Lovlig å abortere en frisk tvilling

Abortloven åpner opp for at man kan abortere bort en frisk tvilling…. 

Jeg må puste så dypt et magedrag lar seg gjøre for ikke å bli en usakelig hissigpropp når jeg nå skal fortsette å skrive. 

Jeg er en tvillingmamma, som ble gravid for første gang bare 21 år gammel. Ultralydundersøkelsen ga sjokket. To barn, ett svangerskap. Vi skulle bli unge foreldre, vi skulle gå til noe vi ikke kunne noe om, vi skulle lære foreldrerollen med dobbet opp.
Det første sjokket føltes smertefullt, i brøkdelen av sekunder gikk jeg fra å være fyllt med spente forventninger, til å rase sammen i ti tusen biter. Alle mine forestillinger om meg selv som mamma, på trilletur, ved stellesituasjoner og kosestunder forsvant foran øynene mine. Jeg var blind, fordi jeg ikke kunne forstille meg hva jeg hadde i vente. Hadde vi i det hele tatt råd? 

Hva hvis loven om å abortere bort en av tvillingene hadde vært gjeldende i mange år, hva om den hadde vært like normal som respekten vi har for kvinner som tar abort når det ikke passer å få barn. Tenk hvis jeg kunne velge bort en av to? Hadde jeg gjort det? 

De neste ukene etter ultralydundersøkelsen gjorde ikke svangerskapet mye lettere. Daglig fikk jeg høre at det var synd på meg, og de som syntes synd i meg, la gjerne til – phu, jeg er glad det ikke er meg.. 

Jeg fikk beskjed om å nyte hvert minutt som gravid, sove mye og ta lange dusjer hver dag. Når barna var født ville det være slutt på å nyte tid, søvn og følelsen av å være ren, sa de – De var ikke en gang tvillingmødre. 

I dag tre år senere kan jeg fortelle alle på min vei hvordan det egentlig er å få tvillinger. For å være tvilling kan ikke forstås, å være tvilling må oppleves.
Det å være tvillingmamma er kanskje ikke så ulikt et liv som tobarnsmamma, men vi tvillingmødre vet at våre tvillinger er knyttet sammen på et nivå selv ikke vi kan forstå. 

En tvilling er født med den største trygghet ved sin side, en sjelevenn, en støttespiller og en konkurrent. De er to ulike unike individer som er født med den største gaven et barn kan få – en hånd å holde i. 

Å være mamma er uvurdelig, uansett om det er for ett barn eller ti. Er du klar for å bli mamma, så velger du aldri bort ett av barna! 

Livet som tvillingmamma er verdt hver svettedråpe, for det er ti ganger så mye latter og glede. 

  1. Så nydelig video!! Og jeg kan og vil aldri komme til å forstå at noen faktisk velger bort et av to barn. Helt grusomt!

  2. Som tvilling må jeg si jeg er glad for å høre dine meninger, og håper de når ut til mange! Det er ikke bare lett å være tvilling heller, å alltid bli sammenlignet med noen, aldri ha noe helt for deg selv.. Men alle fordeler veier opp for de få ulempene det kan være i korte perioder. Å si “stakkars deg” til noen som går gravid med tvillinger.. Jeg fatter ikke hvordan noen kan gjøre det! Gratulerer, så heldig du er! Jeg ville blitt veldig glad for å få tvillinger, men kan selvfølgelig forstå at det kan være tøft, og at flere er usikre på om de takler det. Både mentalt, fysisk og økonomisk. Fordelene er så store, må flest mulig se det! 🙂 Stå på og nyt de nydelige barna dine <3

  3. Det er en grusom mulighet. Men i prinsippet er det ikke verre enn å ta abort på ett foster. Jeg er ettbarns-mamma og kan ikke forstå hvordan noen kan velge bort det ene barnet i magen heller, selv om det ikke passer å bli mamma akkurat nå. Kanskje bra dette kommer opp slik at man heller kan vurdere hele abort-spørsmålet. Burde vi ikke heller gi mer hjelp og økonomisk støtte eller lengre permisjon slik at det å få barn ikke blir en byrde man ikke orker. Spesielt siden man vet at størst andel av kvinner som velger avort er mellom 20-24 år, da er man gammel nok til å ta konsekvensen av sine handlinger.

  4. kommenterer for første gang. Ikke lenge siden jeg begynnte å lese bloggen din. Jeg kom på den video og jeg synes at den var kjempe kjempe kjempe søt, kul, fin og morsom. Jeg hadde et smil mens jeg så på videon. Veldiggggg fin <3 takk at du delte :)en

  5. Kjempe fint skrevet og fin film❤️Helt enig med deg, jeg får helt vondt i magen at folk kan komme og bare tenke på sånne dumme regler…..Har de barn selv…..Spørr jeg meg selv…..Uff jeg håper av hele mitt❤️at ingen tar bort en tvilling❤️Ha en fin dag, Takk for alt du deler, koser meg og liker å lese bloggen din❤️Du er flink Stine❤️

  6. Jeg ble kvalm av å lese den åpningen i loven. Jeg tenkte faktisk først på dere, og så tenkte jeg på min egen familie hvor vi har flere tvillingpar. Hva om de bare var én, og ikke to? Det går ikke an å forestille seg. Jeg synes du skriver veldig fint.

  7. Jeg er selv tvilling, og hater min tvilling! Det er bare en myte om at alle tvillinger er så sterkt knyttet sammen. Kanskje som småbarn, men man trenger ikke være det som voksne. Vi hadde vårt eget språk og var svært knyttet sammen – som barn.

  8. Er veldig enig med deg. Vi fikk selv tvillinger første gang. Hørte mye av de samme tingene. At vi på en eller annen måte hadde uflaks og folk følte vi burde ha sympati. Min eneste tanke da vi fikk vite dette i uke 12 var at nå trenger vi større bil.
   Ja, ting er tyngre, men jeg vil påstå at gledene er desto større.
   At noen som vil bli gravide vil velge bort det ene barnet er for meg uforståelig. Om man blir gravid og ikke vil ha barnet er en annen ting. Hva skal du si til barnet ditt? Skal du holde det inni deg hele livet?
   En annen sak blir jo om det er risiko for å miste begge om ikke et fjernes. Det må være en grusom situasjon å stå i.
   Jeg er for at man skal velge selv her i livet, men til dere som lurer: Velg begge to eller tre eller fire. Ja, det er tungt. Dere kommer til å grine. Gape til hverandre kl 02 på natta. Sove dårlig i et par år. Men pytt. Det er lett verdt det når du ser de sover i samme seng og holder hverandre i henda.

  9. Barnedrap i mors liv, er pakket inn til “reduksjon”. Å drepe én, én av to, eller flere, er bestialsk uten sidestykke. Mors “følelser” og mors egoisme styrer alt. Mor bestemmer over “egen” kropp (babyen som kallblodig drepes, er kroppen til mor….). Mor burde se en abortfilm, hvor barnet ditt blir revet i filler med en skarp kjepp, drept i mors mage, for så å fiske ut delene, litt etter litt. Å “redusere” den ene tvillingen, de som er ett i alt, er det største svik. Tror dere ikke at sannheten vil komme frem? Tvillingen vil føle at noe mangler. Sannsynlig gir dere den overlevende arr på kropp, så vel som sjel. Hva skal dere mødre som har drept den ene tvillingen si til den overlevende? Beklager, det passet ikke å ha din bror her nå, så vi drepte han?
   Hvor er biskopene som sloss for uskyldige barns rett til liv?
   Er dere biskopene for opptatt med å ta inn muslim”flyktninger” og å diskutere koranlesing i kirken? Utvide de syke homofiles rettigheter i kirken? Flere homoprester til å spre sin galle?
   Dere hyklere, alle vet straffen for slik vranglære. Og dere mødre som begår 15 OOO drap i Norge hvert år, vil sitte igjen med ulegelig arr i deres sjel og kropp. Dere leger og byråkrater som godkjenner og utfører, slutt med drapsorgiene. Slutt med egoismen “mødre” og la babyen, som er uskyldig, ikke har blitt spurt om verken å bli født eller drept, få den retten til liv han har.

  10. Jeg synes det er synd at abort blir sett ned på. Folk tar for lett på å få barn i dag og det ender ofte i dårlige barndommer med foreldre som ikke har tid eller som ikke bor sammen.

  11. Abort grunnet svangerskap som følge av vold syns jeg absolutt må være lov. Også hvis det ikke er medisinsk forsvarlig å gjennomgå et nytt svangerskap/fødsel. Men, det er noe i hodet mitt som roper NEI når det gjelder å velge bort et av to fostere i et ønsket svangerskap. Da skal den ene som får lov å vokse opp altså tas fra gleden ved dette spesielle ved å være tvilling. Dette får meg til å reflektere: kan man da kanskje i neste omgang velge bort barn som ikke er av ønsket kjønn? Jeg har lest at mennesker i gitte tilfelle kan gå med en underbevisst og uforståelig sorgfølelse hele livet, og at forskning har funnet at vedkommende hadde hatt en tvilling som faktisk døde under svangerskapet… Mine onkler var tvillinger, jeg har tvillingsønner født ti uker for tidlig med påfølgende problematikk, vennen min er bestefar til to sett tvillinggutter. Ja, det har vært slitsomt, men jeg ser gleden de har delt, og hvordan de alltid beskytter hverandre. Jeg kan ikke forstå at man av kun komfortable årsaker kan ha samvittighet til å gjennomføre denne utvelgelsen. Det kan også få store psykiske følger i ettertid.

  12. Jeg kjente jeg bare måtte kommentere her. For først og fremst vil jeg rose deg for hvor godt du skriver om gleden av å ha tvillinger. Før da jeg aldri hadde lest bloggen din, kjente jeg at jeg for alt i verden aldri hadde lyst på tvillinger, mens i dag tenker jeg at det egentlig ikke ville vært så ille, snarere tvert om! Men så til grunnen jeg måtte kommentere. I den første avsnittet ditt kommer det godt frem hva din holdning til denne loven er, og å ha en slik holdning er selvfølgelig greit. Min første tanke da jeg hørte om dette i går, var naturlig nok “nei, uff”. Men så tenkte jeg litt lenger,og det slo meg at det er jo faktisk ikke noe annerledes enn en vanlig abort. Selvfølgelig vil det være vanskelig for deg,kanskje helt umulig, å skulle forestille deg at du hadde fjernet en av jentene dine før de bler født. men likeledes vil det være like utenkelig for enhver mor å tenke seg hvordan det ville vært hvis hun hadde tatt abort. Jeg er så veldig enig i at denne loven kan virke fæl og urettferdig,men bare husk at det er ikke noe annerledes enn en vanlig abort. Ville det vært noe bedre å aborterendre begge fostrene og så bli gravid på nytt? Neppe.. Men når alt det er sagt ville jeg selv aldri benyttet meg av fosterreduksjon dersom jeg var gravid med tvillinger,hadde jeg vært gravid med fem hadde kanskje saken vært en annen. Jeg føler jeg har skrevet meg litt bort her,men poenget mitt er kanskje at du må være forsiktig med å bli fornærmet over en slik lov bare fordi du har tvillinger selv,for i bunn og grunn er det ikke annerledes enn en vanlig abort.
   Ellers ønsker jeg deg en herlig fredag med de to fantastisk skjønne døtrene dine (som jeg skjønner du ikke kunne sett for deg uten hverandre:)

  13. Barnedrap i mors liv, er pakket inn til “reduksjon”. Å drepe én, én av to, eller flere, er bestialsk uten sidestykke. Mors “følelser” og mors egoisme styrer alt. Mor bestemmer over “egen” kropp (babyen som kallblodig drepes, er kroppen til mor….). Mor burde se en abortfilm, hvor barnet ditt blir revet i filler med en skarp kjepp, drept i mors mage, for så å fiske ut delene, litt etter litt. Å “redusere” den ene tvillingen, de som er ett i alt, er det største svik. Tror dere ikke at sannheten vil komme frem? Tvillingen vil føle at noe mangler. Sannsynlig gir dere den overlevende arr på kropp, så vel som sjel. Hva skal dere mødre som har drept den ene tvillingen si til den overlevende? Beklager, det passet ikke å ha din bror her nå, så vi drepte han?
   Hvor er biskopene som sloss for uskyldige barns rett til liv?
   Er dere biskopene for opptatt med å ta inn muslim”flyktninger” og å diskutere koranlesing i kirken? Utvide de syke homofiles rettigheter i kirken? Flere homoprester til å spre sin galle?
   Dere hyklere, alle vet straffen for slik vranglære. Og dere mødre som begår 15 OOO drap i Norge hvert år, vil sitte igjen med ulegelig arr i deres sjel og kropp. Dere leger og byråkrater som godkjenner og utfører, slutt med drapsooorgiene. Slutt med egoismen “mødre” og la babyen, som er uskyldig, ikke har blitt spurt om verken å bli født eller drept, få den retten til liv han har.

  14. Hei. Det du skrev rørte meg dypt, for du har virkelig forstått det. Er selv tvilling og de som uker det kan ikke sette seg inn i vår situasjon. Om man velger bort 1 av 2, burde man aldri tenke på å få barn en gang.
   Lykke til med tvillingene😊

  15. Abort er styggedom uten like, uansett antall “reduksjoner”. Mors egoisme skal ikke bestemme om et uskyldig barn, som ikke er spurt om den vil leve eller bli “redusert”, skal “reduseres.
   Hvor er biskopene som slåss for de ulovlige muslim”flyktningene” nå? Det er musestille, samme som med byråkrater og leger som utfører “redusjonene”.
   Skammelig, skammelig, skammelig.
   15 000 “reduksjoner” hvert år…….
   Hva er det egentlig vi tenker med? Hvor er sjelen, hvor er samvittigheten?

  16. Jeg syns Pia Hansen sier det jeg tenker om saken veldig godt 🙂
   Men en ting, sånn jeg oppfatter det er ikke dette en ny åpning i loven? Det har alltid vært lov? Stortinget bare presiserer at det er lov, slik at kvinnene som ønsker det ikke skal møte motstand i helsevesenet? For abort før uke 12 er (og skal være) fullstendig selvbestemt, og krever ikke begrunnelse. Å abortere et barn er i prinsippet det samme enten det er en der inne, eller om det er to. Når det er sagt er jeg enig i at det høres voldsomt ut, og jeg ser for meg at ikke mange vil velge å gjøre det – da 2 barn trossalt ikke er så voldsomt mange, de feste kan (når sjokket evt legger seg!) klare å ta seg av to barn samtidig. Men tenk deg hvis det er femlinger? Tenk deg hvis du har slitt med å bli gravid, også blir det satt inn embrioer, også slår alle sammen til og utvikler seg? Skal du da måtte abortere alle, og gå gjennom hele prosessen igjen, og kanskje risikere å aldri kunne få barn, bare fordi andre i samfunnet med flerlinger syns det er fælt å tenke på hvis noen av sine barn ikke hadde blitt født? Hun på nyhetene i går aborterte en av tre trillinger. Jo flere “illinger” det er der inne, jo mer forståelig er det at man kanskje ikke kan klare alle. Skal straffen for å ikke klare fem være at da får du ikke ha noen barn? Nå tenker jeg at tvillinger har ufortjent “dårlig ryktige” og jeg tror selv at det ville vært perfekt å få tvillinger 😛 Men hvem skal få bestemme hvor grensa for antall “illinger” man må kunne klare skal gå?
   Jeg skjønner godt at dette opprører tvillingforeldre, og abort generelt er et følsomt tema. Og jeg tror det arbeidet du gjør med å formidle gleden ved tvillinger gjennom bloggen din gjør et viktig arbeid i forhold til å formidle at tvillinger ikke er en stor og skummel byrde, men heller en glede. Kanskje gjør nettopp bloggen din at en og annen ikke tenker på abort, fordi de ser at det kan gå fint. Det er en viktig og fin fremtsilling du gjør, fortsett med det!

  17. Jeg er alene mor av tvilling gutt,og utlanding. Jeg har ingen familia i nærreten. Begge gutta ble kreftsyk, men thanks God det er friske nå. Jeg har kjemp veldig hard for å redde gutene mine fra den forferdelig sykdom, og kan ikke tenke en gang, hvilke slags meneske ønsker å dreppe sitt egget barn!

  18. Man blir kvalm av den totale fraskrivelse av ansvar og moral. Ministeren står og forsvarer drap på uskyldige barn som utføres av egoistiske, feministiske mødre. Hvilken syk verden lever vi i?
   Hvor er KRF?
   Hvor er biskopene? Opptatt med knefallet for muslimer og å gi etter for homofjollene?

  19. Hei! Jeg var som deg 21 år når vi fikk vite det var tvillinger på vei. Legen sa da til oss at vi kunne fjerne det ene, siden det jo er mest “vanlig” å få en i gangen. Ja tankene raste i hodene våre om det å få to. Men ALDRI ville vi ta bort det ene barnet vårt. Legen ville da ikke ta imot vårt nei da, men ville vi skulle tenke på det i en uke til neste kontroll. På føden møtte jeg en nybakt mor somfortalte at hun også skulle hatt tvillinger samtidig med oss. Men de hadde tatt bort det ene fordi de skulle ha bare to barn, og hadde ett fra før. Uhørt og kvalmt. Så vi har i dag to flotte tvillingjenter. Lykke spør du meg.

  20. synes det rett og slett er helt for jævelig at noen kan tenke på og ta bort en, det ville jeg aldri gjort. er helt sykt

  21. Jeg syns det er forferdelig- frisk tvilling eller ei. Et syndrombarn bør ha livets rett på lik linje med friske barn. Streben etter det “perfekte” liv har gått altfor langt.

  22. Uansett om man blir gravid med et eller to barn, har man ingen garantier for å få et friskt barn. Det er ikke alle lidelser, syndromer eller lignende som kan oppdages før barnet/a er født. Det å få barn er ikke en bestilling, man kan ikke velge øyefarge, hårfarge, fremtidig oppførsel eller at barnet skal være helt friskt. Og det er heller ikke naturlig at man kan velge antall heller.
   HVIS man trenger hjelp til å bli gravid, blir det visstnok kun satt inn maks to egg om gangen i Norge. Helst bare ett. Trillinger kan komme ved at det er et egg som blir til to og et som blir et barn.
   Ved hormonstimulering kan det løsne flere egg, så da kan det bli 1-2-3-4 barn. Men det bør man kanskje tenke over før man tar i mot slik behandling?

  23. Hei,
   Det er lovavdelingen i justisdepartementet som har kommet ned tolkningen av abortloven. Stortinget har ikke vært inne i saken. Uttalelser fra lovavdelingen er ikke i seg selv bindende, men helse- og omsorgsdepartementet vil instruere alle helseforetak om å følge denne tolkningen. Da blir det gjeldende. Tidligere har det hverken vært lov eller ei, men heller vært praktisert ulikt på ulike sykehus. Da abortloven ble vedtatt var ikke dette en mulighet.
   Jeg er enig i det du og Pia Hansen skriver, Stine.

  24. Skulle tro det er noen som fleiper, men dessverre er det folk som har så syke meninger. GALSKAP. Man kan da ikke velge verken hvor mange barn man skal få av gangen, eller hvem av dem man skal ta livet av.Jeg er for selvbestemt abort, men så absolutt ikke muligheten til å fjerne en av to:Fordi det ikke passer med to.
   Nydelig film forresten, de jentene deres er jo aldeles fortryllende.

  25. Ah, jeg må bare si at etter at jeg har lest bloggen din så har jeg så utrolig lyst på tvillinger. Jeg har tenkt ut hva jeg vil at de skal hete og alt, haha 🙂

  26. Ble så sjokkert og sint når jeg leste om den loven i media at jeg klarte ikke å lese engang:/ at det skal være ett tema engang å ta bort en av to barn syns jeg er helt drøyt. Jeg hadde aldri tatt bort en tvilling hvis jeg kommer i den situasjonen en gang og blir gravid med tvillinger, da hadde begge barna blitt ønsket like mye. Åsså den filmen din her var jo helt nydelig<3

  27. Ja vanskelig tema får en si! Og svært privat. Jeg er nå selv gravid, og har før jeg ble gravid tenkt at en abort er et valg man får ta avhengig av situasjon og mener i grunn det fortsatt med litt modifikasjoner! Etter jeg selv ble gravid å var på tidlig ul har jeg et helt annet syn på saken! Vi lever i 2015 og vet vel strengt talt at hvis man er uforsiktig (mtp prevensjon) eller planlegger å bli gravid så kan det bli både en og to og tre ekstra! Jeg syns personlig nå at å ta abort av en tvilling eller trilling er like dumt som å ta en abort og fortsatt ikke bruke prevensjon å si at 4-6 mnd etter på er det greit og bli gravid (veldig satt på spissen). Men i mine øyne er det ikke snakk om religion, men at vi lever i dag i et så opplyst samfunn idag at det må gå an til å tenke litt lengre.

  28. Jeg er så enig med deg!!! Fantastisk innlegg! Skulle jeg blitt velsignet med tvillinger så hadde aldri tanken slått meg engang. Et barn er en gave, og to barn er jo et mirakel.

  29. Kjære alle sammen, jeg har ikke lest alle innleggene, men ser det er mange sterke meninger.
   Jeg er også tvillingmamma, og med en 3-åring da tvillingene ble født. De første 15 månedene var det ikke en enese dag hvor jeg ikke tenkte det hadde vært så mye bedre om de hadde kommet hver for seg. Det å se babyene sine utrykke primærbehov som du som mamma ikke klarer å dekke er tøft. Men det er tøffere for spebarna å ikke bli plukket opp når de gråter, ikke få hjelp til å sove når de er trøtte, ikke kunne drikke ferdig når de er tørste. Når de blir eldre å få utforske sammen med en voksen fra armen, få et fang alene for trøst, ha en uthvilt mamma som klarer takle små og store prøvelser det naturlig nok er med babyer, barn og familieliv. Jeg taklet det ikke særlig godt, og jeg hadde vondt av mine barn som jeg tenke ikke fikk det jeg så gjerne skulle gitt dem. Det var min situasjon, med tre små barn og uten nettverk og familie i nærheten. Andre har andre situasjoner, andre utfordringer, andre barn, andre måter å forholde seg til og å takle ting på. La oss være litt rause, la mennesker selv få se sine muligheter og begrensninger. Det er ikke sikkert tvilling/trilling liv er så bra for barna i seg selv, selv for det spesielle forholdet dem i mellom. Det om de er enkelt barn som ikke får sine grunnleggende behov tilfredsstillende dekket. Mine tvillinger har heller ikke noe nært forhold seg imellom, kanskje det kommer, kanskje ikke. Heldigvis ble situasjonen snudd oppned når de ble eldre og nå er tvillingmammalivet mer glede enn uhåndterlige utfordringer. Og jeg tror ikke noen har fått langvarige mén av en tøff, slitsom og jævlig start. Men – igjen – det er vår situasjon. La mennesker selv finne ut av hva som vil være best for babyene i magen.

  30. Jeg er helt uenig med deg. Det er absolutt ingen forskjell mellom en vanlig abort og fosterreduksjon, de er prinsipielt like og det er bare å bruke logikken litt. Og for en gangs skyld prøv; å se dette fra flere perspektiv og ikke kun ditt eget, og ikke pakk alt inn i følelser, dette handler ikke om “sjelevenner” eller noe slikt.

  31. Er selv tvilling, og for meg er hun så og si den viktigste personen i livet mitt! Vi er som bestevenner, men er likevel dønn ærlig med hverandre, og jeg kommer alltid til å ville gjøre alt for henne!

  32. logisk: for meg er det en vesentlig forskjell. Å ta abort blir gjort når kvinnen av ulike årsaker ikke kan få barn. Tar man en fosterreduksjon er barnet ønsket, men bare i entall, det kaller jeg egoisme og “perfeksjon”. Hva blir så det neste? – velge kjønn?

  33. de eneste gangene du er interessert i å skrive blogginnlegg om aktuelle temaer er når du ser ditt snitt til å sette deg på din høye hest, og kritisere alle andre som tar andre valg enn deg selv.

  34. Vil foreslå at dere som mener at abort av et foster er det samme som fosterreduksjon, tar en titt på prosedyren. Det er ikke det samme!
   Jeg kan godt forstå at man sammenligner disse to, men å tro at det er det samme er naivt og vitner om manglende kunnskap.
   For å unngå skader som følge av ulovlige aborter og for å respektere en kvinnes rett til å bestemme over egen kropp et selvbestemt en viktig lov! Men loven må også ha begrensninger: på samme måte som at loven begrenser abort etter 12 uker, bør den også forhindre fosterreduksjonnår det ikke er medisinske grunnlag for det.

  35. Da jeg fikk vite at jeg skulle ha tvillinger i en alder av 49 ble jeg jublende glad! Nå, nesten tre år senere er jeg fremdeles glad, takknemlig og nyter hvert øyeblikk jeg har med barna mine. Som er hver andres beste venner og støtte i livet, samtidig også i tottene på hverandre som alle søsken er.
   Hvordan noen kan velge å fjerne et, eller flere foster for så å beholde en, det kommer jeg aldri til å kunne forstå. Man må jo kikke på den overlevende hver eneste dag og tenke på at det kunne vært to….
   Da jeg først hørte at kvinner som etter fruktbarhetsbehandling ble gravide med flerlinger reiste til utlandet for å foreta en “reduksjon”, ble jeg faktisk eitrende forbannet: Her har de ønsket seg barn så sterkt at de har fått hjelp av offentlig helsevesen til å bli gravide. Hvorpå de fjerner en del av resultatet. Nei, jeg aksepterer det aldri!
   Ellers synes jeg det er gøy å følge speiltvillingene dine på bloggen. Selv om mine egne tvillinger er toeggede og av forskjellig kjønn, så ser jeg mange likheter. Både gleder og utfordringer!
   Men beskjed til alle der ute: det er faktisk ikke sånt pes å få tvillinger som hele verden forsøker å fortelle deg. Faktum er at de ganske snart har så mye glede av hverandre at det avlaster foreldrene. Og jeg vet ikke hvordan det er med speiltvillingene dine, men mine to er i hvert fall veldig selvstendige med mange hverdagsting. De kler på og av seg, smører brødskiver og henter seg et glass melk i kjøleskapet. Vasker hender uten å bli bedt om det og husker på å ta på støvler og lue før de stormer ut for å si hei til mamma som kommer hjem fra jobb.

  36. Jeg kjenner jeg får litt dårlig smak i munnen både av denne saken, men samtidig blogginnlegget ditt og alle kommentarene som følger. For du har tvillinger. Du elsker barna dine overalt, og du får lov til å se det spesielle de har sammen hver dag. Du/dere har et nettverk og dere har nok en ganske grei økonomi (sett i perspektiv mtp hvor dårlig økonomi man faktisk kan ha). Dette handler ikke om mine meninger rundt saken, for jeg har faktisk ikke klart å bestemme meg. Jeg ser denne saken med de sidene den faktisk har. For det er ikke slik at ALLE har mulighet til å ta seg av to barn. Eller to barn + det antallet de hadde fra før. Kanskje de hadde planlagt ett barn, hadde fler fra før. Kanskje hadde de ikke planlagt det, og ville heller ikke tatt abort om det kun var en. Hva gjør man da? Om livssituasjon eller økonomi ikke gjør det mulig å håndtere 2 ++ barn på en gang? La oss si at det er en ufrivillig graviditet, men at personen/foreldrene ikke ville tatt abort om det kun var ett foster? Er det bedre at de fjerner begge? Jeg leste blant annet om en alenemor som ble gravid med trillinger og hadde 1 barn fra før. Hun valgte å fjerne det ene, og i dag er hun ikke gift med barnefar lenger og har alle barna selv. Hun sier at det hadde ikke gått å ha 4 barn mtp økonomi og hva hun selv er i stand til å beherske. Det er ikke alle i Norge som har de samme mulighetene som deg og andre med deg. Åpner saken opp for vanskelige etiske spørsmål? Ja, absolutt. Det er ikke heldig å fjerne fostere for lettvinthetens skyld, for at livet skal bli enklest mulig. Men det gjør meg allikevel veldig skeptisk at du som blogger lager en hel historie full av følelser rundt dette her, og moraliserer fra ditt ståsted som antageligvis er mye bedre enn veldig mange andre sitt. Så kommer hele hylekoret av bastante meninger og abortmotstandere etter i kommentarfeltet ditt. Det finnes en helt enorm mengde levde liv med ulike historier der ute. Kanskje en av dem finner veien til bloggen din og leser hva du skriver, og får det utrolig leit og vondt som følge av det? Fordi dette nettopp har skjedd dem selv? Jeg har hverken barn eller kjenner noen med tvillinger. Jeg har aldri tatt abort og ville nok ikke gjort det heller, enten det var en eller to. Men det betyr ikke at jeg ikke anerkjenner andres livssituasjoner og vanskelige valg. Og det er nettopp disse jeg føler du gjør vanskeligere ved å skrive om dette på denne måten.

  37. Til Sunniva: Dette handler ikke om selve prosedyren ved å fjerne et foster, men om hvorvidt det er innenfor kvinnens rett å velge å fjerne et foster – noe kvinnen så klart har rett til. Og nei, jeg er verken uvitende eller naiv, men det vitner til at du er det siden du ikke klarer å skille mellom det medisinske inngrepet og rettighetene kvinnen har.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg