Abortere en av to


Fotograf: Kamilla Weiglin / Barnas Bilder – nyfødtfotografering av speiltvillingene

Jeg er kanskje litt sent ute med dette innlegget. Det er allerede flere som har skrevet om nyhetsoppslaget som sto i nrk.no med overskriften : 

Drar til utlandet for tvillingabort<- Link til nyhetsoppslaget

Men av en eller annen grunn kommer dette innlegget under huden på meg hele tiden, antagelig fordi jeg selv har tvillinger og derfor deler folk det med meg eller tar meg med i sitt blogginnlegg. Om du ikke har fått med deg nyheten så handler det om at kvinner som blir gravide med tvillinger reiser til utlandet, Spania, England eller Danmark for å sprøyte saltvann inn i hjerte på det ene fosteret slik at det dør. Det er kvinner som ikke orker tanken på å få to barn samtidig som da tar livet av det ene fosteret før svangerskapsuke 14 slik at de bare får et barn ved fødselen.

Det er vanskelig å kunne stille seg etisk riktig til denne saken, da vi ikke vet årsakene til hvorfor kvinnene velger å gjøre det de gjør, er det fordi de ikke har lyst på to barn samtidig eller er det fordi de ikke ville klart å få to barn samtidig av ulike årsaker? 

Det som skremmer meg og som ble grunnen til at jeg hang meg opp i dette innlegget var kvinnen som har skrevet i et forum.

” Jeg hører aldri noe positivt med å ha tvillinger, her inne er det bare syting og klaging over hvor tøft det er, så jeg lurer på om det er mulig å ta abort med bare en av tvillingene. Jeg orker ikke 2 på en gang. Jeg har en på 1.5 som også skal tas vare på “

Jeg skjønner ikke hva som får folk til å tru at det er så horribelt å få tvillinger? Selv opplever jeg stort sett daglig, i hvertfall de dagene jeg er utenfor husets fire vegger folk som komme bort til meg. De fleste er veldig fascinert over at det er tvillinger, men det er et spørsmål som alle må stille: Er det ikke slitsomt? 
Slitsomt i forhold til hva da? Sitsomt i forhold til å få et barn av gangen? – Nei, jeg trur ikke det. Det er annerledes! Hva som er slitsomt med to kan være enkelt med en, men hva som er slitsomt med en kan være enkelt med to.
Jeg kan gi et eksempel: å reise på butikken, og få to skrikende babyer samtidig er mer slitsomt for en tvillingmamma en en enlingmamma fordi hun har et sett armer for lite. Å stimulerer en 1-3 åring er mer slitsomt for en enlingmamma enn en tvillingmamma da alt fokuset går direkte på moren som ikke har i nærheten av samme energikapasitet som sin sønn/datter, mens tvillingmammaen kan sette seg på sofen og ta seg en kaffe, mens barnet hennes leker med sin bestevenn, hennes andre barn på gulvet. Et tvillingpar vil alltid ha en trygget med seg når de skal prøve noe nytt, når de skal begynne i barnehage og på skole. Tvillinger er jevnaldrende og er like i utviklingsstadie noe som gjør det lettere for en tvillingmamma å finne passende aktiviteret for dem enn for en mor med to barn med to års aldersforskjell. Det er som mine jenters helsesøster sa: ” det er mye mer slitsom med et kolikkbarn enn to uten ” – hva man får vet man ikke, men at det er mer slitsomt med to mener jeg er feil. Det er ANNERLEDES…. 

LES mitt innlegg “et hjertesukk fra tvillingmammaen” HER

Jeg må komme med min mening om å fjerne et av to barn kontra en vanlig abort. Jeg kan ikke på noen måte være enig i at det er det samme. Når man tar valget om abort gjør kvinnen dette fordi hun ikke kan få barn, hva som er årsaken hennes til det spiller ingen rolle, ingen blir gravide fordi de synes det virker spennende å ta en abort. De som tar en abort går igjennom noe vi andre ikke kan forså både psykisk og fysisk. Men det å gå inn å ta livet av en av to tvillinger hvor atpåtil begge er to friske og sunne babyer, det synes jeg er forkastelig, nettopp fordi det er kvinner som er klare for å bli mor. Hvordan kan en mor være i stand til å velge bort det ene. Hvem skal man velge bort? 

Jeg kommer aldri til å glemme følelsen av da jeg fikk spørsmålet : “skulle du ikke ønske du bare hadde fått en?” ble slengt i fleisen på meg, ikke en gang, ikke to ganger, heller ikke bare tre ganger…  I det noen spør om dette switcher hjernen over på –hvem skulle jeg ønske jeg ikke hadde– Det grøsser inni meg, jeg forstår ikke hvordan noen kan spørre. Jeg fikk to, man velger ikke bort en da.

Men som nevt over, det er dumt å dømme om man ikke kjenner til situasjonen.  

Selv lå jeg på intensiven med to mødre som hadde et barn i hendene. Men begge var de tvillingmødre som hadde mistet det ene fosteret under graviditeten. Det gjorde så vondt å høre om disse jentene som ikke klarte seg til å se dagens lys der jeg satt med mine to perfekte små jenter i armene. 
Tårene over jenta som ikke klarte seg og smilet over jenta og gutten som var kommet. Lykken over å ha fått et barn og sorgen over å velge ut en gravstein til den andre. 

Jeg trur at de som blir gravide med tvillinger, trillinger eller firlinger er mennesker som er ment for denne oppgaven. Spørsmålet blir ikke om det kommer til å bli tøft, men: Er du for feig til å ta denne unike muligheten ? 

LES mitt innlegg “Fordeler med å få tvillinger” HER

– Speiltvillingmammaen


Del gjerne mitt innlegg, det er tydelig at folket trenger å høre at det er fantastisk å få tvillinger 🙂 

Følg SPEILTVILLINGENE på facebook HER 

54 kommentarer
  1. Hm, denne debatten har gått meg hus forbi. Går det virkelig an? Er det virkelig vanlig? Det du skriver vitner om en god del umodne folk der ute. Hørte engang om noen som ble gravid med et barn, og følte ikke de klarte å ta seg av enda et barn der og da, de valgt å ta abort. Senere så visste det deg at det hadde vært tvillinger, og de hadde fjernet det ene barnet. Hver dag med barnet som kom til verden, minte dem om det de hadde gjort, og at de kunne vært to. De ble selvsagt meget glad i dette barnet, og lurte ofte på hvordan alt hadde vært om de hadde vært to…

  2. De som velger bort et foster var nok aldri ment til å bli flerlingmamma. Synes ikke de burde bli mammaer i det hele tatt.
   Jeg er tvillingmamma og det er den største gaven jeg har fått. Jeg har også fått “skulle du ikke ønske du bare hadde èn?” Fy faen, altså.

  3. Usj.. Dette er gjerne folk som aldri skulle fått barn i det hele tatt etter min mening! Kjente det rev i mitt mammahjerte også! Jeg drømmer om tvillinger jeg. Tenk så fint for de å kunne ha hverandre gjennom tykt og tynt 🙂
   Koser meg forresten veldig med bloggen din! Jeg har en sønn på 7 mnd selv, så kjenner meg igjen i mye av det du skriver, hihi 🙂

  4. Jeg har bare en liten jente, men hadde veldig lyst på tvillinger. Gikk å håpte på at det var 2. At folk tar vekk den ene skjønner jeg ikke. Vært barn er en velsignelse 🙂

  5. så modent skrevet. du ar virkelig reflektert. nydelige barn du ar. lykke til videre.
   man bør så absolutt være glad for alt liv som settes til verden. ta ansvar for de valgene man tar uansett, men å dele tvillinger kan jeg ikke forstå. de vil alltid være knyttet med et slags hellig bånd.

  6. Igjen klarer du å skrive akkurat det folk trenger å høre! Du setter ord på følelsene mine hvertfall, til og med følelser jeg ikke visste jeg hadde. Sitter her med klump i halsen fordi jeg kjenner meg så godt igjen. Tusen takk Stine for at du er den du er og for at du roper ut om ting som virkelig betyr noe! Bloggen din er viktig for meg og mange andre som ikke får satt ord på det vi føler. Du minner oss på de positive sidene ved å ha tvillinger som kanskje er lett å glemme i en hverdag der man møter mange utfordringer. Tusen takk! <3

  7. Det er helt ufattelig for meg at noen i det hele tatt kan tenke på å fjerne det ene barnet.
   Våre jenter var utrolig “greie” det første året, spiste, sov og smilte. Ante ikke at det gikk an å være så forelsket i to små mennesker! ♡♡
   Det ble etterhvert litt irriterende med alle de fremmede som skulle fortelle at det var slitsomt å ha tvillinger. Veldig stas med alle som kom å sa “du er RIK”, for det er jammen vi tvillingmødre/foreldre.
   Eneste grunnene jeg kan se som taler for å fjerne det ene barnet er hvis mor fysisk ikke har mulighet for å bære frem to barn på en gang eller at man må fjerne det ene barnet for at det andre skal få leve.
   Enten man velger å bli gravid eller blir uplanlagt gravid, vet man ikke om barnet er 100% friskt. Det er ikke alt vi mennesker rår over. Barnet kan vise seg å ha diabetes, adhd, autisme eller annet. Vi kan ikke bytte det inn for det.
   Blir man tvillinggravid, så er man så HELDIG at man får to barn på en gang.

  8. Jeg er så enig i det du skriver. Hvordan kvinner som venter to friske barn, velger å fjerne det ene er for meg helt uforståelig og forkastelig. Det er rett og slett feigt. Hvordan skal man kunne leve med tanken på å med vilje ha frarøvet barnet sitt sin tvillingbror- eller søster?? Jeg forstår det bare ikke..
   Mvh. Tvillingmamma-Ida

  9. Det er helt forferdelig. Jeg klarer ikke å forstå hvordan man kan “velge” bort et barn. Ikke i mine villeste fantasier kan jeg tenke meg til det. Men, som du sier vi vet ikke grunnen til at disse damene gjør det.

  10. det er sååå forferdelig at noen klarer å gjør dette.. fatter ikke hvorfor dem får barn i det hele tatt.. så mange kvinner verden rundt som ikke kan få barn og her kommer dem som blir velsignlet med 2 nydelige friske barn så “dreper” dem den ene av dem.. 🙁 hjerteskjærende 🙁

  11. Jeg syns ikke det er greit, når man først skal ha barn må man kunne forvente at det kan bli tvillinger også. En ting er visst det av ulike årsaker er umulig å få barn pga voldtekt eller andre ting som gjør at barnet ikke kommer til å få et godt liv. Men ønsker man en så syns jeg det er forferdelig å skulle ta og abortere vekk det andre.

  12. Jeg er 18 år gammel, og har siden jeg var liten alltid hatt lyst på tvillinger. Etter å ha lest bloggen din har jeg bare enda mer lyst på tvillinger, jentene dine er utrolig nydelige og de er kjempeheldig å ha deg til mamma 🙂

  13. Jeg synes ikke dette er greit! Alle kan like fint klare to barn som ett! Jeg er for selvvalgt abort, men da synes jeg det skal være fordi du ikke vil ha ungen, synes det blir feil å bare abortere en av tvillingene eller å abortere et sykt barn, bare fordi det er sykt. Hvis du først vil beholde barnet, så beholder du det/de uansett. Hvis du overhodet ikke kan ha barn så aborterer du det friskt, om det er to eller om det er sykt. Men synes ikke ultralyd svar skal påvirke! 🙁 Vi trenger mangfold, vi trenger tvillinger, barn med downs, friske barn, blåøyde, mørkhåret, gutter og jenter! Et barn er et barn og det er ikke greit å fjerne det på grunn av f.eks. kjønn, sykdom eller at det er to!!

  14. Blir helt forferdet jeg av at noen mennesker klarer å gjøre noe sånt!
   Jeg kan fint skjønne at det kommer som et sjokk, og for mange ikke et positivt sjokk, at man får beskjed om at man venter tvillinger eller trillinger, MEN det er som du sier, spm er ikke om det blir tøft, men om man er for feig til å ikke utnytte denne fantastiske muligheten! Jeg kan bare forestille meg hvordan det er å få tvillinger, men jeg velger å tenke på det positive ved det om det skulle skje meg en dag, da blir det dobbel glede! Ja det blir dobbelt med bleier, skrik og søl også, men det veier ikke halvparten så mye som det den dobble gleden gjør! Sånne mennesker er i mine øyne ikke klare for å få barn i utgangspunktet!

  15. Å få tvillinger er fantastisk…dobbel glede – dobbel lykke! Det er helt uforståelig for meg at noen kan velge bort et barn hvis de er gravid me to eller flere! Abort er greit, da velger du at du ikke vil ha barn…men i dette tilfellet velger du bort et barn og beholder et…jeg personlig mener at det absolutt ikke skulle vært lov!

  16. Jeg får, som så mange andre her, vondt av å lese dette! Det her visste jeg ingenting om, finnes det virkelig noen som utfører såkalt fosterreduksjon??? Ikke bare at en “mor” ønsker det, men at noen utfører det?
   Det er jo en debatt her som lege å kunne reservere seg mot abort, det er helt på trynet. Jeg er for at mor/ mor og far skal kunne velge bort av ulike årsaker som gjør at de ikke har mulighet til å ta vare på et barn. (selv om man da skulle brukt prevensjonsmidler for å unngå uønsket graviditet til å begynne med.)
   En fastlege skal ikke sitte som en Gud og bestemme at dette barnet må beholdes, for jeg personlig er i mot abort. Det går ikke!
   Men når det ikke er mulig i dette landet, hvorfor skal leger i andre land ta i mot kvinner som ønsker fosterreduksjon???? De gjør ingen god gjerning! De løser ingen problemer! De er ingen helgen!
   Jeg tror at de kvinnene som bestemmer seg for at to (eller fler) er for mange, jeg vil bare ha ett barn, jeg tror at de ikke tenker lenger enn som så.
   Jeg har selv vært “nervøs” for å få tvillinger, men da jeg ble gravid og etterhvert mamma så kan jeg si at det hadde ikke gjort noenting å få to på en gang! Bestevenner fra fødselen, de har alltid hverandre. Jeg blir så god og varm om hjertet av tanken på det båndet sånne søskenpar må ha.
   Jeg tror ikke disse kvinnene tenker over at resten av livet skal de sitte der og se på den ene de valgte, fremfor den andre som ikke var verdt like mye.
   Tenk så vondt det må gjøre?
   Om det er medisinske grunner, f.eks at begge vil dø om man ikke gjør noe, eller at mor ikke klarer påkjenningen, det blir noe annet. Men valgt fosterreduksjon burde ikke eksistert, ikke i Norge, ikke i Spania, ikke i Danmark.

  17. Bra blogginnlegg 🙂 syns det er grusomt at folk velger å ta bort en..
   Det blir som å spørre en mor med et barn om hun ikke ønsker at hun ikke hadde noen..
   Selv ønsker jeg at jeg kunne få tvillinger.. Er selv tvilling å det er noe spesielt..
   er så glad i min bror å kunne ikke tenke meg å være uten han..
   Vi er tettere en andre søsken..
   Å være tvilling er topp 🙂

  18. Som tvilling vil jeg bare si at jeg håper hver av en som har muligheten velger å bli tvillingmamma. Å være tvilling er helt fantastisk, og noe jeg er kjempe stolt av 🙂 Jeg har elsket å ha noen å vokse opp med på den måten. Sikkert noen søsken som også klarer å få så tett bånd, men tvillinger har ofte noe,.. spesielt?! Jeg er nå godt voksen, men vi snakkes ofte, har fremdeles mange like interesser, og reiser på ferie sammen osv.
   Hilsen veldig takknemlig tvilling!

  19. Det er så bra at du skriver om dette og om alle gledene du har som tvillingmamma! Jeg tenkte faktisk på deg da jeg leste debatten og håpet at du ville komme med et innlegg. Jeg må innrømme at jeg selv har tenkt (og kanskje også spurt) tvillingmødre om det er ekstra slitsomt, men etter å ha lest bloggen din er det nesten så jeg håper jeg får to neste gang. Selvsagt har du også slitsomme dager og stunder der du ikke føler at du rekker til, men du har også dobbelt opp av alle GLEDENE 🙂 <3 Vi kan ikke vi sette oss inn i tankene og hverdagen til de som velger fosterreduksjon, men du har i allefall gjort ditt for at de som søker informasjon om hvordan en tvillingmammas hverdag er også får med seg de positive sidene.

  20. Og vips, så digger jeg bloggen din igjen :p
   Jeg har unnlatt å uttale meg om denne debatten da jeg ikke har behov for å mene noe om andres valg i forhold til abort. Men mener det er _rart_ at de klarer å velge bort en… Men, jeg synes det er helt heil at du skal måtte forsvare at du har tvillinger. Etter å ha fulgt bloggen din er det nesten sånn at jeg håper at jeg får tvillinger mer enn bare ett 😉 Så jeg synes det er flott at du formidler så offentlig hvor fantastisk dere har det 😀

  21. Jeg har egentlig aldri hatt så mye meninger rundt det å få tvillinger. Jeg er 21 år, og det er en stund til jeg skal få barn. Men etter at jeg begynte å lese bloggen din – så har jeg kjempe lyst på tvillinger! Blir minst like glad for en, som to. Flott at du tar opp debatten! 🙂

  22. Jeg elsker din måte å se ting på!
   Jeg er ikke mamma selv enda, da verken jeg eller min samboer er klar for dette enda, det som hindrer meg er skolegang og det som hindrer han er ar han føler seg ikke moden nok. (Men er “uhellet” ute så velger jeg ikke abort). Men når den dagen kommer ønsker jeg gjerne at det skal være tvillinger 🙂
   Jeg har forståelse for at noen velger abort av ulike årsaker, men å velge å rett å slett drepe det ene fosteret klarer jeg ikke å forstå 🙁 som du sier “hvem skal man velge?!” Og jeg tenker også på hva man skal fortelle barnet sitt når det vokser til? At h*n hadde en bror/søster men at mor valgte å ta knekken på h*n??

  23. Kjempe bra innlegg!!
   Har selv mistet tvillinger og det går nesten ikke en dag uten at jeg tenker på det!! Og jeg beer hver kveld jeg legger meg om at jeg skal få dn muligheten igjen.
   Jeg kan ikke forstå hvordan noen kan velge bort et barn og beholde det andre.

  24. Jeg er en jente på 17 år. Og jeg er tvilling, vi er to jenter og er eneggede. Jeg vett hvordan det er å vokse opp som tvilling, hvordan man har det. Det har vært mye krangler opp igjennom, jeg har blitt bitt, slått, sparket og dratt i håret. Men jeg viste at om jeg gjorde igjen så fikk jeg enda mer vondt. Min søster har liksom alltid vært den ”onde” oppgjennom oppveksten. Og det er pga det at jeg har tenkt før at jeg aldri vil ha tvillinger, men når jeg selv vett hvordan det er å være tvilling at du alltid har en annen person på samme alder som deg uansett hvor du er, om du er på skolen,hjemme, på ferie eller ett eller annet så er alltid den andre personen der. Om jeg hadde blitt gravid med tvillinger hadde jeg aldri i livet tenkt tanken på at jeg ikke ville ha to, det er fantastisk å være tvilling men kan også være slitsomt til tider der den andre hele tiden vil være med når enn skal være med noen osv. Men jeg tror ikke det er noen andre enn tvillinger selv og tvilling mødre som kan forstå hvor godt det egentlig er å alltid ha noen å leke med, som ikke ute stenger deg, som prøver å passe på deg og ikke minst når enn blir eldre så har man alltid noen å snakke med. Min mor fikk selv først to barn, min søster og min bror før hun fikk meg og tvillingsøstra mi.

  25. Kjære deg. Du må huske på at du har aldri opplevd å ha bare et barn, så du vet ik e bedre. Jeg har et barn fra før å skulle jeg fått tvillinger nå så hadde beg vist at det ble dobbelt opp med arbeid og utstyr og for ikke å snakke om å ta vare på det første barnet.
   Hadde du hadd et barn før du fikk tvillinger hadde du skjønt.

  26. Ida: nei vettu hva! Jeg “vet” godt hvordan det er å få et barn, alle rundt meg får et barn, blandt annet min søster som jeg har et veldig nært forhold til. Så hvordan det er er ikke så vanskelig å forstå seg på. Det blir dobbelt opp med bleieskift IKKE arbeid. Tvillinger klarer seg mye mer på egenhånd da de er to og har nærhet og trygghet i sin søster/bror. Det er forsket at tvillinger er roligere som små, enlinger krevet mer av foreldrene. Jeg hadde gledelig takket ja til et tvillingsett til. Ikke kom å si at det er dobbelt opp med arbeid med tvillinger uten å ha prøvd det ut. 🙂

  27. Tror nok det “gjennlevende” barnet vil sitte med flere spørsmål når det vokser opp. Barnet vil tenke at det like godt kunne vært meg, moren min valgte å ta livet av, og at det er tilfeldig at akkurat hun/han ble spart. det vil naturligvis også kanskje oppstå savn etter sin tvillingbror eller søster. Tror nok disse foreldrene skal være foreberedt en del ubehageligheter i fremtiden.

  28. Denne artikkelen hadde jeg faktisk tenkt til å tipse deg om, når jeg leste den. Men det glemte jeg da vettu 🙂 så nå ble jeg glad for å se at du har lest den selv, og skrevet om det 🙂 ikke aktuelt om jeg hadde fjerna et barn, om det hadde vært 2 inni magen!

  29. Jeg er for selvbestemt abort, men da jeg leste dette ble jeg rett og slett kvalm. Dette er ikke greit å mine øyne. “…sprøyter saltvann inn i hjertet på det ene fosteret”. Det høres jo helt barbarisk ut 🙁 Og hvem bestemmer hvilken foster som skal bort og hvilket som får bli? Foreldrene, legene, trekke lodd?? En ting er det at en person vet at det kunne hatt en storesøster/storebror men abort ble løsningen fordi moren ikke kunne beholde det av ulike årsaker, men å vite at man hadde en tvillingsøster/tvillingbror som ble valgt bort.. det tror jeg hadde vært ganske mye verre å tenke på.
   Tvillinger og flerlinger er et mirakel og jeg hadde blitt overlykkelig dersom jeg ble gravid med flere enn en neste gang <3 (og hvis jeg "bare" hadde fått én selvsagt 😉 )

  30. Følte plutselig for å si noen ord her.
   Jeg hadde et barn på tre år da mine tvillinger kom. Min første hadde kolikk sine første fire levemåneder, så føler jeg har opparbeidet meg et bredt repertoar på hva det vil si å være mamma i ulike situasjoner!
   Jeg forstår godt at Ida ser på det å skulle få tvillinger nå hadde føltes uhanskelig, slitsomt og vanskelig. Spesielt med tanke på å ta vare på den førstefødte i det hele. Og jeg kan fortelle deg at det til tider er tungt. Eller, som jeg pleier å si det, intenst. Det går i ett, og det er sjelden pauser. Samtidig er det vakkert å se hvor glad elstemann er i sine småsøsken og følge med på hvordan hun får de til å le og smile. Det er en stolthetsfølelse av de sjeldne å kunne vise frem tre friske, sunne barn og samtidig vite at en klarer å dekke behovene deres. Det å ha et ekstra barn fra før vil tidvis forkludre dagene. De er på ulike utviklingstrinn og trenger ulik oppfølging. Så klart det er tøft. Men i det store og hele er jeg utrolig gla for at jeg hadde erfart å få være mor før jeg ble velsignet med to ekstra. Jeg VET at når alt føles håpløst, så er lysglimtene aldri langt unna. Mine to små har aldri sovet godt på nettene, vi er ofte oppe både ti og femten ganger. De er også bare til “lading” på dagtid, med dupper som aldri strekker seg lengre enn en halvtime. Likevel føler jeg meg ti ganger mer opplagt nå enn da jeg ble mor for første gang. Jeg er mye roligere, jeg vet at søvnen tidsnok kommer til å stabilisere seg og at de plutselig ikke lenger trenger å sove på dagene i det hele tatt. Dagene i permisjon med førstemann kunne føles så uendelig lange, nå har jeg alltid noe å gjøre, og månedene suser forbi. Jeg har valgt å bli mor, og min permisjon hjemme med barna ser jeg på som min fulltidsjobb. Det er dette jeg blir betalt for nå, det er dette jeg skal gjøre. Slik holder jeg motet oppe, og det gjør det lettere å takle dager der jeg ikke har fått satt meg ned. Ja, det er annerledes. Det er mye jobb, (for vår del) lite søvn og utrolig intenst. MEN, det føles likevel ikke dobbelt opp! Rart? Kanskje, om en ikke har vært i situasjonen selv. Men å tro at det går an å forestille seg å være tvillingmamma, enlingemamma, eller mamma til en pluss to, uten å være det, blir for meg som å ha meninger om en person en aldri har møtt.
   Puh, hadde visst litt på hjertet ser jeg:) ikke var det spesielt rettet til innleggets kjerne heller. Angående abort av et av to foster så er jeg faktisk litt todelt. Selvfølgelig føler jeg det er vondt å høre at noen velger å ta bort et friskt liv til fordel for et annet. Personlig er det noe jeg aldri ville vurdert. Samtidig ser jeg at det er et etisk dilemma. For hvis disse kvinnene uansett er overbevist om at to er for mye, men ikke får lov å ta bort det ene, vil det bare resultere i to aborterte foster for at de deretter å prøve å bli gravide igjen? Jeg vet ikke, men den tanken skremmer meg nesten like mye som å ta bort et.

  31. Utrolig bra skrevet,det må jeg si! Syns det er helt sykt at mødre i det hele tatt vurderer denne muligheten. Tenk om du da bare føder ett barn,så må du leve hele livet å tenke på at ditt kjære barn kunne vært den du drepte. Og barnet som ble født tenker nok på at h*n kunne hatt en søster eller bror,eller vært den som ikke fikk leve… Forferdelig!!

  32. jeg må bare først si at jeg er såå enig med deg, på alle punkter !
   men det jeg egentlig vil si er at jeg ELSKER bloggen din! Ble selv mamma til en liten gutt i september 2013, og synes det er såå gøy å lese om deg og dine 2 søte jenter 🙂
   Jeg har også vært en slik persn som har tenkt at det må vær slitsomt å ha 2stk, dobbelt så mye å gjøre. Eliah, sønnen min som nå er 4 mnd har slitt en del med mage, og vil gjerne ammes hver 2.time hele natten, jeg klager ikke, men tanken har falt meg inn ” enn om jeg hadde hatt 2 sk, huff ”
   MEN!! etter jeg har begynt å lest bloggen din har jeg begynt å tenke heelt omvent, har faktisk blitt ganske så sjalu ! nå kunne jeg gjerne tenkt meg å hatt tvillinger. Tenk så gøy det hadde vært om eliah hadde hatt en tvilling bror eller søster..som du sier så har tvillinger alltid sin bestevenn ved sin side. ved barnehagestart, skolestart osv !
   jeg gruer meg veldig til eliah skal begynne å barnehagen, redd for at han skal føle seg alene, ikke få venner osv..og da tenker jeg på jentene din, så heldige de er, som i tilegg til å møte nye venner i barnehage, har hverandre , 🙂
   om jeg hadde blitt gravid med tvillinger ved evt neste graviditet, selv om jeg planlegger kun å ha 2 barn, så hadde jeg aldri i verden kommet til å fjernet en av de to fostrene.
   Nei man vet ikke hva som er årsaken til at folk velger å ta livet av et forster, og beholde et annet. jeg tenker, når du uansett har innstilt deg på å bli mor, når du skal bli mor til en og har tenkt å beholde en, da synes ikke jeg at man skal fjerne den andre tvillingen. synes heller ikke økonomi er noen unnskyldning til å ta livet av en tvilling ! dobbelt så dyrt liksom…da får de lese bloggen din, gjøre som deg, vær kreativ og sy klær ! finne løsninger 🙂 ( ikke det at jeg tror at du ikke har rå til å kjøpe )
   Uansett, elsker bloggen din ! og synes tvilling jentene dine er utrolig nydelige! <3

  33. Tror alle har drømt om å få tvillinger når de var mindre, det har i allefall jeg.
   Nå har jeg i allefall en liten gutt på snart 9måneder, å han er snill som et lam og alltid glad.
   Når jeg leste dette innlegget ble jeg veldig lei meg. Jeg mener hvordan kan men leve med noe sånt? Hvordan skal man forklare for barnet når det blir stort nok at det skulle ha hatt en tvilling?
   Det fikk meg også til å tenke på, det er vel 3måneder siden. Det var på nyhetene noe som heter babybokser. Det er det sted der man kan levere babyen sin hvis han ikke vil ha den. Det er vist flere land som har sånne bokser..
   Hvorfor skape mange barn hvis han ikke vil ha dem, det er jo helt sykt..
   Jeg satt å gråt når jeg hørte dette..
   Du har en super fin blogg, elsker å lese den.

  34. Jeg digger deg, Stine!! Det virker som du skriver ting rett ut og sånn som de er! Er helt enig i innlegget ditt her jeg:) Når en er så heldig og ha fått flere enn ett barn, ser jeg ikke grunnen til at muligheten om å ta abort på et av disse barna finnes.. det kan jo selvfølgelig hende at det er noe vi “andre” har oversett, men… Det er rett og slett for mange enkle muligheter til å få viljen sin på her i verden og samtidig er det for lett å bruke disse, desverre 🙁

  35. Vondt å lese noe slikt! Bare tanken på å ta livet av en baby fordi de ikke orker 2 gjør at jeg setter mine tvil på dem som foreldre i det hele. Søstrene mine er tvillinger, og hver gang det er snakk om hvordan følelsene var rundt det å få vite at det var tvillinger, og oppveksten gjør at jeg selv ønsker tvillinger. Blir jeg en dag gravid med tvillinger vil aldri tanken gå til det å ta livet av en av dem.
   Og som hun i innlegget skriver: Jeg har allerede en. Da tenker jeg, hvorfor dreper du ikke det barne heller? Ett liv er ett liv uansett hvor mange uker det er.

  36. Jeg er så hjertens enig med deg. At disse damene orker å leve med seg selv etter å ha gjort noe sånt er noe jeg verken kan eller vil forstå. Jeg begynner nesten å gråte.

  37. Du har virkelig sagt ord på det jeg har tenkt i forhold til denne debatten. Jeg er for abort, men dette er ikke abort. Dette er å gjøre det lettere for seg selv, kvitte seg med noe man mener er et problem og velge et barn over et annet. Jeg hadde aldri klart å velge mellom et av barna mine (ikke at jeg har barn). Jeg trodde alle mødre ville gjort hva som helst for sine barn, at de som er gravide er innstilt på barn. De som vil drepe det ene barnet bør kanskje ikke bli mødre dersom de er åpne for å ofre et.

  38. Godt skrevet, det er viktig å ta opp slike temaer og forhåpentligvis få flere til å glede seg til å bli tvillingmamma istedet for å måtte velge en av dem fra… det er synd å skulle velge, bare “fordi” man tror at man ikke har lyst å bruke den ekstra tid og energi det krever med 2 små…
   Fortsett den gode blogginga 🙂

  39. Så bra tatt opp! Jeg mener også det at kvinner som velger abort, gjør ikle det for moro skyld.. Det er ingen som har sex,blir gravid for så og løpe til doktoren for å ta abort.. Det og dømme de kvinnene, og kalle de barnemordere er forferdelig da folk flest ikke vet grunnen bak, eller hva disse kvinnene må leve med både fysisk og psykisk.. MEN det og gå ta livet av ET AV TO?!? Det er helt utrolig.. Da er du ikke klar for å bli mor spør du meg. Hvordan kan man velge vekk et av barnene? Hvem skulle man valgt, hva hvis det skulle være noe galt med gjenlevende-hva tenker man da? Hvis noe skulle skje med gjenlevende etter noen år? Hva tenker man da da? Skal man leve store deler av livet sitt og tenke: hva hvis jeg hadde valgt bort den jeg lot leve? Hvordan ville livet vært da, eller hvordan ville livet vært hvis jeg behold begge/alle? I mine øyne, blir det å tukle med naturens gang.. Hvem er jeg, som kan sitte å velge vekk hvem og hva.. Som om jeg er Gud eller noe?
   Jeg er veldig for at man ikke skal dømme uten og kjenne fakta, og derfor er jeg ikke i mot abort, men akkurat denne saken klarer jeg ikke finne støtte i..

  40. Jeg blir så sint!! Det å få tvillinger er jo bare helt fantastisk spør du meg! Jeg drømmer om å få tvillinger, men er nok liten sjanse for det.
   Som du sier, det er mye bedre for barna å vokse opp med en på samme alder, man har alltid noen å leke med, man får rett og slett en bestevenn for livet. 🙂 Jeg er selv tvilling, og kunne ikke tenke meg å ikke hatt en tvillingsøster 😀

  41. Jeg er selv mamma til eneggede tvilling jenter og må bare si at jeg føler meg så utrolig heldig som får oppleve det å ha tvillinger. Jeg ble jo selvføgelig sjokkert når jeg fikk vite at jeg var gravid med tvillinger og itlillegg eneggede og kunne ikke foresstille meg hvordan dette skulle gå bra. Jeg har i ettertid fått spørsmålet om jeg ville hatt tvillinger om igjen og svaret er helt klart: JA! Hver dag så tar jeg meg selv i å tenke hvor utrolig heldig jeg er, og ikke minst jentene mine. De har utrolig mye selskap i hverandre. “Det er ikke slik man har det, men slik man tar det”.

  42. Helt sykt at noen i det hele tatt tenker på å fjerne et av barna om man er gravid med tvillinger.. En 4 barns mor sa til meg; det er lettere å ha tvillinger som er på samme nivå, enn f. Eks å ha to barn med 1,5 års mellomrom. Denne damen snakker av erfaring, hun har først to barn med 1,5 års mellomrom og så et sett med tvillinger! 🙂

  43. Når ein først har trukke vinnarloddet kan eg ikkje forstå at nokon vil levere det tilbake!! Eg har trillingar!! For meg er det også stor skilnad på dei som vel ein vanlig abort, og abort på denne måten! Det er heilt uverkeleg at ein skal få lov å gå inn og velje ein av ” to eller fleire!

  44. Ja, Stine:) Vi er kjempeheldige! Hadde ein gut på 2 år, så fekk vi beskjed om trillingar:) Einegga jenter, og ein gut:) Det har vore travle år, men jammen har dei hatt mykje glede av kvarandre! Trippel arbeid- trillionar så mykje glede!!! ps: kjekt å lese bloggen din! Eg angrar stort på at eg ikkje har skrive dagbok!

  45. Flott innlegg som tydeligvis mange har godt av å lese. Er selv mamma til en gutt på et år og er overlykkelig for han♡ hadde jeg fått tvillinger hadde jeg vært overlykkelig for det også. 🙂 godt at du retter fokus på hvor positivt det er å ha 2 jevnaldrende barn:)
   må også slenge med at du er fantastisk flink til håndverk! Og all den flotte maten du lager til barna er beundringsverdig:)

  46. Flott skrevet! Jeg er enegget tvilling selv, og jeg elsker det. Vi har hatt en superfin oppvekst, og vi er nærere hverandre enn jeg noen andre søsken jeg vet av. Jeg drømmer hver dag om å få tvillinger selv når jeg skal planlegge barn, noe så vidunderlig! Jeg klarer ikke å se for meg hva det er disse mødrene tenker på når de bare vil velge bort en.. Jeg tenker på hvordan det barnet som fikk leve kommer til å føle hvis han/hun får vite at den egentlig var tvilling. Personlig ville jeg blitt knust, av at min egen mor har tatt fra meg kanskje den mest betydningfulle personen i mitt liv. Tatt fra meg muligheten å få kjenne personen som hadde nøyaktig samme DNA som meg. En helt grusom tanke.

  47. Er tvillinger virkelig jevnaldrende??? hehe
   Men synes det var så godt formulert at “ingen blir gravide fordi de synes det virker spennende å ta en abort”, beste argumentet jeg har hørt på lenge 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg