Tvillinggravid? Tips og råd!

Jeg vet at jeg har noen tvillinggravide lesere, siden det begynner å bli lenge siden jeg var gravid og hadde spedbarn, er det lite jeg skriver om den tiden. I dag tenkte jeg å gå litt tilbake i tid og komme med mine beste tips og råd og tvillinggravide. 

 • En tvillinggraviditet er et risikosvangerskap, de fleste tvillinggravide blir sendt ut fra arbeid rundt uke 22. Arbeidsplassene varierer, men selv en kontorjobb kan være for belastende da den ekstra vekten av dobbelt opp øker sannsynligheten for at livmorhalsen åpner seg for tidlig. Det er derfor anbefalt å kunne avlaste bekkenet helt ved å ligge mye de siste ukene av svangerskapet. 
 • Venter du tvillinger kan du gjøre det lurt i å forbrede hjemmet for to babyer tidligere enn du kanskje hadde tenkt. Blås i om folk rundt deg synes det er for tidlig å kjøpe inn senger, vogn og annet stell. Før du vet ordet av det har du kanskje fått babyer 8 uker før terminen ( 😉 ), da er det godt om ting er på plass.
 • Får du eneggere eller toeggere som er veldig like som babyer, lag en huskeregel som du kan fortelle til venner og familie om hvordan de kan se forskjell. Dette gjør at de rundt føler seg litt bedre når de slipper å spørre hvem som er hvem for hvert besøk. Jeg lagde denne: Olivia lyder nesten som olivien, og olivien har ikke hår. Da husker du kanskje at Olivia har minst hår. 

 • La tvillingene få være tvillinger, de er skapt liggende tett inntil hverandre i mors mage. Benytt denne tryggheten de har av hverandre ved å la de ligge inntil hverandre etter fødsel, når du legger de i sengen, vuggen, på sofaen eller hvor det måtte være. De blir selvstendige tidsnok, men tryggheten av å være sammen gir mor frihet og tid til å gjøre andre ting.
 • Gi mat samtidig, om du ammer eller gir flaske. Får du ikke til dobbeltamming, kan den ene få flaske mens den andre ammes. Jeg vet at noen føler de trenger mattiden som en alenetid med barnet sitt, men du må prøve å ikke bli utbrent! Eneste måten å få til det er å synkronisere matsituasjonen på de små babyene, da er måltidet over samtidig, og de sovner ofte inn etter det. Siden de da sovner likt er du fri til å ta et pust i bakken, få i deg litt mat og ta en dusj. 
 • Planlegg! Så fort du har litt tid, så gjør du klart til neste matsituasjon eller stellesituajon. Er du forbredt vil du oppdage hvor mye lettere alt går, du slipper å stresse og barna blir roligere. 
 • Spør om besøkende kan ta med mat/kake eller hva det skulle være, skyld på at du har hendene fulle. Enten så stemmer det hundre prosent, hvis ikke kan du nyte at noen tar litt ekstra vare på deg også. For det er typisk at skrikekoret setter i gang i det du prøve å tilbrede mat eller gjør noe fordi du venter besøk. 
 • Takk ja til hjelp! Eller vær flink til å spørre om hjelp. 
 • En mamma med overskudd er den beste mammaen for sine barn, tenk på deg selv like mye som barna! 

Det er kanskje ikke alt over som vil fungere for alle, jeg selv var dårlig på å ta i mot hjelp. Men disse tipsene klarte jeg å hente inn fra flere tvillingmødre før jeg selv fikk barn, og jeg er så glad for at jeg fikk streng beskjed om å synkronisere barna, synkroniseres matsituasjon synkroniseres resten av seg selv. Og jeg ble glad da flere fortalte at det var bra om tvillinger kunne ligge sammen (det trenger ikke fungere for alle), men har de ikke blitt skilt så finner de stor ro og trygghet i hverandres selskap. 

Følg Speiltvillingene på facebook – 

3 kommentarer
  1. Hei! Er selv tvillingmamma og er veldig enig i det du skriver. Spesielt det med synkronisering 😉 Synes du har en superfin blogg, og noen kjempesøte jenter 😃

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg