Permisjonstiden

 

Nå er det ikke mange dagene til jeg har vært hjemme i et år. Jeg ble sendt ut av jobb i uke 23. 1.februar-2013. Ikke fordi jeg følte meg dårlig og lurte på om jeg kunne slutte å jobbe, men fordi sykehuset ga meg beskjed om å kontakte legen min så vi kunne skrive en søknad om at jeg skulle gå på svangerskapspenger i stedet for i arbeid. Årsaken til det var så klart at jeg bar frem tvillinger som regnes som et risikosvangerskap. Og det er vanlig å bli sendt ut av jobb fra uke 20 om tilrettelegging ikke er mulig. Jeg jobbet på denne tiden i klesbutikk og tilrettelegging for et tvillingsvangerskap ville vært å bære inn en seng slik at jeg kunne ligge å avlaste bekken og livmorhals. Det sier seg selv at man ikke kan ligge i en seng i en klesbutikk så da ble det hjem på sofaen i stedet. 

Jeg tenkte det kom til å bli veldig kjedelig å gå hjemme så lenge før jentene kom, men jeg trur vel ikke jeg rakk å kjede meg et sekund. Jeg hadde en haug med eksamener i vente så mye tid ble brukt til lesing. Husker veldig godt hvor mye jeg ble avbrutt av noe som føltes som karatekamp inni magen, men det var så klart bare koselige avbrytelser med litt smerter da. Haha. 

Jammen var det nok bra jeg var ute av jobb så tidlig også, allerede da kjente jeg etter en dag med ståing at bekkenet begynte å svi, og i uke 26 begynte livmmorhalsen å åpne seg. Jeg klarte å holde de inne i 6 uker til noe jeg er veldig takknemlig for, men jeg skulle gjerne beholdt de enda 6 uker om jeg hadde fått valget. Ut kom de samme hvor mye legene prøvde å stoppe de.


Nybakt mor, så stolt. Veldig viktig med hudkontakt på de to små, så slik kunne vi ligge å kose, time på time. 

Jeg fikk litt hetta da jeg lå på sykehuset og kom på at jeg ikke hadde fått levert inn søknader om foreldrepenger. Jeg ble jo tatt litt på sengen med fødsel så tidlig, men heldigvis var den en herlig sosionom på sykehuset som kunne hjelpe oss og fortelle oss hvordan systemet fungerte i vår situasjon. Vi hadde ikke hatt sjans uten, for det nav-systemet skjønner jeg meg ikke en dritt på, og det virker det ikke som de som jobber der gjør heller. Ikke i vår situasjon i hvertfall. 

Når man føder for tidlig får begge foreldrene “sykepenger” fordi barna regnes som “syke” altså de ligger med medisinsk behandling på sykehuset. Antall uker man har i permisjonstiden begynner heller ikke å rulle før man kommer hjem fra sykehuset. Det er jammen meg bra, for hvis våre jenter skulle begynt i barnehagen 9 mnd gamle som noen gjør og vi hadde mistet alle ukene på sykehuset også ville de faktisk ikke vært eldre enn 7 mnd regnet fra terminen. Det ville vært skrekkslagent i mitt hode. 

Fra dag 1 vi kom hjem fra sykehuset har BT jobbet fullt. Det har heldigvis gått veldig bra å være alene for min del. Jeg fikk en veldig god teknikk på dobbeltamming så jeg hadde alltid kontroll på begge jentene hele veien. 


Kom over dette syke men morsomme bildet fra jeg ammet ^^, Gud som jeg savner den tiden selv om den var såå intens og slitsom. Men miuttene jeg satt slik var helt ubeskrivelig. 

Når man får flere enn et barn får man også noen uker ekstra hjemme. Per ekstra barn får man 5 uker (100% permisjon) eller 7 uker (80% permisjon). De 5/7 ukene ekstra kan man velge hvordan man skal ta ut. Jeg vet mange velger å bruke de slik at mannen kan være hjemme å hjelpe til i starten. Her er det jeg som har forlenget permisjonen med 5 uker. Nå er det ikke mange dagene til permisjonstiden er over for min del. 10 februar er det ikke lengre noen foreldrepenger som kommer inn på kontoen. Gud så fort tiden har gått! 

Jeg har spart penger hver mnd igjennom permisjonstiden slik at jeg har “lønn” i to mnd til, altså til jentene fyller 1 år. Da har vi valgt å ikke ha de i barnehage og heller motta kontatstøtte som alle får om man ikke har barnet i barnehage fra de er 1 til 2 år. Dette er en av de tingene jeg ser på som en kjempe fordel med å få tvillinger. Siden vi får dobbel kontantstøtte 6000 x 2 har jeg råd til å være hjemme og oppleve enda noen mnd med barna mine før jeg “gir de fra meg til samfunnet”.  

Så her skal jeg gå hjemme med jentene til nyåret 2015. Da begynner BT å ta ut sin permisjon. Han skal fordele sine 12 uker over 24 uker. Det vil si han kommer til å være hjemme 50 % og jobbe 50 % prosent. Hvis vi da får barnehageplass vil jentene begynne 50 % i barnehage et halvt år før de begynner 100 %. = Drømmesituasjon for meg ^^, 

Permisjonstiden går alt for fort. Det er så mye som skjer med to små i hus at jeg rekker ikke kjede meg et sekund. Jeg startet jo også med denne bloggingen etter sommeren, og den har nærmest blitt som en jobb når jeg har “fri” fra jentene, så her skal jeg si dere at vi ligger ikke på latsiden. Jeg står opp 7 det jeg klarer og jobber til jentene står opp 9-10. For noen hadde det sikkert blitt et skikkelig pes, men for meg er det helt topp. Jeg synes det er veldig godt å kunne utrykke meg og få respons på det jeg skriver. Det blir på en måte min komunikasjon med omverden alle de timene på dagen hvor andre jobber eller studerer. 

Ha en fin dag alle sammen, vi skal snart på helsestasjon for å se hvor store jentene er blitt 😀 

 

20 kommentarer
  1. Jeg leser bloggen din hver dag, er bare veldig dårlig til å kommentere 🙂 skjønner godt du vil være hjemme med døtrene dine litt til 🙂 permisjonstia er gull.. Selv har jeg vært hjemme over et år (grunnet svangerskapet), og har bare 7 mnd igjen for jeg begynner på skole og lillepia i barnehage.

  2. Så flott plan dere har for småbarnstiden! Jeg jobber i barnehage på småbarnsavselingen og har hele tiden vært åpen om at jeg synes det er _alt_ for tidlig for 1-åringer å begynne i barnehage, prematur eller ikke! Så det at dere, men “bare” middels inntekt får det til slik, i motsetning til andre jeg vet om meg høy inntekt, er bare helt fantastisk 😀 Nyyyt småbarnstiden med jentene dine, de vokser så falt for fort 🙂

  3. Det hørtes ut som en god plan. Syns det er helt galskap hvor tidlig enkelte mennesker sender barna (babyene) ut i barnehagen. Så lenge man har råd og kapasitet til det, skjønner jeg godt at du vil være hjemme med de litt lenger 🙂 denne tiden får du aldri igjen, så viktig å nyte!
   Tvillingjentene dine er utrolig nydelige, og spent på hvordan det gikk på helsestasjonen 🙂 (dersom du velger å dele det, såklart)
   Kan jeg spørre hvor den koppen er fra? Den så så utrolig stor og fin ut!
   Ha en fortsatt fin dag 🙂 klem

  4. Veldig heldige jenter som får vere så lenge heime!:-) Sjølv er eg heime til jenta er 15 mnd, så skal oldemora hennes ha ho i nokre mnd, slik at ho vert iallefall 18 mnd før barnehagestart! Er så heldig å ha ei sprek og ung oldemor! 😀

  5. det er jo faktisk ikke dumt når man får 12k i mnd, hjelper litt mer enn 6k! Selv om man så klart har flere utgifter når det er to er det kanskje ikke det dobbelte? Men jeg har et spm ang den støtten – får du utbetalt 12k eller er det FØR skatt? Og hvis man må skatte, hvor mye skatter man?

  6. antifrue: Hvorfor blir det ikke dobbelt? Det må jo nesten bli det i følge min beregning. Eneste vi ikke har dobbelt opp av er vogna, men den kostet skjorta. 😛 Får søsken rabatt i barnehagestart, men uansett ganske mye dyrere enn ved et barn. Man skatter ikke av det.

  7. Heisann! Du har utrolige nydelige unger! Og du virker som en ufattelig god mor 🙂 Det å ha tvillinger virker slitsomt, så stor respekt til deg som klarer å håndtere det så bra! Du er rett og slett VAKKER!!! <3 Ha en fin dag!

  8. Jeg elsker også å gå hjemme med lillesnuppa! Hadde det ikke vært for at jeg vil tjene mine egne penger og ikke være avhengig av samboeren min hadde jeg mer enn gjerne vært hjemmeværende! Sikkert veldig kjedelig for mange, men herlig for meg. Spesielt når man har barn. Snuppa blir 1 år i mai, og jeg begynner å jobbe igjen i midten av april. Da skal pappaen være hjemme i 3 mnd. Deretter blir det nok barnehageplass fra august. Det er tidlig, men vi satser på å ha henne der 50% så det går vel bra 😛 🙂 Hun er ca. 1 år og 2-3 mnd. når hun begynner.

  9. Du er så fantastisk flink, og reflektert. I tillegg til at jentene er nydelige som vanlig *smelt*!! 🙂

  10. Må bare kommentere jeg også nå. Har fulgt bloggen din en liten stund og synes det er herlig å lese om de små og måten du takler ting på. Du virker veldig sterk og en nydelig og flink mor. Jeg håper jeg en dag om ikke lenge har mine egne barn jeg også, det er ett stort ønske i hvert fall. Du er heldig 🙂
   Masse lykke til videre med de små 🙂

  11. nei det vet jo selvfølgelig du mye bedre enn meg! jeg bare så for meg at det muligens var noen ting man ikke måtte ha dobbelt opp av og dermed ikke ville få doble utgifter. feks ifht mat er det jo billigere om man er to voksne enn å være en og en, så jeg tenkte kanskje det samme gjaldt for småttiser 😛 om det er nøyaktig doble utgifter så er ikke 12k så mye likevel da 🙂

  12. antifrue: det spørs hvordan man bruker maten. Det er dyret å handle mat til to voksene enn en om du klarer å lage og fryse ned slik at du slipper å kaste mye mat 🙂 samme gjelder nok til småttiser. Det er ikke mye, men det er nok til at vi klarer oss 😀

  13. Hei, så flott innlegg Stine. Ser det er mange som følger deg, og det er fint at folk får høre hvordan det kan være å få for tidelig fødte barn og noen eksempler på måter å gjøre permisjonen på. Det du gjør i fht ulønna permisjon er et verdivalg, og det er flott å gjøre det slik. Når begge er i full jobb går det også mer penger, man har mange lettvindte løsninger og en del tilleggsutgifter som kaffepenger på jobb, foreldrekafe i barnehagen x antall ganger i året, bursdager på jobb, loddsalg m.m Høres sikkert ikke så mye ut, men blir nok store summer hver måned, så det er ikke sikkert man sitter igjen med så mye mer ved å ha to barn i barnehage og være i en mindre betalt jobb, og får du i tillegg studert i tillegg dette året, da har
   to gjort mer enn noen kan forvente av deg. I tillegg er det du som får gleden av ordene deres og første skrittene m.m Ja, du er heldig som får gjøre dette slik 🙂

  14. Hei!
   Blir helt imponert av deg! Fantastisk koselig og inspirerende blogg! Nydelige jenter! Tenk å ha tvillinger, hund, hest og enda lage hjemlaga mat til barna, sy klær til dem, trene og blogge!
   Så hærlig at du kan være hjemme litt til. Tror det er bedre for barna å begynne i barnehagen når de er blitt litt større, så når du har mulighet til det er det nok veldig lurt! 🙂
   virker som at du er en god og fornuftig mamma! 🙂

  15. Anette: Åh, tusen takk! Detvar hyggelig.
   Veldig glad for at jeg kan være hjemme lengre, selv om vi ikke kommer til å ha veldig mye penger er det så verdt det føler jeg! 🙂

   God helg

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg