Med puppen ute.

Jeg må være ærlig å innrømme at jeg gikk meg vill på IKEA, samme hvor hardt jeg prøvde – gikk jeg i ring og endte tilbake der jeg startet. I en butikk med så mye å se på gjorde det meg ingen ting, jeg kom stadig over noe nytt jeg ikke hadde sett første gang jeg passerte. 

Jeg sto i barneavdelingen og kikket da en kvinne stelte seg opp ved siden av meg og studerte det samme som meg. Jeg kikket bort på henne som en refleks av at hun kom meg så nærme og i armene bar hun en liten bylt, et lite mirakel, en liten baby. 

Det er ikke vanskelig å lokalisere ut foreldre om jeg er ute med barna mine. Vi får et nytt spekter av blikk etter vi blir foreldre. Det varme smilet, et smil som viser kjærlighet til barn, til tross for at det ikke er egne barn. Eller så møte du kanskje på smilet som oser av medlidenhet og gjennkjennelse i det du står i en krangel i all offentlighet og gjør så godt du kan for å få det hylende barnet på gulvet til å møte deg og komme ut av sinnet sitt. 

I dette tilfelle der jeg ble stående ved siden av kvinnen med babyen i armene klarte jeg på en måte ikke å rive blikket helt i fra henne. Blikket mitt var festet noen sekunder lengre enn normen for å studere et fremmed menneske tillater. I det hun møter blikket mitt, klarer jeg ikke gjøre annet enn å bryte opp i et smil. Et smil jeg har tilegnet meg etter  at jeg ble mor, et smil som sa: For et vakkert syn. 

Jeg hadde lyst til å si “Så flott det er å se en annen kvinne amme i det offentlige”, men jeg gjorde det ikke, jeg bare smilte til henne. Det var ikke noe vulgært ved det, jeg hadde ikke lagt merke til at barnet ble ammet hadde det ikke vært for at mitt morsinstinkt hvilte blikket litt ekstra lenge på det lille barnet som lå så fredfult i sine mors armer. Det faktukm at barnet ammet gjorde bare hele bilde av de to så enda vakrere. 

Det var offentlig amming satt i sitt beste lys, en kvinne gående rundt blant så mange andre mennesker, så sikker i sitt valg om å gi barne sitt mat til tross for fordommene mot pupp i offentligheten. Jeg er så glad for at de som føler seg komfortabel med offentlig amming også gjør det. Det viser ikke bare mot, det viser også kjærlighet og virkeligheten

Og forhåpentligvis forsto kvinnen mitt medfølende smil, neste gang skal jeg også åpne munn og skryte høylytt. 

Speiltvillingene på Facebook – 

 

6 kommentarer
  1. Anbefaler virkelig gruppen “Ammegruppen” og “Amming uten grenser” på fb 🙂 Bare husk å sjekke innboks eller under “annet” for mld fra admin.

  2. er så skjokkert over hysteriet om amming offentlig nå til dags :O jeg har 5 søsken å alle 5 ble ammet offentlig så dette var noe jeg anså som normalt å aldri tabu… men til og med på sykehuset da jeg hadde født, gjemte folk seg… om jeg prøvde amme datteren min på barsel rommet å en av fedrene til de andre barna kom inn fikk de jo omtrent panikk? det var skjokkerende… damene som jobbet der ville ofte spørre om jeg ville ha skille vegg for å sitte bak, jeg sa alltid nei det trenger jeg ikke for jeg mater barnet mitt å da skal jeg ikke gjemme meg vekk for resten av verden, dette er jo naturlig? noen ganger kom de alikevell med skillevegg fordi de andre foreldrene følte seg ukomfortabel… bare hva er dette for no tull? :O

  3. Jeg har ikke barn selv men deler ofte dette smilet som du snakker om. Jeg deler det av ren automatikk uten å egentlig har tenkt over hvorfor. Men man legger nok ekstra godt merke til disse smilene som en mor. Amming i offentlighet er et unødvendig tema for fordomsfulle mennesker å legge seg bort i. Vil i forbifarten poengtere hvor vakre du og speiltvillingene er.
   Ha ein strålande dag.

  4. Er sjeldent å se kvinner tørre amme i det offentlige for tiden. Jeg ammet sønnen min selv om jeg var midt på senteret (jeg fant et sted å sitte selvfølgelig) og jeg fikk spørsmål om jeg ville finne et ammerom, men jeg føler ikke jeg trenger noe spesielt rom for å amme. Ungen vil ha mat der og da, og da mener jo jeg han har all sin rett til å få det. Fikk heldigvis aldri stygge kommentarer mot det, men en del blikk til tider

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg