Smokk eller ikke Smokk??

I dag tar jeg opp det store smokke spørsmålet. 

Jeg har skjønt etter at jeg fikk barn at spørsmålet om barnet bruker smokk eller ikke er veldig poppulært og det er morsomt å høre andres meninger om dette, jeg føler det er litt sånn svart-hvitt mening om barnet skal bruke smokk eller ikke. Den ene gruppen ser ikke noe i veien med å la barnet bruket smokk, mens den andre gruppen er veldig motstander av det. 

Jeg får vel med en gang si at: ja, mine barn bruker smokk. 

Igjen en veldig morsom greie for mitt inntrykk av egne erfaringer og etter hva jeg har hørt av andre, så anbefaler nyfødt-intensiv smokk, mens nyfødt har det nærmest på svartelista (ok, jeg setter det kanskje litt vel på spissen) 
Vi lå jo på nyfødt-intensiven i 3 uker, så der har dere en av grunnene til at jentene her i hus bruker smokk. Smokken ble puttet inn i de alt for små munnene helt fra starten av, det så virkelig ikke bra ut i det hele tatt. Haha, stor smokk eller liten unge? – smokken er i helt vanlig størrelse gitt, for ikke å snakke om at hun drukner i str 44. 

Grunnen til at nyfødt intensiv anbefaler smokk (i hvertfall til premature) er fordi de er veldig mye svakere enn en termingått baby og for at de skal lære seg til å klare og amme så fort som mulig så bruker de smokken til å styrke sugemuskulaturen. Dette er ganske viktig da det er lettere å få i gang en god melkeproduksjon ved amming enn ved pumping. 

Jeg er på mange måter veldig glad for at jentene tar smokken. Når smokken kommer i munnen deres er det et par sugetak før øynene blir vanskelig å holde oppe. Babyer har et stort sugebehov, og får de ikke en smokk å sutte på kan det være de vil bli ammet hele tiden eller kanskje verre, begynner å ta totten i stedet.
Det er mye lettere å avvende en smokk enn en tommeltott fordi smokken kan fjernes, det kan ikke totten. 

Smokken er jo også en lyddemper, og jeg må innrømme at en lyddemper er i noen tilfeller gull verdt. Eks: på et kjøpesenter, i andres selskap osv. 

Jeg synes riktig nok ikke smokk skal brukes annet enn ved sovetid, og jeg vet etter å ha jobbet i barnahage at veldig mange går med smokken i munn store deler av døgnet når de er hjemme. De små blir jo også fryktelig avhengige jo mer de bruker den og det er synd når det ofte går ut over språket de første leveårene.

Baksidene ved smokk fra startet av er at barnet kan bli kresen på hva det vil suge av og kan etter hva jeg har hørt ødelegge for ammingen, likt som med flasker. Mange ønsker kanskje å vente til de blir eldre, for noen funker det, men for andre funker det dårlig. Sugerefleksen er størst når de er nyfødte det er lett og se ved at de prøver å finne melk overalt, hud, nesen, haken, klær, hånda m.m. Blir de eldre prøver de ikke lengre å sutte på alt mulig og en smokk blir da plutselig veldig fremmed å ha i munn.

Smokken kan ødelegge for tannstillingen er også et av argumentene for å ikke begynne med smokk, men så sies det jo at det ikke har noe å si så lenge barnet har sluttet med smokk før de blivende tennene dukker frem. Og la meg gjette, det skjer vel normalt rundt 6 års alder, det er vel ikke så vanlig at så store barn bruker smokk fremdeles da.

Det fine med de som ikke vil ha smokken eller ikke får smokken er at man slipper å avvende den igjen. Det er nok en liten kamp hos de alle aller fleste, men samtidig virker det som det går veldig greit også, og hva er vel ikke bedre enn at man kan slenge med en familietur for å kaste smokkene i skattekisten til Kaptein Sabeltann, det er i hvertfall vår plan ^^, 

Her kommer i hvertfall smokken til å være vår lille bestevenn på kvelden og natten til de er 2-3 år. 

Hva mener du ? Bruker ditt barn smokk eller ikke? Hvorfor?  🙂 

 

 

50 kommentarer
  1. Eg har prøvd med smokk , men småen brukte det bare i perioder ! Prøvde med smokk fra begynnelsen av siden hun grein veldig mye så håpte jo at smokk skullr roe hun , men neida ! 🙂 Kjem sikkert til å prøve med smokk denne gang og så får me se 🙂 Har ikke noe imot at babyer bruker smokk 🙂

  2. Hu tok aldri smokk. Og har heller ikke brukt tott.
   Generelt mener jeg puppen er bedre da! Da vil de kanskje ikke utvikle suttenbehov annet enn når de vil ha melk også. Og den første tiden er det jo bedre at de er på puppen for å trene sugemusluøaturen, slik at produksjonen samtidig øker.

  3. Her bruker mini på 1 år ikkje smokk! Han spytta den bare ut igjen! Var veldig spent på om han ville sutte på tommelen, det har han aldri gjort! Til tross for at samtlige i familien sa at vi måtte tvinge han til å ta smokk, før han begynte å sutte på tommelen!;) Han har to kosekluter/kaniner som han koser med når han skal sove! Funker veldig bra! Har ingenting i mot smokk, så lenge den ikkje blir putta i barnets munn heile tida!:-)

  4. Smokk er virkelig gull verdt:) Her brukte storebror smokk til han var 3 år og 4 mnd. Den var god trøst, lyddemper og kos. Da han var 3 år tenkte jeg det var på tide å slutte. Vi gjorde ikke noe stor sak ut av det, siden han nettopp var blitt storebror. Vi bare snakket om at smokk var for babyer og at han var stor gutt. Samtidig sluttet jeg å kjøpe nye smokker til han. Han fikk ha de han hadde frem til det ble hull i de, da kastet vi de. Tilslutt satt han igjen med en gammel smokk med hull i. Da mistet han interessen og la seg om kvelden uten å spørre etter smokken. Nå bruker lillesøster smokk og jeg er glad for det! De finner så masse trøst og ro i smokken:)

  5. Jeg hadde ikke noen spesiell mening om det før jeg fikk barne egentlig. Men så fikk jeg ei lita datter, som fra hun kom ut, suttet på totten. Hun hadde totten i munnen stortsett hele det første døgnet, og da spurte jeg på sykehuset om jeg kunne få en smokk til henne. Det nektet de såklart. Så da holdt jeg ut ei natt til, også reiste jeg hjem når jenta var litt under 2 døgn gammel. Og da kjøpte jeg med smokk på veien hjem! Haha. Hun er nå 3,5 og det er ett år siden hun, uten kamp, sluttet med smokken <3

  6. Vi startet med smokk fordi de stresset og ikke klarte roe seg ned på sykehuset. Når de fikk smokk var det lettere å falle til ro og sove. I ettertid angrer jeg kanskje litt. De har blitt veldig avhengig av smokken, ikke snakk om å roe seg uten. Mister de smokken mens de sover går det som regel bra, men de kan våkne og da er det full krise. Gruer meg mest til å få dem til å slutte med smokken!

  7. Kristian er 15 måneder, og fikk smokk av bestemor når han kom hjem fra sykehuset, altså fire dager gammel 😉 Han bruker den når han slår seg litt og når han er trøtt og sliten rett før sengetid, men ellers er det ganske lite! Og om morgenen hiver vi både smokken og kosefilla i senga, for det er der de bor 🙂 Han hiver de stort sett i senga uten at jeg trenger å si noe, så tror ikke han er så aller verst på den smokkebruken. De gangene Kristian har funnet et smokk uten at han egentlig har noe “behov” for den, så napper vi den ut, og det er stort sett greit for han 🙂 Men ja, man ser jo barn som har den hele dagen, og det syns ikke jeg personlig er noe særlig.. De skal jo ikke bli heeeelt avhengige av den smokken heller.

  8. Jenta mi bruker smokk å det har vert en reddende engel her i hus. Nestemann blir nok smokkebruker også. Greit når pappa skal ut i permisjon og ikke har en pupp å slenge frem 😛

  9. Fikk dere ikke prematur smokk på sykehuset? Det fikk venninna mi til sin sønn, å den smokken var bitteliten.

  10. Vi bruker smokk, men hun er “dessverre” litt for glad i fingrene sine og i å sutte på filla 😛 Så hva hun “ender” opp med vet jeg ikke… Storebror brukte også smokk, men var plutselig en dag ferdig med den (rundt 2-3 årsalderen), vi gjorde ikke noe for å få han til slutte, men støtta valget hans… Så smokkene ligger hos Sabeltann, stor stas å komme tilbake dit å prøve å finne igjen smokkene sine 😛

  11. Jeg er for smokk, men som du sier ved sovestunder. Gutten her får smokken når han skal sove, kjøre bil eller som kos om han er syk/har vondt. Smokken er trøst og kos, men ikke noe han skal eller vil ha hele tiden

  12. Lillemor bruka ikje smokk:) tok den ikje på nfi heller:p
   Rett og slett nekta. Ho kom 10uke førr tili å har aldri likt
   smokken,ha prøvd førskjellige merka å str,men
   neida,ska ikje ha:p bruke ikje tommeln heller

  13. Og en ting til: sønnen min bruker smokk når han sover. I starten brukte han smokk ofte, fordi han hadde et stort sugebehov. Starta med smokk ca 2 uker etter fødsel. Og ang. Tannstillingen, det har jo noe å si med smokk og melketenner, for de nye tennene kommer jo ut i samme “sporet” som melketennene, og hvis melketennene har blitt skjeve så vil jo de nye bli det også! Min niese måtte slutte med smokk, fordi det var begynnelse til skjeve tenner,å da hadde de nye tennene blitt skjeve også.

  14. Noah bruker ikke smokk, men jeg har prøvd å få han til det, men det er maks 1 minutt om gangen. Han liker å holde smokken, og tar den gjerne i munn hvis jeg holder smokken hans, men den kommer fort ut igjen. Like greit egentlig, men hadde vært fint med en lyddemper i blant 😛

  15. Jenta mi bruker ikke smokk, vi prøvde alle mulige smokker, men alle ble spyttet ut igjen. Her endte det med at puppen ble brukt som smokk en periode, men det gikk over 🙂 Snuppa er nå 13 mnd og bruker ikke smokk, ikke totten eller noen kos når hu skal sove, har lagt merke til at hu begynner å sutte på tunga si når hu har sovna, men finner fort roen selv uten noen kos eller noe å suge på 🙂

  16. Jeg syntes da jeg gikk gravid at smokk var noe stort tull. Det så tåpelig ut, og ville bli et herk å venne av igjen , så hvorfor begynne?
   Lærte litt mer underveis da…hehe. når jenta mi ble født fikk hun smokk av flere grunner. Puppene var såre fra før, så orka ikke at hun brukte meg som smokk , “ille nok” når hun trengte mat 😉 og herlighet. .de er jo bare såååå søte , alle babyer, både med smokk og uten 🙂 sendte smokker i posten til Sabeltann og fikk koselig postkort tilbake, var ikke noe problem å slutte da hun var fylt tre år <3

  17. Jeg ønsket i utgangspunktet ikke ett smokkebarn. Prematur ble han, sykehuset ga han smokk. Og da føler jeg det blir feil å slutte med det etter det oppholdet. Smokke har han enda, 13 mnd..
   Lillebror er på vei, og igjen ønsker jeg egentlig ikke smokkebarn. Men hvem vet?
   Men jeg skjønner virkelig ikke hvorfor enkelte på liv og død bare MÅ gi de smokke. Barnet roer seg fint, men likevel prøver de alle verdens typer smokker for å finne en som lillegullet vil ha. Og er frustrert over at det ikke er noen.. Argumenter med at smokken er lettere å slutte med, enn f.eks tommelen. Jeg begynt med pekefingeren når det ble smokkeslutt. Og den brukte jeg laaangt opp i barneskola før de klarte å avvenne meg med. Så det argumentet er ikke godt nok for min del.
   Men folk får gjør som de vil. Jeg kommer ikke med tips eller råd. Ikke mine barn, og derfor ikke mitt “problem”.

  18. Vi prøvde en stund med smokk til jenta vår men hun nektet å ta den og brakk seg såfort den kom inni uansett hvilken type smokk.. det går veldig greit uten. Det er fordeler og ulemper både med og uten smokk, men sånn er det, småbarnsforeldre skal ha noen utfordringer 🙂

  19. Jeg jobber med småbarna i barnehage og mener smokk er gull verdt! Det er ingen hemmelighet at barnehagen er skummel og trist i perioder, uten tryggheten fra mamma og pappa. Å da kunne gi barna smokken og en bamse/klut får de stilt noe av trygghet å behovet. Jeg ser ofte at barna uten smokkevanen sover dårligere i bhgen, er mer urolige og vanskeligere å trøste. Jeg har også vært med på å smøre inn tommelen til et barn med “go negl” for at det skulle slutte å patte…det var mye værre enn å nekte barna smokken utenom sovetiden!

  20. Jeg er helt klart for smokk. Her hadde frøkna et enormt sugebehov fra starten, men fikk ikke helt taket på dette smokken. Dermed ble jeg suttekluten hennes. I tillegg har vi strevd mye med å lære henne innsovningen, og har måttet ty til både byssing og amming for at hun skal sovne. Etter ca 5 mnd, ca hundre ulike smokker, tok hun den bare helt plutselig! Hun sovner med den, sover lengre om natten og tålmodigheten har blitt mye større. Jeg sier ikke at den skal brukes hele tiden, men den er virkelig et godt hjelemiddel. Diskuterte også dette med smokk med en fysioterapeut for litt siden, som var veldig for smokk. Fra hennes synsvinkel var smokken beroligende for barn, de senker skuldrene, finner en indre ro, og spenner ikke kroppen, noe som igjen kunne virke positivt inn på den motoriske utviklingen 🙂

  21. Hun er har smokken 24/7.. Kan ikke sovne uten, men går greit om hun mister den når hun sover. Begynte da hun var 2 uker da jeg blødde fra brystvortene. Når hun ikke har smokken spiser hun på fingrene sine eller det hun holder på med, men faktisk ikke totten. Hun tar både pupp og alle typer tåteflasker, så tydelig ei som har ekstremt sugebehov her 🙂

  22. Syns det er helt greit med smokk 🙂 har en datter på snart 5mnd som bestandig har spyttet ut sutten å nektet å ta den. Veldig kjekt så slipper vi det med avvenning. Hun fikk mange muligheter men ville ikke ha den. Å siden hun er blitt så stor nå så gidder jeg ikke prøve sutten. For har hun ikke hatt behov for den nå så trenger hun den ikke 🙂 men jeg er for smokk for di babyer som vill ha den 🙂

  23. Sønnen min var vel 6 uker for tidlig. Og de prøvde å gi han smokk men jeg sa at han for si fra selv om han vil ha den. Jeg gav den til han når jeg trengte en lyddemper eller når han skulle legge seg. Men etter at han var fylt 1 år, så var ikke smukken av interesse lenger. Det værste jeg ser er barn i 3-4-5 års alderen med smokk, for da kan du ikke skylde på at “h*n har et sugebehov” lenger, da er det rent latskap fra foreldrene sin side. Og at de ikke har villet tatt opp kampen med smukken. Hvorfor introdusere noe du vil ha vekk senere? Hadde han suttet på tommelen sin, da hadde han fått smukk. For den er vesentlig lettere å venne av enn en tommel 😉
   Men der er jo også bleie-krigen på samme måte, hvor intens er du villig til å gå fra å få h*n til å slutte? Jeg driver med do trening, hopper bevist over potte og do-ring. Jeg hadde egentlig som mål å ha han tørr innen han var 3, men jeg ser at det kan bli litt knapt med tid da han er 3 i mai. Han kan si fra når han føler for det, og idet det skjer. Men han skjønner ikke helt greia med å gå på do selv.

  24. Jeg er for smokk! Mye enklere å avvenne enn f.eks tommeltotten.. Den fungerer som både lyddemper og trøst/kos, men ALT MED MÅTE! 🙂 Her brukes den av lillesøster 1,5 år, men mest ved soving, i bilen eller hvis hun slår seg/trenger trøst.

  25. Jeg er ennå hjemme med tvillingene mine på snart 1, 5 år. De fikk smokk på nfi, og i starten brukte de ikke den så ofte. Men fra rundt 1 årsalder utviklet de et “avhengighetsforhold” til sutten. Vi var da ganske bestemt på at de kun skulle bruke sutten når de skulle sove, men inrømmer gjerne at det var lettere sakt enn gjorr. Nå er jeg ikke så streng på det, men når de begynner i bhg blir det ikke aktueøt at de skal bruke sutt like mye som nå. Grunnen til at jeg har gitt etter på suttefronten er at det er såpass krevende å være hjemme med to på 1, 5 år, det er daglige kamper som må tas, og innimellom ekstremt mye sutring. For å få litt fred er sutten ekstremt god å ha. De bruker den absolutt ikke 24/7, men mer enn jeg egentlig ønsker. De skal være ferdig med sutt til de er tre år;)

  26. Min jente hadde ekstremt sugebehov, så her prøvde jeg smokk, men nei den ville hun ikke ha 🙂 Heiv meg rundt på Google og oppdaget skokken “trøst”. Denne er genial! I dag er hun 8 mnd og skal fortsatt ikke ha noe annet en trøst smokken. Anbefaler denne til de som må amme i søvn osv 🙂 her er det smokk og kos til soving. Smokken hører ikke til på dagtid, selv om svigermor og pappaen er flink og putte den inn. Men mor river ut 😉

  27. Vi fikk anbefalt på Barsel å bruke lillefinger for å “dekke” sugebehovet. Det resulterte i at min lille engel suttet på lillefingeren min hver gang han hadde et sugebehov (utenom for mat), var trøtt eller ville sove, som var veldig ofte. Etter 4måneder med utallige smokkekjøp for å finne den rette smokken, fant vi den endelig! Lillefingeren min har vært pensjonist i litt over ett år nå, men har allikevel sine merker etter skatten min<3 Jeg anbefaler smokk fremfor lillefinger, og da kun til kos/soving.
   Må også fortelle om første gang min skatt (Johann) sa ordet baby. Han så et bilde på IG av ei av O'ene dine med smokk. Da sa han "baby bobo". Bobo er hans navn for smokk<3

  28. Flere studier viser faktisk at bruk av smokk ved innsovning reduserer forekomsten av krybbedød. En studie vist faktisk at risikoen ble redusert med 90%. Jeg har så noia for krybbedød at jeg vil gjøre alt som har vist seg kan forebygge dette og derfor bruker vi smokk.

  29. Jeg er veldig enig i det du skriver. Jeg har ikke barn selv, men kan huske da jeg selv sluttet med smokk og var da ca 4-5 år, det blir litt for lenge for et barn å bruke smokk. En smokk er bra å ha om natten eller til lyddemper og det passer bra og slutte med det da barnet er rundt 2-3 års alder.

  30. Min datter brukte smokk til hun var 3 år. Da var hun hos tannpleier hvor vi ble oppfordret til å slutte. Vi samlet da sammen alle smokkene, bandt en stor tung Stein til dem og kastet de på sjøen fordi hun ville gi de til krabbene 🙂 når kvelden kom, og hun spurte etter smokken sin minnet vi henne på hvor de var, og hun svarte da: ” jeg har jo sluttet med smokk, det hadde jeg glemt!” Og det var første og siste gang hun spurte etter smokken… 🙂

  31. Vår snuppe bruker smokk, men bare da hun skal sove eller i bilen. På helsestasjonen fikk jeg faktisk høre at smokk kunne minske risikoen for krybbedød ettersom barn med smokk ikke sover like tungt som de uten, det må da være positivt tenker jeg, men igjen så er det sikkert mange som mener det er tull og heller velger å ikke bruke smokk. Må være opp til hver enkelt familie og ikke minst barnas behov 🙂

  32. Jenta mi bruker smokk, og det fordi hun hadde og har forsatt et stort sugebehov, og det roer henne ned når hun trenger det : ) Jeg har ikke noe imot å gi barnet sitt smokk, så lenge barnet vil ha det : ) Må da være en grunn til at smokken ble funnet opp : p

  33. Det er smokk her i huset også, jeg var den som ihvertfall IKKE skulle gi barna mine smokk…men den gang ei 😉
   Største gutten min hadde ett enormt sugebehov når han var baby, han begynnte å suge på totten og DA fikk jeg panikk, så da ble det smokk ja!! Nå er han 3 år, bruker smokk på natta ennda, men planen er å gi smokken til “smokketrollet” etter sommer’n 🙂
   Minstemann her NEKTA å ta verken smokk eller flaske, så jeg satt så å si innendørs i huset i 7mnd, før han godtok flaska og du kan tenke deg å bli brukt som smokk? My boobs, aaau!!!! Det var ett mareritt, jeg kunne ikke ut å trene etter han hadde sovna, for hvis han da våknet, var det KUNN pupp som fikk han til å sovne igjen… Sååå det er veldig greit med smokk syns jeg, så lenger de ikke har den i munnen 24/7 🙂
   Minstemann her suggde på smokken til storebror i skjul og plutselig når han var 13mnd, DA skulle han ha smokk, for en luring, men han fikk smokk kun på natt, slik som storebror 🙂 lillebror bli 2 år på mars og det merkes at han ikke er like “avhengig” som storebror var 🙂
   Og med tanke på tannstilling å sånn, akkurat det tenker jeg mye på, så derfor kjøper jeg slike smokker på apoteket, som er laget i samarbeid med tannleger, de er dyre, men så mye bedre enn de vanlige man kjøper 🙂

  34. Ingrid: det er ikke innsovnig med smokk som hjelper.. da må de sove med smokk hele natta for at det skal være “90%”. Nå er krybbedød såpass sjeldent uansett da.
   Men grunnen til at det virker sånn, er fordi at babyen har sugemekanismen inne og gjør at den ikke sover så tungt. Da er det også lettere å “huske å puste”.
   Min gutt brukte smokk i starten, men så tok han tommelen rundt 2 mnd. Så slutta han med tommelen rundt 3 mnd og etter det har jeg blitt brukt som smokk om natta.
   Jeg syns at smokk er en fin ting jeg. Skulle gjerne sett at vår tok den også… men den gang ei.
   Avvenning trenger man ikke å bekymre seg for, i langlang tid før problemet evt. er der 🙂

  35. De barna som ikke får smokk, vet jo ikke om så mye annet enn et liv uten smokk. Men det første året synes jeg det er greit å ha smokk tilgjengelig. Etterhvert kan det skjerpes inn til sovetidene. Når de begynner å få tanker og fantasi kan man snakke om trollene i skogen som trenger smokk. Jeg synes de skal være Max 3 år. Selv om det ikke påvirker de nye tennene, så er det ikke fint med ødelagte melketenner. Har sett et par slike, og man ser at tennene er formet slik at en smokk skal passe mellom. Har også sett store barn (8-9-10år) dsom drar rundt på en koseklut. Jeg stemmer på smokk og avvenning av smokk ved 3års alderen.

  36. Hei! Her må jeg si meg både enig og uenig. Jeg har ikke et smokkebarn selv, da hun kun spytter den ut igjen og nekter å ta den. Men jeg må si jeg blir litt irritert når du skriver “eller kanskje verre, begynner å totte i stede.” Jenta våres fant totten selv, samme hvor mye vi ga hun tilgjengelighet til smokk. Dette er ikke noe vi har valgt, men ved totting finnes det også ulemper og fordeler, samme som med smokk. Jeg vil si jeg gruer meg til den dagen jeg må venne av henne totten, da dette er en ting man ikke bare kan fjerne eller henge på et smokketre. Men samtidig har vi den fordelen av at hun klarer å roe seg selv, uten smokk. Vi har aldri mått stått opp om natten for å putte inn igjen noen smokk, heller ikke i bilen. Her finner hun totten og nøyer seg med den. Totten blir også en slags trygghet på samme måte som smokk, er nok ikke bare for sugebehov. I ditt innlegg fremstiller du totting som noe av det verste som kan skje, dette synes jeg er veldig feil da du verken har tottebarn eller noe erfaring med det, virker det som. Å få et tottebarn er ikke noe man velger som foreldre, det bare skjer. Å få et smokkebarn er enklere, men Desverre fungerer det ikke for alle. Men å fremstille totting som det verste av det verste, synes jeg er feil.

  37. Min storesøster ble vent av smokken samme dag som hun fyllte to år. Det ble gjort med at de sa det litt nå og da at “når man fyller to år, vil ikke smokken smake noe godt lengre” så den dagen hun fyllte to ble alle smokkene dyppet i sitron, og hun sluttet på dagen. 🙂

  38. Vi prøvde å gi snuppa smokk da hun var ca. 1 uke gammel. Det var ikke særlig populært :p Da hun var rundt 3 mnd prøvde jeg aktivt å få henne til å ta smokken ettersom det eneste som roet henne ned når det var “krise” var puppen min 😛 Og ettersom jeg er litt sjenert var det ikke noe særlig å måtte dra frem puppen overalt :p Jeg ga hennne smokken hver kveld etter pupp i ca. 2 uker. Hun tok smokken da, og sovnet fort da det var sengetid. Ettersom hun sov så godt glemte jeg å fortsette med å gi henne smokken. Da jeg prøvde igjen ca. 2 uker etter (hun var da rundt 4 mnd) var det uaktuelt med smokk igjen! Haha. Søren, tenkte jeg. Siden har vi bare latt det være. Hun har noen smokker i lekegrinda og senga men hun tar dem bare nå og da for å bite litt på dem/leke med dem. Så finner hun noe annet å leke med. Lillesnupp er nettopp blitt 9 mnd, så nå tror jeg at jeg bare skal rydde dem bort. Det er ikke noe vits i å vende hun til smokken nå, og så vende hun av med smokken om 1-2 år..
   Grunnen til at vi prøvde å få Olivia til å ta smokk var at da hadde hun hatt en egen liten trygghet hvis noe var leit. Det gikk jo veldig bra uten, men jeg tror at vi skal satse på smokken hvis det en gang kommer en lillesøster/-bror 🙂

  39. Jeg var ei sånn som ikke ville gi jenta mi smokk fordi jeg var redd for at hun da ikke ville ha pupp lengre… Gjett om jeg angret, da hun var et par mnd prøvde vi smokk på grunn av stort sugebehov, men hun nektet, så da ble jeg en vandrende smokk da. Jeg ammet mye, særlig om natta til hun var 14 mnd og det var tomt for melk, da fant hun ei av smokkene vi tidligere hadde prøvd (sikkert ti sorter) og begynte med den! Så nå har jeg en toåring som begynte med smokk når hun var 15 mnd:p MEN vi er veldig restriktive på den da, hun får aldri bruke smokka utenom leggetid (og når hun er syk). Helt utrolig at vi på 15 mnd ikke sov gjennom ei eneste natt, før smokka som inn i bildet:) Lærdommen til neste barn er: Gi ungen smokk;)

  40. Guttungen min på snart 11 mnd bruker kun smokken når han skal sove 🙂 det er ikke noe helt bevisst at det har blitt sånn, men han hat ikke hatt noe behov for tutten ellers 🙂 så det er veldig greit! Hjelper ikke å putte tutten i han for å få han til å dempe seg, den tar han kun når det er sovetid ;p

  41. Har ei som grein så det skar i ørene på folk fra starten av, og prøvde med smokk i håp om at hun roet seg, men hun ville ikke ha 😉 når hun var ca 8 Mnd, fant hun ei smokk jeg hadde liggende, og plutselig ville ha smokk. Da tenkte jeg at det var litt kjøle å bli “avhengig” i så sen alder.. Jeg spurte om hun ville kaste den i boss, og det var hun med på 😉 men har ingenting imot babyer/barn som bruker smokk. Det er de som virkelig har det behovet, og igjen de som ikke har. Her er alle babyer så forskjellig.

  42. Har en gutt på snart 4 som brukte smokk til han var ca 2,5. Minsten er født med spalte, og han valgte vi å ikke gi smokk, da dette må avvendes før hver operasjon. Men han lå på intensiven da han blei født, og blei introdusert for smokken av personalet der, så han brukte smokk den første uka i sitt liv bare. Og jeg er såå fornøyd! Mange minner fra turer inn til størstemann på nattestid for å gi smokk da han var en av de som ikke tok den sjøl 😉

  43. Vi begynte også med smokk på sykehuset til vår datter. Ene sykepleieren som jobbet der anbefalte det overhodet ikke, mens en annen som var der sa at jenten vår hadde ekstremt sugebehov, og at for å avlaste puppen litt burde vi bare bruke smokk. Hun skulle jo suge på puppen hele tiden, var sår på brystvorten allerede 7 timer etter hun var født. Både amming og smokk gikk bra, og smokken ødlagte ikke for noenting. Jeg syns man bør stole på seg selv, og ikke høre på alt sykepleierne eller jordmødrene sier, i hvertfall ikke når to stykker sa to forskjellige ting til meg. Hun fyller 3 i mai, og vi har prøvd å avvenne hun litt på dagtid, den blir mest brukt ved soving og ved sykdom. Til sommeren skal vi gi de til Kaptein Sabeltann, og så kommer lillebror i August, så hun er veldig innstilt på å slutte 🙂
   Syns smokk er en positiv ting, det har i allefall vært det for oss! Har reddet meg fra mange skrikescener på butikken + at hvis hun våkner på natten roer hun seg med en gang hun får smokken igjen – veldig deilig 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg