For mye TV-bruk hos de minste!

Trudde da virkelig ikke at jeg kom til å måtte skrive dette, men det må jeg altså! Jeg har alltid tenkt at mine barn ikke skal få se på tv mer enn til kos en liten halvtime om kvelden eller en film i helgen – akkurat slik jeg selv har hatt det i oppveksten. Det var jo kun barneTV fra 18:00 til 18:30 som var spennende å se på, og i helgene var det tegnefilmer på morgen. Men utenom det var det ikke mye å se på for en 4 åring, noe som gjorde at det var langt mer spennende å gå ut å leke. 

Og slik vil jeg ha det for mine barn. Jeg synes ikke noe om at barn i dag bruker så mye tid foran tv og dataskjermer, de kommer til å få slukt nok timer bak de skjermene senere i livet uansett. Barn skal leke, de skal lære seg til å bruke fantasien, og de skal faktisk få lov til å kjede seg litt slik at de lærer å bruke hodet til å finne på noe å gjøre fremfor å klage over kjedingen. 

Men så da. Her har noe nemlig gått galt! Jeg har tre små på 1 år i hus mandag til fredag fra halv 8 til halv 5. Alle tre begynner å bli stuptrøtte kl 10, men jeg må holde de oppe frem til 11 i hvertfall før de får ta dagluren i vogna, hvis ikke blir dagluren for kort noe som resulterer i enda mer sutring senere på dagen. Vel den første halvtimen får jeg det til å funke veldig bra ved at jeg blir sittende på gulvet å leke med jentene, men så må jeg opp for å finne frem litt mat før duppen. Og i følge de tre små, spesielt mine egne synes IKKE det er ok at jeg da går vekk fra gulvet. Og nå har jeg tatt meg selv i at jeg setter på disney junior før jeg løper inn på kjøkkenet å finner frem mat, får i de mat og skifter og kler på før jeg legger de ut i vogna. Det er jo så lett, trykke på et par knapper, og vips er det ikke noe sutring og klaging til jeg er tilbake igjen. 

Jeg har tatt i bruk TV’n til det jeg absolutt ikke vil bruke den som, en barnevakt! Jaja, det er ok en gang i blandt, om vi skal bort, og jeg må ta en dusj for eksempel, men nå har den liksom blitt en rutine i dagen og det liker jeg svært dårlig. Haha. Det er så alt for lett å gå i feller for å unngå sutrete barn, og siden jeg er såpass streng på å la jentene ha smokken på dagen har det liksom heller blitt TV. 

Og det er ikke nok med det. For når tv har kommet på glemmer jeg å skru den av igjen, fatter ikke det egentlig for mens jentene sover daglurer er jeg inne og irriterer meg grønn over de forskjellige sangene jeg har begynt å kunne utenatt. Og plutselig har den teite TV’n stått på i mage timer før jeg husker at jeg ikke vil ha den på å får skrudd den av igjen. 

Jeg har også merket at jentene har begynt å overse den, nettopp fordi den er på mer enn den burde vært. TV er ikke like spennende nå som den var før jeg satte den på så ofte som jeg gjør nå. Så egntlig ødelegger jeg bare for oss selv ved å skru den på når jeg egentlig kunne latt den være av. 

Så her er det skjerpings! I dag har ikke TV vært på et sekund og det kommer den heller ikke til å bli før i kveld. I stedet satt jeg på musikk noe jentene liker veldig godt. De sitter alltid å danser med på gulvet med lekene, det er faktisk helt hysterisk morsomt, laaangt mer gøyalt enn å se på TV. 

Hva mener dere om TVbruk? 

24 kommentarer
  1. Er veldig enig med deg. Jeg syns ikke noe om tv til så små, eller mye skjermtitting generelt til barn. Det er som du sier; barn skal leke. Ikke sitte apatisk å glo på en skjerm. Jeg har dessverre latt mine på 4 mnd sett litt innimellom på drømmehagen. Men det er kun i “krisetilfeller” for at jeg skal rekke å få i meg en matbit. Men jeg syns ikke noe om det.

  2. For mye tvbruk kan også fort smitte over på videospillbruk… Søskenbarnet mitt går i 3.klasse på barneskolen og har blitt avhengig av spill på gameboy, iphone eller wii. Så nå får han kun spille 30min om dagen. Så jeg er veldig enig i det skriver 🙂

  3. Blir bedre når de begynner i barnehage! Da får du ikke tid til å sette på tv 🙂 Vi har på tv fra halv syv-kvart på syv til syv, som kos før Ella skal sove for kvelden! Kanksje litt mer i helgene, på morningen, mens i helgene har vi ikke “tid” til mer tvtitting 🙂

  4. Det virker som en lettvind løsning, så jeg kan forstå at de fleste tyr til det. Jeg ville nok også foretrukket å ha dem lekende ute, med hverandre og oss isteden for å titte på TV. Men her i hus bor en gamer, altså en som mest sannsynlig ikke har like mye imot TV titting og spilling som mor, og da blir det vanskelig å unngå det. Tar det som det kommer egentlig, men er det en dag med fint vær er vi ute. BASTA! 🙂

  5. Syntes det stjeler mye tid. Husker jeg fikk se barne-TV 30 minutter hver kveld når jeg var liten, og det var dagens høydepunkt. Ellers lekte vi mye ute og underholdt oss selv. Savner den tiden.

  6. Stor fan av bloggen din og din super søte familie 🙂 selv er jeg tante til 4 og studerer til å bli førskolelærer. Jeg ser fort at de to eldste ( 7&4) er blitt “avhengi” av tv, noe jeg syns er utrolig dumt, får de valget kan de se tv framfor lek, noe som har med det at deres foreldre alltid har hatt tven på, uansett tidspunkt. Jeg er stor motstander av tv, iPad og slik som barnevakt! Men inni mellom så går det helt fint, så lenge det ikke blir en vane;) selv har jeg brukt iPad i bhg, men da har det vært for å teste ut noe jeg har lært på skolen, eller sett en liten kort film eller finne bilde av noe barna er opptatt av;) men man kan ofte merke på barn som er mye tv, iPad osv, for de har ikke den samme fantasien, og de takler ikke det å kjede seg så bra.

  7. Her står tv’n på omtrent hele tiden, men 1 åringen min bryr seg ikke så mye med å se på 🙂 han ser egentlig bare på en halvtime hver dag, å det er når drømmehagen går 🙂 ellers står MTV på her for det meste, og da danser han og leker med lekene sine 🙂

  8. Helt enig! Jobber som lærerassistent på skole, og det er ikke snakk om annet enn data, tv og andre dataspill. Fantasien og kreativiteten blir svekket!!

  9. Det er så lett å miste kontrollen over tv-tittingen til de små.Jeg har alltid ment at mine barn skal se minimalt på tv, men det er jammen meg ikke så lett å si nei til fireåringen når han såå gjerne vil se på tv. Nå angrer jeg skikkelig på at jeg har introdusert tv’n i det hele tatt, eller at jeg ikke var litt strengere på dette allerede fra starten av. Så minstemann på snart ett år får ikke se på barnetv i det hele tatt når det bare er vi to som er hjemme på dagtid og vi har kutta en del ned på tv-tittinga til eldstemann. Etterhvert blir de jo introdusert for dataspill, ipad, telefon osv og da skal man vel ha sitt svare strev med å holde igjen. Det var lettere da vi vokste opp gitt!

  10. Har en jente på 1 år og vi der kun på barnetv fra 1730-1800 for å roe litt ned før hun skal legge seg. Syntes ikke noe om at tven skal stå på hele tiden. Litt andre regler når pappaen er hjemme da skal det helst stå på hele tiden…

  11. Nå har ikke jeg barn da, men er veldig enig i din tankegang! Her i huset så ser mannen mest på tv, fotball som gjelder vet:) jeg er mer serie-typen, så da blir det pc!

  12. Hei!
   Studerer journalistikk, og vi har hatt et veldig interessant fag om barn og mediebruk! 🙂 Tenkte jeg bare skulle avlive noen myter..!
   Det finnes ingen studier som kan bevise at mye tv-titting har negativ effekt for barnets psyke/utvikling/personlighet. Det er for eksempel ingen undersøkelser som har bevist at mye titting på voldlige filmer fører til voldelige barn (noe mange tror).
   Barn er også klar over hva som er skuespill og fakta – i mye større grad enn vi har antatt tidligere.
   Studier taler faktisk for at barn som ser mye på tv utvikler språket godt. I tillegg vil tegnefilmer ect inspirere til lek. Hvor mange barn lager vel ikke rollespill etter at de har sett Kaptein Sabeltann?
   Men selvsagt – å sitte stille er ikke veldig positivt for kroppen 😉
   Poenget er at jeg synes ikke du skal ha dårlig samvittighet om ungene ser på tv en time om dagen. Jeg tror det er positivt!!

  13. Vi var ekstremt slappe i begynnelsen, jeg liker å ha musikk i bakgrunnen heletiden, og tven sto på konstant! Nå har vi tatt ibruk radio og pc tilkoblet til høytalere. Jenta overså tven også til slutt, men etter en ukes tid med ingen tv fikk hun se tv 1 1/2 time hver dag, og nå sitter hun stille! Vi får en liten pause og jeg synes det er helt ok, denne 1 !/2 timen er fordelt, en halv time før doppe tid i helgene, og en time ca før hun legger seg i hverdagen. Hun slapper av og det er elt OK for oss som også får ha kosestund med henne. Mer en dette blir det ikke fremover, kjenner det selv at da vi sluttet å bruke tven som tidsfordriver og barnevakt har vi selv fått mer energi og flere ting blir gjort 🙂

  14. nå forstår jeg at det er stor forskjell på å ha flere barn i en barnehage kontra du alene som har ansvaret for 3 små, men hvertfall sånn som vi gjør det i barnehagen så får barna automatisk slitt seg litt ut, samtidig som de fleste holder ut hele dagen, med mindre de har sovet dårlig natten. vi spiser frokost halv ni, etter frokost går vi ut å leker, enten i barnehagen eller vi går tur. her er det viktig at når barna blir store nok til å gå, så la de gjøre det. da er vi ute i noen timer, frem til klokken er rundt 11. da går vi inn, skifter bleie, og de får leke litt inne. deretter så er det lunsj. du kan gjerne gjøre det enkelt, ha fat, kopper og slikt klart på en plass slik at du slipper å løpe rundt på hele kjøkkenet. inni kjøleskapet kan du gjerne ha en korg med pålegg, og det du vil ha av mat. etter lunsj, sover de barna som skal sove. jeg jobber på en småbarnsavdeling, men vi har riktignok litt eldre barn, ettersom dine er mindre, kan det gjerne være greit å legge de noe tidligere. men, en ting jeg vil anbefale deg er å la barna være mye ute, de blir mer sliten av det, og i en barnehage vil de måtte være ute noen timer avgangen nesten uansett vær og vind.

  15. Sønnen vår absolutt elsker tv-serien Bamse og filmen Kung Fu Panda, så vi pleier å se en liten halv time når vi står opp, og gjerne en liten halvtime på ettermiddagen/tidlig kveld etter en lang dag i barnehagen. Han blir helt vill av begeistring og ler og smiler når favorittene hans dukker opp. Jeg er helt enig i at tv som barnevakt, eller for mye tv-titting er fy fy men at det går greit hvis man kan begrense det. Vi ser på tv sammen, og jeg synes heller ikke under en time fordelt ut over hele dagen er for mye. Jeg vet selv hvor godt det er å ligge helt i ro og slappe av foran tv’n etter en lang og slitsom dag, men det må selvsagt begrenses! Hvis man er av den ekstreme typen som mener at barn ikke burde se tv i det hele tatt, mener jeg at man heller ikke burde se noe på tv selv.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg