I hvilken verden lever vi i ?

Da jeg vokste opp, noe som ikke er så veldig lenge siden i og med at jeg er 23 år gammel, ja, da var vi ute i gatene og skogen til det begynte å bli mørkt og det var tid for sengen. Vi var alltid i nærheten, men utenfor foreldrenes synsfelt. Pappa plystret hver gang det var tid for middag eller kvelds, og da var det bare å springe tilbake til hjemmet, for vi var aldri lengre unna enn at vi kunne høre hans høye plystrelyd. Vi klatret i trærne og bygge trehytter meter over bakken. Vi reiste alene til salamanderdammen for å fange rompetroll eller vi dro ned til jordenene for å ake på vinterene. 

Jeg husker spesielt godt en dag jeg var ute alene i regnværet. Det var så mange snegler ute på vandring og jeg syntes det virket som en glimrende idé og plukke med meg snegle etter snegle, lite viste jeg om hvor vanskelig det er å få av snegleslim fra fingrene – noe som resulterte i hylskrik og blodrøde hender etter skrubbing med de sterkeste såpene vi hadde i skapet. PS: jeg har aldri rørt en snegle med fingrene siden. 

Jeg vet ikke hvorfor jeg husker akkurat dette, men det er også et sterkt minne jeg har, da jeg gikk i barnehagen hadde jeg for hobby og gå rundt på leting etter maur jeg kunne spise, nettopp fordi jeg digget smaken. På barneskolen hadde vi turdag en dag i uken og på tur spikket vi  (ja, vi spikket faktisk med ekte kniver) pinner som vi la på maurtua for at de skulle tisse på pinnene, når den var tisset på og fin stappet vi alle barna med læreren som frontperson pinnene i munn for å slikke i oss det deilige maurtisset. Haha, lurer på om det i det hele tatt er lov den dag i dag. (?)

Og da må jeg spørre! Hva har skjedd de siste 15-20 årene ? 

Jeg har i flere annledninger møtt på et hysteri jeg selv begynner å le av, helt til jeg faktisk begynner å tenker over hva som blir sagt og om de mener det de sier. Verden (takk og lov ikke alle) har endt opp som et samfunn basert på et hysteri uten like!

Jeg har tidligere pusset opp to gamle fotgaveler til gyngestoler for jentene mine, disse:

En anonym person valgte og legge igjen denne kommentaren: “GRUUUUSOMT frustrerende å se at du ikke har seler eller belter etc.. “

 Er det virkelig sant? Setet på stolen rekker hele 20 cm ned til bakken, om mine jenter klatrer opp og faller ned igjen den dagen de faktisk klarer å komme seg opp på stolene selv, ja da kommer jeg til å si: “oisann, det gikk bra lille venn, opp igjen” – For det er vel ingen som dør av å falle 20cm? Om så hadde vært ville mine jenter dødd opptil flere ganger allerede ved forsøk på å stå selv eller ta sine første skritt, det er ikke slik at de minste har reflekser som sier “ARMENE FØRST NÅR DU FALLER”, nei, de smeller i bakken med et sang, og det er nettopp slik de lærer. 

Mamma og pappa var tydelig veldig dårlige forsørgere de også som lot meg sitte på sparken uten seler eller belter etc… Tenk om jeg hadde falt av.. 

For kort tid siden fortalte jeg at jeg hadde vært i Drammens Bad med mine herlige små.. De ELSKER å bade 

Og jeg mottar denne kommentaren: “Jeg vasker gulvet hver dag hjemme pga. bakterier fra dyra. Hehe. Tror jeg hadde fått helt mark hvis gutten min hadde krabbet rundt i svømmehallen/garderoben :p “

Personlig synes jeg synd på barn som må vokse opp med foreldre som er hysteriske for bakterier. Det er studier som viser at barn som vokser opp med dyr har et sterkere immunforsvar nettopp fordi de daglig blir disponert for flere bakterier som gjør dem mer immune enn barn som ikke er vandt med en dose bakterier om dagen. Jeg tenker at barn med foreldre som er livredde bakterier vil bli hindret i å gjøre ting barn skal gjøre – spise jord, leke i sandkassa på lekeplassen selv om faren for at en katt har gjort fra seg der er stor, være på offentlige steder og møte andre barn osv osv.. – 

Det siste som faktisk fikk meg til å le høyt for meg selv skjedde i dag. Jeg delte et bilde av min hånd sammen med min ene datters hånd på et år. Jeg hadde lakket mine neglene og hun hadde fått på et bittelitte negleklistremerke:

Hva trur dere jeg fikk høre? Joda, jeg siterer: “Ka om ho tygge på fingrane sine og får i seg ditta? Ned i lungene feks. Livsfarlig!! ” 

STOP KIDDING ME!! Hvordan skal dette på noen måte være livsfarlig? Klistremerket har en diameter på 2×2 millimeter, jeg håper virkelig spiserør/luftrøret til mine et år gamle barn er litt større enn det. Og hva med den steinen hun ene hadde i munn i sted, eller eplebiten hun spiste som var litt for stor så hun måtte hoste den opp igjen og tygge den to ganger til?

Igjen var vist mine foreldre gale som lot meg sitte med et fruktklistremerke på nesa!

Noen ganger lurer jeg på hvordan det er i hjemmet til disse foreldrene som viser til et hysteri uten like. Har de lagt skumgummigulv og dekket vegger og hjørner med det samme, eller sitter barna kun i en lekegrind med nyvaskede tepper? Hvordan vil det gå med disse små når de skal ut og utforske gresset og singelen i gårdsplassen? Eier de ikke hybelkaniner eller en brødskope fra dagen før på gulvet? I så fall ville de nok fått sjokk over å være hos oss en dag, for her får jentene lov til å leke der de finner ut at de vil leke, ja krabber de i gangen og rister på en sko så flyr jeg ikke hysterisk opp av sofaen og vasker hender på de små, jeg fikk heller ikke hjerteinfarkt da jeg fant min vakre Otilie slik etter å ha funnet en søleklump i gangen.

Jeg tenker på hvordan livet mitt ville vært om jeg fryktet dødsfall av et klistremerke eller bakterier, hvordan kunne jeg da kjørt bil? Hvordan kunne jeg hatt med barna på et kjøpesenter? Hvordan kunne jeg fått sove om nettene – tenk om det begynner å brenne, tenk om jentene får dyna over hodet? Jeg kunne i hvertfall ikke hatt vår fantastiske trofaste rottweiler, for hun er jo et dyr så hun kan jo faktisk angripe sine to gode venner som hun er så glad i….. 

Mine tre eksempler over er kun et lite utvalg av hysterien. Barna mine har blandt annet håndlagde rangler med perler på – dette var også livsfarlig å la de små leke med for den kunne jo ryke slik at jentene fikk satt en perle i halsen. Eller: vi har lekegrinden fremdeles oppe fordi jentene elsker å krabbe fra sofaen og opp i lekegrinden for så å sitte å tulle med oss i den – det er også helt uforsvarlig av oss siden de kan jo falle ut. 

Ta alltid forhåndsregler, men la barn være barn! 

(Del gjerne innlegget) 

153 kommentarer
  1. Helt enig med deg!:) jeg bruker sunn fornuft, men lar barna få utforskre og kose seg:) litt bakterier er heller ikke farlig:) jeg lever mer etter mottoet “her er det rent fok til å bevare helsen og rotete nok til å bevare lykken”.

  2. SÅ enig med deg! Den dagen jeg er å heldig å få meg barn, skal de få spise sand, mark å maur så mye de vil. Så typisk byfiser å være så redde for alt, å tro at barna dør av å leke. Jeg spiste gress, jord, insekter å alt annet jeg fant ute på gården når jeg var liten – og vet du hva, jeg LEVER!
   Jeg hadde sikkert hundre dyr til sammen. Kuer, sauer, hester, griser, katter, hunder, ilder, chinchilla, rotter, mus, marsvin… ja, lista er lang. Jeg lekte med dem, de bet, sparket og klorte meg, og mamma bare lo og sa jeg fikk som fortjent når jeg rev dem i halen, eller ertet dem med en gulrot, haha, gode tider!
   Nei, mine barn skal få falle og slå seg så mye de bare orker! 😉 Hehe! Det er slikt det blir folk av!

  3. åh, for et herlig innlegg! Jeg er så enig, og jeg mimrer tilbake til da jeg var ung selvom jeg bare er 20 år nå. Er helt sykt hvordan ting har forandret seg, den negative veien.. Det er meninger og kommentarer overalt, om absolutt alt. Blir gæærn ;o
   Du har en veldig fin blogg 🙂

  4. Godt skrevet! Kan ikke bli mer enig med deg! 👏👏
   God påske videre til deg og dine! Du er en utrolig stor innsprasjon!❤️❤️

  5. Fantastisk innlegg! Endelig noen som sier det som det er. Det er virkelig ett fryktelig hysteri der ute, noe man burde få snu rundt igjen!
   Ikke legg deg opp i de idiotiske kommentarene.
   God påske!:)

  6. mamikaroline: mye har forandret seg, noe til det bedre andre til det ekstreme! Barn har ikke lengre lov til å klatre i trær eller huske på en huske uten fallsand 🙂

  7. Er såå enig med deg! Aldri før har det vært så mye allergier blant barn, nettopp støv og pelsallergi, kanskje fordi altfor mange foreldre er hysteriske for støv, pels på gulvet og bakterier.

  8. Helt enig! Vi er på ferie og her får minsten til og med lov til å krabbe litt på tavernagulvet når han blir helt mark. Sikkert fyfy for mange, men han er fortsatt frisk som en fisk. Gårsdagens strandtur endte med sand overalt, også i munnen. Han koste seg som bare det. 🙂

  9. Jeg er 16 år og har nok opplevd det samme som deg gjennom oppveksten, det var i barnehagen jeg lærte å spikke ordentlig med kniv. Jeg var tilbake i barnehagen i praksis i høst og fortsatt lærer 3-4 åringer å spikke med vanlig kniv! Jeg syntes du er flink som står på ditt !! 🙂

  10. Anna: så godt han får lov til å kose seg! Jentene mine har vært forkjølet med feber en gang så sine 12 mnd, i tillegg til at de er prematurfødt og regnes som mer mottagelige for bakterier 🙂

  11. Uff:-p folk er galne:-p jeg har strekt det til å slenge en trappetrinn øverst og nederst i trappen, utenom det så kryper mine små fritt:-p vil de sitte i sandkassen så værsågod, treåringen får leke i Hagen alene, det handler om tillit, avtalen er at han ikke får forlate eiendommen og det har han heller aldri gjort, greit at utedøren står åpen og jeg titter ut nå og da for å se til han men jeg gidder ikke å overvåke ham å babystelle han hele tiden, han er stor nok til å rusle rundt utenfor huset på egen hånd. Nå bor jo vi på landet vel og merke så det er vel litt anderledes i de mer sentrale strøk… Du må bare lukke øynene og ørene fra hysteriske mennesker som tror at alt er en dødsfelle, hvordan har vi overlevd da? Herrefred:-p

  12. Gunn Helen: helt enig, her kommer også jentene til å kunne gå ut og inn som de vil når de blir store nok til det! Pakk og pris for å bo på landet 🙂

  13. Hehehe, jeg må le! Fantastisk innlegg 😀 er heeeelt enig i det du skriver.
   Jeg vet faktisk om en mor som ikke ville ha sønnen sin i bhg fordi han kunne jo bli syk, og det er masse bakterier ute å går. Hun holdt han unna alt som var. Å vet du hva? Når han først begynte i bhg ble han alvorlig syk, fordi han ikke hadde fått lov til å være barn og utforske ting. Helt forferdelig.

  14. Tusen takk for at du skreiv akkurat dette! Eg e so enig! Og det er jo helt sant!!min eldste datter er snart 6 år, og vil faktisk ikkje vere ute aleine uten at eg er med. Og eg har no begynt å fortelle at då eg var liten kunne eg vere ute aleine og aktivivisere meg sjølv aleine i timesvis. Eg er aleinebarn og.
   I fjor sommer fekk ho gå ned til skuleplassen aleine sammen med naboungane. Riktignok ser vi rett bort der frå huset, men Eg kjente eg gjekk på vakt heile tida. Og tok meg i at dem kanskje ikkje var nødvendig! 😛

  15. Åh, takk gud for at noen endelig sitt fingern på det som har irritert mæ fra dag en æ fikk mi datter. Kjempebra skrevet!! 🙂 elske bloggen din!

  16. Siljelonh: huff, ja det er ikke rart han ble syk da. Barn skal være syke som små for å bygge opp et sterkt immunforsvar som voksen. Barn tåler sykdom langt bedre enn oss!

  17. Stine ! Jeg kan ikke annet enn å takke deg for dette innlegget. Jeg er så enig i det du skriver.
   Takk for du er ærlig og overdriver ikke med tanke på barneoppdragelse. Jeg er så sikker på at du er en kjempe flink mamma og dine barn har det veldig godt med deg. Ikke minst du inspirerer meg i alt du gjør! Elsker å titte inn på bloggen din.
   Hilsen en mamma til rampetroll som også får lov å være barn.

  18. HAHAHAHA; Jeg ler meg ihjel! Jeg er så enig som det går an å bli! Dette kunne jeg snakket om i timesvis. Har tusen eksempler på hvordan dagens foreldre er, barna får jo ikke lov til noen verdens ting. Tenk hvis de skader seg!!! For noen år siden var jeg turinstruktør for barn fra 2-6 år. Jeg visste ikke hva jeg skulle si da nesten ingen av barna på 2-3 år fikk lov til å hoppe alene ned fra en kasse (som man har i gymsalen) og ned på en tjukkas. Forledrene holdt hard rundt armene deres og det var faktisk ingen av dem som fikk hoppe ned uten å holde foreldrene i hånda. Flere av barna sa nei og prøvde å dra til seg hånda fordi de ville hoppe ned alene. Det var IKKE langt ned! Foreldrene trodde vel at de kunne skade seg da.. På en TJUKKAS!
   Da jeg var ca. 5 år og gikk siste året i barnehagen elsket jeg at det regnet. Da ble det nemlig søledytter rundt omkring. Dette vannet fikk jeg opp i lekebøtter som var i barnehagen og jeg drakk det. Det smakte kjempegodt, nesten som kakao! Jeg pleide også å suge på steiner, for det var så godt å ha i munnen. Noen ganger spyttet jeg dem ut etterhvert, men ofte svelget jeg dem, både frivillig og ufrivillig. Jeg regner da med at de fleste kom ut igjen 😉
   For et par uker siden var vi hos naboen som har geiter. Olivia på 10 mnd synes det var kjempegøy å kose og nusse på dem. Hun gapte over munnen på den ene geitekillingen. Guess what, hun lever enda 😉
   Jeg gjorde som deg Stine; var ute alene, selv da det var mørkt, bygde trehytter MED HAMMER OG SPIKER! Jeg klatret i trær og løp på asfalten. Jeg falt, fikk skrubbsår på kneet, blødde og grøt. Mamma trøstet, blåste på og jeg fikk et fint plaster. 5 minutter etterpå var det glemt og jeg løp videre for å leke.
   Barna mine skal få løpe på asfalten, klatre i trær, slå seg, få trøst og lære av egne feil. Så klart kommer jeg til å passe på, følge med og følge opp. Men det å passe på ungen sin som en hauk, vaske hver dag og ikke la barnet sitt få lov til noen ting mener jeg fører med seg mer vondt enn godt. Husk at barna skal bli vokse og selvstendige de også. De MÅ lære å passe på seg selv, underholde seg selv og klare seg selv. Hvor sjarmerende er det at en 40-åring bor hjemme hos mor og far, som aldri har vasket eller laget mat selv fordi personen har blitt dullet med hele livet..?
   Nei, sunn fornuft kommer man langt med. Ikke overbeskytting!

  19. Johanne Tømmerbakke: vi lar oss så klart påvirke av hysteriet for vi vil jo ikke være noen dårlige foreldre og noen mener jo at vi er det om vi ikke har øynene klistret på de små til en hver tid! 🙂

  20. Fantastiks skrevet! Helt enig med deg, bakterier trenger alle for å styrke imunforsvaret.. Med sunnfornuft lærer barne å “klare seg litt selv”, og det blir lettere å klare seg senere når de skal stå på egne bein. Allerede i barnehagen..

  21. Jeg har ikke egne barn, men jeg er helt enig med deg! Barn må få lov til å lære og feile – de har ikke vondt av et skrubbsår her og der 🙂

  22. Knall bra Stine! Nå har ikke jeg barn, men har ofte snakket om akkurat dette hysteriet. Jeg er vokst opp slik du beskriver, og flere får hakeslep når jeg forteller at jeg deler eplet med hesten min, eller lar matpakka ligge på stallgulvet mens jeg renser en hov – for så å spise videre av den, UTEN å vaske meg på hendene. Jeg lever enda, så jeg tror jeg går frem som ett godt eksempel her på at litt bakterier skader aldri. Vi reiste en gruppe til afrika og var på barnehjem i ett par uker. Jeg var den som ble sist og minst dårlig pga nye bakterier 🙂
   Fortsett den flotte skrivingen, håper alle “fanatikerne” leser blogmgen din 🙂 og ikke minst – kommende foreldre. Kanskje dem får seg en tankevekker 🙂
   God påske til deg og dine ♥

  23. Emilie: hehe, kjente mer igjen i de hestehistoriene, selv susser jeg hesten min på mulen og bikja på snuta. Kan faktisk ikke huske sist jeg var syk 🙂

  24. AMEN sier bare jeg!!!!!! Jeg er så enig med deg, det var bare helt fantastisk å lese dette innlegget! Jeg er gravid i 8mnd, og når min sønn vokser opp, skal han jammen få prøve seg! Det er jo sånn man lærer! Jeg jobber selv på skole, og der har vi en regel (som jeg forøverig er HELT i mot) og den lyder som følger: “Det er ikke lov å klatre i trærne på skolegården. Det har vi trygge klatrestativ til!” Og jeg tenker, HVA FAEN? Jeg og alle andre barn som vokste opp sammen med meg har da overlevd, jeg har selv falt ned fra et tre, endre opp på legevakten, et kutt på haka og rett å slett en lærdom rikere! Dagens samfunn er så latterlig at jeg vet ikke hvor jeg skal begynne…

  25. BESTE BLOGGINNLEGG JEG NOENSINNE HAR LEST!!!! Og det uten tvil!
   TAKK, og håper virkelig hysteriske foreldre leser dette og får opp “oi, jeg MÅ skjerpe meg og bli mer som dette” i skallene sine!!

  26. Kjempe bra skrevet!! Min hobby når jeg var liten var spikking. Jeg virkelig elsket det! Hoppe fra verandaen rett ned i snøen, mokket hestesjit til langt på kvelden.
   Min datter elsker å være i svømmebassenget, sitte i sølepytter og fylle opp støvlene så det nesten er tomt i pytten. Hun elsker også å gi kattene våre kos, kan til og med gi dem et raskt mus., selv om det er noe jeg ikke kan fordra, så er det hennes måte å vise kjærlighet på, da kan jeg ikke gi henne fy fingrene for det.
   En dag jeg fylte i badekaret, var det 2 sekund jeg ikke så på henne, da hadde klåfingrene hennes funnet veien til toalettvannet. Smakte på det også, for hun er bare slik, smaker på alt hun kommer over. Da freaket jeg jo litt ut, men vi må jo bare le!😄 Hun går også i bhg, hun er 18 mnd, og har vært 60% syk/forskjølet siden høst, men ikke noe alvorlig. Bare normalt! Jeg velger i tro at til neste høst møter hun opp med et imunforsvar som blir hardt og knekke!!👏 Jeg synes synet på ting her i livet begynner å gå for langt, er det en ting jeg ønsker for mitt barn, at hun skal få være 1 år når hun er 1, 2 når hun er 2, osv. Og at hun ser tilbake på sin barndom som en herlig tid med mye utforskning. 😊

  27. Det er sykt ja.. Enn alle barna som ikke får klatre i trær? Jeg tror jeg brukte 40% av livet mitt på å sitte og klatre i trær. Vanntatoveringer og klistremerker var alltid fint å ha i ansiktet, lekkert! Ut i regnværet for å samle mest vann i støvlene. Hoppe i høyet, hvor du måtte passe på selv å ikke hoppe på en av sidene, da havnet du mellom høyet og veggen eller laangt ned i bakken.
   Jeg er GLAD i disse opplevelsene, og kommer aldri til å nekte mine egne barn i å utforske naturen og verden generelt. Alt er farlig i dag!!
   Min største skade skjedde på en trampoline, noe som ikke anses som å være like farlig som trær.

  28. Helt enig med deg! Jeg er 22år, har riktig nok ikke barn selv men oppvokst på gård. Vi fikk leke i skogen, i låven, gå tur på jordet så langt vi ville.. Sykle på storveien var riktig nok ikke mine foreldre stor fan av men for å møte venninnen min på halvveien gikk greit. MÅTTE ringe når vi var fremme, slik at de viste vi hadde det bra. Samme etter skoletid, ringe rett til mamma som var på jobb, slik at hun viste jeg var hjemme så var alt ok.
   Jeg blir og helt kvalm av tanken på å gi barn i barneskolen egen mobil og nettbrett.. nettbrettet ser jeg på som “denne kan du leke med INNE hvor vi kan se deg”. Hva for noen barndom er dette? jeg husker jeg fikk se barnetv kl 18 og når det var ferdig var det bare å leke videre inne eller ute.. Kanskje en gang i blant fikk jeg spille barnespill på den maga stor dataen vi hadde.. Men da måtte det være dårlig vær da!
   Jeg er glad jeg hadde en slik barndom og kommer til å la barna mine gjøre hva de ønsker 🙂

  29. Så bra skreve 🙂 vi har to hunder og en katt, så det å holde det bakteriefritt her går ikke. Da må jeg løpe rundt med vaskekosten hele tiden. Og rett som det er slikker hundene på sønnen vår også. Selv om de vet de ikke har lov å slikke på folk. Sønnen vår får også utforske og prøve ut ting. Sitter ikke å ser på han 24/7 i tilfelle han kan gjøre noe galt/farlig.

  30. Jeg må bare kommentere én gang til! Det er herlig å se at folk er så engasjerte i dette og jeg elsker at kommentarene strømmer på! 😀

  31. Hei! Jeg er helt enig med deg Stine! Jeg gikk nettop fra barneskolen, til ungdomsskolen, og jeg ser flere ungdommer som ikke tørr å ta på litt gjørme som sitter på skoene. Det er nettop fordi de er for redde for bakterier. Jeg selv synes ikke det er så gøy å ta i gjørme, men det plager meg ikke. Jeg har ikke noe som helst form for problemer med det. Jeg rister bare på hendene, så er det borte. Jeg har vokst opp på gården som oldefaren min bygde opp rett føre 2. verdenskrig. Og gjett om jeg har vært på skattejakt! Jeg har funnet så mye rart her, og enda leker jeg sammen med lillesøsteren min i skogen, lager snøhuler om vinteren. På jordet rett utenfor stuevinduet mitt har vi en litt bratt bakke som jeg og lillesøsteren min ALLTID hver vinter lager en akebakke. Det ender alltid med at vi kjører ned i skogen. Lengste jeg har kommet er 3 meter unda elva. (vi har en elv som går gjennom skogen vår, maks 1 meter dyp) Da hadde vi en familie på besøk som er veldig redd for at det skal skje barna noe. Da jeg kom opp igjen og fortalte det med elva, var det som om jeg fikk skjennepreken, ofrdi jeg ikke var mer ansvarlig, og ikke tok mer ansvar oveer meg selv, siden de små så opp til meg og gjorde det som jeg gjorde. Jaha tenkte jeg. Refleksen min sa til meg at jeg skulle bremse, og jeg hadde jo kjørt ned dit med vilje selv, fordi jeg synes det er gøy. Jeg har jo vett nok til å bremse opp før jeg havner nedi vannet. Veien ned dit er veldig svingete og vanskelig å komme fram for de små uansett, og du trenger litt tyngde for å komme ned dit. Da jeg prøvde å forklare den familien det, endte det opp med at de dro hjem 15 min senere. Jeg har vokst opp med i alt 7 katter(med kattunger og) og de får ligge i sengen min, og leve livet. De bærer med seg all slags form for bakterier, sleiker seg selv i rompa. HALLO! de er jo bare dyr! Og så reagerer folk når de ser kattene mine ligger i senga… Jeg blir bare frustrert.
   Men jeg er helt enig med deg, barn får ikke være barn lenger. Det er så synd..

  32. Så SINNSYKT!! bra skrevve, som om jeg skulle ha sakt det selv. Jeg er selv 20 år, går gravid med mitt første barn. Fra dag 1 da jeg fortallte til de nermeste har jeg fåttså mye ”kritikk” for hvordan tanker jeg har om barneoppdragelse osv.. som du selv skriver, vilke uforsvarlige foreldre du/vi har hatt.. som ikke har selet oss sammen og hatt oss i lekegrind, nei for vi har fått være barn. Jeg har fått lære den ”harde” veien hva som f.eks kan spises/ ikke spises. Digger hvordan du tar opp dette, reagerte selv på hva som var kommentert om det stakkars klistermerket på din datters hånd..
   Mitt moto for livet er: det er farlig og leve, man kan dø av det.
   Du er en super mamma, som jeg selv ser opp til! Håper jeg kan være like god mot mine barn, som du er med dine!
   Stor klem fra Anna-Lena (snart mamma)

  33. AMEN!
   Er tvillingamma selv, og kjenner meg mye igjen når det gjelder alle hysteriske kommentarer jeg får på ALT hele tiden. Like før jeg blir bedt om å montere seler i saccosekken!
   Og så utroolig uforsvarlig og dårlig mor jeg er som lar 2 stk 1 åringer leke i en saccosekk midt på stuegulvet, om jeg virkelig ikke ER KLAR OVER kvelningsfaren osv osv osv… makan til hysteri!
   Her tror jeg det en mange kyr som har glemt at de engang var kalver 😉
   Hadde disse mennesken sett meg og mine søsken i aksjon i barneårene, hadde nok mine foreldre sittet fengslet idag…?… Vi lå i bag i bagasjerommet på stasjonsvogna på vei hjem fra føden, vi hadde aldri seler hverken i vogn eller spisestol, vi hadde stellebord på en vinglete trekonstruksjon montert over badekaret, vi spiste gress, sand og småsteiner, og uvaskede grønnsaker og frukt fra vår egen hage. Vi kosa med bikkjer og katter, og satt og åt grisepellets i fjøset. Vi lå og koste sammen med grisungene, satt på traktor (uten seler og eget sete) og vi satt på tilhenger, og oppå et lass med høy! (uten seler) Vi lekte i bekken, og oppå fjellet. Vi var ute sent og tidlig, og ville sjelden sitte inne! Vi fikk kniv i 6årsgave, og lærte å plastre fingre selv 😉 Vi tissa i skogen, og lekte med røyksoppene vi fant. Vi klatret i trær og busker, og falt ofte ned, ødela klær gjorde vi også, men det var greit for de var ikke penklær, og mamma var flink til å bøte og ta imot arvet klær 🙂 Vi hoppa i høyet, fra 3 -5 meters høyde, både fra stiger, tak-åser og låvebro. vi lekte gjemsel på låven, i skogen, i hagen og overalt, og kom inn til kveldsmat både, skitne, slitne og tilfredse. Da bada vi ofte sammen, drakk såpevann, og sjøsatte hele badet i samme slengen. Og vi la oss i senger uten sengekant, sammen med støvete kosedyr, eller husets trofaste pusekatt 🙂
   Vi hadde det bra, og vi har det ennå bra 🙂
   Jeg vet utmerket godt, at ikke alle har hatt det sånn, noen har dessverre en tøff og vanskelig barndom.
   Men når det er sagt, hadde dette vært idag, hadde det nok stått noen ved siden av både oss og mine foreldre, og vist frem sin spisse pekefingre!
   Så la nå barn være barn, innenfor rimelighetens grenser selvsagt, og gi dem en frihet til å leke, erfare og lære, både på godt og litt vondt 😉
   Hilsen 1982’er

  34. Helt enig med deg 🙂
   Det er forresten helt lov å både spikke og spise pinner med maurtiss på,både i barnehage og skole 🙂 Ihvertfall her vi bor! Bor nå riktig nok i ei lita bygd hvor natur og friluftsliv står høyt hos de fleste:)

  35. Veldig fint innlegg. Jeg husker selv når jeg var barn, har omtrent den samme opplevelsen av barndommen som deg. Vi klatret i trær, gikk i skogen, bygde trehytter (med spiker og hammer) helt selv og var heller ikke så ofte å lekte i hagen for å bli overvåket der. Har ikke barn, men håper mine barn får den samme opplevelsen som jeg hadde, jeg skal i alle fall prøve så godt jeg kan å ikke være hysterisk. Tror kanskje grunnen til all skepsis er at det er mer vanlig å bo i byer med barn enn før. Selv er jeg vokst opp på landet og elsket det.

  36. TAKK! Barn lærer av å feile, dette, få skrubbsår, putte sand og snø i munnen. Og de får sterkere imunforsvar. Tenk når disse barna til hysteriske foreldre skal begynne i barnehagen! *sukk* Blir så overgitt.

  37. Når jeg var liten så mamma til meg at ett sunt barn, var ett barn med blåmerker. Med dette mente hun ikke vold, men hun mente at jeg skulle leke hvor jeg ville når jeg ville. Fordi jeg var veldig klønete og er jo det fortsatt enda, men jeg har lært av mine feil. Og det synes jeg barn nå til dags også skal få gjøre, det er for mange hystriske foreldre der ute, så jeg synes det er utrolig bra at du som mamma til to og øverst på topplisten viser verden at det ikke er farlig! 🙂

  38. Sitter her å småler;) At folk gidder å bry seg om hva andre gjør med sine egne barn er helt utrolig (da mener jeg harmløse ting som du poengterer så utrolig bra;)). Jeg er blant de som synes at unger har godt av å klatre, dette, leke i søla, prøve nye ting, utforske m.m., og i tillegg har jeg bikkje og hybelkaniner som min sønn leker med (kanskje ikke så mye med hybelkaninene men men). I dag har jeg derimot verdens nydeligste sønn på 20 mnd som er utforskende, lekende, prøvende og aldeles nydelig<3 I tillegg er han aldri syk selv etter 8 mnd i barnehagen, og alt dette har en sammenheng!
   Lykke til med din oppdragelse av dine barn, for ingen gjør det bedre en deg (og gubben din da)!

  39. Kjempebra skrevet. Er helt enig med deg!
   På skolen jeg jobber får faktisk barna klatre i trærne og vi tar med spikkekniver på tur! Det tror jeg er FÅ skoler som tillater nå. Dagens samfunn er blitt helt sykt!

  40. jeg er lege, og jeg har bare en ting å si: AMEN. For et FANTASTISK innlegg! Har fulgt deg og bloggen din en stund, og selvom jeg ikke har barn selv, synes jeg det er superkoselig å lese om speiltvillingene dine 🙂

  41. Bloggen din er det beste og lest fornuftige jeg har lest på flere år!! Nettopp slik jeg og føler det. Takk og lov for at det faktisk finnes slike fornuftige mennesker som deg, som lar barn være barn. Og som forstår at utforskning og prøvelser erdet som gjør at barn lærer 🙂 ble i skikkelig godt humør jeg nå. Tusen takk ♡

  42. Halleluja!!!Flott innlegg!!!
   Da jeg vokste opp(er litt eldre enn deg)hadde vi ikke sykkelhjelmer,ikke sikkerhetsbelter i baksetet i bilen(det kom etterhvert.)Vi var ute som deg hele dagen og kom når vi ble ropt på.Noen foreldre i dag er helt latterlige spør du meg,jeg bare ler av de.Barna mine er 5.5 og 3 år:)
   Og de får lov til å være de barna som de er,utforske og leke.Hun på 5,5 er til og med alene ute,hyyyyyyyyl liksom!!!!
   Ha en fin påske:)

  43. Jeg er så inderlig enig med deg i dette! Det er bra med sikkerhetsanordninger der det er nødvendig, men ikke overalt og hele tiden! For noen år siden lo vi godt av Nure i Svingen som gikk med sykkelhjelm og hans hysterisek mor, nå er det nesten ikke moro lenger – bare skremmende!
   Så nydelige jenter du har, forresten! 🙂

  44. Dette er det eneste blogg innlegge jeg noensinne har komentert på! Og det er fordi dette er noe av det beste jeg har lest! Er helt enig med deg (har en datter selv på snart 2 år) – og håper dette kan være en vekker for hysteriske foreldre. Vet om ei som venter i gangen med desinfeksjon når hun ventet på besøk av andre! De får ikke komme inn i huset eller ta på barnet hennes som er 1 år før du har vasket deg med det :-p tror faktisk ikke at visse foreldre i dag vet hva de gjør mot barna sine av og oppføre seg slik. Når de blir store nok, så kommer de ikke til å tørre å gjøre noe som helst, fordi foreldrene har lært dem at ALT i denne verden er farlig. Fort syke kommer de også til å bli, når de ikke har vært bortpå ett snev av bakterier. Herregud, blir oppgitt. Uansett- kjempe bra skrevet! :- ) barn skal være barn!

  45. Fantastisk bra skrevet…
   Barna mine lever da veldig bra, enda de er vokst opp med både katt og hund i senga, hestepels og hybelkaniner, begge ble de satt opp på hester før de hadde lært å gå. Ja sågar så finner de på å overnatte i låven rett i høyet, UTEN at jeg også sover der, ikke bestandig like enkelt å finne foreldre som synes sånt er trygt, men heldigvis er ikke alle like hyss, så de har noen venner som får være med på det, og guuuri å de koser seg, sovner til lyden av hesta som står og pruster og tygger på maten sin, og første de gjør når de våkner er å fly rett ned og gi alle hestene en masse kos og kyss, før de springer inn og spiser frokosten, med høy i håret og hestebasselusker på hendene. Ja jeg har enda sendt min datter på 9, ut på ridetur alene på ponnien sin, flere ganger. Jeg selv husker tydelig moroa vi hadde med å hoppe over grøfter, ja selv når man ikke klarte å komme helt over, var det liiike moro, ramla man og slo seg, da sprang man hjem til mormor og snufsa litt, for da fikk man et drops og kunne spurte ut og fortsette leken.

  46. Kunne IKKE vært mer enig!
   Ble født høsten 93. Og jeg har ikke hatt skade av å henge opp ned i trær, leke i trehytter osv 🙂
   La barn, være barn 🙂

  47. Endelig noen som får sagt det skikkelig bra svart på hvitt! Kunne ikke vært mere enig! Du er rå Stine! 🙂 har delt innlegget på facebook!

  48. Jeg er veldig enig. Har en gutt på snart 9år og jenter på 7og 3år. Vi har to hunder og en ponni ( nordlandshest)
   De går tur med hund og ponni og rir. Leker i skogen og stallen. Noen ulykker har det vært men det har gått bra og de lærer.
   Jeg har aktive og glade barn som er flinke til å finne på hva de skal gjøre selv 🙂
   Fortsette slik du. Dine barn så sunne og friske ut.
   Hærlig bilder. 🙂
   Jeg ble veldig glad for å lese denne bloggen og det er mange som har samme syn:-)
   Jeg har fått noen negative kommentar på at ongene holder på med hest. Synd.
   Ha en fin påske 🙂

  49. You go girl!! 😉
   Fullstendig enig!! La barn være barn!
   God påske 😉 blir dere hjemme i påsken eller skal dere på tur?
   Klem

  50. Tusen takk!
   Er godt å se at det finnes folk enda som er med på å oppdra barna på den gode gameldagse måten 🙂 stå på!

  51. Det var jeg som kommenterte det med svømmehallen. Nå er dette en stund siden og jeg er ikke like nøye på det lenger. Men dyrebakterier, spesielt katter kan inneholde mye rart og KAN være farlig. Men renslighet er det eneste jeg har vært 《hysterisk》på, til for en måned siden. Og svømmehaller består av alle forskjellig type bakterier og ikke minst sopp.
   Nå skal det sies at min gutt er 4 mnd yngre enn dine jenter og. Men min mening er i hvertfall moderat renslighet og passe på småting de kan putte i munn (de klistermerkene gjør jo ingenting, de var jo knøtte), viktig. Å slå seg er en del av utviklingen for å lære.
   Men jeg mente ingenting negativt mot deg. Jeg har kommentert maaange ganger og aldri ment noe vondt med det jeg har sagt.
   Jentene dine har det så bra som man kan få det. Men foreldre gjør ting forskjellig. Min gutt lider ikke av å ikke få kattebæsj i munn :p

  52. Må si meg veldig enig i det du skriver! Med et lite men 😉
   Her flyter det med hybelkaniner, ungene får nok tak og smaker på mer enn hva som kanskje hadde vært optimalt (hva gjør man ikke for litt husfred? :P), minsten har fått holde maten selv før vi fikk i hun noe særlig med skjed, de får springe og leke og når de blir større skal de selvsagt få klatre i trær, leke i skogen og prøve ut ting slik vi gjore når vi var små 🙂
   Men – synes også at barnesikring er viktig (sammen med problemkjemi og en del andre områder som er viktig for meg)! – på ting som kan gi større skader eller dødsfall hos mine barn. Vi må huske på at det er en ekstrem nedgang på dødsfall og ulykker hos barn pga informasjon om barnesikring og større “føre var” på ulykker og barnesikring nå enn tidligere. Her er duken tatt vekk fra spisebordet for noen månder for å hindre at minsten skal dra i den nå som hun krabber rundt – vi drikker kaffe og jeg hadde aldri tilgitt meg selv om jeg beholder duken for man “ikke skal være så hysterisk” på alt og mini hadde dratt ned en varm kopp kaffe over seg! Vi har trappegrind – ikke for at ungene ikke skal få gå i trapper, men for vi vil holde de på en plass og slippe å måtte holde øye med de hele tiden, vi har også kjemikalier i skap, medisiner utilgjengelig og barnesikring på kjøkkenet (mest for å beskytte kjøkkenet 😛 ) for å nevne noe. Vi er også obs på fallulykker, skarpe gjenstander og har hengt opp og vekk båndene til periennene (veldig obs på at de ikke henger ned etter at gutten snurret de rundt halsen). Noen mener jo det er helt galskap å ha såpass mye sikring hjemme, men selv synes jeg ikke mine barns liv og helse er noe å “sette i fare” ved å ikke ta slike forhåndsregler. Mange ser ned på de som er for hysteriske, men selv ser jeg mer ned på de som ikke tar noe slikt på alvor for det er etter min mening uansvarlig!
   Så enig i det du skriver om at alt ikke er farlig, men det skal ikke glemmes at mye også faktisk er farlig 🙂

  53. Jeg er så utrolig enig med deg! Fortsett å gjør som du mener er riktig for det er faktisk det som er det riktige etter min mening. Barnet mitt er nå 10år og jeg ser at ved å ikke ha vert hysterisk er mitt barn mye mer selvstendig en barn på samme alder. Det er faktisk nå de siste 2 årene at mitt barn har kunne hatt besøk av venner og de har klart å smurt på brødskiva si selv! Det er sykt det! Mitt barn har smurt skiva si selv siden hun var 3år. Jeg vet ikke hvordan denne generasjonen kommer til å bli men en ting er sikkert, det er ikke mange som kommer til å bli selvstendige :S

  54. For et herlig innlegg du har skrevet. Det som er så bra med det er at det setter fokus på noe super viktig. Av og til gjør jo erfaringene til folk at man lærer mer om hva som er farlig ettersom årene går. Klistemerket du hadde på nesen f.eks har små barn satt i halsen og ikke fått puste. Hadde det ikke da vært for rask hjelp av ambulansepersonell ville det barnet dødd, snorer fra markiser har barn hengt seg i og en varm kaffekopp over seg har gjort at et barn har vært inn og ut av sykehus i 6 mnd. Kanskje er det ikke slik at man vil vite alt dette, men kanskje har den som gir råd en erfaring med seg som gjør den personen mer påpasselig. Spør om det kommer
   slike reaksjoner, og gjør deg opp din egen mening. Noen er jo bare super hysterisk for alt. Med litt tilsyn i tillegg
   går det meste greit, men jeg har nok ryddet bort noen åpenbare feller for mine barn når de er helt små. Når barn
   blir større lærer de av feilene de gjør, men kanskje ikke så små barn? Man kan aldri gardere seg og barn trenger
   rom for å utvikle seg. Jeg synes du har sunne holdninger 🙂 Ser du har fått masse flotte kommentarer, og vil føye til at utviklinga igjen går i rett retning nå for noen år siden var de fleste personell i b.hage/skole på kurs for å lære barn å klatre igjen (ha-ha tenk det er så godt så langt at man må kurses…) Leste en undersøkelse på at barn i 5-9 års alder som ramlet ned som barn hadde mindre høydeskrekk som voksen.

  55. Er så enig, greier de klatre opp et tre, får de lære seg å komme ned … Og det er vel de som har mest bakterier angst som har de sykeste barna kanskje ?

  56. Bra innlegg 😀 Folk er helt hysteriske idag når det kommer til at ungene kan skade seg osv.. ALT er jo farlig! Skrubbsår hvis man faller, da må mann rett på legevakten å greier 😛 Når jeg var liten sa mamma som du skrev her, “oisann gikk det bra? Opp igjen!” Også fortsatte vi å leke og ha det gøy 😛

  57. Godt skrevet og er så enig med deg. Vi er veldig avslappet til hva vår datter på 2,5 år gjør. Hun er stadig full i blåmerker men gråter sjeldent. Når hun faller (uansett om det ser litt vondt ut) så børster hun av seg og løper videre. Alt pga måten vi reagerer på. De må få være barn, og de må lære at ting de gjør får konsekvenser. Og at det er ikke farlig å slå seg eller bli skitten!
   Folk er blitt lettere hysterisk. Nå skal de helst gå med hjelm til de blir 18 og skal klare seg selv!

  58. Hei!
   Ville bare si at jeg synes det var et veldig godt innlegg. Barn må få være barn! Er 18 år selv, har ikke barn men er barne- og ungdomsarbeiderfaglærling og jobber på ei uteavdeling(4-6år). Barna får klatre fritt i trærne, vill de spikke så henter de seg en kniv i slire og går til spikkebenken, sykler, vi tar de med på tur i fjæra, de får bade og de får lete krabber, de har fått ri på hest osv. Vi har heller ikke gjerder rundt barnehagens område, men de vet akkurat hvor grensa går og går ikke over. Barna er med å lager maten vi spiser, og så mye som mulig blir stekt ute på bålplassen. Har virkelig troa på at litt bakterier er sunt ;D

  59. Takk for et fantastisk bra innlegg,som så mange hysteriske foreldre (og spesielt mammaer) trenger å lese!!!!! Unger har godt av bakterier og utfordring. Jeg har selv en datter på 6år. Når hun var veldig liten og nyskjerrig var det kun trappegrind og barnesikring på vaskeartikler skapet vi hadde. Kniver har aldri vært lagt høyt opp og vii har aldri rensket heimen for potensiellt farlige ting. Barn må få være barn! AMEN 😉 Ønsker deg og dine en fantastisk bra påske 😉

  60. Supert innlegg! Jeg så noen som hadde polstret stuebordet sitt, med puter og tepper stroppet fast ! Hahahahaaaa! Nei, ungene må få slå seg litt, så de ikke får sjokk den dagen de kanskje opplever skikkelig smerte. Kaja

  61. Utrolig bra skrevet. Ja tenk hvor gærne foreldre vi har som ikke har tatt seg av oss på en “ordentlig” måte. Rart vi ikke alle har dævvæ enda gett😄 Kunne ikke skrevet det bedre selv. Blir veldig oppgitt av de som skal fortelle meg hvor farlig ting er hele tiden. Kan nevne min eldste sønn begynner på skolen til høsten og fortalte min far at han skulle gå til skolen og hjem når han begynte der. Å nei han kunne ikke gå alene tenk hvis noe skjedde han. Joda. Det er 5 minutter gange (hvis du somler) gjennom et lite skogholt. Pappa, jeg gikk jo alene i barnehagen som var 30 minutter gjennom lysløypa. Og det fantes ikke SFO før jeg gikk i 4-5 klasse og gikk da den lange veien langs ved en vei og måtte krysse veien vartfall 2-3 ganger. Ja men det var jo så mye rart ute i dag da… Nei vet du hva sa jeg. Det værste som kan skje her ute i skauen er at han snubler i Stein og slår seg ( noe han fint kan gjøre når han er ute og leker ellers å) ingen vei må krysses uten om den som går utafor huset og han går der støtt å stadig ellers å. Han må få leve litt han også stakkar😊 hvorfor skal ikke han få oppleve hvor morro ting kan være som jeg fikk når jeg var liten og klatret i trær og falt ned og stupte ned en stenbakke. Ja ja… Så har jeg noen arr her og der fordi uhellet har vært ute, men jeg har utrolig mange minner fra alt det morsomme jeg har vært med på ❤️

  62. Kjempebra skrevet, jeg digger deg!!! Selv er jeg en yngre mamma til ei jente på 6 år og en gutt på 4 år nå, og skal jeg følge alt dette som de hysteriske overbeskyttende mødre har uskrevne regler om, så kunne vi ikke levd i dagens samfunn omtrent… Vi bor på en liten gård med diverse dyr, der ungene er med i det dagligdagse arbeidet med å ta vare på de (for at vi skal få penger til å leve for). De måker møkk, de vasker jur på kyrne, de kan være med på å dra ut lam i lammeperiodene. De kan bli trakket på, eller dyttet vek av dyra. Og hjemme har vi både hund og katt, der vi må tåle både at de drar inn møkk/skitt og hår fordi jeg har ikke mulighet eller lyst til å støvsuge 2 ganger for dagen. Minstemann er en propell uten like og er høyt og lavt hele tiden, faller og slår seg, men han overlever. Han har også vært en slik unge som har puttet alt i munnen. Eldstejenta elsker stor fart på ski og sykkel og rulleskøyter, men siden hun har hjelm og arm- og knebeskyttere så går det som oftest bra. Noen skrubbsår har det vært oppgjennom, men da er det bare å vaske/rense og sette på plaster så fortsetter de leken. Barna krabbet trappene i huset opp og ned selv når de klarte det etter litt øving og ettersyn i begynnelsen. De får lov til å være ute alene uten å MÅTTE ha meg med hele tiden… Vi bor 3 meter fra en hovedvei, men de har lært seg fra de var små at de aldri får lov til å gå oppi veien!!!
   OG SLIK HAR JEG HATT DET I HELE OPPVEKSTEN SELV, and guess what??? Jeg lever visst i beste velgående enda………… 😉 Men jeg er nok mer overbeskyttende for mine barn enn det mine foreldre var overfor meg… Jeg fikk lov til å være ute til sent på kveld sammen med vennene mine, jeg spikket med kniv, vi spikret trehytter, vi syklet og gikk alene til og fra skolen, svømming, nærbutikken, osv, 2 km trafikkert vei hver vei… Vi badet i vasspredere på jordene, eller i elva på varme dager. Vi låg i telt i skogen i nærheten av hjemmet, men likevel helt alene uten foreldre som sjekket oss… Har utallige eksempler fra da jeg var mindre, men jeg kjenner det at det er ikke alt ungene mine får lov til selv om jeg fikk det den gang, fordi samfunnet har endret seg. Er mye skummelt som reiser etter veiene nå for tiden. Men barna skal i det minste få være barn!!!

  63. Det er viktig at barn utsettes for bakterier, bakterier som gjør at immunsystemet styrkes og gode bakterier som er bra for tarmfloraen. Når jeg var lita var jeg veldig ekstrem, spiste kattebæsj, spiste leppestifter og alle slags sopper jeg fant i skogen. Jeg var ofte ned i doskåla, og drakk zalo. Man bør jo se etter barna sine og passe på de så de ikke kan være borti noe farlig, men alt med måte sier jeg. De skal få utforske verden de også som vi alle har gjort. Hysteri blir man bare sliten av. Herlig blogg du har, Stine. Stå på 🙂

  64. Godt skrevet! 🙂 Takk for et innholdsrikt innlegg med et svært sentralt og viktig tema! Vi overlevde vi også, og skal man kunne lære og komme seg frem her i livet må man utforske og gjøre feil. Noen forhåndsregler skal man selvfølgelig ta, men alt med fornuft. Det finnes altfor mange hysteriske der ute.

  65. Veldig reflektert og bra skrevet, er selv trebarnsmor og er akkurat like lei av hysteriet som du! Godt å se at det faktisk finns flere av oss.

  66. Jeg var en av de som så den kommentaren angående negleklistermerket, og måtte rett og slett le ordentlig høyt når jeg leste den. Ja hvor har vi egentlig havnet når man begynner å bli redd for et lite klistremerke på 2x2mm??
   Heier deg opp og frem Stine for et fantastisk innlegg, kunne ikke fått sagt det bedre selv!! 🙂
   Jeg er også mor til to premature, og har sjeldent syke barn..hun på nå 11mnd har aldri hatt noe som helst. Og her i huset er vi ikke redde for å la barn få være barn 🙂
   Påskeklem fra Sandefjord

  67. Så utrolig bra skrevet! Er selv 22 år og mamma til en gutt på 16 mnd, og har mange ganger lurt på hva som har skjedd siden jeg selv var liten. Husker at jeg alltid hadde skrubbsår og blåmerke uten at det ble sett på som veldig krise. Spiste surstilk fra grøftekanten og var ute å klatret i trær og berg. Selvfølgelig skal barna være trygge, men litt baselusker, knall og fall tror jeg barn trenger å være borti og oppleve…. 🙂

  68. Kunne ikke vært mer enig altså! Barn lærer av å falle og slå seg, de må få være ute å leke som jeg fikk (er 22 år). De må få klatre i tær og kommer de seg opp, kommer de seg ned 😉 Jeg var en stor sand spiser når jeg var liten, byttet ut pålegget på skiven med sand, men nå til dags er det jo nesten krise om et barn spiser sand, smaker på pinner, blader og slikt! La barn være barn, de skal få leke, utforske, kose deg og ikke minst prøve og feil slik de lærer hvordan ting skal gjøre og hva som kan skje:)

  69. Utrolig bra skrevet! Er så enig med deg. Og jeg har en 2 år gammel gutt! ✌Han spiser sand i bhgn, drikker sølevann i bhgn og vi bor i en studentbolig som er av bare betong, og han slår seg ofte, pga sin utforskertrang! Boys will be boys, og la barn være barn. Det er slik de lærer, at de får rom til å utforske ting selv. Jeg ble oppdratt slik, og jeg er selv en velfungerende og normal mamma idag, som gir barnet mitt rom for å prøve å utforske selv, med visse forbehold der det faller naturlig, selvfølgelig 😊

  70. Så utrolig bra skrevet… 🙂
   Er selv vokst opp på en halvveis gård, og her gjorde vi ALT.. Klatret i trær, og falt ned( Min mor sa alltid, ” kommer du deg opp, kommer du deg ned”) Ja, jeg kom meg alltid ned.. Vi løp over alt, alene. Vi nesten svømte i bekker( uten foreldre), spise alt vi kom over, vi gjorde mye.. Som man dessverre blir sett ned på om det skjer i dag!!( Vi lever i beste vell gående i dag!!)
   Jeg kjenner jeg blir frustret over disse foreldrene som hel tiden skal rakke ned på oss som ønsker at barn skal være barn.. De barna dems kommer til å få et kjempe dårlig immunsystem, og kroppen vil få en kjempe smell når de barna eventuelt slår seg i fremtiden.. Huff nei… LA BARN VÆRE BARN, slik som vi er vokst opp med !! 😀 Utrolig bra innlegg, all creds til deg! 🙂

  71. Kunne ikke vært mer enig!! Det er hysteri rundt alt. Selvfølgelig skjer det ulykker og man skal jo være på vakt, men det betyr jo ikke at barn ikke skal få utforske!
   Man ser det i barnehagene og, det er regler på alt, hysteri uten like. Men det ble da folk av oss som fikk lov til å utforske, få skrubbsår på knærne, kul i hodet, hoppe metervis fra huskene m.m
   Man trenger ikke sy puter under armene til barna. Og helt enig med deg, barn har godt av å bli utsatt for ulike bakterier. Tenk på de stakkars barna som blir syke av å leke i sandkassen, eller ta på en mark.
   Flott innlegg, skal absolutt dele videre!

  72. Amem!!! Så utrolig godt å se at det finnes flere som ikke tar slt så høytidlig! La barn være barn. Sønnen min på 2 år er sørpa forkjølet-trolig fordi han er ute å leker med vann selv om det ikke er sommer og varmt. Og ista,smakte han på en busemann. Æsj,ja.. Men,la barn være barn!!

  73. Er så enig !! Arbeider selv med barn hvor hysteri er en vanlig væremåte hos mange ansatte oog foreldre… dessverre!
   Du burde kommet for å holde foredrag på min arbeidsplass!;-)

  74. WoW! Fantastisk bra innlegg! Du fikk virkelig fram noe som er viktig i dagens samfunn! Alle er jo hysteriske om dagen og lever man i hysteri – blir man ikke gammel’ 😛
   Fortsett med den supre blogginga di. PS: Utruleg flink til å sy! 🙂

  75. Fantastisk. Du skal ikke se bort i fra at jeg lar meg inspirere av innlegget ditt til et eget innlegg på min blogg.
   Jeg er straks 28 år, og jeg husker selv at jeg klatret i trærne, jeg gikk hjem PÅ skøytene fordi jeg ikke klarte å ta de av og på selv stramt nok, og siden mamma ikke var med så gikk jeg de 500 meterene bort alene på skøyter, det endre i en brukket arm, men ikke noe jeg har tatt skade av annet enn at jeg lærte meg å ta skøytene av og på, jeg har slått hull i hodet på ei sklie som var fetet på en fjellknaus, jeg har har erfaring med å sitte på en stubbe med maur og jeg skal si det klør etterpå 😛
   Mine barn får samme oppdragelse og jeg mener det er sunt å slå seg litt 🙂

  76. Nå kom barndomsminnene 😀 Kunne ikke vært mer enig med deg! Jeg og søstra mi klatret i trær dagen lang og lagde oss trehytte i skogen, så mange gode minner 🙂 Jeg skal la barna mine leke i sandkassa og skogen og klatre i trær så mye de vil! 🙂

  77. Fantastisk skrevet!! Det er altfor mye hysteri rundt barn nå om dagen.
   Det er jo ikke bakteriene som er farlig, det at de til stadighet blir beskyttet fra det er jo det som er farlig, for da tåler de jo ikke noe den dagen de faktisk kommer ut i den “virkelige” verden.. Er de vant til litt smuss tåler de mer 🙂
   Og hva er det med at de ikke kan falle og alle de andre livsfarlige tingene? Skal vi oppdra barn som blir en gjeng med pyser som mener alt er farlig?
   Min sønn på 6 år fikk da lov å prøve seg og være med å sage med sag i skogen fra han var 4 år, ifjor sommer fikk han lov å gå i småbuskene alene og sage ned småbusker, og det fordi han faktisk brukte sagen til det han skulle, han hadde lært å bruke den og var fullstendig klar over at hvis han misbrukte tilliten vår ang sag fikk han heller ikke lov å bruke den. Han er med å skru bil og er ofte full av olje og masse søl, men vi har da vann og en dusj han kan bruke etter han er ferdig.. Dattera mi på 4 var ikke gamle jenta før hu “bada” i søledammen ute i gårdsplassen, men herremin som jenta kosa seg, sølete som fy.. Begge ungene syklet med en trehjulsykkel og de vælva så lille frøken slo hodet og fikk et lite “hull” i hodet, selvfølgelig var dette litt skummelt, men med ei sykepleiervenninne som kom og titta på dette med en gang, og vi ble enige om at dette blir penest ved å gro av seg selv, lærte jo tross alt ungene å ta det litt mer med ro og at de burde bruke hjelm alltid (som vi har prøvd å si utallige ganger) Prøve og feile er et viktig læremiddel!!
   Bruke sunn fornuft og la barn være barn har du helt rett i!! Fantastisk at det er flere der ute som ikke har blitt bitt av hysteribasillen!!

  78. Må bare også legge til at det er jo en grunn til at foreldre(mødre) blir hysteriske og. For eksempel alt man blir pepra med i graviditeten.. leger, jordmødre, helsesøstre, svigers… det kommer ikke uten en grunn. Det er noe som har skremt 《oss》. I mitt tilfelle mistet jeg broren min akkurat samtidig som jeg ble gravid. Så å være litt mer forsiktig enn andre, er greit for å føle seg mer trygg på at ting ordner seg.

  79. Kjempe fin artikkel. Minner meg litt om min egen barndom..er bare 24 år gammel, men det føles som evigheter siden..

  80. Begynte å tenke på min egen barndom da jeg leste innlegget, nå er ikke det så fryktelig lenge siden da siden jeg kun er 20, men det er morsomt hvor fort ting har forandret seg. Som 5-6 åring lærte bestefaren min meg å sløye fisk, og da mener jeg åpne fisken med kniv og dra ut innvollene. Noen mødre hadde vel svimt av hvis det hadde skjedd idag. Jeg fikk lov til å gjøre mye rart da jeg var liten og det har skjedd både alvorlige og mindre alvorlige uhell men jeg er mer eller mindre frisk idag og har lært av uhellene. Jeg syns det er skummelt å tenke på at neste generasjon mest sannsynlig kommer til å bli redd for verden siden de ikke får lov til å utforske noen ting og bare blir fortalt om alt som kan være skadelig eller farlig.

  81. Nok en gang må jeg si meg enig med deg og få takke deg for at du er så fantastisk!! Jeg vokste opp med ei søster som er 14 år eldre enn meg og når hun flyttet hjemmefra var jeg MYE hos henne;-) Hun har “støv på hjernen” og frem til hun ble mamma (og ca et år etter det) støvsuge hun hver eneste dag, tørket støv omtrent like ofte (skrubbet omtrent alle overflater) og gredde(!) frynsene på filleryene sine:-P Det morsomste jeg visste var naturlig nok å rydde dem til igjen så fort hun var ferdig;-)
   Hver dag etter at jeg selv flyttet hjemmefra har jeg gått rundt og lurt på hvordan hun hadde energi til all vaskingen og ryddingen hver eneste dag og tenkt; det orker ikke jeg! Så her er det smårotete og hjemmekoselig istedefor sterilt og “uhyggelig”;-) Knøttet i huset krabber rundt på gulvet sammen med sine gode venner “hybelkaninene” og smaker på alt han kommer over (fjernkontrollen, en halvspist kjeks fra igår, osv) lg han har ikke tatt skade av det;-) Han har også ligget midt på gressplenen vår opptil flere ganger allerede og storkoser seg med å både kjenne på og smake på gresset;-) Katt har vi også, og han elsker å kose med den, dra den i halen og å lugge den litt og katten kunne ikke brydd seg mindre så lenge han ikke drar for hardt:-) Vi har vært ute og akt i vinter også, og da satt han på fanget mitt uten sele på et “ufoakebrett” og storkoste seg! Også har vi vært på utallige hytteturer allerede og der er det ikke innlagt vann eller strøm, så der må vi vaske hendene med våtservietter og fyre med ved;-) Og selvsagt måtte veden også smakes på!
   Her i huset skal knøttet få lov til å prøve og feile, smake på det han vil (så lenge det ikke er livsfarlig selvfølgelig) og bevege seg fritt så sant det er trygt;-) Han skal få klatre i trærne, spikke og kjøre taubane på hytta og smake på så mange maur han vil!;-) Jeg gjorde akkurat det samme og lever i beste velgående!:-)
   Flott innlegg, supermamma!;-)

  82. Her var det mange kommentarer og omtrent alle like positive til innlegget.
   Jeg er enig i at noen kanskje overbeskytter barna, men det får være grenser!
   Her skriver dere at dere er dere lei av at noen “blander seg”, men selv gjør dere
   Ikke noe annet enn å kritisere ” hysteriske” foreldre.
   Joda, dere overlevde. Ikke alle gjorde det. Noen falt ned fra et tre og skadet seg,kanskje døde.
   Noen var for lenge alene med hunden og
   ble skambitt.
   Noen smakte på en klinkekule, satte den i halsen og ble kvalt. Sånn kunne jeg
   fortsatt. Så kanskje det ikke
   var så rart at noen mødre og fedre ble
   engstelige og tok forholdsregler. For alle er ikke like kjepphøye og
   tøffe som bloggeier og de fleste av dere som har kommentert her.
   Dessuten har jeg lest lignende innlegg på facebook med jevne mellomrom, så dette er ikke nytt.
   Der blir det også gjort narr av alle sikkerhetstiltak som hjelm,
   sikkerhetsbelter, redningsvest osv… Men alle ovelevde ikke.
   Og det ble ikke “folk” av alle. Tenk dere litt om.
   Alle er ikke like og
   om noen er litt mer overbeskyttende enn
   dere tøffinger
   så respekter det istedet for å gjøre narr av dem.
   Dessuten så er det blitt nærmest amerikanske tilstander her mht rettsaker. Derfor har barnehager, skoler ol strenge sikkerhetskrav for å unngå erstatningskrav. Og kanskje er det nettopp du som saksøker barnehagen når barnet ditt faller ned fra klatrestativet ?

  83. Jeg er så enig! Barn skal være barn. Og hvis de ikke får falle å slå seg eller krangle/”sloss” med andre barn om f.eks leker, så lærer de aldri! Min datter på 9 mnd vil veldig gjerne utforske og spiser brødbiter som har falt i gulvet hver dag. Og bare sånn at det er sagt, så tar jeg meg ikke tid til å vaske hver dag. Bruker det heller på å være med datteren og sønnen min, å leke med de. Min sønn er 3 og er ofte veldig hard mot sin søster når han skal kose, men tanken er god og så lenge han ikke er for hard så er det heller ikke så farlig. Men jeg passer jo på dem fordi! Føler ikke jeg er en dårlig mor overhode, som noen kanskje ville sagt. Mine barn får utforske verden og faller de å slår seg så gråter de, og da får de selvfølgelig trøst.
   Jeg vokste opp med klatring i trærne, sandkake spiste jeg hver dag i barnehagen, spikking, hopping fra taket og ned i snøen/gresset, og myye mer! Og fortsatt lever jeg. Brakk hånda 1 gang i min barndom men det var da den eneste gangen jeg brakk noe også! Nei å nei, bort med dette hysteriet. Og la barn være barn!

  84. Jeg elsker å se at du har fått så mye god respons på dette innlegget 🙂 Sannheten er vel kanskje at de som burde ha lest det, x-er ut bloggen etter å ha lest første avsnitt, men du har i allefall fått satt et viktig tema på dagsordenen 🙂

  85. Bra innlegg! Kjenner jeg får lit fnatt av de som er så overbeskyttende, og er glad for at jeg er beskyttende – men samtidig lar ungene mine utforske verden på sin egen måte i sitt eget tempo. Ja, det blir noen blåmerker og kuler i pannen – da lillegutt er uredd og klatrer overalt. Begge mine har fått leke ute alene fra de var 2 år. Spist pølse og eple og bolle (som visstnok er verstingene i forhold til å sette i halsen) fra de begynte å spise selv.
   Problemet er vel ofte at jeg føler jeg gjør noe feil, når jeg får kommentarer som “at du tørr!” – burde jeg ikke tørre? Er jeg en dårlig mor som lar ungene utforske verden? Heldigvis er jeg såpass trygg på meg selv om mor, at jeg lett klarer å snu de tankene nesten før de kommer – men mange som ikke er like trygge, og som lett blir påvirket av de bedreviterne som presser på om at ALT er farlig.

  86. Kjenner jeg blir provosert av hva folk kommenterer som du siterer! Hjelpes.. å overdrive så mye?, må si jeg måtte trekke på smilebåndet når du delte bilder fra du var liten og dine kommentarer til dette, for det er jo sant. Ingenting av dette du har delt er verken livsfarlig eller på noen måte dårlig. Det jeg tenker om de som kommenterer sånn må jo være at de da ikke passer så godt på barna sine da eller?, jeg mener.. Ja, gir du barnet en rangle feks med perler som kan løsne og de kan få det i munn, ja.. Det kan være farlig. men du har jo barnet under oppsyn? Det har vell de fleste, om de så skulle dettet ned fra stolen som er hele TYVE cm, så er vell som regel mor eller far i nærheten? Man setter jo ikke barnet alene i et rom og går langt unna over lengre tid…
   Syns det blir patetisk med slike kommentarer! Tanken har ikke streifet meg at noe av dette er “farlig”, man kan se potensielet i hva som kan bli farlig, men det kan man vell med alt? Feks. Drikker barnet/babyen vann, kan han/hun risikerer å ta for stor slurk og miste pusten?

  87. Så enig som jeg er nå har jeg aldrig vært før! Jeg er bare 13 år, men ELSKER de søte små. Vi var på hytta i påska og jeg leste i hytteboka. Pappaen min var 4 år første gangen han gikk 1 mil på ski ALENE! Han var 8 år første gangen an og søstra hans som da var 7 år fikk gå ut i skogen og fiske og overnatte UTEN telt men MED sovepose. Guess what? Han er nå 45 år og er den mest oppegående mannen jeg vet om! Er så sinnsykt at folk ikke tørr og slippe ungene sine ut i den frie værden! Ja, det er kanskje litt drugt og la en 4 åring gå på ski ALENE 1 mil nå i dag, men det er jo fordi de ikke kan og gå på ski! Fordi foreldrene tror det er for tidligt, og at de ikke kommer til og klare det, så da er det ikke vært bryet! Jeg kunne klatre nesten før jeg kunne gå. Vi haade et huskestativ, jeg klatra opp og hoppa ned igjen. Ja, jeg fikk blåmerker, skrubbsår, men jeg lever fortsatt! Uten og å ha hatt et brudd noensinne! Jeg fikk hoppe på trampolinen uten at noen holdt meg, jeg spratt høyt opp (Broren min var altid med) Og jeg landet ikke altid med beina først, kanskje på magen, kanskje på gen, med hode først, eller så landet jeg vel kanskje helt på kanten i nettet, !JEG LEVER FORTSATT! ER ET SUNT MENNESKE! OG JEG HADDE IKKE VONDT AV OG PRØVE OG FEILE! Hvis foreldre ikke lar barna prøve litt nye ting, så kommer de vel heller ikke til og kanskje få lov til og heller kanskje ikke TØRRE og prøve nye ting. Jeg opplever stadigvekk at de i klassen min ikke tørr ting jeg gjorde når jeg var 3-5 år. Selvsagt er ikke alle skapt til og tørre, eller kunne gjøre de samme tingene, men de burde ihvertfall få sjansen! Hvis barn blir skjermet fra alt som KAN skje, som feks. og gå til skolen som ligger en kilometer unna, fordi de KAN falle og slå seg, eller noen KAN kidnappe dem. Sånt skjer, men herregud det er da så sjeldent at det er jo nesten garantert at det ikke skjer dine søte små. Det kaan jo skje, men mest sannsylig ikke.
   Det jeg ville fram til er at ting som kanskje KAN skje, det skjer, men ikk ofte. HVOR sannsynlig er det dø når du prøver nye ting?
   Fikk også netsen litt sjokk når læreren min ( det var i 4. klass 9 år) overhode ikke fikk lov til bruke ei sag, ikke noen motorisert sag men ei helt vanlig håndsag, eller når vi skulle til gapahuken fikk vi ikke lov til og spikke pinner selv fordi vi kunne skjære oss.
   HALLO! HALLO! Må vi virkelig bobleplastifisere og skjerme barn så mye som mulig før de skal opp i ett tre som de ikke kommer lenger opp enn en meter over bakken på?
   ~Lone (13)

  88. Syns du skriver dette innlegget så ufattelig bra! Nesten så jeg kunne skrevt det selv. La barna klatre i trær uten at foreldrene står med fangenett under, la barna løpe på alt fra gress til asfalt, faller de reiser de seg opp igjen og løper kanskje ikke like fort nestegang. Syns det er helt vanvittig hvordan ting har blitt de siste årene. Barna er striglet fra topp til tå, tåler ikke støv, skitt eller griserier. Det er ikke sånn jeg husker barndommen min. Konstant grønske på buksa, alltid et blåmerke eller to, nugatti på underleppa, men jaggu har det blitt folk av meg også! Min sønn skal få lov til å bli litt skitten, han skal få lov til å lære seg at mark nødvendigvis ikke smaker super godt og sist men ikke minst – Jeg skal ikke fotfølge han når han er på oppdagelsesferd 🙂

  89. Likte innlegget ditt, og er enig. Barn lærer av knall og fall. Jeg har mine arr selv etter lek og små uhell. Har lekt i jorden og med mark og snegler og i sandkasser med kattemøkk i og alt. Det er jo en del av barndommen å leke i skog og mark, samle med seg møkk hjem og gjøre badevannet skittent. Jeg lever ennå og er veldig lite syk, og har ingen allergier. Tydelig at folk nå til dags vil ha det renere , tryggere lek og lite arr. Lykke til til dem! 🙂

  90. Det finnes mange hysteriske foreldre, tipper mange ser på meg som en veldig ansvarsløs mamma. Men jeg får i det minste ei tøff og robust jente, så får heller de andre sitte der med pinglebarna sine som ikke blir helt fra seg bare ved en skarve blåflekk og med et meget svakt immunforsvar da de blir skjermet for all type bakterier.

  91. Åååååh, eg kunne kunne ikkje vert meir einig!! Jammen glad noken fortsatt ser slik på det den dag i dag! 😀

  92. Nå er jo jeg bare 17 (snart da), og jeg har ingen barn og jeg vet INGENTING om barn, men til og med JEG vet at barna får det ikkje godt hvis foreldra skal være slik at ALT er farlig!
   Du er en god mor, bare husk på det 🙂

  93. Ok, først og fremst: herlighet så nydelige jentene dine er! Og så nydelige navn! (fersk leser på bloggen) 🙂
   Så til poenget: jeg er så himla enig! Har ei datter på 18 mnd og husker da hun begynte å krabbe rundt og sette seg opp selv. Fikk høre at “herregud, du må jo bygge opp med puter rundt henne så hun ikke slår seg hvis hun faller!).. Seriøst??
   Altså, det var et par ganger hun tok i ganske hardt og slengte seg bakover. Joda, hun skrek, men det gikk da bra! De må jo lære på en eller annen måte de og.. :S Nei, folk (inkludert meg noen ganger må jeg innrømme) er nok alt for hysteriske dessverre..

  94. Jeg er helt enig med deg! Vil at mine framtidige barn ikke skal vokse opp med puter under armene, de har godt av å lære, selv på den “vonde” måten.
   Kjempe bra innlegg:)

  95. Så bra skrevet! Jeg ble ganske irritert da jeg så kommentaren på instagram på bildet du la ut?..Jeg er så enig at barna våre må få den samme oppveksten som oss- full av bakterier?..hehe?.

  96. Fantastisk godt å lese at det er flere som tenker som meg! La barn være barn og bruk sunn fornuft. Digger de “gyngestolene” du hadde laget til dem. Og forresten et fantastisk flott bilde av jentene og hunden deres. 😊.

  97. Du, Stine må være en av de morsomste å beste mødrene jeg har lest om! 👍 hurra for at det fortsatt finnes sånne som deg 👏

  98. Jeg klarer ikke la være, jeg bare må kommentere;
   Hovedsaklig er jeg enig med deg og de fleste kommentarene om at det er bra med litt sunn fornuft. Ungene MÅ faktisk lære seg selv at handlinger har konsekvenser og det gjør vondt å f.eks falle ned. Ellers klatrer de bare høyere og høyere og når de først ramler ned slår de seg skikkelig. Eller de blir 18, tar lappen og kjører seg ihjel i hundreogsnørrogfjørti fordi de ikke har med seg den risikoforståelsen som kommer av å prøve og feile.
   Frøkna mi er snart 3 år, klatrer på alt, hopper og turner, men har lært å holde seg godt fast og passe på når hun er høyt oppe. Det er når hun tuller på bakkenivå at hun slår seg, for da glemmer hun å “følge med” 😉 Ramlet fra 20 cm i barnehagen før påske og brakk begge beina i den ene underarmen. Sånt skjer 😀
   MEN det jeg må påpeke som er lett å glemme når vi tenker oss tilbake; på 80-tallet døde langt flere barn enn nå i forskjellige ulykker, f.eks i bil. Flere hundre faktisk. Og de barna som døde eller ble hardt skadd, er ikke her til å si at “det gikk faktisk ikke bra med meg”. Enten de druknet, ramlet ned fra trær og brakk nakke, eller var i en bilulykke og satt usikret, sov i bagasjerommet eller hadde beltet over magen eller halsen.
   Jeg har også hørt om barn som faktisk har kveltes av et klistremerke, fordi det var akkurat så stort at det kilte seg fast på tvers i halsen.
   Så jeg tror vi må innse at NOE er bra med å ha litt fokus på sikkerhet. Bilsikring slurver vi ikke med, selv på korte turer (du vet aldri når en annen trafikant mister kontrollen, uansett hvor godt du selv følger med). Frøkna får klatre og utfolde seg, men får tidvis høre regelen jeg fikk fra min mor; pass på å ikke klatre høyere enn at du tør å ramle ned. Når hun slår seg, blåser vi på og sjekker at armen/beinet funker, og så er det bare å klatre videre 🙂
   Renhold er jeg ikke hysterisk med, bakteriefobi skaper allergiske og hypersensitive barn. Men likevel kan vi jo lære dem at de ikke TRENGER å spise sølekake og hundebæsj 😉

  99. Hehe måtte faktisk le litt, for dette er så sant som det går ant å få det. Har jo selv opplevd og få kommentarer da vi fikk i oss hund rett etter at minstemann ble født, og dette gjorde vi nettopp fordi vi har hørt at det styrker immunforsvaret tio barn og fordi jeg selv har vokst opp med hund og det er veldig godt og komme hjem til noen som alltid er glad for å se en. Og jeg har lært at hvis man tar seg for munnen i hysteri og reddsel fordi ditt barn faller eller snubbler så gjør det det hele verre. Eks. Min søster passet på min sønn som på dette tidspunktet var rundt 5mnd gammel, hun hadde lagt han i sofaen for å skifte på han men hadde glemt å legge klar bleien, så hun snudde seg 90 grader for å ta opp en bleie fra stelle veska og vips så lå guten i gulvet, vi hadde nemlig glemt og si ifra om at han hadde lært seg og rulle rundt. Og hun ble helt sjokka og gjorde noe hun ikke skulle ha gjort, nemlig og ta seg for munnen og gi ett utrykk som tilsa at hun følte med han og da begynte jo selvfølgelig sønnen min å gråte. Ikke av smerte men heller av det utrykket og den redselen min søster utstrålte. Så den dag idag så skal det veldig mye til for at gutten min gråter så fremt at han ikke VIRKELIG har det vondt. Det finnes veldig mange hysteriske mødre der ute, barna deres kommer til å få psykiske problemer når de vokser opp hvis ikke dette tar slutt, tvangstanker, forstyrrelser, bakterie-fobi osv…

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg