Hva er det “VERSTE” med å ha TVILLINGER?

Er det noe som heter det verste med å ha tvillinger egentlig? Jeg mener vel kanskje heller at det ikke er så verst ^^, 

Men siden jeg har poengtert de fantastiske tingene med å ha tvillinger i innlegget “et hjertesukk fra tvillingmammaen” og “fordeler med å få tvillinger“, må jeg vel nesten fortelle om det som kanskje ikke er like rosa. 
Tja, jeg snakker så klart her om mine barn som har vært to små harmoniske samkjørte babyer fra de kom. Uten kollikk eller andre smerter. Jeg trur etter det jeg har skjønt på andre at tvillinger med kolikk i tre mnd er nesten uutholdelig. Det er jo helt utrolig tungt med en, så da kan man jo bare tenke seg. Heldigvis er jo det noe som går over!
Men her sliter jeg faktisk med å finne ulempene med å få tvillinger, det har kanskje noe med at jeg har valgt å legge vekt på de posivtive og ser derfor ikke like godt ulempene.

Foto: privat, fotograf Kamilla Weiglin

 

Men først og fremst vil det økonomiske komme på banen. Det å få to barn i stedet for et  samtidig blir dobbelt så dyrt hvis ikke mer. Får man et barn eller et barn av gangen kan man arve, med tvillinger blir ikke det like lett, det er ikke så stor sannsynlighet for at søsteren din med eldre barn har en tvillingvogn stående. Det kan hende jeg er litt forfengelig av meg, men jeg synes det er gøy at tvillingene har på seg det samme, jeg er også veldig redd for å gjøre forskjell på de, så da er det lettere å la de gå kledd likt, slik at de blir like fine den dagen! Vi arvet bilstol av søsteren min, og da var jeg også veldig nøye på at jeg måtte finne en som var helt lik. Grunnen til dette var fordi jeg tenkte på om vi skulle havnet i en bilulykke og hvis utfallet på mine barn hadde blitt forskjellig fordi jeg hadde hatt et sete som var bedre enn det andre så ville jeg ikke klart å leve med det. Samme med sengene, jeg vil jo ikke at den ene skal sove dårligere enn den andre fordi madrassen ikke er like god, så da ble de også like 🙂 Vi er heldigvis ikke spesielt opptatt av mote eller at ting må være dyrt, og vi finner gjerne ting på finn, de små rekker jo ikke å slite ut ting før de vokser ut av det. 

Alenetid kommer vel på en nr to, jeg husker jeg for noen år tilbake tenke at jeg var glad jeg ikke kom til å få tvillinger, jeg har ingen tvillinger i familien, så sannsynligheten for at jeg skulle få tvillinger var egentlig så godt som ikke eksisterende. Grunnen til at jeg tenkte jeg var glad for å ikke få to var så klart uvitenheten om det å faktisk få to stykk samtidig, men jeg tenkte at det ikke kunne være mulig å få gitt barnet sitt nok oppmerksomhet og kjærlighet om man fikk tvillinger. Jeg føler faktisk at jeg strekker til og at jeg får gitt de mer enn nok kjærlighet, men jeg kan også kjenne på det de gangene en er våken, mens den andre sover at det er utrolig godt å kunne konsetrere seg fullt og helt om bare en. Og typisk da er jo at midt i alenetiden våkner den andre og vil kose hun også. Koselig er så klart det, men jeg tenker dere skjønner hva jeg mener 🙂 Jeg kjenner nok ikke like mye på det som de som har fått et barn før tvillingene kom, rett og slett fordi jeg ikke “vet bedre”, de som har eldre søsken før tvillingene synes de får alt for lite alenetid med tvillingene. 


Foto: privat, fotograf Kamilla Weiglin

Enkelte ting blir vanskeligere, som for eksempel amming – det å få til dobbeltamming er vanskeligere enn enkeltamming, det å klare å få nok melk til to er heller ikke en selvfølgelighet, det er vanskelig å kunne reise noen sted fordi ammingen hindrer, man er helt avhengig av å ha en ammepute for å klare å utføre tvillingamming, og det er ikke sånn at man tar med seg den på kafé! Reise på butikken – heller ingen enkel sak med tvillingbabyer. På handlevognene er det bare et babysete. (jeg vet at noen butikker faktisk har to, men ikke i min kommune) Setter man en baby i sete har man en baby igjen. Da ble mitt alternativ å løfte hele bilsete opp i selve handlekurven. Men da får man kanskje plass til ti matvarer. Haha. Et godt forslag er å bære nr 2 på magen, men jeg har ikke fått kjøpt meg babybjørn eller lignene så det det må jeg kanskje få kjøpt meg:) 

Flere steder er ikke tilrettelagt for tvillingvogn, jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har satt med fast i mellom klesstativer eller ikke kommet inn på steder fordi dørene er for smale. På offentlige plasser er man jo egentlig pliktet til å ha store nok åpinger slik at rullestoler og vogner skal kunne passere uten problem, men det blir ikke alltid tatt hensyn til.

Når man lager noe så må man alltid lage ting TO ganger! Haha.. Det er kanskje en skikkelig fillesak, men om man bestemmer seg for å prøve og strikke et plagg så er jo det veldig gøy når man starter og suuuper gøy når plagget er ferdig, det er ikke like moro å begynne helt på nytt igjen og lage akkurat det samme en gang til 😛 Haha, jeg har tenkt mye på dette siden jeg syr klær til jentene. Det er jo så gøy å lage det første plaggen, men ganske kjedelig å lage plagg nr to helt likt 😛 

Heldigvis er det å få tvillinger en så stor gave og det gir så mye glede at alt det “negative” blir tåkete i den rosa skyen…

Tja, det var vel det jeg kom på i farta, om det er noe du lurer på er det bare å fyre løs 🙂

Ha en strålende helg kjære lesere! <3


// <![CDATA[
var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(img)g(21355840)a(2338899)' + new String (Math.random()).substring (2, 11);
document.write('‘);
// ]]>

27 kommentarer
  1. Det jeg “gruer” meg til er at vi bor i en blokk, selvsagt i toppetasjen (5etg) uten heis! Så her må nok vogna stå nede i oppgangen, men hvordan jeg skal få med meg begge opp samtidig vet jeg ikke. Må vel bære begge men det blir tungt etterhvert :p Må nok trene en god del for å få opp igjen kondisen og litt muskler i låra :p

  2. Herregud, jentene dine er de nydeligste to små jeg noengang har sett!! Håper jeg er like heldig å får to herligheter når det er min tur, ettersom min kjære har et par tvillinger i familien, hehe. Krysser fingrene!
   Ha en fin søndag <3 klem.

  3. Caroline:Takk ^^, Men jeg må nok skuffe deg med å si at det ikke er arvelig for dere om han har tvillinger i familien, kun toegget tvillinger går i arv og det må være jenta som har det arvelig da hun må slippe to egg 🙂
   Men det kan komme fordet, bare se på meg 🙂
   Ha en fin dag 🙂

  4. Hei. Jentene dine er utrolig nydelig. Synst det er så kodlig å lese bloggen din.
   Men jeg lurer på en ting.
   Er så mange som sier hvor viktig det er å ikke behandle, kle og gjøre alt likt på tvillinger.
   Med tanken på egenfølelsen deres. At det blir oppfattet som et bsrn i steden for to.
   Hvordan er du der ? Siden du kler de likt og vill ha alt likt til de hele tiden?:)
   Får i mitt hode hadde de ikke vært så nøye om de ikke var lilt kledd, siden de er to jenter og to personligheter. Men vrt det er msnge som kler de likt langt opp i barnealder og så lenge de fpr lov av barna.
   Hva er dine meninger om det?
   (Det er spm av min nyskjerrighet på dette temaet 🙂

  5. Tror det er lurt at barna blir kledd forskjellig sånn at de får en egen identitet 🙂
   Du har utrolig søte barn <3

  6. Anonym: ja, men som baby trur jeg vel ikke det har sånn utrolig mye å si kanskje!? De som kjenner jentene lærer jo forskjellen:)

  7. Moving On: Hei, tusen takk 🙂 ja skjønner poenget ditt, men jeg trur at om du hadde havnet i situasjonen selv så hadde du kanskje kledd de likt. Jeg har irritert meg grønn over at folk kler tvillinger likt, men plutselig var det jeg selv som gjorde det 🙂 som jeg sa så synes man alltid at et plagg er finere enn det andre om man kler de ulikt og da synes jeg det er vanskelig å kle de forskjellig. Når de blir eldre trur jeg det er viktig å skille tvillinger om de er veldig knyttet i forskjellige klasser slik at de blir et mer “jeg” menneske og ikke “tvillingene” + at det blir lettere å bygge vennskap med andre enn hverandre. Men som så små synes jeg det er kos at de hører sammen 🙂

  8. Ja nei det var ikke ment som noe kritikk eller noe i den fortand. Beklager virkelig om det virket som det. Får det vsr det virkelig ikke ment som.
   Heller feil ordleging fra min side da.
   Åå ja tror nok garantert jeg hadde kledd de likt om jeg var i damme situasjon som deg:)
   Takk for svar:)

  9. Når jentene dine begynner i barnehagen er et godt tips og gi de hver sin farge:) da er det lettere for de som ikke kjenner dem så godt å vite forskjellen, og du kan fortsatt kle de ganske likt:) er lett for de ansatte i bhg å lære seg at feks Otilie alltid har noe lilla på seg og Olivia alltid har noe rosa på seg 🙂 spesielt viktig når man er ute med dress og lue, da er d ekstra vanskelig å se forskjell, og greit med like luer, men i hver sin farge:) Lite tips fra førskolelæreren.. Min Olivia på 3 år har eneggede tvillinggutter på sin avdeling, og jeg synes det er litt trist at jeg alltid bruker begge navna på begge guttene, fordi jeg ikke vet forskjellen på dem, og de er alltid helt likt kledd.

  10. Så utrolig nydelig bilde av to skjønne jenter:) er jo bare fint at du ikke vil gjøre forskjell på dem:) har selv hatt flere tvillinger i bhg (jobber som førskolelærer) og har fort lært forskjell på dem selv om de har like klær:) men ofte greit å ha forskjellig hårklemme eller noe sånn liten slik at man er sikker:)
   Selv var jeg gravid med to men mistet den ene tidlig i svangerskapet. Når jeg fortalte dette til folk så fikk jeg faktisk høre av enkelte at det var kanskje like greit pga at det er så slitsomt med tvillinger. Ble skikkelig lei meg og sjokkert over sånne kommentarer. Skjønner ikke at folk kunne si sånn til meg jeg hadde jo faktisk mistet et barn og de trodde jeg var lettet?! Mye rart men skal få i fleisen som gravid!

  11. Hilde: Tusen takk 🙂 Jeg kommer til å lage noen små forskjeller ja, 🙂 De kommer også til å få skillen på hver side av hode fordi de har verven bak på hver side 🙂
   Nei, uff, hva folk klarer å lire ut av seg er helt tragisk til tider!! Jeg har fått så mange negative kommentarer at var redd og lei meg under graviditeten. Fikk så ofte høre “jeg er glad det ikke er meg” og det er jo ikke så kult. Jeg var jo kjempe glad for at jeg skulle få to nydelige jenter.

  12. Så nydelig jenter du har!! Flotte bilder.:-) Skjønner veldig godt det du sier med at man vil gjøre likt/kle likt for at den ene ikke skal være “dårligere” enn den andre. Jeg har tvillingjenter på 2,5 år og prøver så godt det går å gi dem like klær men i forskellig farge. Samtidig får jeg litt dårlig samvittighet, hvis den ene får søte rosa tøfler, mens den andre får “gutteutgaven” blå med grønne biler på. For det er ofte sånn at det er gutteversjon og en jenteversjon av klær, og føler det blir feil om jeg gjør en til “prinsesse” og en til”guttejenta”. Så da blir det ofte likt likevel. En stor “ulempe” med tvillinger for meg, var likevel graviditet og fødsel, det er jo et høyrisikosvangerskap med tvillinger og særlig eneggede. Så jeg fikk premature barn pga svangerskapsforgiftning, og det var endel andre komplikasjoner. Så kunne jeg valgt ville jeg fått en om gangen, men når det nå først ble to og alt går bra nå, fokuserer jeg også på det positive. Og jo eldre de blir, lettere blir det heldigvis!

  13. Lisbeth: Tusen takk 😀 Ja, det synes jeg er fint også, likt men i lilla og rosa foreksempel 😀 Haha, jeg kunne ikke gitt en gutteklær for å få de forskjellige jeg heller, da får de bli like i klærne. Kan jo bruke forskjellig hårstrikk ol når de får litt hår 😀
   Graviditeten synes jeg til tider var trist fordi jeg fikk så mange ufyselig kommetarer, men mitt svangerskap gikk veldig greit til å være et risikosvangerskap. Jentene kom 7 uker før tiden, men ingen andre større komlikasjoner.

  14. Så utrolig søte jenter du har.
   Ser den med tvillinger, blir det dobbelt av alt men dobbelt så mye kjærlighet da 🙂
   Men jeg lurer på hvordan det blir med meg.
   Moren til mamma fikk to tvillingpar, de to guttene døde desverre men mamma og søsteren hennes er da tvillinger. Mamma fikk også ett tvillingpar, som er meg og broren min.. Søstra mi har to barn som ikke er tvillinger så spørs om det blir meg da 😛

  15. jeg har tvillinger selv:) en gutt og en jente på snart 13 mnd , det er absolutt mest fordeler ved å ha tvillinger, nå når mine er blitt så store har de selskap i hverandre, det fineste er når man hører de leker og begynner å le av at den andre tuller seg eller gir hverandre en kos <3 det er helt klart dobbelt arbeid men det er uten tvil også dobbel lykke. jeg elsker å være tvillingmamma <3

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg