min kledde til og med meg og min søster i like klær da vi var små, og vi er ikke engang tvillinger: p så jeg bil si at dette gjelder ikke bare tvillinger, ang klesvalg. Men jeg blir målløs når en barnehage ansatt bryter taushetplikten sin slik: o så enda bra du går videre med dette:)

  60. Jeg må bare kommentere igjen, for å understreke at selvom jeg var litt i til om det var et brudd på taushetsplikten (fordi det ikke er direkte taushetsbelagt informasjon det h*n sa om dem), så mente jeg aldri noe annet enn at det var feil og dårlig gjort av en barnehageansatt! Kjempebra at du har gått videre med det, og at ledelsen i barnehagen tar det på alvor. (og jeg vet ikke hvor grensa for taushetsplikt i barnehage går, så jeg mener ikke å påstå at dette ikke er et brudd heller!)

  61. Hei! Jeg har eneggede gutter på 13 år. Når de var små kledde jeg de både likt og ulikt. Da de begynte I bhg hadde vi kode om at han ene alltid skulle ha noe som var rødt på seg, om så bare sokkene. Slik kunne de alltid vite hvem som var hvem, helt til de lære seg å se forskjell på de uten kodene 😉 fungerte veldig bra!

  62. Jeg er selv tvilling, og må si meg litt enig med hun i kommentaren ang. identitet. Da jeg var mindre nektet jeg å gå i de samme klærne som søsteren min, fordi jeg ville være et eget individ, og ikke en halvdel av “tvillingpakken”. Kanskje noe å tenke på når barna dine blir litt eldre?

  63. Hei.
   Aldri før har jeg kommentert et blogginnlegg, men ble nå så engasjert at jeg ser meg nødt til å skrive en liten kommentar til deg.
   Jeg er selv enegget tvilling (nå 31 år) og vi ble selv kledd likt som barn, helt til vi ble så store at vi valgte annerledes. Og vet du/dere hva, vi har ingen varige mèn. Vi har et sunt og godt forhold til hverandre og oss selv. Som enegget tvilling er man tross alt et eget individ som utvikler seg på hver sin måte, man blir faktisk svært forskjellig uansett pga. miljø, personlighet m.m. At man blir kledd likt som barn tenker jeg betyr mindre enn mange tror.
   Det aller viktigste er at man har fornuftige foreldre som verdsetter de ulike personlighetene, er støttende og kjærlige.
   Det ser ut som du gjør en flott jobb med jentene dine, stå på videre.
   Jeg kunne skrevet så mye mer, for dette engasjerer en stolt tvilling som meg selv.

  64. Viktig debatt. Bra du står i det.
   Så lurer jeg på noe helt annet. Hvor har du kjøpt thightsen med tilhørende genser som barna har på bildet?

  65. nå kom jeg på fargekodene til meg og søsteren min som vi ALDRI bruker lenger. hehe
   meg: lilla, blå, grønn, turkis
   søster: rosa, rød, oransje, gul
   på alt i fra spenner til negler

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg