DE ER SPEILTVILLINGER/MIRRORTWINS

Endeliglig kommer innleget maange har ventet på. Innlegget om speiltvillinger/mirrortwins!

Hva betyr dette, hva er egentlig speiltvillinger? 

Jeg hadde aldri hørt om dette før jeg en dag var på barseltreff hos ei annen tvillingmamma, på dette tidspunktet viste jeg ikke at jentene mine var enegget. Jeg viste henne en merkelig ting jeg hadde lagt merke til hos jentene. Nemlig at de hadde/har et hudsøkk i huden ved ribbeina, på akkurat samme sted, men på motsatt side. 

“tenk om de er speiltvillinger da” sa hun til meg. Speiltvillinger?? Jeg hadde aldri hørt om dette, selv så mye jeg hadde lest om tvillinger. Så det ble jo til at jeg måtte lete på nettet da jeg kom hjem. Det var ikke akkurat veldig mye informasjon å finne om dette på norske sider, men etter å ha leita litt på norske og utenlandse sider har jeg kommet frem til dette: 

Noe tvillinger er det vi kaller speiltvillinger, det betyr rett og slett at de speiler hverandre. Det er kun enegget tvillinger som få dette fenomenet. To babyer som er laget av akkurat samme “grunnmaterialene”, laget av samme egg og sædcelle, de har likt DNA, de skal se like ut, men de blir ikke helt like fordi de er omvendte av hverandre.  De vanligste kjennetegnene på speiltvillinger viser seg i at den ene har fødselsmerke på høyre side mens den andre har det på venstre. Den ene tvillingen får (for.eks) høre tann nede først, mens den andre tvillingen får venstre tann nede først, de får hårverven på hver side av hode, eller om den er på samme sted går spiralen i veren motsatt vei. Den ene blir mest sannsynelig høyrehendt mens den andre venstrehend. I de mest ekstreme tilfellene har den “speilvendte” tvillingen fått organene på feil side av kroppen.

 

Hvorfor og hvordan skjer dette? 

Det er nok litt tynn forsking på hvorfor dette skjer, men det er en sammmenheng med når celledelingen finner sted. En liten faktaoppdatering om enegget tvillinger: Eneggede tvillinger er ett egg som er befruktet av en sædcelle men som spontant delet seg til to! Delingen av egget skjer fra 1-14 dager etter befruktingen. Skjer delingen av egget etter 1. til 3. dag vil tvillingene få hver sin morkake og ligge i hver sin fostersekk, skjer delingen etter 4-8 dager deler de morkake men får hver sin forstersekk, skjer delingen mellom dag 8-14 vil de dele morkake og havne i samme forstersekk. I svært få tilfeller skjer det at delingen skjer etter dag 14, og det er da de siamesike tvillingen blir til. 
Forskingen jeg leste sa at speiltvillinger blir til om delingen fant sted etter dag 7! Og at de aller fleste siamesiske tvillinger er speiltvillinger.

Men det er noe som ikke stemmer med forskningen, om mine tvillinger da er speiltvillinger som det kan se ut til at de er. For som jeg har fortalt tidligere haddde de hver sin morkake og hver sin forstersekk i magen, hvilket betyr at delingen av egget må ha skjedd innen de tre første dagene. Da kan det ikke stemme at speiltvillinger bare oppstår om egget er delt etter dag 7. Hmm.. Dette er veldig interessant for meg, og håper jeg vil kunne få flere svar i fremtiden. 

Så kommer jeg til hvorfor vi trur at jentene kan være speiltvillinger 🙂  Her har dere et bilde dere kan se på 

Otilie er på alle bildene til høyre, mens Olivia er på alle bildene til venstre. Ser dere speilingene? De har hårverven på hver side av hode. Hudsøkket som jeg nevnte på bryste, akkurat likt plassert med motsatt side av hverandre, og det ene øyet som jeg også har nevnt i et tidligere blogginnlegg som er litt mere lukket enn det andre.

Blir såå spennende å følge med på vidre utvikling når tenner og motorikk kommer i gang for fullt! 

Lærte du noe av dette, og synes du det er like fascinerende som meg? 🙂 

#speiltvillinger 

 

32 kommentarer
  1. Dette var utrolig spennende. Spørs om jeg og min eneggede tvillingsøster også er det? Vi har samme fødselsmerke på hver sin side av skulderen, jeg har tatovert over min. Å dette søkket hadde vi begge to, akkurat på hver sin side bare øverst i pannen, jeg på høyre og hun på venstre. Dette har jeg aldri hørt om. Utrolig glad jeg leste dette 🙂 for noen nydelige jenter du har 🙂 kan jeg spørre hvilke sider jeg kan lese mer om dette?

  2. Lone: Så kult, da er dere helt sikkert det. Jeg trur det varierer i veldig stor grad hvor speilet man er, alt i fra at organene er på feil side til små detaljer som fødselsmerker osv.. Åh, det var gøy å høre om, har spurt på tvillingsiden på fb, men virker ikke som det er mange som har hørt om dette overhode. Det er veldig lite informasjon, men her står det litt: http://www.barnvedhjertet.no/forum/showthread.php?p=75817 http://blogs.scientificamerican.com/guest-blog/2012/06/21/mirror-mirror-examining-natures-copy-and-paste/
   Du finner mer om du søker på mirrortwins 🙂

  3. Jeg har aldri hørt om det, ikke engang når vi var med på tvillingundersøkelsen i Oslo. Takk for siden, dette var utrolig kjekt å lese 🙂

  4. De ser virkelig ut som speiltvillinger! – Nydeligste jentene! Har brødre som er enegget tvillinger og “speilvendte” – begge er høyrehent og jeg(som søstra) synes de er veldig forskjellige. Men en ting har jeg bemerket meg veldig er at når jeg ser en av dem i speilet tar jeg lett feil! De er “den andre” i speilet 😀 Har tatt feil hver gang de tar på seg linser på badet ;-D

  5. Så spennende! Og for noen fantastisk fine jenter du har! Skikkelig nydelige! Jeg er selv tvilling, og jeg føler meg utrolig heldig og privilegert , det er virkelig ingen som er som tvillingen sin 😀 heldige jenter, og helt sikkert utrolig nært og ekstra spesielt å være prikk like. Vi er knapt søskenlike, men sjelevenner, bestevenner og setter hverandre høyest over alt. <3 Liker bloggen din, håper du fortsetter i lang tid fremover! Også er jeg litt misunnelig, jeg har utrolig lyst å selv få tvillinger når jeg en dag i fremtiden blir mamma 🙂 God helg!

  6. Anniken: Åh, nå ble jeg glad 😀 Er så hyggelig å få sånne fine kommentarer, og er liksom litt ekstra gøy med noen som har tvillingerfaring på et vis! Og jeg missunner deg som har en tvillingsøster ^^, Siden du sier dere knapt er søskenlike så regner jeg med at dere er toegget ? 🙂 Så gøy at dere er sjelevenner for det, det er jo noen toeggede som blir så ulike at de ikke går så godt sammen. God helg til deg også og hils til søsteren din ^^,

  7. Hei! Kom over bloggen din i går, og likte den veldig godt 🙂 Trur jeg blir å følge deg videre! Men ville bare avklare en ting, tvillinger har ikke identisk DNA. Det stemmer at de får tildelt samme arvemateriale ved befruktning, og DNA-profilene deres vil være så like at det er vanskelig å skille dem, men det finnes alltid noen små forskjeller. Tvillinger vil f.eks ikke ha samme fingeravtrykk, noe som bekrefter dette. Som sagt har de samme utgangspunkt ved befruktning, men siden de deler seg i så tidlig stadium av celledelingen vil de oppstå små mutasjoner etc. som gjør de en aaanelse forskjellige. Er ikke så god å forklare, men håper det gav mening! Huskeregel: Ingen individer har nøyaktig samme DNA. Legger ved en link til denne artikkelen når jeg først er i gang: http://www.forskning.no/artikler/2011/april/284899

  8. Ingrid: Tusen takk! Det var veldig intressant lesninng! Jeg har hørt om det, og jeg har lest at de har forskjellig fingeravtrykk ja, men veldig godt formulert av deg. Det ga god mening. Men vi kan vel være enige om at DNA- kjeden dems er så godt som lik, men med noen forskjeller? SKal inn å lese på linken. Er veldig glad i forkning, for jeg synes dette med tvillinger er veldig spennende!

  9. Hvis organene er speilvendt heter det situs inversus som kan ha andre sykdommer som følge av dette. Hjerte og lungesykdommer. Har selv situs inversus med levocardia. Jeg var egentlig tvilling men den døde i mors liv:(

  10. Kathrine: Oi, Kathrine, setter pris på at du deler dette. Jeg beklager søsteren din 🙁 Jentene mine har ikke organuvanlligheter av det jeg vet. De er ble jo godt undersøkt før og etter fødsel så regner med vi hadde hørt om dette da. Vil det si at du har hjerte på riktig side, men at hjertet ditt er “speilvent” høyre hjertekammer på venstre side o.l. Hvilket utfall kommer som følge av dette, vil du forklare?

  11. Jeg er tvilling selv, og vi er også eneggede. Dette var utrolig interessant, og når jeg tenker over det har jeg en føflekk på venstre kinn, mens søsteren min har på høyre. På helt samme plass! Hehe, skal finne ut om vi har flere slike speilvendte likheter! En ting som er rart med oss er at jeg har cøliaki, men tvillingsøsteren min har det ikke. Legen sier at dette er nesten umulig når vi er eneggede, men det skjedde med oss! Er litt rart å tenke på egentlig. Likte bloggen din godt, og vil fortsette å følge deg og tvillingjentene dine videre:)

  12. mari: Så gøy, sjekk hårvervene deres. Dere må jo ha en verv et sted, og hvis spiralen går hver sin retning er det symtomer på speiltvillinger. Oi, ja det er jo ikke veldig vanlig nei. Men det forekommer slike ting. Så en dukumentar om to eneggede gutter hvor han ene var homofil, dette skal jo heller engentlig ikke skje. Men det forekommer jo.

  13. Hei! Gøy å lese om tvillingene dine! Jeg har også eneggede tvillinger som er hverandres speilbilde 🙂
   Lykke til videre! Veldig stas med tvillinger 🙂

  14. Jeg er også enegget tvilling, og er ganske sikre på at vi er speilvendte tvillinger 🙂 Jeg er venstrehendt, mens søstra mi er høyrehendt. I tillegg har vi hårskillen på forskjellig side, og speilvendt tannstilling. Og hvis en av oss ser oss i speilet, er vi plutselig mye mer lik 🙂

  15. Jeg bare stusset på den ene kommentaren din her. Hva mener du med at han ene var homofil og at det egentlig ikke skal skje?

  16. Og forresten, må legge til at jeg virkelig liker bloggen din. Jentene dine må være blant de vakreste babyene jeg noen gang har sett. Utrolig sjarmerende. Og du skriver fine og reflekterte innlegg 🙂

  17. Martine Johansen: Jo, det er jo slik at eneggede tvillinger skal være like i arvegene, dermed skal de være utsatt for akkurat de samme arvelige sykdommene, og de skal også i teorien være tiltrukket av det samme kjønn begge to. Altså burde begge vært homofile eller begge hetrofile. Men det finnes tydligvis unntak, men om jeg ikke husker galt så var det at den homofile tvillingen hadde mer østrogen enn den hetrofile. At delingen ikke ble helt lik selv om den i teorien skulle vært det. Er du med? Så det finnes unntak, det er så klart ikke noe galt i at en var homofil og en hetrofil. Men det er et unntak fra “regelen” for enegget tvillinger. 🙂 Takk

  18. Så spennende å lese, mye ny info.
   Er selv tvilling, vi er ganske like, men aldri tatt en DNA teat for å se om vi er enegget 🙂

  19. Hei. Vi har tvillinggutter 7 mnd. De er eneggede og hadde hver sin sekk og morkake. Vi lurer på om de er speiltvillinger. De har et søkk på øret, motsatt. De fikk 1.tann på samme dag. Den ene på høyre nede den andre venstre nede. I morgen må hårfeste sjekkes 😉 Fine jenter du har.
   Gloria

  20. Hei! Jeg er en kvinne på 52 år, som også er enegget tvilling – og speilvendt av søsteren min.
   Det er ganske interessant! Jeg er venstrehendt og hun høyrehendt. Vi har identisk, men speilvendt tannstilling ( fikk bekreftet det av en meget forbauset tannlege) og vi har en liten skjevhet i ryggen som også er speilvendt, pluss hårverv osv.

  21. Hei! Jeg er mamma til speilvendte tvillinggutter. En er venstrehendt og en høyrehendt. Hårvirvler går motsatt. De er like å se til og likest når de står mot hverandre. Når jeg ser speilbildet av V er det H jeg ser😄 personlighetene er også helt ulike. En spennende versjon av tvillinger.

  22. Så morsomt å lese:) Jeg har to tvilling gutter som er 12 år i dag, og er eneggede. De har fått hver sitt smilehull, på motsatt side av hverandre☺️ Har lenge tenkt at de er speilvendte tvillinger.
   Kjekt å lese bloggen din
   Mvh Merethe Nielsen

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg